Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.025
    Допаѓања:
    110.682
    Возењето во кола е пракса, колку поише се возите како што треба во седиште/транспортер толку повеќе ќе сака да седи. Од прв ден дома во кола и не се мрднавме од место, еве го дочекавме да смениме седиште со бустер и ниту еднаш не се возел без седиште и не плачел во возење. И не е до детето, до нас е, се тресеме и они осеќаат. Реквизити, играчки, огледало да те гледа и музика во кола се доволни, направете забава од возењето и тоа е тоа.

На marchi-cool, sweetgirl92 и Калатеа им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.900
    Допаѓања:
    18.782
    До детето е. Од прв ден е во транспортер. Имаше период на околу 2 години кога не сакаше да седне. По 15-20 мин го местевме. Траеше месец. Помина.
    Има деца и деца. Како што има карактери на возрасни има и на деца. Некои се мирни некои се бунтуваат. Да се сите исти ке имаше прирачник универзален.

На Pacient srna, Chanell*, Coco31 и 17 други им се допаѓа ова.
  3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    38.461
    И мене некој да ме прашаше пред неколку години, ќе речев до родителите е. Ама сега со второво дете, сосема го менувам мислењето. И во поглед на лежење, првото цел ден беше на кревет, бубалче. Ова сега ем не сака да лежи, ем еден куп играчки, ем пак некој до него да го анимира. Гумени играчки не знаевме што се, сега имаме за 3 деца :)
    Ако првото не сакаше да се тормози во раце, ова малово е гушкалче право, како се радува кога го држиме, подава раце, особено на татко му.
    И еве јас сум истата, се исто правам. Ама детето е друго, со друг карактер.
    @AngelOfArh не би да те зарекнувам, не дај Боже, ама таква бев и јас, се додека не се роди малиов Чаки :) Уште во стомак беше немирно бебе, така и си продолжи. :)

На marchi-cool, Coco31, mal.ecka и 9 други им се допаѓа ова.
  4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Уф, е грешка си, така ти се погодило.

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.446
    Допаѓања:
    32.377
    И јас така мислам. Брат ми само во кола се успивал, јас не сум сакала да влезам во кола...
    А уште појако, имам братучеди близнаци, едниот сакаше да се вози ептен, другиов со вриштење го внесуваа во кола. И ден денес е така. Само што сега е пропратено со повраќање од едниот и со песни од другиот :D

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.025
    Допаѓања:
    110.682
    Абе види, на нас е да пробаме, ама ако се плашиш од ситуацијата и за се паничиш, леле како ќе биде, леле што ќе биде, за се е така, не само за возење во кола, за забар, за доктор, за вакцина, за пливање, за спиење, за јадење, за градинка, многу голема е веројатноста дека ќе биде така. Деца се, од најмали они пијат од нас и нашите емоции и ги прифаќаат за свои. Од лично искуство ти зборувам. Конкретно кај нас беше муабетот со бубачки и животни, јас мразам бубачки а мм кучиња не сака, иако потсвесно му го имаме всаден стравот и тоа е тоа, се плашеше, кај мене стравот од забар и пливање потекнува од мајка ми на пример, она се плашеше ептен ама ептен и се плашев и јас, секое влагање во вода или одење на забар ми беа хорор. Со синко се трудам максимално да бидам лабава, да не му покажувам, ама еве сум згрешила некаде. Тоа е, деца се, од нас учат се. Ќе видиме и за второво како ќе биде, мое е да пробам, ама ќе видиме.

На IRBBB и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  7. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Мамички дали вашите мали сега ги шетате во корпа или во транспортер? Шетаме со бебуш вече недела дена инаку имаме 20 дена и до сега у транспортер не знам дали да го ставам во корпа?

8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Ги шетав во корпа, транспортер користам само за во автомобил.

