Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Ако си финансиски во можност почнувај психотерапија веднаш. Успат отиди и на психијатар за да одреди дали е неопходна и медикаментозна терапија.

Сега може ќе се преоптеретуваш дека доиш па не можеш апчиња, ама здравјето е бр 1. 100 пати е подобро да си смирена и среќна, а бебе да пие ад, отколку вознемирена и несреќна само за да доиш.

IRBBB, Estella and Misskirova like this.
  2. Misskirova

Misskirova Популарен член

Цела бременост ја истерав без паничен и сега дека сум раздразлива ради хормоните ваљда почнаа...иче некам д се вратам на старо ич....ама и царскиот многу трагично го сфатив ,и тоа ваљда е тригер

tina2018, mal.ecka and Iris-1234 like this.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Јас прекинав со доење поради панични напади. Пре ми беше да бидам здрава мајка за бебето.
    Ич не е грев да се даде АД.

4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Д вечер мајки (highfive)
    Оддамна не сум пишала, а богами и слабо сум читкала во темава.
    Тенка сум со време :angel: а да ме праша човек што толку правам , Не знам да кажам :)
    Освен што готвам по пола ден . Почна веќе да ми здосадува , до скоро ми беше хоби ,и готвењето и осмислувањето ,сега веќе почнав да се "изморувам" .
    Па си велам ај уште малку ќе почнам да готвам за сите исто , па ќе ми текне дека тоа е просто неизводливо и невозможно :) оти ние, поготово јас, се храниме баш нездраво:(
    Па си подвивам опашот и грабнувам тефтерот.
    Важно јеловникот ми е направен до 23.12 :tmi:, за после ќе ја мислиме , нели ќе идеме Србија на зимовање .
    Кој знае таму како ќе е за него. Во хотелот велат ќе се најде и за бебе јадење ,ама они не ме знаат јас колку сум "терсене". Коа ќе ме видат со вагата :Dима усфет да фатат .

Мајка ми дојде викендов , утре вечер ќе си оди .
    Па деновиве ни беше забавно , синко "збудале". Дур не и покажа на баба што све научил за овој месец,не престана.
    Ново ни е да дуваме свеќички ,се спремаме за роденденот ,па сега вежбаме дување :)

Мислам дека кај и да е ќе се пушти да оди . Од вчера почна по две чекорчиња да прави ,прееска сам се исправи од седечка положба,застана стабилно и сам почна да си прави бравооо:inlove::inlove:
    Убавец тој мој , многу го сакаааамм:l::l::l:

Утре во план да го носиме на сликање.
    Му покажувам на мм како ќе не сликаат и одма иде : Вака ќе ме тераш да се валкам и да лежам по земја :D
    Ај вика сликајте се сами ,не ме прави циркузант :D:D
    Коа го подбрав ! :talk:
    Има да се слика и уши да му пукаат .
    И тоа у црвено му реков мора да се облечи :)
    Ќе ме изнервира па ќе купам некој пижами со ирваси и ќе го терам под елката сите тројца да седнеме со исти пижами .
    Е ова да му го направам мислам ќе бара развод брака :)

Накитивме елката , ја опнав во спална (facepalm) едино таму и најдов место,пошто само таа соба може да собере Се што ќе ми истекне.
    Голема ни е и дневната ,ама едно ќе ја фаќа синко ,друго нема баш место од неговите реквизити.
    А и не ми одговара на амбиентот у дневна , па најарно во спална под зидот кај што се животните.

Почнавме да добиваме и пакетчиња:inlove:
    Ми се свиѓа што нема чоколади и смоки ,туку претежно кашички и бисквитки за него.
    Само татко му му купил Милка пакетче ,од тие големите со награнда игра што се.
    Бог да чува |( со цел ум дојде со милката и као - види сине што ти купи тато :)

Да одам да спремам купатилото па ќе го бања баба му .
    До сега го бањав преку еден ден , сега планирам на три дена да почнам. Газето му го мијам обично поле какање , па си велам коае фати ладното доволно ќе е на три дена да се капиме.

Ајде да завршувам ,
    Гушкајте дечињата и имајте убава неделна вечер :f:

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Ти му требаш здрава и среќна на бебе, верувај тоа е поважно отколку да доиш. Не се секирај, ќе биде сè во ред, нема да се вратиш на старо, со добар лекар има решение за сè:hug:

6. Misskirova

Мајки ве молам без осуда.
    Пред час време го доживеав еден од најјаките панични напади во мојот живот .
    Буквално се тресев ко луда низ соба не можеа да ме смират.
    Морав да се напијам хелекс.
    Се изнаплакав дека сум немајка .
    Ја гледам и плачам. Душата ме боли. Не сум нормална , ама ова паничните се толку јаки ( сум заборавила) буквално ме помести од ум.
    И сега незнам колку саати треба да помине од дејство за да ја дојам.
    Некој инфо или искуство?;(

senjorita-v, Eli23, tina2018 and 2 others like this.
  7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

А зошто би те осудиле? Тоа е посилно од тебе. Јас би ти рекла да ја консултираш Јасна на Инстаграм, баш во едно интервју ја слушав кај што кажуваше дека давала посебен протокол за доење кога мајката ќе се напие или земе нешто недозволено во период на доење.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Најдобро би било да се јавиш на матичен, 194 или пак да ја консултираш Јасна, но сега не ја дој, ако имаш измолзено дај го, ако не дај и АД до утре сабајле измолзи уште 1 и утре сабајле дај и да дои. Немој да бараш од никого одобрување, ти си единствена што може да и биде мајка и никој тоа не смее да го оспори или доведе во прашање. Хормони ти работат, тешко ти е, ќе се среди дај си време. Утре јави се на терапевт, јас би ја побарала онаа Хаџииванова, мислам беше, со кратка коса, викаат дека е многу добра и има прекрасен пристап, така да сега смири се, легни, отспиј со бепка и утре е нов ден. Немој да се обвинуваш, само полошо ќе си направиш.

