Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.667
    Одбивање само ако сакаш или ако гинеколог каже дека доењето може да наштети на плодот при одредени ризични бремености.
    Какви резерви се трошат? Не е ова шише па да се испие. Глупости. Тоа ѝ е работа на млечната жлезда-да создава млеко.
    Пиши и на Нате, доење со љубов.

Лесна бременост и гушкај силно бебе. :l:

На Razvigorec, Oneo, Bubce38 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Josephine18

Josephine18 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    66
    Благодарам на одговорот мила ❤️

3. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    4.143
    Здраво :f:

Немам што многу да кажам ново, ама една од најомилените теми ми е па да шкртнам.:sun:

Бебуш у 6 скок на почеток. Здрма јако. Сите од фамилија знаат да не ми предложуваат бајачки зошто ноќе не спие. :) Кај јас се едуцирам, кај маж, па и бабите веќе научија. Не мешам бебе у такви празноверија непотребно. Еднаш пробаа од околу ама брзо заврши дискусијата :!:
    Знам дека дополнително ме гледаат ко фрик во однос на јадењето, зошто не му дробам леб и јогурт ќе си спиел за мерак. Сок што не давам смртен грев. Ама па што знам јас, тек прво дете ми е |( Не ја разбирам потребата да се повикаш да делиш совети ако некој не те праша. Ама со игнор се се решава.:)
    Покрај скоков извадивме уште некоја двојка, дај Боже сите бебушки вака да вадат заби преку ноќ што се вика. :)
    Планираме некои кратки патувања низ Македонијава, бар малку да го искористам породилново :D После речиси 2 години изолација се радувам и на 5 км оддалеченост од дома кога сме излезени. :D

Ве поздравувам мајки, најубавите цвеќиња ги држиме во раце секој ден не само за 8ми Март :l:

На Snowflake97, Razvigorec, Oneo и 24 други им се допаѓа ова.
  4. Sofi***¥

Sofi***¥ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2021
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    143
    Здраво, јас сум бремена и дојам. Гинекологот ми препорача да откажам доење, докторката која ме породи и ќе ме породи исто препорача прекинување на доење. Е матичната на синката и сестрата, ме охрабрија навистина многу за да истрајам во овој процес, кој морам да спомнам дека при почетокот беше исклучително напорен со оглед на тоа дека бебето ми е малечко и до скоро беше на ексклузивно доење, а и сеуште цица на саат време цела ноќ. Веројатно моето тело се навикна и да продуцира млеко и да создава бебе па сега веќе ми е полесно, а и влегов во втор триместар. Еве статија каде може да се информирате повеќе: https://zdravobebe.mk/podgotovka-za-trudnici/tandem-doenje-doenechkata-prikazna-na-masha-bekjkovikj/
    Да не се разбереме погрешно, слушајте го своето тело и себе си, ако случајно се јават болки, крварење или слично, треба итно да се обратите на лекар и крајната препорака е да се редуцираат а не прекинуваат подоите, доколку е се во ред со бременоста. Со лесноо и со убавоо

На Razvigorec, Nbnbnb, 24.07 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    186
    Здраво мајки мислам декс прашањево е ок за во оваа тема. Да не знаете некоја игротека во Скопје да ја однесам малата? Има 10 месеци значи некоја таква игротека кај што може и бебе да се забавува ако знаете случајно :)

6. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Епа женски, честитајте ми четврт скок!
    Побудалев, мислам дека косата ми побеле од овие два дена. Дали сум лош родител што одвај чекам да заспие за ноќно време?

Озбилно, вриштење буквално цел ден. :drunk: Вришти на цицање, вришти за спиење, вришти во раце ако сакаш да го заспиеш.. што беше тоа под? вришти ако го ставиш на под, вришти ако го ставиш на пресоблекувална.
    Моментално ми зујат ушите од вриштење, уживам во пола час тишина дома ( пак ќе прашам дали сум лош родител што вака викам? )
    Ако го земам во раце ми се турка во врат ме јаде, цело време ненајаден е, педијатарот вика понуди му формула повеќе од 35мл, знам дека нудење кај бебето нема, ќе исшмука колку и да му дадам, се смееме со мм дека и пола литро да му дадеме ќе поврати и пак ќе пие.

