Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Oneo

Oneo Популарен член

:l::l::l:
    Да кажам дека зад една насмеана фаца се кријат 1000 други слики и мајка која изиграва кловн, ќе ми верувате ? :rofl::rofl::rofl:

Alishan30, Larahappy, 24.07 and 10 others like this.
  2. sikica7

sikica7 Популарен член

Dobra vecer majki..
    Denes denot mi e haos, ziva nenaspana sum,bebe mi e skoro 2 meseca nokeska samo 2 casa mi spiese samo nesto se budese mi kinkase,kako da saka da si igra,mi se smee si uziva a jas mislam deka vo sekoj moment ke padnam vo nesvest za spienje.oko ne sklopiv cela nok a ete i cel den, celo vreme zalepen z mene kako flasterce malo si saka majka si saka cicka a jas zgora na se pa i nastinav valjda ne znam, mi studi celo vreme se napov paracetamol da se utoolam.Eve sega duri konecno go usoav deckoto , zaspa a jas imam sega se nadevam nekolku casa vreme da si posvetam na sebe, da se istusiram da se napijam eden caj i da si kazeme nekoj zbor so mazot mi posto cwl den ne mi se voopsto zboruvase od sto sum premorena.Ne se sekavam koga sum se osekala vaka a sum sigurna deka tek idat vakvi neprospieni noki Iskreno edvaj cekam da porasni maloto da pocne barem da kaziva sto mu e zosto placi , a dotogas imaa baagi vreme ..Vi posakuvam ubava vecer na site i leka nok, sonuvajte ubavo ❤

3. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Ве немам прочитано од 22ри септември (facepalm)
    За пишување, уште од летото. Ај ваљда ќе сум послободна деновиве па ќе ве читнам сите.
    Туку јас од каде да почнам...

Бебе е неуморно а е само 9+. Ај шо лази одамна ок, ај што се исправа на мебел, завеси, врати и мои нозе и тоа ок. Ама луѓе кога си седна госпоѓата пред 3 недели сама ваква бев :| Мислев никад нема да научи да седи :D И сега вака кога ја гледам седната, ептен порасната ми е..Кога? Како?
    Ах, да, и обожава да игра брканица со татко и. Не знам како не ја болат колената :^)

И у градинка демек појде, еве 2ра пауза прави со затнат нос |( Битно таму кога е, умна е. Јаде доручек ручек, ќе си дремне малце и дома кога ќе си ја земам баш е убаво расположена.

Јас тргнав на работа. Нови луѓе, нов тим, нова индустрија, нови поими за учење, ама тоа е. Ми рекоа take it easy, и претпоставени и соработници, па да ви кажам, планирам да ги послушам. Ете си земав одмор. По easy здравје :)

Туку да ви кажам за што ќе го користам одморот :$ Конечно си земавме станче. Преубаво ми е :inlove:Со мерак си редам, со мерак си седам. Малото кога го пуштивме тука прв пат на под, одма си го фати патот за у детска, се пресмејавме со мм :rofl:

И сега нормално ми треба едно месец дена да отпакувам се, да му најдам на се свое место. А и сезонскиве алишта треба да се сортираат... Ама полека ќе биде, битно тука сме, заедно сме.

Маж почна да размислува за второ дете. У право е до некаде ама малку и брзо ми се чини. Као направивме "беља" пред некоја недела, па ај као, не би требало да се фати. Па ни текна дека скоро сум вакцинирана, а слушаш од сегде дека Стојна, Петкана и Трајанка спонтан имале после вакцина и Бицка си запали патиките, правац у аптека по Норлево. Не дека се за верување овие од страна што зборат ама што знам, решивме да го испијам ете...

На сите страни е постов ама ај, хајлајтс се тие, се надевам почесто ќе се дружам од сега...

:hug:

4. sikica7

sikica7 Популарен член

Ne znam dali prasanjeto e za temava , no ve molam da mi kazete sto da pijam osven paracetamol za temperagura, samo sto kaciv 38C utre ke odam na doktor no mi e strav veverva da ne kacam poveke.Doam malo bebe i se plasam da ne e korona pa da mu bidi neso i na nego iako ne veruvam deka e kovid posto sama sum so nego po cel den nikade ne odam, najverojatno nastinav nekna na dozdot izleguvav vo dvor na kratki rakavi plus tazr banjata .. 25god nemam kacrno temperatura,kako da ja namalam,nekoj domasen lek, care ? Ve molam sekoj sovey ke mi bide dobredojden

Dancewere and KittyCat:) like this.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Туширај се со млака вода и пиј течности многу.
    Бебето кога го доиш носи маска и измиј ги рацете пред доење.
    И не се плаши многу од температурата, покачување од 38 е очекувано при настинки, не е страшно.

mal.ecka and sikica7 like this.
  6. sikica7

sikica7 Популарен член

Znaci mozam da si go doam bez problem.. fala ti mnogu ..

