Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.498
    Допаѓања:
    108.516
    Кај нас се појавија при нагло паѓање на висока тт, после даден бруфен, и двата пати. Од 39 се излади на 35 и почна да превртува очи.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    Кај мене сите три качуваат над 40, и со денови одело горе доле, а немале до сега.

На mal.ecka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  3. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Жалам. Се надевам дека никогаш нема да се повтори. Морници ме лазат кога читам за ова. Вие сте силни жени.

На mal.ecka, IRBBB и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  4. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    4.097

:hug:
    Се потресов само што прочитав, не можам ни да замислам тебе како ти било. :hug:
    Се е добро кога добро ќе се заврши. :l:

На Dancewere, mal.ecka и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    6.567
    Леле ! Се тресам што те прочитав, не ни можам да замислам тебе како ти е. Ниту ти, ниту никој друг да не го доживее оваа повеќе. Уф, мајка…

Јас се преплашив сега. Од што се случува ова и како да се спречи? Што треба да се прави во тој момент? Кажувајте кој знае

На Dancewere и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Не се јавуваат кај секого, ниту пак ако се јавиле еднаш значи дека ќе се јавуваат секогаш. Може да се јават од висока температура и од нагло симнување на температура (затоа некои педијатри препорачуваат бруфен само ако температура не спаѓа од парацетамол, а не како прв избор антипиретик).

Само да го завртиш бебето во странична положба и да чекаш да помине. Кој е присебен во тие моменти.

На Oneo, Coco31, brm_brm и 6 други им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.498
    Допаѓања:
    108.516
    Ќе го свртиш на страна да лежи, да го држиш цврсто да не рипа многу, ќе го галиш и ќе го смируваше, ќе помине и после ќе сфатиш дека ништо потешко во животот немало. Не можеш да ги предвидиш, не можеш да ги спречиш, не мора да значи дека ќе ги има секогаш. Еве јас сум видела од што се појавиле и веќе не давам бруфен, во никаква форма.

На Oneo, Coco31, LaDyDoLl и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    6.567
    Никогаш нема да дадам бруфен после ова. Фала ви мајки. Плачам само што го прочитав постот и го гледам бебе како спие во креветче. Се молам никогаш да не ми се деси, а и на никој од вас :l:

На mal.ecka и Skyler им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.389
    Допаѓања:
    182.913
    Многу е страшно да си сведок на такво нешто ама најчесто е безопасно. Немој да се секираш. :hug:
    Иначе имам читано дека е поврзано, и дека ако во семејството го имало, поголеми се шансите да се случи на децата.
    Вртење на страна, да разлабавиш облека ако е тесна, на мека рамна подлога, без тврди остри предмети наоколу и галење. Јас знам дека не се препорачува да се држи цврсто и да се спречува претањето, кое поминува само од себе. Ама секако дај боже да не се повтори.

На Oneo, Dancewere, Coco31 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Нели порано препорачуваа да се дава чепче дијазепам за да не се случи нагло да падне температурата?
    На моја комшика детето многу често добиваше фебрилни конвулзии и кога е болен и после вакцина. До одредена возраст вакцините ги примаа во болница и лежеа таму по ден два. Знам ним им препорачуваа дијазепам чепчиња да даваат ама после знам дека ги снема во аптеките и ги набавуваа од Србија.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.498
    Допаѓања:
    108.516
    Да, најчесто е наследно, и јас и татко му сме имале ете и мали имаше. При грчеви се пази на покрети да не се превитка наназад да се повреди, да не ја удира главата, под држење на тоа мислев. Мене првиот пат ми лежеше, ама вториот пат во раце ми доби грчеви и како што бевме само седнавме и чекавме да помине, за 10мин бевме на детска и не грееа за да кренеме тт зошто падна на 34.5, мермер ладен беше. Првиот пат од сируп блокмакс, а вториот од чепче неофен, двете се на база бруфен.

На Anturium и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. Добро утрооо .. поздрав до сите мами.

Ме немаше подолго време, па сакав само да ве поздравам и да ви посакам убав ден!

Работите полека се средуваат, самодовербата се гради, животот е убав! Научив и решив да не сум безгласна буква! Да сум јас и моето дете на прво место! Па макар и да бидам сурова и лоша на крајот. Затоа се дистанцирав и од овде. Ми требаше време за сé да сварам, да стокмам и да се накренам! Имав страв дека ќе почнам да станувам анксиозна! (За кого? Зошто?)
    И погоре прочитав, ПОСТПАРТУМ е тема на која мора да се зборува! Разговарајќи со вас тука, разговарајќи со пријателки сфатив дека за моите изминати заврзлами незнае вистинскиот човек-а тоа беше мм. А и искрено кому би му било галје за некој наш проблем повеќе од нашиот најблизок. Само да сака да те разбере. Така јас стиснав заби, стокмив и разговарав и со него. Олеснав. Се преродив!
    Како човек кој се сметам со кроток и весел карактер морав да научам да најдам начин да покажам и дека некогаш и мене нешто не ми се допаѓа и ме нервира! Да си изнајдам решенија што се во моја корист и на бебето .

Секако дека сеуште има смешни изјави. Вчерашната беше ' оставај го па ти детето да се исплаче, аее одма го смируваш, ич не го оставаш да си поплаче, да си пушти некоја солза'. Незнам како да размислувам на ова повторно а да не згрешам, но одлучив да не ме ни такне веќе, и само се насмевнав. Знаете она, кога преку глава ви е од булшитс и само ќе одмафнете со раката :D
    Јер 3 месечно искуство веќе-знаете псс :hai:

Ви благодарам на сите за искрените совети и пренесените искуства.
    Ќе ве читам редовно и ќе враќам кога ќе можам и ќе давам совети ако за нешто се сметам компетентна дека знам.

Одлучив да не зборувам и тупам многу за одреден проблем оти така само ја зголемувам неговата сила.

Сакајте се, гушкај те се и слушајте се себе си! Другото се на игнор!
    Убава недела уште еднаш и декемвриско расположение. :mm:

Последна измена од модератор: 6 декември 2022
    На Oneo, Eli23, gjoker4e и 23 други им се допаѓа ова.
  13. Те разбирам до збор. И уште еден куп други мами што се тука и што ме разбраа и охрабруваа мене! Те гушкам силно виртуелно. Се ќе биде уште подобро. Само храбро и со став! Па макар и себично да изгледаш во очите на другите.
    Ти си за бебето најважна! (Околината како сака нека сфати, а ќе сфати секогаш како што и одговара)

Поздрав :l:

На gjoker4e, Erika.greeneyes, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.985
    Здраво мајки убави.
    Ајде и јас со кафе у рака еден пост тука.
    Денес бевме прв пат на педијатар.
    Кај доктор Розита во Рес Хумана.
    Докторката е супер. Единствено што ме изнервира е што чекавме ред со сите болни деца и никој жив не се најде да ни даде ред со бебе од 7 дена :x
    Туку, главчето и е малце "нерамно" ваљда сите се така коа ке се родат,како да има испакнатини. Докторката ми рече не се секирај ,ке ја следиме ама нормално е. Мегутоа нормално јас ја мислам многу и сега незнам дали да чекам или да ја однесам на друг педијатар .
    Ве поздравуваме :hug:и пракамр гушки

15. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    7.943
    Тоа со испакнатини, како дупки да има поготово напред на главата е нормално. Затоа даваме од капките што се. Мислам до година е нормално и до тогаш треба да се затвори фонтелата.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.985
    Фала ти. Само ја загледувам и наоѓам по нешто...:worried:

17. The_Doctor

The_Doctor Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    776
    Немој да дозволуваш да чекате во гужва. Ако кај тој педијатар е тска, има други што посебно прегледуваат здрави деца.
    Јас не би чекала ни 2 мин. во гужва со толку мало бебе.

18. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.509
    Допаѓања:
    8.254
    Кажавте ли дека е здраво бебе?
    Отвараат друга просторија веднаш до ординацијата да не чекате надвор со другите.
    Следен пат прашајте.

19. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.985
    Таму кај нив имаат друга просторија? Па ме видоа..никој ништо не кажа

20. le.dentiste

le.dentiste Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    545
    Да да отвараат друга просторија (соба). И јас сум кај неа па за првиот преглед на здраво бебе таму посебно чекав да не сум во ходникот.