На Oneo, IRBBB, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.349
    Допаѓања:
    3.089
    Мене подобро ми е во корпа, покомотно му е мислам. Слободно да го ставиш во корпа

На IRBBB, GoldenFrida и Tiny Love им се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.037
    Допаѓања:
    4.884
    Има ли попусти уште у КосмосО или да не трошам време, да идам директ во Мустакас сите играчки да ги купам да ме утепа маж.

11. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    А во ова мустакас се наоѓа ефтини играчки? Одвај го убедив маж за космос ама пре би отишла тука :angel:

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.037
    Допаѓања:
    4.884
    Има од се по нешто, се на брзање сум била. А што викаш поише ми е мерак и со бебе да влезам не дека разбира ама може ќе припадне у несвест ја бар припаѓам ако сум голема :D. Ама ако има Космос попусти може ќе жртвувам или ќе идам пак на трчанка...

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.574
    Допаѓања:
    8.587
    Зошто бабиве се понашаат као да се мајки а не баби? :puke:

На 24.07, TralalaScorpio, sweetgirl92 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Мојава како педијатар да е! :swear:

На Pacient srna, 24.07, lilyen и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.178
    Допаѓања:
    10.611
    Здраво мајки, една недела како еден век ми се чини.
    Како ни тргна од прошла среда навака, да не се повтори. Се буди беба, дигам ролетна исфрлана, лом. Лице, нозе, тело, препони, се. Прво на памет сипаници, трчаме на педијатар, вика не не, алергиска реакција е ова. И ставија урбазон, се повлече. Да ти ги помешале јуфките во градинка, и дале да јаде јуфки со јајца, а алергична на белка. Превид е направен, се правдаат. А секој ден им зборам на оставање дека не смее да допре јајце, а не да го јаде. Ајде пројде.
    Четвртокот ја земам од градинка, топла, со температура. Од тогаш до понеделникот, не спушти температура, не блокмакс, не чепчиња, ништо. 39.5, остаревме за 10 години. Седи бебе гушната во мама и не мрда, нема сила за ништо. Жално, прежално. Се осеќаш немоќен да му помогнеш на сопственото дете. Ја упознавме и Детска клиника.
    Веќе 2 дена е без температура ама увцето и се воспалило и сега тоа мака мачиме. Бонус кашла ко да пуши Родео. И така...
    На цела мака ме изнасмеа денес џамбазкава моја. Ставам зелки на града јас, дека не цица веќе, и ме видела. Ми ѕирка зелката мене од маицата, ми ја кине, оди пред огледало и си ја става кај нејзе на цице. Абе ќе попаѓавме од смеење. Ко сунѓерче мозочето.
    Толку од мене, следен пост се надевам повесел :).

На marchi-cool, Chanell*, 24.07 и 28 други им се допаѓа ова.
  16. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Добра ви вечер, мајки. Јас пак да си шкртнам во дневничето. :D Размислувам, во последно време си велам можда попаметно ќе е да си запишувам вака во некој тефтер, со датуми, со кои чувства кога и зошто сме ги доживеале, со сѐ. Сакам да се потсетувам на деновите што минале, да се потсмевнувам кога ќе ги читнам убавите спомени, а од лошите денови да се мотивирам дека идат подобри денови. :)
    Инаку ние вчера славевме роденден. Немавме многу гости, само најблиските. Ама премногу ме изненадија со подароците. Не очекував ништо од сето тоа што го доби. Па тоа шатор за играње, па тоа трицикл, па ранче за во градинка, па секакви интересни работи. :D Не знам кој повеќе се израдува, дали јас дали синко. Одма ги намонтиравме и денес цел ден не знае што попрво да направи, дали да влезе во шаторот или да се пентери по трициклот. :D Ама некако ми е многу мал за да го вози, пробавме да го буткам и мислам најпаметно ќе е да го паркирам некаде да ја "преспие" зимата па на пролет пак да пробаме, ама веројатно и тогаш ќе е мал за него. :D.
    Од утре поаѓа во градинка, од трема цревата ми се превртуваат. Мислам дека нема око да склопам оваа вечер. :tmi: Во паника сум, дали ќе ме бара, дали ќе плаче, дали ќе се вклопи таму со деца, дали ќе им дозволува да го хранат, дали ќе ги слуша негователките... Т.е. Највеќе ми е страв јас како ќе се справам одвоена од него де. :wasntme:

На marchi-cool, Chanell*, 24.07 и 21 други им се допаѓа ова.
  17. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Среќен роденден на големиот дечко. Само да те радува храбра мамо. Ќе се снајде и он во градинка и ти ќе издишеш. Мојов еве две недели веќе преку цела недела е по 3ч кај баба му, се навикнуваат еден на друг, и веќе си уживаат како што гледам. А и јас посреќна сум, 3ч, чистам, готвам, ама подруго е, си требало и ова.

На 24.07, IRBBB, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678

Znaciiii site se isti!!! Istiiiii! Na pocetokot obleci mu corapi ladno e a nadvor 40stepeni, bebe kiva - lele nastina, pocnuva da ika ete ladno mu e, mraz mu se nozete... Vaka banjaj go bebeto, vaka pravi taka pravi se dodeka ne i rekov ako sakas i znaes podobro stani banjaj ili izlezi od sobava... i nornalno zamina bidejki strav i bilo da drzi bebe od 4kg... Ne bila sigurna, da ne i padnelo... Samo ne znam kako jazikot ne i padne od tolku drndanje....
    Druga rabota, ne znam kako ke me svatite ama koga bebe place, a nisto ne go boli, najadeno, preobleceno, izbanjato... Doaga baba i vika "koj mi te kara baba tebe, ela mi kaj baba, baba ke te zeme" Ne znam dali sum nemajka ama molam Gospod posilno da pocne da place za da svati deka nemoze da go smiri! I non stop i vikam na svekrva mi deka mnogu bi sakala da ima snimka koga ona bila mlada majka da vidam sto pravela i kako ona cuvala deca, i kako reagirala koga drugite i pametuvale. Ne e tesko da cuvas bebe, tesko e od strana sto treba pokutis ili kako mene da se raspravas na sekoe...

На marchi-cool, 24.07, ivance.. и 14 други им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.025
    Допаѓања:
    110.682
    Среќен роденден убав батко! Расти голем и среќен! За трициклот да знаеш дека ќе биде најискористен подарок, ќе го утепате од возење. На почеток ти ќе буткаш нормално, после ќе врти, ама до кај 3г нема да знае сам секако.

Мајка е возбудена, утре син на мајка убав е прваче. Торта направена, се лади, дете бањато, мама бањата, тато се мурти у дневна и фучи оти било глупост торта за прваче да се дава, што било ова нови моди сум измишљала. Свашта! Добро ја малце претерав со големината на тортата, признавам. Ама ќе си имам и за мојот роденден, бомбона, нема потреба да мучкам пак за 1 недела торта, само ќе ја смрзнам и во среда ќе ја извадам да ја дотерам. Лепота! И така во фрижидер се лади дупла Милка торта, ма тродупла ама ај.

На 24.07, Coco31, mal.ecka и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Значи уште не родено бебе ние имаме коментари :
    - Немој да сте ко другите родители, одма да почните да му давате чајче.
    Уште 5,5 месеци до пораѓај ние до чајот стасавме.
    - Па имаш, ќе си купиМЕ ние тетри пелени оти убаво било да се постилаат под бебето.
    - Следен коментар -ги најдов старите пелени од децата за повивање, вие немате искуство, ние сме стари, така да најубаво да си го повиваМЕ бебето за сите полесно за држење.

Ова погоре само дел од работите што ги имам слушнато од кога им соопштивме дека сум бремена

На marchi-cool, 24.07, Marija2007 и 8 други им се допаѓа ова.