Mantub likes this.
  7. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Не се секирај, пред една недела со мм имавме стомачен вирус. Тој беше со дијареа и повраќање 2 дена го држеше, јас поминав со повраќање и тт 38.7 беба не ја прифати фала му на бога, ја доев не носев ни маска ни ништо. Пиј течности, супа, напиј се парацетамол, истуширај се ќе помине. Сезона на настинки е не се плаши и со лесно да поминеш:hug:

sikica7 likes this.
  8. sikica7

sikica7 Популарен член

Fala ti mnogu ,mnogu me uteshi ..Jas za mene ne se sekiram ama mi bese strav za bebe da ne prifati od mene nastinka ..

Bulibu likes this.
  9. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Здраво мајки
    Денес прв ден на работа. Тежок искрено, бебе 8 саати разделена е прв пат. Седеше со тетка ми, работата ми е на 2 минути па ми ка донесе на кратко да ја видам. Кога заминуваше плачела и викала мама бебе :rofl: мама го остај бебето хахаха. Смешно ми е ама душава ме боли. Кемкала од време на време кога ќе и кажи некој мама и кога е за спијање. За јадење кашички јадела, ама затоа млеко воопшто( не се измолзив имав крв вчера). Сега кога си дојдов не знаеше што да направи, а ниту јас ја зедов и одма на цицање. Гради е ќе ми пукнеа.

Мислев да земам чај за повеќе млеко ама сега се молзев, излезе за 15 мој од двете 210-220 мл и тоа цицање претходно, се надевам доволно е што мислите ??

Работата ми е супер, смените топ од 9 до 5 или од 11 до 7. Блиску недела слободна па да барав вака немаше да најдам.

толку од мене да се погалиме сега
    Убава вечер:l:

10. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Бицке, 2 мои другарки после вакцина останаа трудни без проблем, еве ги 15та недела тераат.
    И да е ковид не се плаши за бебка. Нека цица, слободно дои, преку млекото е заштитено. Другарка прележаа скоро со бебе 3 месеци. Она беше 12 дена со тт а на бебе ништо не му беше. Со лесно.

Bicka77 likes this.
  11. sikica7

sikica7 Популарен член

Fala ti na odgovorot.Se testirav denes i negativna sum na Kovid sto znaci ili e nastinka ili pak nesto drugo.Pred 3 dena mi se pojavi pod pazuv zlezda i pocna da ms boli, slesniot den(vcera) kaciv tt 38,pa za saat vreme ja namaliv povtorno na 36 i denes cel den si bev okej se do pred 1 cas koga pak kaviv 38.4.. dali e mozno da e tt povrzana so zlezdata koja mi se pojavi ili pak sum nastinata stvarno nemam veke pamet.utre ke odam da mi napravat krvna slika da vidime dali ke pokaze nekoja infekcija ili ne.Bebe si cica go doam seuste so maska i si e super fala mu na Boga.Kaj nas vo grad nema doktor specijaliziran za zlezdi zamiskete valjda ke treba da odam za Sk da me proverat ako se otkrie deka od toa mi doaga tt.. osven paracetamol sto pijam dr ne pijam i vinski ocet stavam na noze za da ja povlece tt. A i sreka sto ne e Kovid

kostovaivana likes this.
  12. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Можно е да е од жлездата. Напраи крвна слика со црп обавезно и секако на лекар. Со лесно мами :sun:

sikica7 likes this.
  13. Chanell*

Chanell* Форумски идол

@RainBow Ти си ми mom goals :l:
    Многу сакам да те читам кога пишуваш за ќерка ти и вашите секојдневиа!
    Кај нас има дерења, покрај дете и јас имам тантруми, и на секое си ветувам дека ми е последно, дека со дете несмеам дете да бидам и јас.
    И ќе биде еден ден, ако не денес-утре.
    Ако сакам да сум ко некој, примерна смирена и среќна мајка, тоа си дефинитивно ти, нај искрено :bow:

Јас растев со секојдневни караници и дерења, мајка ми ретко расположена си идеше од работа, па се истураше и на нас и на татко ми и на баба ми. Даааалеку сум од тоа, но сепак имам моменти.
    На тоа неспиење ... не тантруми, не знам следно што ќе имам.
    Ќе помине.

