Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    2.716
    E ke bide ispoteno koga e po dolgi dole. Obleci i ti dolgi pizami i ti je se ispotis. Kratki normalno i gore i dole na ova zesko.

На Mari*, joy1 и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  2. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Чекај, за твојата или за мојата свеки пишуваш??? Копи-пејст, како јас да сум го пишувала...од тоа дрдорење 24/7 неможам да се решам од октомври да ја викнам да ја чува малата!
    Денес беа на ручек кај нас заедно со моите родители и некаде кај 3 ми идеше да побегнам од дома, лудило...свекор ми бистри политика за настаните од 91 до сега, татко ми се расправа со ќерка ми околу даљинското - цел ден да се гледало Крушево, Пелинце..., мајка ми 100 пати ме праша да не треба да и обуе чорапи на беба, оти нормално на неа и студело на нозете, а свеки успеа онака низ муабет да ми префрли дека она за 3 дена го одвикнала син и од ноќно цицање а малата на 6 месеци уште ми цицала, па ми даде 27 рецепти за здрава храна и ми посочи каде грешам во исхраната, па отиде уназат у минатото со примерите како она чувала деца и веќе да не набројувам оти пак ќе се нервирам...ми се идеше да си земам бебето и у парк да дремам дур не им дојде време за дома!!! И јас тоа си го мислам, ништо големо не ми згрешила а пак нервоза ме мава само што ја гледам и ја слушам!
    Уф, угоре високо, удоле длабоко ми е работата! Скапо ми е да ангажирам жена, рано ми е да ја пуштам во градинка на 8 месеци а многу стресно ми е со свеки од понеделник до петок постојано да живеам оти од друг град се и би дошла кај нас да живее 5-6 месеци!!! Ум немам што да правам!

На Mama Maja, galapce, Mari* и 5 други им се допаѓа ова.
  3. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857

4. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Добар ден и од мене.

Прекрасен одмор на сите, јас едвај чекам да дојде роденден на бебуш и од вторник на одмор. Да не се осмели некој дома да ми дојде на честито што не дошол во кафана ;)

Делов за баби, се нервирав, викав, го карав мм дека е тивок и не им пререкува кога ќе згрешат ама последниве 2 месеци сменив. Ќутам и гледам, пуштам да возат у лер да видам до кај ќе стигнат, и трае и трае и трае, (реагирам ако му се дава храна само). Леле луѓе многу е смешно ако се релаксираш. Малиов ги работи во здрав (или блесав :) памет. Им се лигави, од нив пот тече, свекор ми ишијас доби трчајќи по малиов, свекрва ми рани е цела по врат, ја кубе... Друг не гребе, неа ја гребе, зашто не слушаше кога викав не му дозволувај.... Мајка ми кога ќе ја види сака само надвор да го носи. На татко ми сите документи му се искинати и само вади дупликати.
    Баш викендов бевме собрани и ми викаат, лелел како издржувате дома со детево по 24 часа, и мм вика, нам мирно ни е, овде се распрдува. И контра прашање - па ај да го научиме и овде да е мирно. Си поќутев, не се ни поместив, ама си помислив - си надроби бабо - сркај си. Свекрва ми чека реакција - нема..

Ве поздравувам, одам да работам побрзо да пројде денов :)

На fairy88, Mama Maja, SpangeBob и 10 други им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Ако сакаш мир дома, или жена или градинка. Ама вторава опција ти е добра ако од работа не ти прават проблеми за боледување, ако не дај Боже ти притреба. Ако сепак се решиш на живот со свекрвата, мораш да си истренираш нерви, ако е како што викаш. Да е некоја разбрана, нема да имаш проблеми, ама ако ти кажуваат што и како да правиш, е тогаш цел ден додека си на работа, умот ќе ти биде во бебето и во тоа дали таа го чува и дали постапува како што си и рекла.