9. velesanka

velesanka Популарен член

Те молам консултирај се со некој доктор/педијатар. Јас би почекала со дооење. Не е ништо за осуда. И да ја храниш со АД не си помалку мајка :hug:

Misskirova likes this.
  10. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Си земала, тоа е.
    Молзи се денес, не давај од тоа млеко.
    Хелексот најбрзо го напушта организмот за разлика од останатите бензоси. Затоа и зависност создава побрзо. Би требало за осум саати да го напушти телото.
    Ти имаш поголем проблем од самиот хелекс.
    Тежок период е овој за секоја мајка. Прво дете, нова ситуација, хормони.
    Мораш да разговараш со стручно лице.
    Дој го бебето почесто. Ќе немаш време за ништо, нема да мислиш на ништо.
    Одржувањето на мозокот постојано во busy средина е лек за анксиозноста.
    Излези надвор, немој да чекаш 40 дена. Барем на кратко.
    Крај краева, не мора ни да доиш, ако ти треба терапија.

11. Misskirova

Фала ви девојки. Многу помагате . Многу:hug:

12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Си земала. Готово.
    Не се обвинувај себеси, нема да доиш неколку часа. И не си лоша мајка, особено не на ТВОЕТО дете. Преспиј, одмори се. Утре нов ден, поубав ден. Ќе станеш, ќе биде подобро. Ќе се исконсултираш со психолог/психијатар. И да треба да пиеш таблети, ни прва, ни последна. Биди добра за себе пред се, за да бидеш најдобра за бебуш. Среќна мама, среќно бебе.

Mom's_life, IRBBB and Misskirova like this.
  13. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Za heleksot The occasional and low-dose use of benzodiazepines is compatible with breastfeeding .
    Zamena ti se : Brotizolam ( Safe. Compatible. Minimal risk for breastfeeding and infant.)
    Lorazepam ( Safe. Compatible. Minimal risk for breastfeeding and infant.)
    Midazolam ( Safe. Compatible. Minimal risk for breastfeeding and infant.)
    Oxazepam ( Safe. Compatible. Minimal risk for breastfeeding and infant.)

14. Freckles.

Freckles. Популарен член

@Misskirova мајка нема од кого да бараш дозвола, само гледај ако доиш како да правиш за да си покриена. Земи си ад да имаш што да дадеш на бебушка кога ќе мора да се напиеш.
    Поарно е да и даваш адаптирано, отколку ти да не си способна да ја чуваш. Па има бебиња скроз израснати на адаптирано, па што им фали.

Бебо е 4месеца и нон стоп го чувам јас. Морам да почнам да го оставам на други на саат време дури е буден. Ако огладне во чашка да му даваат измолзено?

Alexandrite likes this.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Па подобро да го надоиш и да излезеш, или што и да правиш, ризик голем ти е дали ќе пие или не. Бебиња мали новородени сум видела да пијат од чашка, ама поголемко тешко дека ќе пие, тоа ќе бара цице. Ако е за саат време ќе се снајдат.ако е за подолго остави во шишенце или шприц.

senjorita-v and Freckles. like this.
  16. Misskirova

Мајки да се пријавам..утре сум на преглед кај психијатар.
    Мора да се средам зашто сум крш...ми кажа имало апчиња Асентра што си пијат при доење ама многу ми е шубе...има опција да ја ставам на АД само и заради тоа се осекам бетер крш.што мајка сум јас бе си викам..ама морам психички да се доведам во ред макар и со апчиња зашто фамилија имам за гледање.;(

17. Misskirova

Лоразепам ми даваше....гледам дека е минимал риск..ама сепак бе душа не ми дава да и дадам цице:sweat:

18. Mucika

Mucika Популарен член

Ама ич, ич да не се потресуваш, милион бебиња се на ад и сосема здрава, права варијанта за хранење на бебе е.

Колку да не се осеќаш најстрашно, ако ти текне понатака откако ќе се средиш дека сакаш да доиш, со многу труд и стручна помош, возможно е на ново да си воспоставиш лактација. Живи здрави до тогаш.

Права одлука си донела мама, на бебе му требаш здрава и среќна! Крај на приказната, тоа е најважно.

Oneo, IRBBB, Kolache na mama and 6 others like this.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Мајка си како сите други. Како мене што ми порасна детето на АД, и како другарка ми што дои 12 месеци.
    Среќна мајка - среќно бебе. Мантрај :)

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Најточен одговор, едина мајка за едно бебе е таа што бдее над него, не постои подобра мајка за него.