Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Може тропам глупости, ама пред две недели и синко се жалеше на болки во уво, кашлаше и качи тт, три дена изгоре дете.
    Неколку пријателки исто кажаа дека децата се жалаат на болки во уши. Зар може да е вирусно и тоа?

Д ден, продолжен викенд, сонце, ние на село. Убавина!
    Големиов се радува најмногу, ама викендов ќе го искористи за читање ,,Шеќерна приказна,, во двор :)
    Нема топка, нема точак.
    И бебко сака многу надвор, ужива.
    Во врска со муабетов за свекрвите, мислам до менталитетот е малце. Такви сме ние овде, балканци.
    За мојата свеки немам збор, од култура, до хигиена.
    Мешање во ништо, едноставно она си кажува ,,вие си знаете какл за вашите деца,,.
    Друго е тоа што си се гледа само таа, друг никој не ја интересира, ако им речеме да седееа со деца, не правеа проблем, инаку сами не. Како да немаат мерак или навика дека се баба и дедо, не знам.
    Искрено, недела дена откако заминаа и ми фалат. Едвај успеваме да се организираме со мм. Али, тоа е животот, некој полесно некој потрнливо мора да се тера напред.
    Имајте убав неделн празничен ден

nevermet18, IRBBB, Oneo and 5 others like this.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Па нормално дека е можно. Не е се бактерија, кога нема процес вирус е. Така најчесто нема и тт. Еве моево нема тт, додуша само синоќа и го фати увце, денес ништо нема.
    Твојата свекрва исто ко мојата, мора да ја викнеме со сила, иначе не иде, така од мерак за 6ипол години нема 6 пати дојдено. Да речеш на раат да си оговараш, нема шанси да те фати на врата.

3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Зошто темава е Мајчински муабети...
    Па да си изнакажам што се мајчинско ме мачи...
    Дали е вишак време и многу седење дома дијагноза... не знам.
    Знам само дека побудалев.
    Побудалев начисто.
    Само ги анализирам децава и немам раат.
    Ждригнало, прднало, бљуцнало - мене паметот во не дај боже работи ми оди.
    Зашто ова прави, зашто ова не прави.
    Зашто во количка не сака да се вози и се витка цел и плаче, па во раце е мирен..
    Зашто е мирен, не прета, па ќе заспие.
    Зашто се буди ноќе, зашто не се буди ноќе.
    Дали го боли нешто, дали е здрав...
    Зашто се закашлал, има ли шлајм, или од лиги...
    Кака ли лесно, дали се мачи, како да му помогнам...
    Па добро мме само ја ли сум волку ненормална?!

gjoker4e, Kbr, 24.07 and 21 others like this.
  4. majadimo@gmail

majadimo@gmail Истакнат член

Истото се случува кај поголемиот дел за жал од преголема грижа и страв треба да се опуштиме дека така растат деца па и нашиве .

5. Majaaaaaaaaaaaaa

Majaaaaaaaaaaaaa Истакнат член

Ista sum :( doktorkata mi rece nemora tolku pod lupa da go gledas deteto ako nemas so da prajs :D

6. Speechless

Speechless Популарен член

А мене па се некои видеа на инстаграм рандом ми излегуваат за некои деца со ретки болести.
    И како поболена сум само го студирам детето да не покаже некој ран знак за нешто.
    И скроз истово си го размислував, дали само јас сум ваква ненормална?

Здраво мајки и друшки иначе,

Јас да ве поздравам додека маж се успива со бебе. Уствари веќе ќе го класифицирам како мало дете, чудно ми е колку многу почнува да разбира. И колку многу е упорен кога сака да направи нешто, се надевам ќе продолжи да е ваков во животот :*:

Уште неполн месец до една цела година, закажав се, се утепав ( ќе се утепам ) од пари давање по декорации и триста чуда, некогаш си викам не требаше претерувам..а некогаш па мерак ме фаќа :party:
    Во последно време си се заигрува со колички си турка низ дома од еден крај до друг, ама книгите си остануваат главна занимација секогаш.
    Почнав малце да се опуштам со јадењето окулу бебето од вас тука, па сега барем еден оброк му е или палачинки или мафини или плескавички од зеленчук, се опседнав со барање на рецепти.
    Еве сега се потсетив дека треба да најдам за утре што ќе јаде, да направам нешто ( никогаш не сум готвела навечер ептен ми е интересно... :D) па морам да завршам тука. А и така веќе мозокот не ми работи не знам што да напишам, ајде повеќе во следна прилика.
    :hug:

7. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

@TeddyGrey
    Со првата ќерка јас ваква бев уште на болница.
    Една сестра ме запримети и ми рече:
    Што, ти уште сега си загрижена? Што си мислеше ти? Чекај, сега цел живот во грижи ќе ти помини.
    Прво додека е бебе, не спиело, плачело, повратило, не јадело. Потоа в градинка се разболило, се удрило.
    На училиште дали учело, се степало со некој.
    Ќе порасни, ќе почни да излегува, па каде е, кога ќе се врати.
    Ајде на крај ќе се мажи/жени. И ти ќе си речиш ете готово го пораснав се среди. Ама нееее...
    Тогаш ќе биди уште полошо. Наместо само за него тогаш ќе се грижиш и уште за две-три други.
    И така...
    И јас зошто сум цела паника верувам дека (барем во мојот случај) сестрата била во право.

8. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Мајки јас пак. Не знам како веќе со бебево да постапам. Многу е лакомо, премногу цица, цело време, после бљуцка на секое. Не можам да го избањам на раат. Ако не е јадено, а го бањам, плаче премногу, станува љиљаково, после не можам да го смирам. Ако е јадено, еве пример денес, толку многу се исповрати, се задави, мене срцето ми се здроби, го чукав исправено, па така повратено после со гази го бришев. Се нафурав дека аспирирало повраќаница и сега ќе добие пневмонија. Како да знам дека има течност во гради? И како да го одвикнувам да не цица толку. Верувајте кога ќе кажам, цел ден цица и навечер со паузи. Напредува супер, дури повеќе, има образи и вратчето не се гледа, а рачињата и ноџињата со засеци и дупчиња се. Дури почнав чаевите за лактација да ги избегнувам. Градиве не капат, туку буквално млазови фрлаат. А и нормално на таа побарувачка. Друго, толку многу цица што и после го боли меше, се мачи за прдење и какање.
    Денес сирупот го давав во шише, бидејќи од шприц не сакаше. Заборавило од шише да пие. Шлок ме мавна, како јас ќе излезам од дома некогаш макар до продавница, не дај боже на лекар.
    Еве сега додека пишувам таман го спуштив, сонува ли нешто, од рацете се исплаши, вресна, цело се избезуми. Ајде пак во раце назад.
    Среќа имам помош, иначе гладна и неизбањата останав. Едвај чекам нешто сокче, оброк да почне да јаде, барем некој друг да може да даде. Но, за тоа има време.
    @TeddyGrey не си ненормална, изгледа ова е новото нормално.

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не да има време до дохрана, ехеее... За бљуцкање нормално е, мој совет после јадење не легнување одма, бар некои пола саат под 45 или пак дури и исправено. Внука ми имаше мака така, млазови повраќање, го кренавме цело креветче под агол, после цицање или врз нас или во релаксатор да не е легната одма и да ти кажам помалку повраќаше. А за да не биде лакома нема спас, се научила така и тоа е. Пробувај да ја залажеш со нешто, не давај да цица на секое едно ако воопшто можно, пробај бар на часиполовина-два да даваш ако може некако за да може да и се свари млекцето. А за штрекнување од синко имам супер финта, ние имавме од старите креветчиња, многу длабоко за оставање, па го спуштав со газе прво, да допре на креветчето, па ставав ќебенце под него да не го штрецне ладното чаршавче и после горниот дел од телото го спуштав. Иначе заспал, го оставам и он се штрецнува.

10. Rubiii

Rubiii Популарен член

Гледам дека на темава може да се постави прашање....

Јас не ги знам роднинските врски, па ќе објаснам вака.
    На мм братот, неговата сопруга од мене е помлада скоро 10 год (одма се земаа и деца, а уште нема 25), уште додека бев бремена ми спомна да ми дала алиштенца... Реков ок, не е проблем ќе земам.
    Поминс време, се породив, реално имам премногу алишта, немам од никој земено зошто ниту имам од кој освен од неа, и сега ми пуштила една кеса. Луѓе... Па внатре работите 1/3 се за новороденче, остатокот е со дупли буквално секое парче има убава дупка,а ако не нема дупка тогаш се со некоја флека, со топчиња од изолираност или се крути како картон од непеглсње.. некои парчиња имаат и боја сменето од перење и од мешање алишта...

Мене ова ми е невкусно, ако дадеш дај средени здрави парчиња соодветни на возраста.
    Ја прашав и ми кажа за 6м се, и ако има некоја флека запери си ги...
    Мм нормално вика супер се не наогај одма мана....
    Прво, имам доволно облека фала богу, и мн поубава зошто од секаде ми носат и праќаат...
    Второ, сакам да е во чисто и пеглсно, не го перам со нашите прашок и омекнувач, туку си има негово
    Трето, мн е бедно да ми даде искинати алишта, зарем треба 3 дена да крпам,или така да оди ? Срамота