На fairy88, Girl-Rabbit, Mariangel и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Здраво мајки. Ние си дојдовме, го поврзавме викендот со празникот, си се пробањавме и посунчавме кратко ама слатко.
    По пат и граница супер поминавме, ноќе патувавме па синко си спиеше. Него кога пристигнавме првиот ден на синко тогаш му проби единицата заб горе, па си алувавме малку, плачеше и на плажа и дома цел ден беше нервозен, ама веќе вториот ден се стабилизира.
    Денеска го носевме на педијатар и е супер се, и вториот кец горе почнал да пробива. Дете сака да апе и тоа многу, кога го земам во раце рамото лом ми го прави.
    Едно дете малку поголемко од моето, му пружа раче здраво да му направи, а овој мојот му ја фаќа раката и право во уста, :D:D:D ама јас брзо реагирав па не го касна детето.
    Ние денес правиме полни 10 месеци па повелете на ладен нес и сладолед да се разладиме

На M&M, Sunshine_1979, awl и 3 други им се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.470
    Допаѓања:
    37.705
    Здраво и од мене. Го успав помалиот, па сега ќе пијам нескафе. Кој е ЗА, нека повели.

Јас немам никаква помош од свекрвата. Госпоѓата не може внуци да чува затоа што на неа никој не и ги чувал децата. И поарно што не доаѓа да ми ги чува децата. Ќе треба лом да ја направам. Не трпам некој да ми се меша. Дојде само кога се породив со поголемиот син и оттогаш доаѓа само за родендени. Ние одиме кај неа 3 пати во годината (не живее во Скопје), ама и тогаш не се ангажира околу децава. Знае да ми префрли, ама јас си ќутам. Секако седиме таму само 3 дена. После тоа знам дека ќе бидам на раат. А маж ми само гледа и ќути. Не се расправа со мајка му.

На alana, galapce, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Здраво женски.Како сте ми и вие и малите? :D Мене ме немаше некое време ама не ми беше тука лаптопот,па оправдано беше.Инаку,денес закажав за крштевка,ќе правиме на крај на месец па сакав да ми предложите тема за украсување,покани и од каде можи да најдам стапчиња за на бомбици да ги ставам ? Поздрав :*

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Ne ja vikaj nikako!!!! Zemi odmor,neplateno roditelsko otsustvo, neznam nega na dete e opcija.... Raboti sto jas ne gi napraviv, pa sega ziva ke se izedam. Mojata ja fativ kako go kara sin mi onaka zestoko zosto ne ja slusal, a ona nemala nervi :@
    Svekor mi pa nekoj den ko ke eksplodiram ke vidi togas, samo mu vika na maliot da ne vika bebeski, tuku da zborel. Golem bil. A be da ne saka i politika da bistri (facepalm)
    I dete cel den e vo krevetce i gleda crtani, jas koga ke si dojdam go igram, ama do 5 crtani, posle maz mi da mj dadam da jadel, pa kafe da piel ( jas moralo do nego da sedam)ete ti uste eden saat crtani. Ke si puknam. Toj aber nema da pocne da raboti, uste bez mojava plata da ostaneme...

На fairy88, Mari* и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  10. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    :o :o :| Mila bidi malku postroga be, nema li nikoj vo predvid deka si bremena i rabotish i dete gledash Bozheee (facepalm) Na kraj kraeva gradinka? Bar ke se druzhi so dechinja a ne da mu pushta taa crtani po cel den :shake: :@ Izvini ako ne e moja rabota da se mesham, dobronamerno e pishano :)

На fairy88, awl, Mari* и 3 други им се допаѓа ова.
  11. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Nema mesto vo gradinka. Pisav zosto pred nerven slom sum, nemam sili da se raspravam i gledam da mu nadomestam na maloto najmnogu sto e vozmozno. Koga od maz nemas poddrska, dzabe e se.

На awl, M&M, alana и 4 други им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.826
    Jumbo. Tamu imas svasta :D

На Mari* и m.i.g им се допаѓа ова.
  13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Немам опција за продолжено породилно, цела бременост ја поминав на патолошка и ризик ми е за работата...ни фали кадар и морам да се вратам!
    Финансиски неможам да издржам да плаќам жена...немаме толкави примања а трошоци еден куп!
    Од аспект за чување, воопшто не се сомневам и не се плашам, свеки е крајно педантна и дури напорна во хигиена, здрава храна и сл. Бивша мед.сестра е, верувам дека прекрасно ќе ја чува!
    Проблемот ми е што јас не ја поднесувам, постојано нешто дрдори, советува, раскажува ...за тоа што ќе се прави...си помислив да ѝ изнајмиме некоја гарсоњера во комшии ама пусти Карпош, ништо не се наоѓа под 9000.
    Те читам тебе, ме им угодувај толку, мт нека сфати дека три души носиш, треба и да одмараш а не друштво за кафе му требало, бре уште и ти да му го свариш, нека фати да ти помогне, дете да прошета...покажи малку заби!

На fairy88, awl, SpangeBob и 4 други им се допаѓа ова.
  14. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Сите постари се такви,немам свекрва,ама имам мајка,и се она знае,се она поминала,нели исчувала деца,па ако и кажеш нешто погрешно дека направила,одма го дига носот,не трпи критики..
    Се расправавме околу една работа,јас и викам вака таа со татко ми ми се изнасмеаа во фаца,е истата таа работа на ТВ педијатар ја кажал,ееее демек така било,ама пак не го признаваат моето,туку дека педијатарот така кажал,уште најверојатно ме доживуваат за несериозна,незнам што да кажам:D
    со првата ќерка немав кој да ми ја чува,само јас знам кои нервози ги истерав,тргна во јасли,после месец дена у козле завршивме,па ај жена,една па друга па трета, никако да се погоди,малата истрауматизирана,со плачки,се нови луѓе и доаѓаа, во градинка ја дадов на 2,5 години, а жена плаќав 3 часа ( ја зимаше во 2 до 5) дур да се вратам од работа.со тек на време така си се одомаќинуваат мислиш тука живее,мислиш газдарица е,ко да не ја плаќам,ама ете немав друга опција
    За вторава ќерка,веќе мајка ми е во пензија,големо олеснување ми е, се договоривме до две ипол години да не оди во градинка,она че ја чува, е сеа тоа е,нема ни јаре ни паре, че си пречутувам,ќе се правам наудрена,ама знам дека детето ќе ми биде спастрено, најадено, наспано..така да според мене стисни заби и истрпи ги,времето лета

На awl, Mari*, Sunshine_1979 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Dobar den. Vikendov go pominavme na planina I ubavo se iznaspavme, ama ko za belja denes se isporazbolevme, imalo virus vika maticnata, jas I mm sme kako zgazeni, temperatura visoka imame, mm proliv, sinko preeska nemase ama cel den place, nema koj da go gleda, sila ic nemam, sreka tatko mi dojde, malku da pomogne. Na tema svekrva nemam problemi taa zivee vo drug grad retko se gledame I ok sme,sto poretko toa pomili sme si :)

На fairy88, SpangeBob, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Добар ден мами. Денес прв ден на работа после одмор, рамно на убиство. Што убаво ми беше дома. Што немаше мм дупла плата, ич немаше да работам. 8)
    Туку почнав мали го ставам вонокширчњ и вчера и денес се измочка вонего. Живи радости е. Трча, покажува, тура он вода.
    @eleni27 ако нема цртани нема да има што да му пуштаат. Пример јас немам кабловска и аш не можат да му пуштат. Што е тоа толку мало дете цел ден пред компјутер. А мт е посебна приказна. Па зар не му е мерак он да го игра и прошета. Џабе ќе се расправаш. Пробај убеди го бар неколку саати да го прошета малиот. Демек дете треба да се истрча и поубаво ќе спие.:)

На eleni27, M&M, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Извини што и јас ти реплицирам, но во ситуација си кога мора да ги земеш уздите во свои раце. Треба да повишиш глас онаму каде што треба, можеби не толку на старите (стари како стари, секогаш ќе не' нервираат дури и за ситници) колку на маж ти. Незнам од каде му храброст да чека уште две деца а да не превзема ништо околу работа, па уште скрс-раце да седи и да не го гледа ни поголемото дете. Што ако, еве хипотетички гледано, останеш ти без работа (во денешно време нели се е можно)....кој ќе ги рани тие три деца? Немој да ме сфатиш погрешно мила, но многу сум лута на вакви мажи, не си само ти родителот и не си само ти во тој брак, мора обострано да се придонесува, а во слична ситуација сум и јас.
    Мојов барем помага во чување на детето и подзаработува кога има време и онлајн, но јасно му кажав- нема второ дете додека не обезеди уште една (барем просечна) плата.

