Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Bankiche

Bankiche Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2015
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    137
    Мајки како се справувате со маливе нејадачи? Синко е скоро 7 месеци, од 5++ почнав со воведување цврста храна, ама со маки, со плачки... Не отвара уста за жива глава, освен ако биде нешто посебно расположен па тогаш може да изеде неколку лажички, 5-6. И од шише не сака да пие, само си игра, да морам на лекар да отидам тој ќе седи гладен или со мене да го носам. Имавте ли вие ваков или сличен проблем со Вашите бебуши? Како се справите?

2. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Мислам дека по цели 2 месеци конечно малку може да здивнеме од грчевите. Ги има се уште, но не е како што беше. Од друга страна почна плачењето за спиење. Врти сучи мора за нешто да се плаче. Кога беше ептен малечко, дај му цице, готово папсува. Сега луто, луто, како мислиш лута пиперка во уста му ставаш ако му се спие. Грбов мислам дека веќе за во буниште ми е. Думкај думкај, врти се, додека не му се замељуши во главата па да заспие.
    Инаку многу интересно како учат нови работи. Сега почна рачето во уста да го пика и да гуга, ама вика бе многу, се надвикуваме. Којзнае што муабети ми прави.
    Вчера и за прв пат во креветче спиеше. Ми падна страв додека лежеше кај мене на кревет, на страна некако се вртеше директно во жлеб, да не не сакајќи се преврти па да не може да диши. Кнедла подголтнав што на време го фатив, искрено не бев спремна. Решив нема да спиеме цела ноќ ако треба, па и неколку дена, има во креветче да се научи да спие. Ја истеравме вечерта супер, дури имаше период од цели 3 ипол саати да не стане за цицање. Малце да си го плука својот кревет, а не легни мокро, оди понатака мокро.
    Почнавме и да уживаме за бањање. Не плаче како претходно. Сега и мене ми е мерак. Претходно пиштење, менување бои. Е сега уште да не ми ги моча и кака пешкирите. Се се, ама мора ли после бањање. Таман си го избањал, си го искречил со судокрема, си го нашљапал со мустела и тогаш ќе му текне. Ајдеее, пак наново.
    Купив и коцки за на земја, демек tummy time, ќе видиме како ќе изведеме. Цело време јаде, не може да му спадне после бљуца. Ќе биде интересно.

На Coco31, Erika.greeneyes, Yowannty и 16 други им се допаѓа ова.
  3. Anchita

Anchita Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    217
    Исто!!! 6++ е, од 5 почнавме со вкусови. Не сака да јаде ама баш ништо, еден ден ако касне неколку лажички, цела недела потоа бојкотира. Пробав со сите можни начини, нема шанси. Немам нерви веќе а тек смо почели.. А башка не сака ни цуцла, ни па шише некакво! Цице, цице, и само цице...
    Малку сме офф топик, ама да дадам подршка хх

На Избришан профил 156253 и Bankiche им се допаѓа ова.
  4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    10.587
    Од збор до збор, потпишувам.
    Јас лани, мајка на 4 месечно бебе во четврти скок, преправајќи се дека се пофаќам "едвај"чекам празници да идеме по гости, додека немам врзано повеќе од саат сон.
    И јас оваа година, мајка на 15 месечна женска, реално со радост чекам декември, да се радуваме заедно за празници и да шетаме по гости одморени.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.271
    Досега го имам скарано син ми триста пати, за бељи или за немарност, сум воспитувала претежно јас, татко е за галење, арно ама татко денес го скара и го налути дете и мене душа кикирика, ми се стегна, ау колку тешко ми падна. Го гледам плаче, пошто ненавикнат тато да кара, солзи крокодилски, мене срце ме боли... Добро и хормони работат, ама и пред да бидам трудна некој ако го скараше не ми беше сеедно, овој пат само засилен ефект. Мајка!

На 24.07, Coco31, Erika.greeneyes и 13 други им се допаѓа ова.
  6. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.147
    Допаѓања:
    6.750
    Денес имавме баш мирен ден, најмирен до сега. Ај и ноќта нека биде така :inlove:
    Бебка си спиеше во креветче цел ден, кога беше буден си седеше во релаксатор. Малку беше кенкав поручек кога го фаќаат грчевите, ама далеку подобар од до вчера. Во 4 часот почнав си масажи на меше, термофорче, масло од лаванда на стапалата, па може нешто од ова спречи да се појават грчевите толку интензивно. После следуваше бањање, уживаше прв пат без плачки, па масажа и ете го спие од 8.
    Јас допивам пивото и легнувам со надеж дека бебка ќе спие до следно огладнување :D

Во сабота еден месец правиме. Плачка ми надоаѓа кога ќе ми текне дека еден месец сум мајка. Ќе си правам колекција од слики секој месец, такви малечки ќе си ги закачам на ѕидот во неговата соба. Ах колку се радувам на секој ваков момент што не чека. :inlove::inlove:

Ме потсетивте на празници. Уживам во тој период. Толку ми е убав домот со елката и навечер кога свети само таа и телевизорот, а јас и мм си гледаме божикни филмови. Сега и со бебе лелееее колку убаво :l:

Емоции ме маат мамички, убави љубовни емоции :inlove:

Ве поздравувам сите и ви посакувам да имате една мирна есенска вечер со мноогу спиење :D:hug:

На 24.07, Coco31, H.VAGA и 17 други им се допаѓа ова.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.821
    На мојава во ретките случаи татко и кога ќе и свика нејзе смешно и е. Не го сфаќа сериозно ама ич, го има научени дека и да викне одма му поминува, а и не си стои на зборот воопшто. И иде му се умилкува одма, го бацува и толку е. :D Ми вика маж ми, па санта лед да е ќе се стопи со бакнеживе.:rofl:

На 24.07, tina2018, Oneo и 4 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.271
    А мојов е свилен, нежен, не сака да се кара и да се тепа, он е нежна буба. Во школо кога се тепаат он се укопува у место на страна и не мрда, не учествува во тепачки и закачки. И сака да е центар пажња, мора да е вклучен во се, ако му се иде во тоалет наставата мора да престане за да не пропушти нешто. Циркузи е. Не го караме често и кога се кара се знае дека е со причина и затоа ќути, ама од татко му му дојде тешко некако и си заплака. Башка на толку труд татко му му ја скршил количката од коцки што си ја направил, па и а тоа плачевме.

На hello-kitty.90, tina2018, RainBow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    @Skylar кога донесов бебе дома, ќерка ми ми личеше на џин.
    Бев воодушевена колку е порасната.

На Coco31, Kate Rina 93, Oneo и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.957
    Допаѓања:
    12.984
    За сува кожа Веледа белата линија со бел слез, ептен е убава. Сега бебево има доста сува кожа и како почнав со таа, кожата му е како памукче.

На Erika.greeneyes, Kate Rina 93, Freckles. и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Bankiche

Bankiche Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2015
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    137
    Знам дека сме офф топик, но во моментот темава ми се појави меѓу првите, а немав нерви да барам посоодветна. Туку да почнат малку повеќе да јадат каши, а не нервите наши (хаха јас почнав и да римувам).

На Избришан профил 156253 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    :rofl: лелеее исто. Цело бреме му викав на мм, абе не ти личи на џин, нормално е да е волку голем? Дури бебе кога направи 2м., поголемиот ми се врати во очиве нормално. Тек па кога им менував пелени на еден па на друг, трауми:rofl:

На Oneo, Mom's_life, Yowannty и 3 други им се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    @Skyler незнаев дека имаат таква линија, баш ќе ја пробам. Има и масло и млеко , така? Ај да отворам зегин онлајн :D

Мене синко кој е 5 години , може да замислите колкав ми изгледаше :DДотогаш си беше мое “бебе” , после 5 дена во болница кога дојдоа да не земат, леле си викам колкава му е главата прво :D Кога му пораснала волкава :D И оттогаш , како да ми порасна преку ноќ. Дури и поинаку го доживувам, како голем дечко8)
    Сега ми се нормализира , ама првичниот впечаток ми беше шок, демек од каде ова дете , моето ли е :rofl:

На 24.07, дамјана, Coco31 и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.957
    Допаѓања:
    12.984
    @eli25 Не проверив за маслото зашто не очекував да има таква кожа и прво го земав портокаловото, без мирис е. Помага и тоа.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Исто и јас си велев за големата. Кога дојдов дома со бебето, си реков леле колку порасна ќерка ми и главата ми изгледаше голема :D

На Erika.greeneyes, Oneo, Mom's_life и 3 други им се допаѓа ова.
  16. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.267
    Допаѓања:
    50.863
    Одамна не сум шкртнала тука па сега најдов време дур спие бебе и маж.
    Ние денес полниме 4 месеци :inlove: кога поминаа 4 месеци си расне бебушчево мое.:inlove:
    Бебево ми е многу мирно понекогаш знае да се раскенка и да заблачи ама не е страшно и ноќе си спие во текот на денот има по неколку дремки.
    Ни звонија прееска за вакцина утре, па се надевам дека супер ќе поминеме.
    Празнициве едвај ги чекам и јас :inlove: сакам се да украсам новогодишно, да се сликаме до елката, прва година ќе ни е и ептен сум возбудена.:inlove:

На 24.07, Coco31, Erika.greeneyes и 12 други им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.471
    Допаѓања:
    183.654
    Ја почнав други работи прво да приметувам.
    На пример, ќерка ми до последно се возеше во количка. И се мислев како ќе се осеќа кога ќе треба да ја предаде на бебе. Ќе биде како да сме ја земале од неа да ја дадеме нему. И 2 недели пред да се породам сосем спонтано самата ја батали. Некако вака слично како сами од себе да се наредија некои работи за кои се мислев што ќе се прави.

Кога дојдов дома од клиника го пратив маж во спална со бебе, за јас да поседам малку со неа. Прв пат бевме разделени и тоа цели 8 дена и мене на психа многу ми влијаеше тоа. Кога ја отворив вратата и ја видов, мислам светлина букна и топлина ме огреа. Како во животов ништо поубаво да немав видено претходно. И исто, како друго дете да најдов. Не сум приметила кога ми порасна првото бебе. Седев неколку минути и само немо ја анализирав од глава до пети до најмал детал. Тој момент секогаш ќе го памтам како еден од најемотивните, ако не и најемотивен.

Туку ти кажи како помина на пораѓај. :) Проба природно или на сигурно отиде? :)

На 24.07, Coco31, Jordanovska-K и 14 други им се допаѓа ова.
  18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.957
    Допаѓања:
    12.984
    @Yowannty На сигурно :D Прво ме замислија туѓите искуства ама маж ми некако ме охрабри да пробам. Како влегов во 9ти не можев повеќе, не можев. Искрено, бременостите ми беа едни од потешките периоди во животот. Не дека не уживав во некои моменти ама сега пример не ми паѓа на памет уште еднаш да забременам освен ако може да ги преспијам месеците.
    Пораѓајот малку тешко го поднесов, анестезијата многу потешко ама оздравувањето прелесно. Како да не сум била под нож. Чудо.

На 24.07, Yowannty, hello-kitty.90 и 8 други им се допаѓа ова.
  19. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Мајки а елка и бебе иде?:D
    Искуства?

Секако јас додека спие ќе ја украсувам, ама кога ќе ја види не знам како ќе ја спасам

На Избришан профил 156253, eli25 и Mom's_life им се допаѓа ова.
  20. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.315
    Колкаво е бебето ?

Јас лани китев ама малиот немаше ни 2 месеци и уште тогаш си викав сега ќе стои како што е наместено ама до година јас ќе китам тој ќе раскитува :D
    Пред 2 дена направивме 1 година кај и да е ќе прооди и ќе видиме како ќе поминеме со елката оваа година :D

На Избришан профил 156253 и Speechless им се допаѓа ова.