Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не е до тебе, до другите е. Многу луѓе се кроени по старо, треба да ќутиш трпиш, сама си раѓала сама си барала. :@
    Пример мајка ми стално ми збори како бил слаб, ништо не јадел, сум го научила да цица и да не јаде, не сум го молела доволно итн. Сол на рана.
    И ова ке помине како и се друго. Ова ти е загревање само, како расте нови плачки ке има. Можеби се заби кои прават нервоза. Можеби скок. Не се машини, деца се.

2. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Здраво мамички (highfive)

Еве ме конечно да кренам глава и да се вратам на форумов. Многу ми фалеше искрено :hai:

Еден куп новости има, не знам од каде да почнам. Во градинка си почнавме, супер се привикна. Презадоволна сум од градинката. И секој ден му благодарам на бога што имам можност да ја носам во приватна пошо стварно преубаво ја чуваат. И по неа се гледа дека убаво и влијае градинката. Ама нели градинка и болести идат у пакет, а и вирусите и бактериите не бираат државно приватно |( одеше скоро месец во градинка и ја фати стомачен вирус и плус 2 бактерии во нос ;(. Изгоре од температура со стомачниот ама среќа барем немаше многу пролив и само неколку пати поврати. Ајде после антибиотик пиеше за бактериите, се оправи (демек). Тргна една недела во градинка, се супер и аааајде пак јово на ново ;(. Пак температура, па до 39.6 качи :sweat: абе крв немав во мене. Пробавме да видиме дали има шанси без антибиотик да поминеме ама еве пак сме со Трицеф ;(.
    На целава мака, крштевка закажана на 1ви мај. Па и јас од неа префатив. Двете болни, а не може да откажеме у 5 до 12. Ама среќа се накренавме па супер поминавме.

Крштевката помина преубаво, се беше супер. И гостите и ние презадоволни. Преубави поклончиња си доби. Ама во црква се здроби од плачење бе, една секунда не застана. Гревче ;(. И цел ден беше крлеж закачен за мама. И со раце и со нозе, никој не смееше ни проба да ја земе, дури ни кај татко и нејќеше. Ама голема е веќе и се разбира. Здравје боже, другито помало ко ќе е ќе го крстиме :)

Сега уште сум на боледување и се мислев жена да барам за чување пошо не можам вака нонстоп да отсуствувам од работа ама па и тоа тешко многу се наоѓа. А и мислев дека сум психички спремна за разболување ко ќе тргне во градинка ама ич не сум. Полошо од болно дете нема на светов ;(

Полека полека и за роденден се спремаме. Уште не ми се верува дека за месец ќе праи година, летна времето. Облеката за неа е спремна. Темата ќе ни биде Мини Маус :). Калинка официјално почна да вика мама и многу е медена. Јас се топам буквално :inlove:

Имам уште многу да зборам ама одам да правам вечера. Постов ми е хаос како мене :rofl::rofl:

marchi-cool, Oneo, Coco31 and 23 others like this.
  3. Te@

Te@ Истакнат член

Не знам баш дали е соодветна темата за моето прашање, не знам каде да пишам оа решив тука.. купив чешле и четка од природни влакна најскапата што ја имаше во аптеката, демек најубава за бебето , од чико но страшно мириса неубаво ја измив три пати ја исушив и повторно мириса јако, како на штала.. кога ја чешлам малечката ( ја чешлам како рутина преф спиење, како масажа ) и замирисува косичката со тој неубав мирис и дури не ја искапиме мириса неубаво. Па ме интересира ваше искуство, Дали постои некој начин да се отстрани мирисот од четката и дали сите четки со природни влакна така мирисаат,

4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Епа природни влакна си купила затоа стајле арома на штала :rofl:
    Извини мала шала ама ептен смешно звучи... врати им ја :D

