Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    535
    Со новороденче зар така се чека? Јас кај Радица во Ѓорче су
    Јас сум кај Радица во Ѓорче , не ги меша во принцип децата здрави болни на закажување а кога беше како твоето мало бебето па скоро до година се сабајле најрано ми закажуваше. Не е ок со болните да чекате.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.498
    Допаѓања:
    108.503
    Кај нашиот педијатар има скроз друг влез за здрави деца и еден доктор што ги прегледува само нив. Џабе посебна просторија кога докторот ќе се шета од болни кај здрави деца. Се знае што е новороденче, поготово па 1 недела старо, што е болно дете. Стварно неубаво. Не за џабе и пред 20г посебни биле просториите, се викале советувалишта и само таму се гледале новороденчињата.

На IRBBB, Snowflake92, velesanka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.730
    Допаѓања:
    5.493
    Чисто да споделам совет, колега мој има две деца и на двете деца му се случува ова често, конкретно кај него е наследно и се појавува скоро секогаш кога децата се болни. Мислам дека по тоа што ми го кажа, помалата има тенденции брзо да качува и спушта без аналгетик, последниот напад мислам дека го имаше во градника кога воспитувачките не ни приметиле дека има висока тт. Тој вика дека најстрашно што може да се случи е да се повреди при тресењето доколку не се изреагира добро, кога се случило ова во градинка воспитувачките останале здрвени бидејќи мислеле дека има епилептичен напад, најверојатно никој ништо не превземал и девојчето ја имаше расечено горната усна.
    Не мора да значи дека ќе се повтори, но доколку се повтори треба само смирено да се изреагира, најчесто после неколку минути состојбата се враќа во нормала, не е трауматичен настан за детето колку што е за родителот, децата најчесто не се ни сеќаваат на ова. Но добро е да се знае дека ова се случува, јас искрено не знаев за ова, прв пат слушнав од колегата и гледав некој видеа и препораки како треба да се постапи, тогаш во паника не верувам дека некој има време да гугла.

На IRBBB и Anturium им се допаѓа ова.
  4. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.985
    Жива се изедов од вчера дека чекав во ходник со сите други....не можам да се смирам и да си простам...што ако ја разболам ? Катастрофа значи....ваков кикс не ми беше потребен сама сум си крива ....;(

5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.236
    Допаѓања:
    67.745
    Потсетник за новите мајки, мислења за совети да постирате во соодветните теми, оваа е за муабетење за секојдневието, доколку ви треба совет обратете се во темите во склад со возраста.

На Damjana5, Избришан профил 156253, Anturium и 6 други им се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.673
    Допаѓања:
    37.577
    Одамна ме немало. Кога ќе листам години наназад низ мислењава секој ден апдејт сум правела.
    Ама прво бебе, сега како да немам време да изначитам се, да напишам. Кога цица бебе читам и тоа само оваа категорија и толку.
    Дома скоро цел ден сум сама со децава. Големиов е прва смена во школо и некако поубаво ми е. Си направивме распоред во текот на денот. Јадат заедно со брат му, преспиваат заедно. Сум пишувала и колку помош имам од него, раат одам во вц барем ако не друго.
    И многу сака да му давам обврски околу брат му. Се гледа колку љубов има кон него. Па и ова малово, очите само во бато, трча со дубалката по него, му се радува. Љубов ми се:inlove:
    Е сега тоа што по некоја год ќе се расправам со тинејџер и тодлер, тешко на живциве.
    Денес гости со спиење во најава, ништо немам спремно, сакам и да се избањам, да исчистам купатило и да спремам похована даска.
    А бебе спие во раце, дете се жали на болки во стомак. Само да не е вирус во најава се молам.

Ајде мајкици да ја активираме темава.

На Избришан профил 156253, IRBBB, Coco31 и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Колку време после пораѓај се смируваат хормоните? Во смисла да престанам да плачам ко дете за сè и сешто...

На Избришан профил 156253 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.267
    Допаѓања:
    5.396
    мене ми требаа 3-4 месеци да се стабилизирам :)

На Избришан профил 156253 и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  9. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.605
    Допаѓања:
    52.977
    Не знам, јас уште плачам.
    Бебево 3 месеци направи.
    Ептен сум емотивна..
    Бар да дојам,ќе речев уште не сум стабилизирана, вака поим немам..

На Избришан профил 156253, Alexandrite и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  10. Change.

Change. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2015
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    466
    Првите 40 дена сигурно не, бура од емоции се доживува, после постепено по малку ќе почнат да се средуваат ама првите месеци се бајаги размрдани..
    А најискрено после 6ти 7ми месец се стабилизирав убаво и се вратив на старо :whew:

11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Оффф значи ќе си потрае... Знам да сум супер расположена и одеднаш хаос, плачење ко да е крај на свет...:(

12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.680
    Офф, болна тема ми е ова. Не знам како ќе терам понатаму, имам и панични напади. Не сакав на психијатар да одам зашто знам дека лекови ќе ми дадат :(

На Избришан профил 156253, Alexandrite и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.027
    Допаѓања:
    29.264
    Јас 5 месеци плачев, се карав, вриштев по дома

14. idontwannabeyou

idontwannabeyou Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2022
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    170
    Овој 1 месец како што се нервирам со свеки никогаш не сум се нервирала вака..постојано има некој коментар(не дека не се сложуваме или е лоша жена)
    Со сила сме ја заспивале малата(неа и го зборува ова као индиректно за нас)
    многу слаба и изгледала како воопшто да не растела
    дека спиела многу на дење немала да ни спие на ноќе..(а има само 1 месец нормално дека ќе спие) и такви работи..не знам дали до мене е што се нервирам околу овие работи или секоја би се нервирала:shake:

Последна измена: 7 декември 2022
    На Избришан профил 156253 и Madam S им се допаѓа ова.
  15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.478
    Допаѓања:
    8.430
    Добро што ја отвори темава. Пошто некако ми изгледа уште како табу тема никој не разговара за ова.
    Се додека не се породив појма немав дека се случувало тоа. Потоа преку разговор со членки од форумов и познанички сфатив дека скоро секоја жена поминува низ тоа горе доле после пораѓај.
    На почетокот бев хаос. Сега бебево ми има 4месеци ама уште сум емотивна не како на почеток ама сепак.

Мене ме интересира дали освен плачењето. Ви сметаше се и само наоѓавте причини за кавга. На пример со сопругот?

На no name5, Избришан профил 156253, Madam S и 5 други им се допаѓа ова.
  16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.027
    Допаѓања:
    29.264
    Јас не можев да го погледнам без да се скарам. Имав некаде пишувано, се ми сметаше. Ништо не правеше како шо треба, нормално и он се нервираше шо му скакам на глава дека не знае како да направи било шо. И се така ни завршуваа муабетите "ти не знаеш ова, она", он ќе ми каже "за тебе нишо не е доволно добро". И ко се средија хормоните, сфатив дека ќе се испотепаме вака и пресеков. Оти на лоша страна ни идеше бракот.
    И ден денес ми вика дека сум била ѓавол невиден тој период :|

На no name5, Избришан профил 156253, Alexandrite и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.478
    Допаѓања:
    8.430
    Истово што го пишуваш и нас ни се дешава сега.
    И нормално јас секогаш ги почнувам кавгите. Па потоа со плачки самосожалување дека сум несфатена ништо не знае он не разбира и слично.
    Ми вика што стана ваква еден ден арна десет како минско поле си.
    Ништо не ти е ок. Наоѓаш секој ден причина за кавга. За се сум ти јас крив и слично.
    И јас приметив дека како во криза да ни е бракот. Ама доброто е што и после секоја кавга љубовта ни е посилна и пак не сме љути :lol:

На Alexandrite и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Да, баш е табу тема. Јас знаев дека се појавува и постпородилна депресија и ептен јаки бурни емоции после пораѓај ама друго е кога слушаш од други, а друго е кога ќе осетиш на своја кожа. Никогаш не очекував дека толку интензивни чувства и емоции ќе се појават, дури и бев сигурна дека ова мене ќе ме одмине и ќе сум стабилна, цврста... Ех ама не било така, само се надевам брзо дека ќе помине.

19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.027
    Допаѓања:
    29.264
    Тоа е добро барем :D
    Јас ќе го иселев у дневна :rofl:

На Iris-1234 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  20. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.508
    Допаѓања:
    8.250
    Само мене ли не ми е табу тема ова?

Пошто ја со секоја жена што сум зборела отворено си кажува, на форумов исто се пишува на велико.

Да не зборам што нон стоп ми искачаат статии, Ted talks и милион постови на Линкдин.:D

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.