За жал малку се такви кои во Мк можат да живеат удобно со една плата, некогаш ни со две неможеш удобно, но тоа е веќе друга тема.

На Mama Maja, awl, SpangeBob и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    @eleni27 пред да се породам со мм имав сериозен муабет дека ќе МОРА да ми помага околу децата, дека ќе мора да ме трпи уморна и со хормонални промени во расположението. Му кажав дека сум на работ со живците и ако сака здрава и нормална жена за него и мајка за децата, мора да биде тука за нас. И до сега е навистина добар, кога е дома не осеќам дека имам две бебиња. Пробај седни го и напрај му муабет.

Пред малце на гости дојдоа вујко ми и вујна ми со двете внучиња од 3 и 1,5 год. Инаку тие ги чуваат бидејќи родителите работат по цел ден. Помалата ја чуваат од 2 месеци. Ама знаете кој мерак е да ги гледате како ги чуваат. Внимаваат на исхрана, спиење, не им даваат таблети, компјутери, ги шетаат по паркови, поголемиот го носат и зимаат од градинка и најбитно од се многу внимаваат на воспитувањето и однесувањето на децава. Не се воопшто разгалени, а не се не стари-мали, туку се деца! Колку се само среќни братучед ми и снаата со вакви дедо и баба. :)

На Mama Maja, awl, M&M и 6 други им се допаѓа ова.
  19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882

So slikava me navrati 2 ipol godini nazad,koga malata morase da i davam mlekce preku sonda :( oti bese malecka.
    Blagodarna sum na gospod sto mi dozvoli da uzivam vo vakvo prekrasno bebe veke sega e dete :inlove:
    Zdravi i zivi da se site a potoa ke si rastat kako treba :inlove:

Inaku eve sme nie,denes perev tepih pa po malce da isperam iscistam se i narednava nedela ideme za mak:) edvaj cekam da gi gusnam mama i tato:inlove: a tie radosni so iljada planovi za vnukata:hug:
    Malata se umori denes trcajki dodeka perev tepih i eve ja zaspa na fotelja gledajki crtan.
    Da spremam vecera i da se fatam za druga rabota:rofl:treba da se depeliram :!:mm vika da odime na more utre oti e doma,so snemi raboti pa ne se znae dali e doma preku den ili nojk:l:ljubov moja denes me iznenadi,mi kupil sat a nikogas ne sum bila mnogu po ova ama ovoj go bendisav:inlove:mnogu ubavo mi stoi.

Imajte ubava vecer:makeup:dami:*

Edit:za temava za pomos nie majkite znaeme kako e i zatoa razbirame ama maskive se razlicni.
    Treba i toa dosta zboruvajne so mt za taa pomos,eleni na primer e bremena i veke ima malo pa plus i raboti.
    Tesko e sekade denes so edna plata a bez nea nedaj gospod.
    Smireno so dobro i objasnuvajne,za familija se potrebni i dvajcata,ima teski periodi pa zaedno e polesno.

Последна измена: 3 август 2016
    На fairy88, awl, Girl-Rabbit и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Dobro vecer mami
    Denes cel den go pominavme doma
    Malce setnavme okolu selovo kolku Dilara da e na svez vozduh
    Od site tie stresovi I nervozi mlekoto Mi se svede na nula
    Denes od gradite nemav edna kapka mleko
    Bebka se nervirat a jas neznam so da pram sega sme cel den na ad samo neznam bar sokce Dali smeam da I dadam da ne I e nekako premnogu samo so ad
    Taman ke pomine edno ete ti drugo

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.