bertold, ALISA0000 and Te@ like this.
  5. zverkica

zverkica Популарен член

Мајка спреми си ги нервите за 4ти скок, еве ние сме при крај уште една недела имаме, истите симптоми што си ги пишала се и кај нас. За спиење само во раце и тоа во исправена положба свртен со стомаче накај мене, како танго да играме, е така заспива со вриштење, не цица преку ден многу, па му најдов финта кога ќе се разбуди одма цицката во уста и цица инаку ич нејќе, сака ад дека е полесно да влече од шише. Јас кога вришти многу го носам во друга соба, го исправам, му зборам, маж ми го зима, вртиме кругови по дома и кога ќе се смири пак во раце, штом почне да му паѓаат очињата седнувам и зимам перницата за доење и полесно ми е да го нишкам така отколку во раце, тежок е 7.5 ми паѓаат рацеве веќе. На почеток на скокот нејќеше ни надвор да спие и вриштеше за во раце па тука се жалев и една членка (и благодарам најмногу) ми даде совет како да издржиме надвор подолго време. Малку во раце, или во кенгур, или тропалка за да го залаже да не плаче или омилена играчка дај му, нахрани го, дали со ад или со доење на клупа сеедно. Јас ова почнав со маж ми да го применувам и има е успех наместо 20мин надвор седиме по 3 саати па дури почна и да заспива на шетање по пола саат. Тежок скок како и да е, навечер си цица на 2,3 саати и жива уморна и ненаспана сум ама ќе пројде. Толку нови работи научи бебе што се заборавам кога ќе ми се насмее како детенце право, кога се кара со мене, подава рачиња, ги откри ноџињата, гуга и брмчи итн

marchi-cool and Сара Лав like this.
  6. emits

emits Популарен член

Бидејќи е од природно влакно, не се препорачува да се мие. Претпоставувам поради тоа се јавила миризбата. Кога ќе се исуши комплетно, нема да мириса. Истото ми се случи. Затоа остави ја на сонце да се иауши убаво и не би требало да мириса. Барем кај мене беше така :)

7. Te@

Te@ Истакнат член

Прочитав негде дека најубави биле за бебешката нежна кожа и се излажав купив. Не верувам дека ќе ми јс вратат бидејќи веќе ја миев 3 пати досега, сакав некој ако знае и ако можи да кажи како да го отстрансм мирисот , ако не нова ќе купам скорз најобична..

Milkiway likes this.
  8. Te@

Te@ Истакнат член

И јас немаше да ја мијам но на упатството за употреба пишуваше да се измиесо млака вода до 30°С.. но мирисаше и пред да ја измијам пс мислев откако ќе се измие ќе се изгуби мирисот..

9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Искрено не сум се запрашала мојава четка каква е т.е. неговата ама знаеш дека може да е од природни влакна и ја не ја миев... секако сите купуваме смешна беше поврзаноста природни влакна и шталата

Te@ likes this.
  10. Te@

Te@ Истакнат член

Баш на штала мириса:rofl::lol:(facepalm), многу неубав мирис, и косичката потоа и мириса така се дури не ја искапиме:sweat:

Milkiway likes this.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Сакате природно и органско :rofl:

Tiny Love likes this.
  12. Te@

Te@ Истакнат член

Пријателки што ми ја препорачаа не кажаа ништо дека има мирис, чим не кажале претпоставувам немало, бидејќи не можи да се занемари и да је се осети доста јак е, а ете две членки на форумот ми кажаа дека ја имаат истата четка од чико со природни влакна и немаат никаков мирис нивните. Не знам што е проблемот, разбирам природно, органско можи да мириса специфично но малку, но ако сите беа вакви сигурна сум дека апсолутно никој немаше да користи и немаше да се продаваат..

Milkiway likes this.
  13. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

И јас иам иста, на почетокот мирисаше. Сега веќе не осеќам ама стара е скоро 2 години , не знам ни кога го снема мирисот не се секавам зошто не ми пречеше многу :D

Te@ likes this.
  14. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Добро утро! :)
    Се шмрка утринско кафе у штама, тишина вредна милион долара.
    Јесте да е време за почнување на денот, ама секоја минутка сама ми е гратис временце за мене :$ . Боже колку себично звучам, ама ќе се вадам на искреност која ми е особина.
    Нека ги, нека спијат... кога ќе станат започнува редот - гушкање ( малата се префрла во креветот на дада и) кикотење, на крај и малку скубење или клоцкање оти на малата од само себе и иде еден прекрасен момент дс го уништи со повредување на сестра и. После одма одиме во купатило, миење ( секако малата ја прогласуваме за победник кој прв се измил, оти многу е битно она победнички да го зашпчне денот), па доручок, па големата ќе работи нешто од училишните обврски а малата ќерка ќе шмизла низ дома со нацрвено муце и ташна преку рамо... :makeup:
    Се на се, скроз интересно...
    Синоќа големата остана до касно будна, да ја дочитала книгата која денес има намера да ја врати во библиотека. Од една страна се радувам дека чита, од друга пак не може до 23 да седи будна... и ете денес не може топ да ја разбуди.

Кога сум овде на темава да честитам празник тие што си славоте Ѓурговден! :f:

Убав ви ден на сите!
    Ејјј, викенд следи, паток е... беликим маж ќе биде слободен да прошетаме деца донекаде...

Поздрав мамулки!

marchi-cool, Oneo, Coco31 and 18 others like this.
  15. Speechless

Speechless Популарен член

Женски честит ден на мајките!:f:

Знајте дека сте најдобрата мајка за вашето дете :l:

IRBBB, Coco31, 24.07 and 20 others like this.
  16. Tea SK

Tea SK Популарен член

До сега не сум пишала во темава ама редовно си ја читав.
    Утре ми завршува породилно и сакав да си го завршам со пост тука, зашто слободното време за овие 9 месеци го пројдов на форумов.
    Возбудена сум што се враќам на работа, си ја обожавам работата и фирмата. Ќерка ми е обезбедена со чување до август, од август ќе тргне во градинка, скоро годинка ќе е.
    Ја сакам повеќе од животот ама време е мама да се врти назад во реалноста, да облече сако и штикла.
    Овие 9 мес сфатив дека за да немаш нервози со бебе ти треба само трпение и ништо друго. Не спиело бебе, тоа е, бебе е. Не јадело, тоа е, бебе е. Вриштело, за нога ти се закачило, стоиш и јадеш, тоа е, бебе е. Бебето ќе си порасне, а ние ќе ги заборавиме сите овие "маки".
    Кога ќе се навратам на почетокот на мајчинствово, сфаќам дека требаше помалце да следам препораки колку дремки требало да има бебе, колку саати требало да спие, зашто тоа ми беше најголем извор на фрустрации.
    Форумов ми беше од огромна помош и сите скокови, неспиења и нервози ги проаѓав полесно кога ќе видев дека во тој момент и некој друг истото го проаѓа.
    Гушки до сите вас мајки, јас ќе си ставам едно винце да го завршам породилново :hug:

marchi-cool, Oneo, IRBBB and 37 others like this.
  17. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

@Tea SK со лесно прв работен ден и одвојување со беба :):hug:

Како те читав, како јас да сум пишувала. Да не ми беше форумов за време на породилново не знам што ќе беше со мене, а и со синко :rofl:
    Скокови, не/спиење, храна.. се е полесно кога има и друг со истата мака :)

Јас ситно бројам :makeup:(hollest)

mjay.yyy, Mom's_life and Tea SK like this.
  18. ^BadGirl007^

^BadGirl007^ Истакнат член

Дали некаде во околината на Охрид има приватна лабораторија за испитување крв? Без упат.

Благодарам.

19. Marmarin

Marmarin Популарен член

Дарон, на Јане Сандански има помалку гужва и може да се плати приватно.

20. Dancewere

Dancewere Популарен член

Здраво Мајки
    Ех, точно пред девет месеци во овие часови само неколку моменти ме делеа од бебуш…Девет месеци во меше, девет месеци во раце. Времето си минува, бебенцата си растат се претвораат во дечиња, ние си старееме, ама така и треба да биде ;(:angel:
    Нема поголема сатисфакција, поубаво нешто од љубовта која ја добивам од Малечкото, нема помила насмевка од таа кога ќе ме види. Ептен уживам во тоа што ме бара насекаде, ми се смее секогаш кога ќе ме види, пружа рачиња. И навечер кога сум најуморна и кога ми се буди по 2¥€}^|£ пат и тогаш кога ќе ме види се смее, и барем за момент заборавам на нервозата. Ова мое големо бебе никако да фати ред со спиење, и ај шо се буди ама и си седи будна кога пола кога еден час а некогаш и два. За јадење таманпочна да јаде по нешто фати вирус и се вративме на фабричко т.е само млекце.
    Почна и да лази ама само на спална и кревет, на мекичко си знае таа на под уште не се пушта а и се катери како мајмунче на мене.
    Денес температури до 30 степени цел ден бевме во двор, поставивме лулашка на дрво- среќа е кога се лула, писка од што е радосна, наполнивме и базен па се шлапкаше малку,ептен убаво беше. Имав план да и сплетам венче од цвеќиња (врти поп) ги имаме еден куп во двор и таман подраснаа малку градинарот како да знаел ги искоси денес, е сега ќе треба да почекам да пораснат малку ама ќе биде и тоа за некој ден.
    И мене ми недостига да одам на работа дома сум од јануари 2021 поради короната цела бременост си ја преседов дома, породилно земав година и 8 месеци, уште скоооро година имам ама го искористив времето додека бев бремена за некои надоградби. Сега барам работа еднаш неделно да одам, колку да сменам малку.
    Поздрав мајки,уживајте во убавото време :inlove:

marchi-cool, H.VAGA, Oneo and 11 others like this.