Мајки поздрав, повремено Ве читам никако да пишам... Еве ние 5то ден како одиме во градинка по час и половина и поминува плачејќи јас здравје од август планирам да се вратам на работа на неплатено сум моментално. Како се вие справувате со одење во градинка многу ми е жал што плаче амаа подобро е за него да оди а и јас сакам да си појдам на работа мислам дека забегав веќе. Не ни знам како ќе се снајдам на работа после цела година речиси. Вп август правиме годинка па почнуваме да зборуваме кој ќе каниме, торта музика.. Планираме во ист ден и крштевка и роденден се надевам изводливо ќе биде Јас се преморено осеќам не знам дали сум јас толку неспособна или што е, баш се прашувам како ќе биде после и со работа. Маж по цел ден на работа и јас сама полудувам. Барем да се проубави ова време па надвор колку толку сега се научи и не сака внатре но кадд на ветер да го носам и пп цел ден си плаче. Имајтее убаав ден сите.
Јас почнав со работа. Бебе во градинка. Уште сум како да сонувам. Не ми е многу тешко, или така мислам. Преокупирана сум да најдам нова работа. Чекам моментално за една опција. На работа не ми е убаво. Не знам зошто се осеќам вака. Не е само тоа што бев година дена дома, инаку брзо се прилагодувам, ама ова што го начекав... Да можам.ни ден не одам повеќе. Ама реков не напуштам додека не најдам нешто друго. Непредвидливо е. И така овој период се што ќе пробам да направам, не успевам. Се надевам нема така да испадне и за работава.
Хааај Дојде сестра ми на помош 3 дена, па малку порелаксирано ми е. Од сабајле го игра додека работам, шетаат додека спремам ручек, таа одмара додека малиот спие, па пак шетаат за да средам по дома. Тие што се мислите како е со дете и работа - хаос е. Еве ме 2 недели како работам од дома и веќе не знам како функционирам. Толку се навикнав што не ми смета веќе Моментално го заспивам во раце, а матката ме кине од болки ќе умрам. Се мислам да викам по маж ама џабе кога само со мене заспива. Не дека имам што да пишам туку најдов слободно време, па да ве поздравам. Се породи една многу драга роднина и се прерадував. Цел викенд бевме по кафани, во саботата успеав да седам дури до 23.30 Ептен убаво ми дојде дружбата со блиските кои не ги гледав често годинава, па плус сами излезени со маж, без дете... Ептен млада некако се осетив Туку не знаете како почнав да плачам кога тргнаа накај болница,не знам што ми стана. Дали дека имав добиено, дали сочувствував, дали малата желба за бебенце Малку лошичко помина ама све је добро, кад се добро заврши. И така, имав и друго за кажување ама жалење е, ќе оставам за друг пат. Убава вечер мајки
добро утро мајки, да куцнам нешто за време на прва дремка… во последно време дневните дремки ѝ се само по еден циклус од 45 минути и нонстоп сум во трчаници да завшрам некоја домашна обврска плус да јадам. доручкував додека беше будна и имам спремен ручек одмрзнат од ноќеска, па дремкава можам да ја пројдам малку порелакс со едно мини турско. вчера контрола на 5м, јас спремна да добиеме листа на намирници за воведување цврста храна, а матичната вели за ваков напредок, ќе си продолжите со ексклузивно доење до 6м и може да прескокнете блендирано и веднаш да почнете со пасирано или парченца. дури и спомна блв, не очекував дека од педијатар кај нас ќе добијам амин за овој метод искрено. и така сега сум превозбудена да си напишам план за првиот месец што како ќе воведувам (таман и да го пројдам со неа на следната контрола за да даде зелено светло). пред малку го нарачав силиконското лигавче од mushie што си го меркам веќе со месеци и чинија со прегради и дно што се лепи, сега уште и хранилка да одберам, се мислам помеѓу едноставната на икеа или да инвестирам во stokke tripp trapp. бебе хоум имаат слична со по-ок цена ама вечито им е недостапна, иначе таа би ја земала одма. може и да им се јавам да ги прашам што е работава, зошто не носат нови количини или да не имаат некоја вишок по магацините. ѝ никна прво запче! или и двата долни кеца ќе да се. не можам убаво да видам, стиска уста, а кога ќе успеам да ѝ ја отворам, си ги крие непцата со јазичето. не беше премногу кенкава, само се будеше од сон неколку пати со ммкање плач, ама среќа цице е инстант утеха. наредна недела може да му ја здуваме на планина, таман да избегнеме скопски жештини. пред некој ден така опасно ми се приоде на море, му велам на мм закажуваме за пцр тест и одиме за грција, таман да си го искористиме зелениот картон што ни е до месецов, ама после ми текна дека не сме извадиле пасош за бебе. нема везе, септември не ни бега. а до тогаш, планиње. толку од мене овој пат, поздрав и убав ден на сите.
Слична дрвена хранилка има во либерта, ѕирни ја https://www.libertabebecentar.mk/relaksatori/hranilki-2/kinderkraft-feeding-chair-enock-natur-white
Немој ветрот да ти биде пречка да шетате со детето, баш сега кога не е многу топло треба да го искористиш времево максимално, после во жешкото каде ќе шетате? Пакувај дете и надвор, ем ќе спие во количка, ем ти ќе се раздвижиш и ќе се одмориш психички.
Sedam so sise vrela voda na cickata i se nerviram kako mozev zadnjive 2 dena od greska u greska za gluposti da vlagam. Prvo zemav lakta.miks da pijam da ne stoel taka cajot, a neam maka so mlekoto duri i visok sum vo ednata grada seuste. Trgnav vcera da setam so bebe, maz ne ostava vo park okolu 11 taa vo kola kenka saka cicka jas mesto polnata i toa epten prepolna od laktamiksot i ja davam drugata deka na taa raka mi bese ne razmisliv. Kako setame osekam gradava i dalje se polni ke eksplodira aj posle saat i neso pak na cicka-sega na prepolnetata, ja podisprazni malku mi se isposra dur cicase, se sredivme trgnavme nakaj doma(vo k.voda) peski. Osekam pak polna bolna grada si vikam aj do kraj na den ke ja isprazni beba ne uklucuvam pumpa. Brzam po zeskono da stogneme pred da se razbudi taa da ne pocne da kenka. Doma si cicase pak, jas rucek pravev...cickava i dalje od ednata strana boli malce. Si pomisliv doma da mavnam eden paracetamol i vit c deka me podzaprze sonceto ama se zaaskav so bebe zaboraiv. 7 vecerta meram temp 38.2 e tek togas glava me frkna od gluposta moja....sam sto mozes da se zaebes 100 dusmani ne mozat da ti napraat. Sedam razmisljam mastit li se prai posle 2.5mesexi doenje, stomacen virus li, korona valjda ne e pred edna nedela 2 doza vakcina primiv. Arno ama vo pon si bev na frizer jez deka so maska ama od kade da znaes. Pa da ne me kivnal nekoj dur sum setala trista.filmovi. lapnav paracetamol i vit c polezam malce stanav se istursirav gledam racete crveni zar...sum.izgorela....glupava ko da ne znam sesir da si zeam i da se namackam bela ko bebe sum,izlegov ko sonce da ne sum.videla. si ja odsedov vecerta so maska za.sekoj slucaj sreka bebe normalno nema nisto taa si se vozese vo korpa pod senka i duvkase veterce celo vreme. Za nekolku saati i posle 2L voda temp padna, bebe zaspa use cickava da prekine da podzaboluva....morav da si pisam da.im izleze...odamna vaka glupa ne sum bila....
Ајде уште на корона мислите и тоа вакцинирани. Уживајте барем летово. Од есен ќе видиме, ние невакцинираните. Јас сега се вратив на работа. Не навикната да се пазам дека дома цела корона. Да бев во шпицот сигурно ќе фатев од таму. Или ќе се научев да внимавам повеќе.
Пишав дека чекам повик за нова работа. И го добив. Не ми се верува, мислам сонувам, поднесов барање за отказ. Ова не сум јас. Не жалам за старата работа, жалам порано што не ја напуштив. Прво добив чувство на слобода. Сега почнав, со моите мисли, може требаше да почекам со нова работа, да си доискористам одмори, да си земам боледување, уште некој месец. Да потпорасне бебе. Сега на ново, ќе треба да се докажувам не смемам да седам дома. Ама сега бил моментот, да се искористи, и моментот и мојата одлучност. Зашто ретко сум одлучна. И така после добри 12 години влегувам во нова област. Не знам, сакам ми треба променава, ама си се плашам од новото и непознатото.