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@Bicka77 со здравје да си живеете во станот, исполнет со спокој и најубави моменти на свет да ви е. :sun: :d:

Ava.84 and Bicka77 like this.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Фала ти многу за убавите зборови.:l:
    Неспиењето е ужасно, најголемите нервози од него произлегуваат, си го знаеме сите тоа. Не беа и моите постови вакви кога беше бебе, на пример имам еден пост каде што заспав надвор на маса.:D
    Веруваме, сигурна сум дека сите имаме милијарда такви слики.:rofl: Откако се роди слики само од неа, милиони и милијарди, непрекината инспирација ми е со сините очи најубави.:l:

Ајде готово е кафето, еве едно срцкасто за убав ден.:f:

girl__20, elcezelce, kjofti4 and 16 others like this.
  16. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

@RainBow јас кога те читам... си ми мир и спокој. Гушкам дете и уживам.
    Растат, го зграпчувам секој миг среќа со нејзе.
    Еден ден се ќе ни фали.
    Дури и тантрумите, а и сигурно е полесно да плаче зашто е ѕидот бел наспроти проблемите што ги чекаат во иднина...

17. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Овај пост го пишувам со многу,многу солзи и обвинувања.
    Пред една недела започнаа мрсулите и кашлиците. Останав дома со двајцата. Однесени на преглед нормално чиста плуќа,кс одлична и кај двајцата до црп негативно.
    Во меѓувреме добивам состаноци,неизбежни и службено патување. Не го одбивам бидејќи нели се работи само за обична сезонска настинка. Тука ке биде мајка ми и татко му.
    Се дешава на сред ноќ малиот од една година да добива напад на гушење. Страшен момент,ужасен неможам да ви опишам. Помислив го губам детето. Незнам како стигнавме на болница навистина не се сејќавам на патот. Едно дете спие со татко му во кола јас се качувам со бебе. Ова е 3 часот сабајле.
    Бебе е со тежок спазам,страшна пневмонија. Ајде ренген и одма приклучија урбазон и антибиотици да течат. Бебе неможе ни да плачи од што нема сила,нема воздух а не можеа ни вена да му погодат.
    Како да останам на болница кога дома сум со уште едно двегодишно,па договорив за терапија да одиме само.
    Сабајлето станува и големиот поврајќа. Шлајм. Знаев колку е часот. Секако одам на терапија за малиот ајде и него ке го наслушаат .
    Бронхит и кај него. Срејќа помина само со амтибиотик и сируп вентолин.
    Бебе покрај инфузии и инхалации.
    Ова се дешава во петок. Јас понеделник морам да заминам.
    Раскрсница. Како оставам две деца. Заминав благодарение на поддршката од мм. Јас бев спремна и отказ да дадам но најлесно ке беше тоа.
    Ова себично нешто што го направив е само за нив двајца. За тие да имаат.
    Многу ке ми речат што ли толку нив им треба,но јас сакам нив ништо да не им недостига. Не само сега,и подоцна.
    Дома е мала клиника. Маж носи и врајќа бебе од терапии,мајка ми со големиот па после заедно дома.
    Кој што прави јас сум на вибер. Само да ги гледам.
    Само да бидат добри. А еве денес одат кон подобро.
    Уште малце остана сабота сум дома.
    Мајки,најдобронамерно. Особено овој есенско зимски период. Досадувајте им ако треба на лекарите. Од ден на ден се менува кај нив ситуацијава. Чувајте се .
    Се надевам за брзо ке пишувам некој повесел пост .
    А тука само можам да напишам колкава тежина носам. :hug:

18. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

:hug::hug::hug:
    Мајка, ништо посложено нема на светов.
    Огромно браво за маж ти што ти дал таква поддршка, не би го направиле тоа многу.
    И за тебе, верувам дека нема нешто поболно за мајка.
    Ќе помине, ќе се вратиш и ќе надокнадите со гушкање и бакнежи.:l:

ma4e1311, Izzy_0504, Annath and 12 others like this.
  19. Bella*

Bella* Популарен член

Хепиии :hug::hug::hug: те гушкам најсилно и сочуствувам :l: немој да се грижиш мила чим имаш помош и поддршка,знаеш дека се ќе помине!
    нема ништо потешко од болни деца,верувам дека си силна мајка и се правиш за нив :hug:

Izzy_0504, IRBBB, ivance.. and 4 others like this.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

:hug::hug::hug::hug:
    Истото го поминав во Август месец и те разбирам колку тие тешко.
    Јас со бебе од 16 талкај по болници никој не ти кажува како што треба.
    Малиот дома со темп и многу кашлање со тетка му се чуваше.
    6 дена ние со бебе во болница он со тато и тета дома.
    Педијатар од таму даваше инструкции на малиот дома што да му даваат.
    Од тој стрес и млекото ми отиде и на едно кивање нивно сега кревам паника.
    Уште на вибер кога мали ми рече мамо додии мама доди;(

Издржи има кој да ги чува и грижи за нив а ти таму го правиш најдоброто за нив.
    :hug::hug::hug: