Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Јас сама себе не можам да се гледам понекогаш и цел ден да сум дома морам да превземам нешто да се подсредам.
    Се имам шминкано со една рака, чешлано, облекувано...абе 3 секунди само бебе да не седи:sweat: ама некогаш желбата е што велиш поголема па се снајдувам.
    Е некогаш немам желба.

Туку се сетив на една глупост со ова средувањево ми текна, бебе кога ми имаше 3-4 месеци, го заспав вечерта и си мислам да се освежам една маска за лице црна сум намачкала, кога слушам плаче зајдува, трчам јас сосе маска уплав му сторив:rofl:
    Е и со маска за коса недомиена го имам доено да призаспие, знаеш немаш време ама пуста желба.
    Абе по бањарка окапав 2 сати закапена недоплакната.
    Еве и една нога депилирам некни една вчера, битно завршив јупи:rofl:

А за мочање кога одам ја ставам во релаксатор во тоалет пред шоља да ме гледа па да се измочам раат (со извинување) или да ја оставам в дневна и да слушам кај што писка.

Имам уште анегдоти во овие 6 ипол месеци ама ај доста се.
    Да не си го кудам многу ни бебето што е толку мајкино, ни таткото што дома не е прибран од работа.

Таман ни е:inlove: имаме и супер денови, ете вчера со една рака и прозорците ги избришав и се средив тип топ и кафе испив со другарка и бебе ич не претера.

На marchi-cool, Coco31, Bubi*2 и 17 други им се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.271
    Допаѓања:
    19.071
    Иста сум и јас. Мора да сум средена,нашминкана во штикла и екстра балетанки во кола :D. Покомотно се осеќам и поубаво со себе. Периодот на породилно во тренерки, несредена ич не ми се свиѓаше едвај чекав да одам негде или да тргнам на работа за си се средувам. :$

На marchi-cool, Coco31, Bubi*2 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Od tie sum sto ako ne se sredat nema ni da izlezat. Kerka mi (6 godinki) ne me prepozna koga se porodiv i se vidovme na viber zatoa sto bev bez sminka i so nesredena kosa, deteto bese vo sok. Doma koga se vrativ prvata nedela od poroduvanje nonstop mi vikase zosto ne sum doterana :D. Ne e deka decava mi se najmirni na svet, daleku od toa, maliot se budi navecer nekolku pati , ne sum naspana i da preumorna sum, plus odam i na rabota iako malovo e 2 meseci, no gledam psihicki da izdrzam i da si ugodam na sebe. Denes cel den maloto placese, golemata negoduvase, jas spremam tuzbi, dogovori za utre, soprugot na pat duri sreda ke si dojde... nadvor vrne , ne e za nikade...tezok den,ama go preziveavme... kako i sekoj drug. Takov e patot na roditelstvoto, nikoj ne ne naucil deka nema da bide lesno. No, najbitno e da si odvoime vreme i za sebe, makar i bilo toa edna prosetka kratka vo denot samo za sebe, si go dolzime toa.

На marchi-cool, Zumbulche, Coco31 и 18 други им се допаѓа ова.
  4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.188
    Допаѓања:
    10.637
    Скроз исто минус балетанките, во штикли возам :D

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Како себе си да се читам;)

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.243
    Ве читам, и не дека ви се чудам, ама ви се воодушевувам бе жени. Браво што имате нерви да се дотерате. Јас не дека претходно се дотерував многу, ама откако се породив па ич. Се имам нашминкано само еднаш во изминатава година, и тоа за сликата за апсолвентското табло. Фризура... Што е тоа? Косата ми е во бушава пунџа 95 посто од времето, и дома, и надвор.
    За облеката, непријатно ми е да облечам маичка на прекорамки, кошула, или да се стегнам, оти нели мајка сум станала. Шознам, можеби има некој наметнат притисок од околината, оти ете ако се потсредам малку ќе речат "еве оваа одма пошла во потрага по" татко" за детето". И затоа попријатно ми е да облечам некоја поширока маица и што е можно повеќе покриена околу вратот, за никој да не си прави претпоставки и да не ми упатуваат осудувачки погледи.
    Друго што сакав да кажам, аман веќе од тие заби. Ми се исуши детето, скоро три дена немаше ништо ставено во уста. Денес касна цели 150 грама (едно и половина шмукалче), се израдував божем тоа е некој успех... И јаболко касна, т.е проба де. Ама важно е што сам со го зема и сам си го јадеше со рачињата, со сласт, цели 10тина апки. Греота ми е да го присилувам да јаде, да го молам, да трчам по него, да му бутам во уста... Тоа јадното приклештило устето, не мрднува. Никако не си, ни да го тераш да јаде, ни да го оставиш сам да побара. Само да излезат и овие запчиња, па се надевам дека ќе бидеме раат барем некое време.

На marchi-cool, Zumbulche, Coco31 и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Фала :l:
    Среќен роденден на кукличката :l::l:
    Искрено и мене ми е поубава таа што си ја правела и да имам избор од неа би пробала :pizza:

:l::l: :l:

Еден совет - дотерувај се, облекувај се, шминкај се како си сакаш ти. Луѓето секогаш ќе најдам причина да зборуваат. За тебе бара маж, за мене бара швалер и слично. Така да прави си како ти е убаво тебе :l:

На Zumbulche, Coco31, Luna91 и 12 други им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.271
    Допаѓања:
    19.071
    Не ради возење, него малово го носам во градинка :D

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Здраво, да се пријавам во друштво мајки на бебуши:) Малата ми е 5 дена, а вака за добредојде околу средувањето денес маскара ќе си ставам, ме инспириравте :):l:

На Zumbulche, Coco31, Bubi*2 и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.740
    Допаѓања:
    175.987
    Утро мајки :sun:
    Понеделник е, а :?:
    Мене викенд ми личи дека е. Маж вчера скоро цел ден го преспа дека нели дежурен беше 24ка, сега од сабајле ми кажува дека и денес ќе останел 24ка , ќе мењал некој колега за дежурство :(
    Ама па му должи, коа бевме на одмор арно ни беше што го сменија.
    Аман веќе со ваа негова работа , секој петти ден он не дома по 24ч, следниот ден спие ...
    Ај тоа е, да не паламудам многу многу, оти не ми се слуша за јас да одам негде на работа. Се навикнав 7 год скоро како не работам и фино ми е искрена да бидам.
    Пак ми понудија за од НГ ако сакам во аптеката во болницата да почнам.
    Се мислев два дена и ...
    Ноу ноу , арно ми е вака :)
    Бар дур не потпорасне синко , после ќе му ја мислам.
    Или па ќе си чекам пензија (waiting)
    Ми фали една година стаж , мислам 15 стаж требаше. Ќе се реши и тоа , само да си дочекаме години де:)

Вчера мм ме прашува дали планирам нешто до матичниот да одам со синко. Ако сум одела ќе истрчал и он , чисто уз муабет да го прашал другар му на лице место ЗОШТО детево уште ни нема заби.
    Замислете !!!
    Да го прашал педијатарот оти нашето дете сеуште нема ни едно запче :)
    Абе ќе ти се смеат и чавките му викам!!
    Скоро дите бебиња кои ги гледал на преглед имале запче уште на 4м, нашево вика 8 ќе полни уште абер нема од заб:)
    И тоа загрижен го кажува , па вика питај таму на феминИ има ли и други дечиња така .
    Абе нема му викам , и таму сите на таа возраст имаат , и тоа по неколку :D
    Си видел му велам ти досега човек без заби?! Си чул на некој ич да не му излезат заби?!
    Не, вика
    Епа??? Што си се уфиќурил , заби му немало детето :D
    Така неќни коа го наслушуваше со стетоскопот се "засекира" оти бепка Не плаче , ами се смее. Другите бебиња плачеле на диши диши .
    Е шо ќе плаче , татко му си го прегледува , оно мисли оти си играте и ти се радува. Валда не очекуваш да ти врекне тука :)

Живи циркузи е вај мм.
    А вака ко што слушам негови пациенти ептен други искуства кажуваат за него. Во смисла дека не е паничен доктор , темелен е ...
    А за неговото го фаќа параноја за глупости , буквално за глупости .
    На моменти мислам дека ме заебава
    Ама не ...го гледам кришум како постојано ѕирка дал ќе види запче кај син му:D

Закажав контрола во Систина неделава , за мене. Да видиме на кое дереџе сум со 23599459-те дијагнози :(
    Уз пат закажавме и кај Фидановски , чисто да го види синко , една рутинска контрола да му направи. И да видам што ќе каже и он за исхраната. Почнав да давам цврста храна без никој да прашам како и што, од овде што читам :)
    Матичниот имаше малку поинакви ставови од што правите 90% овде ,па решив да не слушам од него :(

Све си викам ќе почнам литературно да пишам , ама ногу замарање ми е:)
    Ваљда па ме разбирате шо лафам:?:

Синко заврши со појадокот
    Сега и мама да апне 2-3 пржени момички и да го успијам.
    Па ќе следи едно огрооомнооо фрапе со цели 5 :smoke::smoke::smoke::smoke::smoke:
    Изволте
    Не на тутун(fingers)
    На кафенце:coffee:

Среќен роденден @Dancewere
    Лесни чекорчиња @IRBBB
    Тоа беше за честитање мислам ,
    Ќе се вратам ако сум пропуштила нешто :)
    Само да го успијам малиша :)
    :hai:

На marchi-cool, Enn001, strangewoman и 28 други им се допаѓа ова.
  11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.460
    Допаѓања:
    32.527
    Оо па тогаш комшииве може мислат нов татко дека барам, не ми се свиѓа овој што го има :rofl: Будалче си бе, не ставај толку на срце кој што има да каже :inlove:

На темава, јас другарки сум ви комбинација. Може да излезам ко од поплава исфрлена а може и штикла и минич 8) Зависи расположење и повод :rofl: Во глобала гледам помалку поплави да ме исфрлаат.

Туку, ако не извади заби бебево ќе ја носам на бајачка. Се нешто не и е погодено. Вчера се закачи за мене како коала, татко и не сакаше ни да го погледне (facepalm)

Ама кажа "мам" бееее. Топење. Не оти знае што брчи ама убаво ми дојде на душичката :angel:

На marchi-cool, Coco31, Bubi*2 и 17 други им се допаѓа ова.
  12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.038
    Допаѓања:
    4.888
    @Bubce38 за забиве. :D И нашево нема, 8 месеци. Јас ко маж ти прашувам, кажи му таму дека педијатар ми рекол и подобро е покасно што ќе излезат, после млечните покасно паѓаат и ќе има поздрави заби. :D

На Bubi*2, tina2018, 24.07 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.941
    :hai:

Со второ дете под средување подразбирам да сум чиста. Нокти кратки, избричена, миена коса и чиста облека. Ова сега за сега. Кога ќе тргнам на работа друг филм. Добар к-15 земавме годинава и планирам пред да тргнам на работа комплет да ја сменам гардеробата, да биде business, до сега ми беше casual и доста е. (hollest)

На тема доење во јавност, си вадам цицка и гајле немам. Па нели дискутиравме колку општеството не притиска за доење, сега и да ме осудува зш вадам града. :?: Аха, ќе се прашаме за тоа. :emo: Е, сега јас сум релација стан - парк, не одам по кафани, кафичи, така да не знам како би било во таква ситуација, мада нема ни да знам зш сигурно нема да одам на такви места со две бебиња.

Кога поголемиот направи година сите коментираа "Е, кажи колку брзо летна времето, нели, како си растат преку ноќ". Ни преку ноќ ми порасна, ниту брзо ми летна. Колачето ми беше едно мирно бебенце, кај ќе го оставиш таму ќе го најдеш, уште е таков кроток (убав на мајка:l:). Ама секако осетивме регресии, скокови, заби....па тоа рутина една, еве сега со новороденчево се вратив пак во тој бубањ. Што да ми фали, да гледам на саат кога да јаде, па кога какало, мочкало, непроспиени ноќи... Уживам сега со поголемиот, веќе си се формира како детенце со кое си се договарам за се. Уживам и со ова де, нема ништо поубаво и понежно од бебе :inlove:....ама ме сфативте што сакам да кажам.

Време залади и го облеков бебе во боди и панталончиња. Ми заличи на човече. До сега беше само по пелена и како стапче ми беше. Ајде нека држи уште малку топло зш долга ќе е зимата. Конечно ноќва врза 2 часа. После четири недели ова е првпат. Ниту еден маж нема шанси да го издржи теретот на жена. :!: Од што сме бе направени?

До следно челични жени убави :muscle:

На marchi-cool, Zumbulche, Coco31 и 23 други им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.410
    Допаѓања:
    37.596
    Сте ми го погодиле муабетот. Вчера решив дека е крај дека ми е смачено од пунџава скоро 6 години и зедов пеглата за коса неупотребена, претпазливо ја ставив во штекер, ја купив лани и фигаро купив дека и тогаш реков крај е ама не бил очигледно, и ни до пола не стигнав плачеше бебе, фрлив пегла и викав по маж да ја исклучи, отидов да цица бебе да презаспие. Се тешам прв ден ајде да не се откажувам, ја допеглав после и му викам на мм да не слика, мислев на фемина да постирам мојата пеглана коса од плава се фарбав кафеава. Леле кога ја видов сликата, боја падната, коса изгорена, викам што е ова, а пред две недели се фарбав. Со средена коса сум мн убава и 20 години помлада изгледам.

Јас не се вратив на работа после породилно затоа што ни е прекомплицирано, бебе плаче итн и сабајле гледам татко носи 4 деца во градинка, две женски кај малите 2 и 3 год отприлика, и две машки исти беа близнаци мислам кај големите ама и тие мали како 4 години максимум да имаат. Па дури и добро утро ми рече. И доаѓам дома му викам на мм да ти кажам што сум видела. Како ние не можеме две деца да средиме за до градинка и после со две дома. Како тој татко донел до градинка 4 деца. Сигурно грешиме некаде, можеби ќе дознаеме некогаш што.

Заспа бебе ми се спие и мене, повеќе сакам сама со себе да седам ама ми се спие премногу

На marchi-cool, Zumbulche, Coco31 и 20 други им се допаѓа ова.
  15. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    I mene taka mi kazaa i nashata gi izvadi sega ored 2 nedeli ednoto i eve aega go vadi i drugoto...horor e i so jadenje i so kenkanje i so se!

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.084
    Допаѓања:
    4.138
    Добро утро :f:
    Еве една целосна вистина :D Ние ќе се колеме со маж дали требало млеко тетрапак или адаптирано да му даде кога не сум дома, па свежо да е овошјето, па непрскано и на крај вака :D

FB_IMG_1660628329292.jpg

Само на кратко да ве поздравам, пуштете ми среќа денес ептен ќе ми треба. :$
    Ве поздравувам :sun:

На marchi-cool, Zumbulche, Bubi*2 и 25 други им се допаѓа ова.
  17. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    4.922
    Добро утро. Спиев до 8 не ми се верува. Синко секогаш ме буди околу 6, утрово ме сожали. Ама начинот на будење... Го фрли шишенцето со вода накај мене. Кога тресна тоа и јас рипнав. Креветчето е на 5 метри од мене. Ме разбуди и преплаши за секунда.

На Eli23, something, Bubi*2 и 9 други им се допаѓа ова.
  18. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Добро утро.
    Ме фаќа некоја тага и носталгија кога ќе помислам дека нема со синче да сме цел ден заедно.
    Официјално за некој ден ми завршува породилното.
    Ама земав одмор уште некоја недела, ќе идеме на фамилијарен одмор тројцата следната недела, одвај чекам :inlove:

А да, ново е што почнав конечно да вежбам. Среќа има долги две дремки па на една вежбам на друга ручек правам. Ќе видиме до кога ќе истерам.. Сакам некое(читај многу) килце да симнам до роденденот барем.
    А да, за роденденот, си ја знам темата, уште да најдам каде би славеле и каде би правеле фотосесија. Тоа е, мајка, 3 месеци пред роденден да се спреми :sun:

Тие што имате новороденчиња, гушкајте ги цел ден. :hug:Ќе пораснат вака и после во раце ништо од гушкање :D
    Поздрав мајки:f:

На marchi-cool, Eli23, Zumbulche и 25 други им се допаѓа ова.
  19. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    4.922
    Е да се сеќавам кога беше помал мојот двегодишен јунак. Се гушкавме, не сакав да се разделиме.. Ама сегааа..
    Го сакам детево, ама многу сакам и кога ќе оди малку кај бабите или тетките. Откако прооде не е седнал мирен. Се чувствувам како спасувач некој, само трчам да не се удри или падне..

Многу често се чувствувам виновна кога сакам да одам негде без него, пример на одмор сакам да одморам, а не да трчам по него и да се задишувам. Ама пак греота душиче е и тој, сакам и он на песок и море да се радува. И на кафе кога одам се нервирам, не можам на раат да испијам од него, ама жал ми е па да го оставам. После работа уморна едвај чекам да го видам, ама немиркото ме излудува немам сила, се чувствувам лошо кога го карам...

На marchi-cool, Zumbulche, Bubi*2 и 11 други им се допаѓа ова.
  20. viniMini

viniMini Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2022
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    664
    Здраво :hai: нова сум на форумов. Ве читам редовно, ама сега решив да се зачленам и приклучам тука:)

Имам една принцеза 6 годинки, сега ќе тргне во школо, другата е бебка 3 месеци.
    Љубомора од големава до максимум, ама спрема мене е револтот, и поише си се лепи до татко и. Не очекував дека вака ќе биде, ама се надевам ќе и помине за брзо. Кога ќе почне сега прваче пак цело внимание од мама, тато, баба и дедо ќе биде за неа.
    Бебе си е умно, еве сега си нанка кај мене на стомак додека јас типкам тука,
    па можам на раат да ја гушкам и бацувам додека големава е на одмор со баба и… пошто кога е дома и ќе ме види во таков момент офф одма се буни.
    Како за почеток толку од мене, па во скоро време се надевам ќе споделам и други моменти со вас .
    Поздрав мамички

На marchi-cool, Zumbulche, Coco31 и 19 други им се допаѓа ова.