Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.818
    Синко кога вади заби е таков. А вади заби од 5 и пол месеци. 22 е сега и уште една 5ка има. Ке видам како ке е потоа.
    Има денови кога е на патлиџан, јаболко и тите. Има денови кога јаде лазањи за ручек.

2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.818
    Јас сум против и да проба ако е јадач. Додека не почна да рабира сам да бара не давав. Поточно кога нејадењето дојде до крајна граница давав се само да јаде.
    Муабетот е да не им судиш на тие што ги гледаш во парк без да знаеш.

На LucyLu, 24.07, DarkStormm и 2 други им се допаѓа ова.
  3. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    4.935
    Не не им судам. Воопшто. Туку се нервирам за моето што го бута свекрва ми се што не треба. Друга членка имаше пишано што видела во парк.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Јас сум за дете све да јаде, океј според воздраста.
    јас сум алергична на јатки и педијатар ми кажа да ги воведам подоцна ради гени.. Јадам смоки кои "се од кикирика" а немам реакција како?
    Или имат премалку или немат воопшто едно е :D
    Имам една фиока во кујна и си ја викаме продавница полна е со грицки и чоколада на бебе омилена најшарена ја отвара сам вади фрла ако нешто му е примамливо и ќе го искине и ќе го изеди, претежно неговите смоки и бисквити си го познава паковањето, пред некој ден киндер имаше на маса си се посегна си зеде, а нели лесно се отварат си го отворе и со слас го јадеше го мачкаше по него, а јас го гледав и ми беше мило, зошто нема ништо поубо од дете да е стрвно што би рекле и да сака да пробува од се, барем според мене душа ми се полне. Исто случка бевме во парк малото на другарка јадеше гризини моево си долаза до нив си ја пикна раката си извади си ја изеде да напоменам немам никогаш дадено и не хистеричам кога сака нешто посегнува му давам зашто ми е мило. Може ќе смени незнам ќе створи одбивнос кон храна деца се се менуват, затоа додека е вака нека ми ја полни душата :D
    А и одамна не мерам гр колку давам и колку јади, тоа го правев на почеток и толку имав нервози, а и бебе сигурно ради што бев хистерична зошто јал 100,а требало 150гр.
    Јас до 1г ќе гледам да имаѓ воведено 99% намирници не за нешто за да сум рает и јас, а и да не кувам 100 манџи
    1% се јаткастите и медот кои ќе ги воведам многу подоцна.
    И ова воведување намирници според воздрас е толку големо клише според мене кое го има смо кај нас на балканов (покрај тоа што имаме изобилство на здрава и домашна храна, ако не секој, секој втор или трет одгледува нешто дали овоштарник, зеленчук, домашни животни)
    Брачеда имам во Австралија ми се чуди на паметот кога и кажував ја делам белката од жолчката, ради што нели белка викат послем година овде или за нешто друго.
    Кај нив нема листи педијатар и викал јајце цело и путер од кикирики до 6м да имаш дадено, јагоди, малини, боровинки тоа све си дава од старт.

Ауу ама се распишав, кога ќе почнам незнам да застанам (facepalm)

Последна измена: 5 јуни 2021
    На IRBBB, Skorpija25, Happyinlove и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Ivana.kas

Ivana.kas Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2021
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    636
    Здраво мајки :hai: Ве читам некое време и денес направив профил па си реков да пишам.

Ќерка ми е 6++, и пред некоја недела конечно поставив ред и тераме така, се надевам нема да има пропусти (fingers) Ептен тежок период имав кога не спиеше ич, и беше испомешано ден/ноќ но да не е за подрек, веќе три недели ја преспива цела ноќ :party: До сега имам воведено два оброци, почеток на 7ми почнуваме и со месо.

Искрено едвај чекам да се вратам на работа. Ми фали тоа да се средам и да излезам од дома, ми фали работата, кафето со колешките, канцеларијата. Од друга страна мака ми е што бебето треба да го оставам :( Чекам да се јават за во градинка, се надевам да ја примаат но кој знае во ова лудо (не)време. Исто планирам крштевка за во Август, сакаме и да одиме на одмор но некако ми е страв за со неа преку граница. Си викам Охрид да одиме па здравје за година, две да фаќаме границите.. Ми фали многу одмор и се со него :D Не дека нешто многу ќе одморам но барем промената добро ќе ни дојде.