Збудалев:sweat:
    Си викам таман стопли ќе идеме малце во друг град кај на мм неговите, си викам промена на околина ќе се смири малце? или полош ќе е:devil:

Ајде да си погледам во таванот уште кратко додека не е станат.... :|

На marchi-cool, Coco31, Razvigorec и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Ајде честито, по напишаново исто како мојава. И да те доутепам полошо ќе е. Отидов јас во друг град кај на маж ми, морав у посебна соба со неа сама да седам за да престане да вришти. Што беше тоа кафе?
    Не си лоша мајка. Јас уште ко ќе станеше едвај чекав ноќе да си легне и да заврши скокот.

На MilaSs12, 24.07, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Леле а 5 недели трае... Ауууу како ќе се истрпи! :doh::doh:;(

На MilaSs12 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Немора да значи дека ќе е исто ама моето такво беше. Имам повеќе напишано во скок во развој баш вчера прочитај нај стресно ми беше урлањето навечер во сон. Озбилно бели влакна ми искочиа:|:sweat:

На MilaSs12, mal.ecka и Speechless им се допаѓа ова.
  10. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.477
    Допаѓања:
    17.335
    Здраво супермајки,
    Јас ветив, а што сум ветила ред е да исполнам. Не дека е многу тешко човек да се пофали… На малата и никнаа запчиња, долните единици. Плачка никогаш не била, ама затоа ноќно спиење катастрофа, на пола час се будеше. Колачињата сама ги правев, не се совршени ама проаѓаат, овде (Германија) не можев да најдам и да порачам, па на крај сама си направив.
    Сонцето мое е во црвена зона, ама таа од раѓање си е мамино галениче па мислев ништо нема да се смени, ама не!
    Знаете што има ново?
    Кога се гушкаме со мм таа плаче, си ја сака мама само за себе :rofl: Многу е смешна , се мести, ја криви устичката и ја прави најжалната фацка на свет и почнува да плаче :u:.
    Со јадењето хаос е ама оди на подобро,почна по 100 грама да јаде, со молење,финти и што ли не, ама добро ќе биде, важно гледам дека има интерес. На моменти заборавам дека и нејзе и е ново, не може се јас како што сакам и кога сакам, дека можеби премногу очекувања имам а таа е толку малечка, се плашам од тие грешки како родител, грешки кои не свесно ги правиме.
    Друго не знам што да пишам, без енергија сум, не убави работи се случуваат, мора да бидеме силни поради малечките :l:
    Почестете се со колачињата, за Софи да ги реди бели :hug:
    F957F292-0FC7-4BC9-8650-DBBEEF927375.jpeg

На marchi-cool, Coco31, tincemajmunce и 46 други им се допаѓа ова.
  11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Да се редат како бисерчиња мама.
    Мнооогу се убави.
    Како успеа вака да ги ишараш?

На Dancewere и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Da gi redi kako bisercinja! Bravo majka top se kolacite, pishi recept ako moze i kako uspea vaka da gi ukrasish?

На Dancewere и Zumbulche им се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.902
    Допаѓања:
    34.114
    Бели и здрави да се редат мајка:inlove:.
    Да ти кажам ич да не ти е криво што не си порачала, овие твоиве се поубави од купечките:inlove:.Значи чиста десетка ептен те бива(y):).