Сакам да и ги вратам и во фаца да и кажам дека немам време за шиење, благодарам на добрата мисла.
    А и мм се надевам нема да се увреди.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Пошто бев во слична ситуација неодамна, ќе ти кажам да не се замараш. Јас добив облека со остатоци од храна, да да, со такви како трошки од каша засушени очигледно па не се испрале ама битно ми ги пратила. Со флеки од кака. Искинати мање битно. Тоа дали се развапцале со перење исто на крај памет не ми е. Дали се крути и издеформирани, ич не се замарам, толку можела, толку стигнала, ама тоа со флеките од кака и засушена храна, ме запрепасти. Исто ме запрепасти и на некои бодиња и пижамки флеки од манџа, она портокалово ко масно што се прави, е таква флека. Побогу кој храни бебе во пижами со манџа, пижами се за спиење. Криво ми беше зошто тие работи па беа од син ми, ама отрпнав, нек е живо и здраво бебулево ќе купувам нови или ќе добие, како и да е. Јас би ги спакувала и би и ги вратила сите назад, до последно, извини имам многу алишта овие не ми се потребни, да беа малку посочувани ајде де, ама вака не ми користат. Толку, нема да се објаснувам и ќе сменам тема. Муж не ни замарам со тоа. Јас од 10 ќеси со алишта добри пола фрлив. Што ќе му објаснувам, види снаа ти... ајде таму бриши под со нив и фрлај, со оглед на тоа што се нели мои можам и да ги фрлам, ама оние кои ме беа мои ги спакував и прва прилика ќе и ги вратам со муабет дека што беше корисно одвоив, ова е вишок и толку.

12. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Јас така кога ми даваат, ги чувам во ќесата додека ги надрасене и потоа и ги враќам и се заблагодарувам и кажувам за следен пат нема потреба дека за следниот период има премногу.

13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

И јас од внук ми земав скинати и со флеки. Некогаш по 3 4 пати на ден ќе преслакаш. Тие старите за по дома и да ина дупка сошиј, а и по дома што е битно. Зашто да палиш машина цело време не знам колкаво ти е детето сега, ама мене ми беа спас тие алишта, ради нив проаѓам со 2 машини во неделата инаку сигурно секој ден ќе перев

14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Утро мајки :sun:
    Кај нас сеуште е пролет , уште си пијам кафенце со :smoke::smoke: на тераса и си уживам со китките.
    Синко во игрална , има нова "играчка" па раат сум сега еден саат.
    Ги знаете тие едни сунѓери за миење садови по 10 што се пакувани, во сите бои ?
    Е тоа му е сега фетиш :) му шушка и најлонот изгледа , му шаренее па со нив е утрово:)

Ми порасна детулево бре. Дечко е веќе. Вчера бев на фризер, нели другарка ми е фризерка па ме средува еднаш неделно . Обично и него си го водам со мене . Вчера и реков малку да ми го потшиша, над ушите само малку и шишките ,што би рекол мм - само фазонче да му се даде :D
    И одма ново дете :inlove:
    Љуби га мајка, многу ми е убав
    Маж често ми вели - како е можно волку да е убав а целиот да личи на мене :wasntme::$
    Епа му викам ваљда во младоста и ти си бил убав ерген :D
    Убав бев вика , на матурската се степаа која да ми биде партнерка .
    Не можам да се сетам му викам.
    Од проста причина што јас тогаш Не сум ни била во план да ме зачнат :D
    Јас сум се родила кога си бил војска ти :D

Вчера бев во градинката , готово, го запишавме .
    Од септември ќе тргне :)
    Тоа е за 10 месеци од сега.
    Ехееее дур да трепнам ќе поминат .
    Кој знае како ќе биде :(
    Јас не сум многу многу да го пуштам , ама татко му е категоричен оти на детето местото му е со деца да расте, не по цели денови со старци :)
    Ајде здравје , рано е за расправии на таа тема .

Вчера направив тикварник . За денес ми беше на менито , ама денес ќе идеме до Солун изгледа ,па затоа сменив јеловникот .
    Преубав ми излезе . И ние се накркавме. Маж поготово , многу го бендиса.
    Амааааа...
    Коа му кажав што има внатре, т.е дека има адаптирано млеко коа почна да повраќа :D:D(facepalm)(facepalm)
    Па зема да пцува :D
    Е шо толку е страшно му викам, млеко е тоа .
    Ме отепа у три лепе пм:D исто како кога го поев со чај за доилки :D

Не се пофалив дека кога беше мајка пред 10тина дена ,направив 20 тегли ајвар :inlove:
    Не го правев сама де, си платив жена за помош , ама важно ќе си кркаме ајварче од нашите пиперки . И го направив ифрит љут, и мрсен. Баш по наш мерак . Таман , никој друг нема да може, и да сака, да ми го јаде :)

Разгледувам хотели во Соко Бања, решивме после Божиќ да идеме на 5-6 дена . Многу ни пријат тие бањи , се надевам и на синко ќе му прија.
    Јас појќе сакав пред НГ да идеме, ама маж тешко тогаш да земе одмор, колешката веќе се пишала за тогаш.
    Ајде, све исто е, не мења месец дена покасно . Мош и поарно , синко ќе има веќе полна година :inlove::inlove: појќе ќе разбира :)

Ај да шмркнам уште едно кафе па да средам низ дома , па да видам кога ќе се тргнува Солун. Ќе треба после 13 ч, прво да руча детето , и таман да си одспие по пат. Ваљда ќе може маж да излезе еден саат порано од работа. Мада и таа нивната Не се знае .