Здраво мамисита од мене да се пофалам со мм се чипиравме прва доза, отидовме до србија зошто овде ни до нова година нема да дојдиме на ред Мали спие јас до него не тресе седми скок на најако е уклучен со мама спие, со мама во тоалет, со мама надвор, со мама прави ручек, игра и све остало друг не постои. Покемкав не бил никогаш не доручкува еве неколку дена, не спие во кревече полошо здравје Можи ме читавте бебка се пуште да оди мама возбудена до бескрај на 10м не ми се веруваше Затнато му е носето неколку дена бевме на лекар и крва слика направивме и тоа све ок, ми рече само влечи со пумпица. Почнавме да организираме крштевка, венчавка ради што лани ради пандемија не се венчавме али на мм некако не му се слушат идеиве мои али не е проблем ќе му ичистам уши Тоа е тоа немам друго што да кажам Убав ден
Со среќа на новата работа!! Секоја промена и мене ми носи доза страв и несигурност ама штом ич не жалиш за старата работа, брзо ќе ти поминат лошите чувства. Пиши ни за едно пола година за желба за покачување, позитивнава енергија од форумов нема да е на одмет и тогаш
Ваљда уште не ти е воспоставена лактација на таа града. Мастит може и сред доенечки стаж, и ма крај, при одбивање да фатиш. Само внимателно
Ja masirav nema nekoja izrazena grutka sprica od site strani sma boli tamu na pritisok. Temp denes 37 ok e sum ama ne znam sto da mislam veke upm
Да шкртнам неколку реда додека ми спие ќерче до мене. Можам да кажам дека фативме некој ред и со спиење и со јадење. До кога не знам ама верувам дека кога ќе почнат заби да искачаат и кога ќе фати 6 скок па и регресија во спиење ќе е толку од редот, Уште 4 недели има до скокот па се надевам ќе поуживам до тогаш. Инаку сме во Охрид веќе 2 недели, лесно и брзо се адаптира бебка мислам дека промената на средината ѝ годеше. Многу поубаво спие некако тука. Купивме транспортно креветче си спие во него навечер, денски или во количка или на спална. Наутро обавезно една дремка во количка покрај езеро. Како на одмор се осеќам. Мм работи од дома, ептен мераци што сме цело време заедно. Нема баби да досаѓаат, ама некогаш фалат за помош До септември сигурно ќе сме тука. Е ми фали што нема ДМ пошо и пелени и доста работи користам од таму ама ми праќа сестра ми по луѓе. Ми е криво лани летото што го преседавме Скопје што не дојдовме тука на подолго од страв од таа пуста корона. Како издржав трудна и затворена во 4 зида стварно не знам. Ми фали кафана, журка, нешто да се издувам, да се напијам алкохол и да запалам цигара. Се надевам летово ќе се опуштиме повеќе кога ќе ни дојдат и пријателите Е сегаа тие мои желби може и ќе се остварат ако не сум осталана трудна (се надевам не сум) Таман ми се стабилизира менструацијата почна да иде секој месец на 27 дена како претходно, овој месец ништо. Касни 3 дена. Не мислам дека направивме ‘беља’ ама не пратам плодни/неплодни и сега ми фуфка. И колку што викав дека сакам за брзо второ, сега како што касни си викам ‘само да не сум трудна’ Леле луѓе страв ми е стварно. Не сум спремна. Мало ми е ова 7 месеци бебе е, сакам да ја изнаљубам пред да дојде уште едно. Плус малку тежок пораѓај имав, ептееен ми е страв. И така седам во стравови, прашалници, филмови си праам, маж ми појма нема ни дека ми касни. Леле ама ќе биде весело ако сум. Ќе ми обеле косава значи. Ова ќерчево е преактивно, пробува да ползи и се влече по цел стан, ми подава раце сака да се исправа да стои на нозе. 1 минута не седи мирна и уште бременост ми фали. И тоа е од мене… Да дремнам сега со ќерче до мене, ја гледам и ја галам, прав ангел ми е кога спие, се топам Бидете ми поздравени
Ова ти се вика ислегување од зоната на комфорот Некои работи доаѓаат така неочекувани и не фаќаат неспремни но верувам дека брзо ќе се адаптираш и ќе ти е уште поубаво.