На Oneo, IRBBB, 24.07 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.021
    @Dancewere нека се редат како охридски бисери:inlove::l:
    Колачињата врв(y)

Ај добро утро:sun:
    Времето се заарни, фала богу.
    Не е нај нај, ама бар нема дождови и ветришта.
    Станати од 05 ипол. Тато кога е дежурен и ние дежураме. Знам дека е мало, ама осеќа кога го нема татко му. Не оти он нешто се тимара со бебето, ама па се вртка низ соба, му прави гили гили(facepalm):)
    И ова се смее:)

Прошлиот викенд бевме Штип, кај моите на гости. Убавини:inlove::inlove:
    Наполнив батерии до максимум.
    Ние излегувавме со маж, и денски и навечер, синко си седеше со баба и деде, глас не пуштило моето умно дете:inlove:
    Добро, и дада му беше таму, она ептен го заигрува:)

Во врска со скоковите
    Јас или не можам да се снајдам што е скок и кога е во истиот или бебе мое нема скокови:)
    Него ако му даваш млеко точно на 3 ипол часа он глас нема да пушти. Ноќеска врзува и 4 ипол часа. Како програмиран е секој ден. Сите ми велат дека ќе сменел, допрва ме чекал хаос:^)
    Ама па си велам дека можда синко мој е "посебна мустра" :D
    Можда оти стално му зборам дека мора да биде умен и мирен ако сака мама у септември да се обиде да остане по втор пат бремена и да му роди сестричка можда па разбира и затоа ми е бајче:D
    Ај Ќе видиме што ќе биде понатаму.

Од коа залади се бев исплашила дека ќе е ладно па крштенката ја одложив за пред Велигден.
    Сега дефинитивно ќе е на 17ти април. Нема веќе менување. Дадов капар и во ресторанот и на музиката. Стигнаа и дел од реквизитите за детската маса. Имам пријателка која има цвеќара и се бафта со слатки маси и декорации па ќе направи нешто за дечињата.
    Внучка вели доволно ќе било да имало по 10 макаронс за секое дете:)
    За мерак, 50 евра не ми стигаат за нив:)
    Ама па еднаш правиме де крштевка на моето јуначиште.

Млеко и пелени сме обезбедени скоро за до НГ(facepalm)
    Маж се беше исплашил од војнава па пола Зегин и еурофарм ми ги донесе дома.
    Пелени имаме до 6ка бројче:(
    И 2ка млеко земал. Оти нели кецот до 6м се пие.
    Прво се лутев ама сеа коа гледам како растат цените секој ден сватив дека добар бизнис сме направиле:D
    И за мене мислел. Ми купил 14 кутии еутирокс на приватно. Да сум ги дигнела некаде и да стоеле за секој случај.
    Абе бог да чува.

Знам дека темава е да се збори за дечињата, ама па немам што да кажам за моево. Оно само спие и пие млеко. И полни пелени.
    Појќе време губам во средување на шишињата и во перење и пеглање. Сушарата ми ги вади скоро па пеглани, ама јас сум малку отидена со умот и све пеглам.
    И за нас истото го правам.
    Пеглам од кујнски крпи до чорапи:tmi:
    Забегана сум знам.

Тато се јави.
    Дали да ми купел бурек.
    Дааааа!
    Две четвтини со сирење и една со месо:)
    Те толку јадам за доручек:D
    До пред да забременам јадев по една пита.
    Сеа имам намалено:$

Гушкајте дечињата(heidy)(heidy)
    Јас одам да направам некое салатче за љубави.
    Да си го пречекам ко што е редот.
    Салатка и узо:)

Убав ден:f:

На marchi-cool, Coco31, tincemajmunce и 29 други им се допаѓа ова.
  15. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.477
    Допаѓања:
    17.335
    @brm_brm @Viki2021

по овој рецепт ги правев, а декорација со фондан, шарени трошки и декоративни елементи. Еднорогчето и виножитото се готови декорации, останатите се импровизирани форми и цветчиња со шарени трошки и топчиња.
    @Ava.84 @Bubce38 ви благодарам на сите :l:

На marchi-cool, Oneo, hello-kitty.90 и 9 други им се допаѓа ова.
  16. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.348
    Бебе спие, дада во градинка па да шкртнам нешто.
    Добро бе мами како успевате и да им испеглате на деците, мислам од кај го наоѓате тоа време? Еве за вчера да си кажам, бев толку турбо што едвај чекав да заспијат двајцата за да се легнам и јас (а имав филм за гледање, го имам цел месец).
    Станав во 6.30, цица малиот, во 7 ја будам Антонија за градинка, ја средувам до 7.30, ја носи мм (ако не е он тука, ја носам јас а свеки припазува малиот да не се разбуди). Вчера се разбуди зошто дада протестираше што сака да носи, се пресоблече едно 3-4 пати а сите комбинации сама си ги одбра. Го заспав во 8, се симнав, пиев кафе, спремив доручек за мене и мм. Не се ни дојадов стана бебе, го надоив го пресоблеков, мм си легна зошто беше трета смена, со бебуш саат време се држевме, се гушкавме, го успав. Отидов чистев купатило, пак стана бебуш, пак цицаше, варев кафе и излеговме заедно на тераса да поседиме, конечно имавме малку сонце, а кога бебе се носи надвор се спрема 10 минути минимум :D заспа надвор па седев и јас со него, имав цели 30 минути на располагање за да дремам на сонце. Влеговме стана мм, стана и бебуш, ајде занимавање на бебуш за тато да поработи нешто во двор, влезе он, јас во спална да ја средам, а и алишта да наредам. Се симнав бебе цица, па ајде ручек (среќа свеки готви). Дошло време дада да се земе од градинка. Бебуш нана па ми текна да купиме седиште во кола за Антонија зошто нејзиното од 0+ го даде на бато. Ја земавме од градинка и правец Локо Кроко. Е таму мајки, Антонија полуде, играчки еден куп и не можеш да и објаснеш дека си појден во продавница а не во игротека ( еднаш беше пред година две). Тантрум на најјако :@:@. Па ајде маж со неа во раце и низ врата, а јас на каса и со седиштето си се шетам до кола, едвај одам. Липаше до дома и продолжи уште. Го дојам малото она ми седи во скут исто и плаче зошто не сме ја оставиле во игротеката. Му плаче над глава :@:@ Да ја измијам и пресоблечам од градинка се осеќав како да се борам со лав :emo: Па да ја наранам, на пола јадење нејќам ти сакам тато :!: Маж ми го држи малиот тој кенка приплакува земи го тебе те бара |( Цицан е не ме бара, нишкај таму. Со Антонија коцки, приказни, боење и бебе на под со нас. И кога се свртев беше 20.00 ајде бањање за малиот, вечера за дада, и во кревет да ги стокмам и двајцата зошто е тато трета. Е тука имаш јас ќе спијам во креветчето на бато а тој нека спие кај тебе во раце па после ќе ме префрлиш на мојот кревет, и така би:rofl:
    И така дада во 21.15 заспана а малиот уште саат ипол држење и цицање и нишкање. :hug::hug:
    Муслев да се истуширам ама што ќе ми е тој луксуз ;(
    И сега си мислам а да пеглав пред да редам алишта :rofl::rofl:
    Ај се гасам стана малиот по 10 пат (waiting)

На marchi-cool, Coco31, tincemajmunce и 28 други им се допаѓа ова.
  17. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    @Dancewere бели како снег здрави и цврсти, стапалките се најубави просто од слика ти иде да ги изедеш. Ама неможам шеќер на граница па диета Тиме е за мене.

Што да пишам не знам ни јас, 4ти скок си оди а моево по распрдено и по распрдено. Дојде татко ми сега, кога му ја викна, мислиш ја тепа, додека не си отиде човекот не се смири. Што да правам под ова прашање немам ум. За воља на вистината не е оти нон стоп доаѓа некој ама бар со бабите и дедовците да не беше вака.
    Божем свекрва ми ќе дојдеше една недела да ми припомогне пошто слаба на нерви сум, скрши нога.
    Нека е жива и здрава има денови за чување ама искрено се радував на било чива помош. Иако не е така учебна без мене веќе не спие, преку ден знае дури и во раце да спие. 2 ипол саата сум ја држела вчера а ја спуштиш она вришти. Од кај и е таа идеа јас не знам. Ми се оди мајки ден два некаде сама да одморам да нема никој освен јас и некаква вода чај и телефон немора да има. А маж кога ќе ја земе одма се лепам до нив. Јбг шта чу таква сам. Од што сум 4 ипол месеци све со неа и во ретките моменти кога може маж да ја причува јас не знам што да правам иако пред тоа сум кукала нека ја земе некој да напраам ова или она. До кога трае оваа болест и како се лечи?