Не знам што друго да пишам .

Аааа,
    На маж му е роЏендан у понеделник
    Годинава ќе сакам некој сапрајс да му направам,а ко за беља никаква идеја немам .
    Ќе роварам сега у темата ФМК , таму на времето имав прочитано интересни работи. Ќе најдам нешто , гарант :)

Гушкајте дечињата и имајте убав ден мајки (heidy):f::sun:

15. velesanka

velesanka Популарен член

Мајка, приближна возраст ни се малечките. Не секое плачење е дека е гладно, и јас така правев плаче, понуди града цица па повраќа. Градата него му е и храна и утеха и занимација, за друго и не е сведен. Добив многу добар совет слушни го плачот. Кај нас, кога е гладен како да кажува “неее”, кога плаче поинаку му пуштам детска музика, го шетам ако е добро времето во двор/тераса ако не низ соба, сопругот го нишка, му зборувам/читам итн.

16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Добро утро, добар ден мајки :coffee:.

Не знам дали ми е утро или ден. Таман ќе фатиме ред со спиење ќе идеме кај баба и дедо на гости и се ќе се измести.
    15м наполни црвчето мое.
    Абе разбира сеееее буквално се.
    И повторува како папагал по нас. Нешто ќе трефне нешто на старокинески ама битно уста не се затвара.
    Ако не збори тогаш се смее на некој цртан или пак се кара не некој.:D

Бев против тв ама почнав да пуштам песнички и дете е пресреќно.(за да касне барем 2-3 лажички)
    Ама морам да сум до неа. Лепенка за мама е. Фаќа ритам на песните и си ги ммммка по нејзино во ритам.

Треба да почнам со работа и не знам како ќе терам.
    Чекаме место за градинка т.е. повик, за жал. Требало порано да се јавам. Ужас.
    Не дека немаше на кој, ама ај си викам може државичето се средило ама јок.

Може месец два ќе тераме баба сервис ама како ќе боде не знам. Уста не отвара за јадење.

Ноќе пак се врати стара шема. Се буди. Ама пак презаспива. 1-2 пати млекце по 100 мл а остатокот рацете ми знаат.
    Не знам зашто ама со месеци уназад се буди многу често рано сабајле после 5-6. Абе не може да сврзе.

Ќе станеме ајде и не сака да јаде. Пример последно млеко во 3 ноќеска а она ни во 10 не е гладна.
    Заштооооо?!.

Еве сабајле стана и го гледа шишенцето и ми вика "меко" и почна да покажува да и дадам. И дадов 100 мл во 8. Одамна и нрмам дадено насабајле млеко. Ама како да не дадам кога за прв пат нешто бара. :D Дека неспиена како шо треба еве сега дремнува.

Испеков јаболко и со киноа ќе и смешам може ќе јаде.
    Абе мака мачиме особено за доручек..

Не сум паметна каков ритам да наметнувам за спиење. Здравје и за градинка ќе треба да фаќаме ред.
    Само моево нема ред за спиење?!
    Каша попара го направив постот. Ама ај, таков ни е и денот.:lol:

А аааа да. Се пушта и оди бе. Пајаче. Кога се месат постапалки и по кој рецепт? Се брца нешто ноџе во тесто или бабите се праат паметни. Си реков ќе си терам по мое.
    Ме пукнаа со тие постапалки.

17. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се пресмеав, во некој крај се брцаат ноџиња во тестото? :wasntme: Е уште ова да ми го каже свеки кога ќе дојде ред, па да го палам катапултот со време :bug:

18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Мојот е на готовс :D.

Ааа и уше нешто, на новина требало (facepalm)

19. no name5

no name5 Популарен член

Море те немаше нешто , фала богу се врати да ни разлепшаш тема :D

20. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Крај на програмата, гаси интернет (poolparty)

Ние го користиме максимално есенсково сонце, а и моиве последни слободни денови од породилното. Не сакам да помислам дека за брзо ќе треба да одам на работа. Да ме прашаше некој пред 2-3 месеци радо ќе се летнев уште одма, ама сега некако... :shake:

И така, мама се сонча во парк додека малово спие, да се доспие и идеме у поход :sun: гушкајте малите и до следно :toivo: