Bre bre, ke se navredela! Ke i se sroni biserot! Majka, kazi si otvoreno deka ne sakas takvo odnesuvanje, takvite nema ni da se navredat. Imam edna takva do mene, edna kukja sme so razlicni vlezovi. Si vleguvase koga saka, si cepkase vo kujna, otvarase kapaci na tendzere da videla sto sme spremale za rucek. Svekrvami sirota, za mir vo kukjata ne velese nisto, ama jas i pokazav kaj i e mestoto. Otkako dojdov pocnav i da zaklucuvam, prvite pati nosot ke go skrsese od so bese zaletana. I veke ne pravi taka, ama zatoa vo dvor ne daj boze da me sretne, odma komentari ama mene bas mi e gajle, pak se i velam direktno i zenata isto si tera. Za sopstvenoto dete, i za kosa ke ja fatam za "ubavo" da i objasnam. Bez uatrucavanje i direktno samo, pa zivotot ne ti zavisi od nea.
@nevermet18 многу ти е конфузен постот. Зошто никој не може ништо да и рече? Ке се налутела па нека и стои. И друго ме збуни кога одите кај личноста на гости го прави истото викаш па зошто одиш? За свое дете не му ќутам на никој.
Изгледа и ти треба да бидеш безобразна како неа и малку и да подвикнеш, ти е гајле ако се налути. За мое дете кој сака нека се лути. Решението е таа да ти се налути и да не сака да доаѓа.
Сега првпат отидовме на гости... Се излажав искрено, појдов со друга мисла. Си има проблеми, не знам како да објаснам. Секој збор различно го протолкува, почнува со напаѓање, со вреѓање, до крајности оди. Не можам покрај детето да седнам да се објаснувам зашто ми отидоа нервите. Инаку да, фамилија ми е. Сестра. Кога сака може да дојде кај моите, секако.
За жал, комплицирано било. И да ти се налути пак ќе доаѓа, дури може и од инат да биде погласна. На родителите им е тешко да заземат страна.
Да не е малку љубоморна дадичка . Сврти ја цела ситуација поинаку ако можеш. Сега не знам колку сте блиски, има-нема фамилија, не живее со вас. Во нејзини очи си домче те тинтраат и го тинтраат внукот, нејзе ја заборавиле. Можда тоа е причината. Дај и повеќе "обврски" и "задачи" околу бебето кога ќе е тука или дај и до знаење дека му е важна на внукот и вас. Може ќе смекне. И нека го заспие она па нека го буди после.
Ne ke da e taka.. Si kaza clenkata, si imala problemi.. @nevermet18 zal mi e sto si vo takva situacija, odbegavaj kolku mozes, kaj tvoite reduciraj so odenje i zamoli gi da razgovaraat so nea (ako ima efekt) za da ne ti uletuva doma nenajavena.
Мене понашањето на родителите не ми се допаѓа. За да не се налуте она, ти ќе си кинеш живци и детето нема да може да спие. А не е ништо комплицирано. Само треба малку потивка да е.
@nevermet18 Очигледно е љубоморна, а покрај тоа сте сигурно и различни карактери, и тука не знам колку можеш да ја промениш. Пробај како што кажа Муцика ама ако е незрела само ќе прави полошо. Друга опција е да одиш по неа и да и гасиш музика, да затвараш врати, да ја прекинуваш на телефон, ко мало дете па да сфати на друг начин. А за тоа што го учи на лоши работи, едноставно не и го давај. Прашај ја директно дали сака да функционирате како семејство или како непријатели, да не комуницирате воопшто, да не си го гледа внукот и слично, наместо како две сестри кои одат на кафе, шетаат... Твоите чим за неа не реагираат, тогаш нема ни за тебе и твоите постапки, сепак двете сте им ќерки.
Не е толку лесно....ако не се лажам членкава имаше и порано пишувано за состојбата на сестра и. Сигурно и родителите гледаат да не креваат галама околу тоа,за да не изреагира сестрата бурно. Освен да ја замолиш со убаво, не знам подруг начин. Безвезе е знам
@nevermet18 а да му пуштиш бели звуци кои ќе ја неутрализираат галамата додека син ти спие. Кај нас секогаш успева кога сме надвор или кога е бучно околу а ќерка ми треба да спие. И ако може да се лути таа на родителите, налути се и ти, имаш право!
Хм,не сум читала. Па и не е во ред родителите да се плашат од сестрата. Можеби треба на поинаков начин да пристапат за да бидат и двете задоволени
Нешто слично ми се дешаваше и мене, кога ќе отидев кај моите она се пикаше во соба и рокаше музика, кај мене коа ќе дојдеше без осет се праеше, дури и еднаш ми рече "леле како само бебето да ти е битно се понашаш". Има уште милион други примери. Твојава ме потсеќа на неа, чиста љубомора е тоа. Само што можда и не се свесни за тоа. Исто моите и се плашат, па морав сама да поставам граници за прв пат во животот. По мене газела ама веќе кога станува збор за мое дете, немам пардон. Нека се лути колку сака, кажи и отворено се што мислиш. На крај краева титула сестра се заслужува, тие права и привилегии не се уживаат туку така. Не значи дека ако е сестра, мајка, татко дека по дифолт заслужуваат почит.
Д.утро! На овие жештини јас се закренав компир манџа да правам, ама синко си е научен да јаде течно и си бара. Деновиве премногу сме во трка, средувам соба за свеки,петок стигаат, пазарење, куќа, се е на мене. Најмногу се нервирам за ова што бебе го има, кристали во урина, кај 4 доктори го однесов и сите викаат дека ќе се среди само, ама еве не се средува. Жива се изедов периодов, и сега здравје од понеделник ќе го носам пак Плодност, на детални испитувања. Премногу се плашам. Бебко си расте, веќе 4 месеци, на систе се смее, ама да признаам за разлика од батко ова бебе е позахтевно. Си сака во раце, си сака луѓе, ама најмногу ме бара менетака да јас не можам никаде без него. Тешко е сам, мм е цел ден на работа, другиов си има потреби, вчера бараше на базен, ајде го пднесов попладнето, со бебе во раце, сака да се шета и јас морам се да натокмам за на сите да им угодам. Најмногу сакам тие двајца да се задоволни. Ми остана уште компирот да го ставам и продолжуваме со средување на собата за свеки.
Мами знам дека прашањево не е соодветно за во темава ама може ќе добијам одговор .. дали имате искуство со Дефендил таблетите за возрасни за кревање имунитет или од што сте задоволни? Имено во бременост бред 6м прележав ковид,имав многу тежок царски пораѓај проследен со интрахоспитални инфекции,па излезе за прв пат и хпв на пап и сега пакковид.Морам да јачам имунитет под итно,крш сум
Јас пиев/пијам Дефендил сега по прележан Ковид и крвната слика ми е одлична. Дали од нив неможам да тврдам, но и брзо се оправив после Ковидот, а само нив ги пијам така да изгледа имаат ефект.
Пиеш ли витамини? Јас цела бременост и додека дојам се уште е пијам:ц витамин, б6, цинк, б12, б9, калциум, магнезиум, за железо по потреба, д3, омега. Многу влијаат во вакви ситуации. За хпв и јас имав и пиев масло диво оригано, ехинацеа капки и ацидосалус вагиналети.
Додека бев бремена пиев премама фолна и б12 магнезиум и додека доев 6недели пиев ,после престанав и со дење и со витамини. Вагиналетите колку време ги користеше?