Денес сум на гости кај мајка, уживам :inlove: Ме пречека со тегнат баник, и најбитното испив кафе рает сама на тераса :sun: Си се видов и со другарка од детството, и така некако многу убаво ми дојде. Ситници ме исполнуваат :dance:
    Имајте убав остаток од денот, одам да пробам да заспијам бебе.8-|

На marchi-cool, hello-kitty.90, Skorpija25 и 18 други им се допаѓа ова.
  6. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Добар ден.
    Јас моментално изгубена сум скроз. Down. Од петок се враќам на работа. Не знам да објаснам како се чувствувам. Големата останува на распуст, бебето во јасли. Јас преку 100 км. од дома.
    Си ветив ќе барам нова работа. Еве уште CV то не сум средила. Знаев дека ќе ми биде тежок овој период ама не очекував ваква меланхолија да ме фати.

На hello-kitty.90, Skorpija25, Happyinlove и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Bebevo moe si e metereopat uste.od stomak. Denes ja gledam pouspana si vikam.aj od vremeto e. Si ja stanuvav za cicanje na 3 saati cicase super.poluzaspana si se presoblakavme i pak vo krevetce. Preeska kaj 4 saati pak istoto ja presoblakam gledam te ke se nasmee i i pagaat ocinjata. Obicno na presoblekuvalnata e.mnogu vesela preta se smee demek guga, sega edvaj osmeh i zatvara.oci. koga me fati edna panika deka e bolna pa fakaj ja dali ima temp toplicka mi se vide, dlankite topli obicno ladni se. Odma toplomerot vo gaze, a do sega ne sme i.merele i gledame na saat koga taa samo kaka i se cudi pustata.sto ja snaslo. Nekolku pati ni se iskaka za na kraj da izmerome 37.1 i mene da.mi tekne deka so debelo kebe ja pokriv i zatoa e ugreana. Se naljuto se razvristi i racinjata.mraz.stanaa za.1.min. dzabe ja izmaciv so toplomeron (facepalm)

На hello-kitty.90, Happyinlove, 24.07 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    57.130
    Денес 08.06... за малку ќе заборавев дека е значаен ден - точно година од трансферот :inlove:
    Се сетив утрово колку бев возбудена, не делуваше дијазепамот ама ич. Седев, чекав и се тресев од возбуда. Скоро и да заборавив дека ќе ми пукнеше бешиката :D

После трансфер ги гледав ангелчињата насликани на ѕидот... каква емоција ми разбудија ;( Се изнаплакав, ама речиси бев сигурна дека барем едно од тие две ембриончиња ќе стане човече.
    И еве го година подоцна, човече што дише, прета, клоца и ми се смее најслатко на свет :l:
    Јас сум му мама, тој ми е сонце.

Така почна денов, полн нежност. Ама тукушто влеговме во 4тиот скок, па може да има пресвртница :D

Кај нас деновите исти, уште цица до бескрај и се носиме во раце. Слинг марамата помогна, барем рацете по малку ги одмарам. Почна со подобри дневни дремки, ама уште не ме остава да го спуштам. Ќе продолжам со обиди, нема друго... сакам да почнам со работа од нареден месец. Знам дека се залажувам, ќе си го држам в раце до 10 години :D

На marchi-cool, IRBBB, Jana06 и 33 други им се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.802
    Допаѓања:
    40.354
    Добро утро:sun:
    Станата уште во 6 часот, ја испратив дада во градинка, маж на работа, бебе спие, а јас на тараса кафе пијам. Денес изгледа убаво ќе е времето па ќе одам да си купам некоја фармерка и маичка. Со 1 пар фармерки останав, ништо не ми се фаќа, се ми е мало. 4 месеци од пораѓај, а мене стомакот уште ми стои. Со маж ми се договараме да вежбаме, оти со стомаците како бремени жени сме и двајцата:D.
    Имам понуда за нова работа на струка, ама ќе ја одбијам со тешко срце. Не можам да оставам бебе толку мало, а и нема на кој. Криво ми е, ама немам избор. :(
    Бебе утре полни 4 месеци, а задутре 1 година ќе помине откако видовме позитивен тест. Немам зборови да опишам колку бев исплашена поради работата. 4 месеци работев и се плашев како ќе прифатат. Плус корона, затворени градинки. Капак на се си ја повредив ногата, ми беше во лангета, а само што дознав дека сум бремена. Многу ми беше стресно на почеток. Фала Богу, сега после една година се е во најдобар ред. :l:
    Одам да ставам алишта да се сушат, па кај и да е ќе стане малата и да одеме на шетање

На marchi-cool, IRBBB, Jana06 и 26 други им се допаѓа ова.
  10. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Добро утро и од мене :sun:
    Јас сум боља, станата од 5 :yawn:
    Таман се успа малата, татко и стана за на работа и се скрши сонот, па смирувај, презаспивај, саат време молење. Она си заспа, ја гладна, па ај да каснам и скроз се расонив. Плус форумов.. толку спиење за денес.

Се спремаме за крштевка на кумашинчето, ептен сум возбудена, како за мое се радувам. Подарок одбравме. Дури и специјално во Џамбо бев да купам убава хартија да го замотам. Денес ќе одам да му купам нешто за дотерување, колачиња му нарачав, бањарка нарачав. Уште некои чевли за мене да купам, не ме собираат тие од пред бременост :(
    А и ќере, таман си мислев знам што ќе и облечам, вчера доби на поклон преубаво фустанче и сега се премислувам. Пуста вага неодлучна..

Со стомакот сум и јас, ама реков не купувам фармерки, си давам време до октомври да се ставам у ред. Лето е, фустани имам, лани ги носев со труднички стомак, оваа година со породилен. Само едни хеланки купив, да се најдат. Знае мм да ме праша второто дете кога ќе го раѓам, ради стомакот де, ќе го погледнам, таман ќе отворам уста да урлам, он сам почнува да се извинува, не мислел така. Морееее...

Се наближува и време тетка да се породи па да си имаме другарче. Вчера и дадов некои неутрални боди и шпихозни од моево, таман да не крца фиокарот. Ама за повојница не можам да престанам да купувам. Претерав малку, ама ако, мерак ми е.

Пола породилно помина. Јас не сакам назад на работа. И онака од дома работев... Таман сега бебе станува интересна. Ќе ја ставам на под и си ја гледам како пробува едно, друго, трето. Е сега тоа, наспроти расправање со колеги и клиенти на фин начин - не фала.

Ништо конкретно, ама ете, колку да шкртнам.
    Имајте убав ден :sun:

На marchi-cool, IRBBB, Jana06 и 23 други им се допаѓа ова.
  11. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Bebe denes mi pravi 2 polni meseci i periodov mi stana najkrivo sto se orientirav da teram kariera vo korporativniot svet i od januari ke treba da se kucnam za vlez od 8-8.30 na rabota. Maz mi si tera privatno ke si poraboti od doma ke si poigra so bebe kafe ke si ispieme na raat i kaj 10-11 se sprema za fizicki da odi vo kancelarija....trebase i jas taka nekako use od sea mu ljubomoram za koga ke mi zavrsi porodilnoto

На Jana06, Coco31, hello-kitty.90 и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Значи се премисли од помислата порано да се вратиш на работа :)
    Тоа е, бебето ни менува се, скоро цел поглед кон свет ми стана поинаков :)

На Skorpija25, Ema.Sk, LivingGlam и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas nemav zelba za porano vrakanje ama seuste.postoi realna moznost da me baraat porano da dojdam....a za da ne mi se svede denot na broenje samo peleni si zapisav use edni postdiplomski dur sum na porodilno da vezbam mozok so nesto dur spie beba:D

На LivingGlam, MilaSs12 и Bicka77 им се допаѓа ова.
  14. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    А да, шо викаш, да не рачунам само колку какала, кога спиела, се фрлив и јас на спремање за сертификат, од пусти страв мозокот да не ми отапе.

Како да се сеќавам дека сакаше после 6 месеци мт да земе 3 месеци породилно, ама сум измешала брзини, се случува, мам брејн :$

На LivingGlam и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  15. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.267
    @Pacient srna јас со ќерка ми кога направи 2 месеци почнав на работа, верувај до денес не можам да си простам за секој момент што го потрошив без неа.
    Нова работа по 10 часа дневно, бебе неспијач по цела ноќ со плачење, престанав со доење пошо си се навикна на шише и два месеци се одмолзував без ефект.. Бебе оставено со баба и дедо, до две години строго блендирано јадеше, секој ден оставав јадење, ама луѓето се плашеле да не се засркне дете, па плазма со млеко, кисело млеко со Палента, овошен јогурт со леб попара или издробено варено јајце секој ден јадеше, па до денес си остана пребирливи со јадење.
    Кога ќе прочитав тука мајки што објаснуваат што направило бебе се чудев зошто моето не прави така, а уствари бебе се правело само мама не била тука да го види.
    Ужас, душата ме боли за секој ден поминат без неа затоа искрено те молам да не ја правиш истата грешка.

На marchi-cool, Jana06, mKdevojce и 14 други им се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Pa da saka ama toa e samo ako treba da se vrakam. Inaku mu se isplati drzavata da mu dava plata mesto sam da si pusta jer privatno

@mamaJana bravo sto si uspeala da izdrzis da odis na rabota,jas ne znam dali bi mozela tolku rano. Aj 6 meseci nekako i si vikas mozda ke se organizirame ama na 2 meseci e prerano duri i amerikancite.poise sedat

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Денес не пуштаат од болница, поголемото ми е 5 год. Мислам нема да покаже љубомора, но како е најбезболно да не го запоставувам? знам ќе му викам ќе има моменти разни, јас ќе си плачам во себе-од сега се спремам психички за дома, ме фаќа паника..

На Snowflake92 и elcezelce им се допаѓа ова.
  18. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.119
    Допаѓања:
    20.937
    Нема да го запоставуваш ќе го вклучуваш во сите активности околу бебето, кога ќе менувате памперс нека ти помага да ти подаде пелена, влажни и слично, нека присуствува на бањање на бебе, заедно нишајте го во количка... Кога ќе спие бебето секој слободен момент помини го со поголемото гушкај разговарај и се ќе биде супер.

На Bella*, Lili4e и LivingGlam им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.231
    Ќе му купите нешто што го сака, мала ситница, играчка, чоколадо, што и да е, и ќе му кажете дека бебето му го донело како подарок. Ќе го вклучуваш во секојдневните активности околу бебето, а кога тоа ќе спие, ќе му посветиш време на големото. И никогаш не ги оставај сами бебето и големото дете во соба, заради безбедност на бебето, не знаеш што може ма дете да му текне, без разлика што разбира многу. И секој ден кажувај му колку го сакаш.

На IRBBB, firequeenn, 24.07 и 9 други им се допаѓа ова.
  20. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Мамисита како сте? :coffee:
    Додека спие мали да напишам збор два.
    Размислувам да го пратам во приватна градинка по пола ден знам има таква опцијаа само не ми е јасно од 8 до 11 часо се или од 8 до 12 повеќе ми одговара да биди до 12ч. Сакам да се дружи, а и тој е таков кога и да се излезени оди по дечина ги гали ги гушка, ако не ги гушни е упорен трча се влече по нив мора да ги гушни и да ги баце поточно да ги лижне :D
    Па еве неколку дена ми се врти таја помисла и јас ке одморам неколку часа ќе си средам дома ќе се средам и јас, а и за него би било добро таман додека да најдам нова работа која не баш ја барам си имам замислено до авгус да бидам дома па потоа да барам и да нјдам (facepalm) знаете ова како мене да ме чекат сите со раширени раце :lol:
    Туку ми дојде една мисла помалку мм нервозен дека сум добила сакал тој да сум била бремена wtf со поглед го отепав :doh:
    Тоа е нема шо да кажам друго малку кренав глава од здравствени проблеми незнам шо ме наоѓа толку се надевам ќе остане зад нас :D
    Отидов на мазење шефо стана :hug:

На marchi-cool, Jana06, forumce и 10 други им се допаѓа ова.