Тоа е тоа луѓенца.
    Беба цица и ме тепа оф корс. Може ќе заспие (fingers)
    Гушки :hug:

На marchi-cool, Coco31, tincemajmunce и 17 други им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.164
    Допаѓања:
    111.221
    Мене така ми викаа, се ај до 3м ќе е мирен, ај до 6м, ај до 9м, ај до годината, ај на 2г, јас до 3г имав бајче, после 3г само почна да збори и да не затвара уста, иначе до скоро 6г беше бубаче, е сега веќе порасна и е голем и досадно му е, па прави несташлуци, иначе мирен е ептен. Јас мака од бебе немав, освен што не цицаше. Така да може и да не смени не се сеќирај толку многу. Скокови, тантруми, тоа се беше на минимун сведено.

На marchi-cool, IRBBB, Oneo и 8 други им се допаѓа ова.
  19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.021
    Едно време почнав да се прашувам дали е "нормално" вака да изгледа денот поминат со бебе.
    Т.е чудно ми беше оти за све имам време.

Ќе го испие млекото за 20 мин и после 3ч сум слободна. Он си спие или си лежи во креветче/релаксатор, јас си бркам работа.
    Навечер околу 19ч го бањаме и од коа ќе се најаде спие до полноќ. Е тогаш, околу 20ч јас одам да пазарам, или на фризер, или па на кафе со другарка ( кафето еднаш неделно го тераме:)).
    Тато само тоа време се нафаќа да седи сам со него.
    Му велам и на мм ако сака да излезе и он понекогаш, ама нејќел. Досадно му било без мене:wasntme:
    Добро, он оде на работа и колку толку има со кој да врзе маабет.
    Јас ако не идам на кафе со другарка ќе се мрднам само дома.

Мајка ми се јави сега.
    Жива среќна сум. Следниот викенд пак ќе дошла, овој пат со внучка.
    Ама радоста ми е поголема оти пак ќе можеме да шетниме со маж.
    Да видам дал може само со пцр да се оди во Грција па ако бива не е лошо да тркнеме до Солуна града.
    До јуни не смеам да се вакцинирам ради тоа што прележав во јануари. У септември па трансфер планирам да правам...и останав невакцинирана.
    Кој знае како ќе се оди на одмор летово.
    Битно јас направив план и за јуни и за крај на август8)
    Ај
    Има време до тогаш:)

Малку ми беше првиот пост
    Па заверглав и во овој:)

Не замарам до следна недела:D
    Само ќе ве читам:hai:

На marchi-cool, Coco31, tincemajmunce и 24 други им се допаѓа ова.
  20. Ladysimona

Ladysimona Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2021
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    401
    Dobro utro dobar den majkii
    Shto da pisham shto da kazham.
    Batkovo losh nemiren shto da vi kazhuvam. Kasa i shtipe samo vo race saka kaj mama ili baba ama povekje mama a mama za eden mesec na rabota pochnuva shto ke se pravi ne znam
    Kashi ne saka mnogu ni kupechki ni doma samo da se cicalo pa i koga cica pa i kasa si igra hahha
    Samostojno sedi i imame 3 zabchinja izvadeni j ushte edno na povidok.
    I prviot zbor e kazhan i ne e mama tuku tato
    Shto da kazham drugo toa e..
    Navecher si spie cela nokj.
    Sinojka zaspa vo 22 i stana vo 4:30 naspan ama go ostaviv da lezhi i prizaspa posle 40 minuti.
    Epa majki dosta e od mene
    Imajte si ubav den ❤️

На marchi-cool, Coco31, IRBBB и 12 други им се допаѓа ова.