Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    536
    Допаѓања:
    526
  2. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Јас изгледа дека немам свекрва овде, мм почна да ја заменува.
    Мака си имам со детето, година ќе стори и храна во сите можни облици не прифати. Има ноќи кога на 5 мин се буди и со цицање се смирува, ама буквално на 5 мин во сон плаче. Ноќеска беше таква ноќ и сигурена сум дека нешто го мачи. Да не е гладно, си реков денес да купам адаптирано и да нудам ноќе, цицање ваљда не стига веќе. Се цеди по некоја капка ама во вакви ноќи се познава дека ги празни градите до максимум. Па затоа си викам да пробам.
    Станувам сабајле со подочници до рамена и му кажувам на мм дека сакам да нудам адаптирано и тој како Славица свекрвата ми вели " полесно ти е млеко, место да смислиш да му готвиш на детето. Нудиш кашички и ако неќе го чуваш гладно, не знаеш да го најадеш"
    Као покажува интерес да јаде од нашите јадења ама јас не готвам редовно. И стварно каснува од нашето ако е колку толку прикладно, на пример сношти после понудена кашичка од нашата супа му дадов и касна, ама 4-5 лажички, што очигледно не помогна да спие мирно. Значи и од нашето не јаде доволно. Денес супер вкусна црвена леќа касна буквално 2 пати;( дека до мене беше, дека јас не нудам, сакав лом да го сторам. Ме изнервира и навреди, му викам дека максимум вложувам а тој "е па очигледно не е доволно" :@
    Ама ај си појде тој на работа и онака само за спиење си иде и друго фајде освен плата што зема нема во домов. Го испратив така лута што можев огин да блујам ама се воздржав заради бебуш.
    Го заспав мајкиното и кога ќе стане одиме по адаптирано, да пробам може ќе помогне. А на мм му соопштив дека веќе од мене за бебе нема да добие никава информација, и онака не помага само одмага со критики:devil: ете така под казна.
    Често знае и да блувне бебуш, може по 3-4 пати дневно ако не и повеќе. Не знам дали е тоа затоа што последно време пика рачиња до грло, ама ќе си појдам јас на педијатар и ќе си кажам се. Макар што знам дека ќе мерат килажа и ќе речат ок е, не слаба, ќе се разјаде. И така денов мој, да се надеваме барем ноќта ќе биде мирна.
    Да си кажеме што ни тежи, викаат помага. Поздрав мајки и секое добро.(fingers)

На marchi-cool, zverkica, Coco31 и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Мајка тука негде се нашите мали по возраст, и мојов деновиве се буди на пола саат со плачки, ама горните кецови му раснат истовремено и знам дека е од тоа.

Биди упорна со мачкање гелче ако користиш такви работи, кај нас Дентинокс на почеток не помагаше и испадна многу малку сум ставала. Сега ставам количина колку едно негово нокте и убаво масирам на непцето, и тоа у сред ноќ кога ќе вресне и пикам цуцла. Ако ти се верува одма заспива. Пробај и така (fingers)

На IRBBB и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  4. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.274
    Мајка, ќе му помине ставањето. Сигурно му излегува некое запче го боли. Исти бевме и ние. Да пробаш парацетамол пола доза да му дадеш вечер, види дали ќе спие помирно.
    Барем јас така правев:)

5. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Запчиња растат кецовите горе, а богами и 2ка долу гледам готова е да пробие.
    Ете јас не помислив на забите, си мислев нема шанси да не спие и не јаде до толку ама ете можно било.
    Башка што 2-3 недели со температура беше, исто не се откри од што, ваљда запчиња. Парацетамол давав на 5-6 сати, ама демек пројде тоа па сега очекував да се подобри спиењето и хранењето, ама за жал не(facepalm)
    Дај боже да е до тоа, запчињата ќе пораснат, ќе пројде ќе издржиме. Иначе не мачкам ништо на непцата, не сум во Мк и тука ништо не даваат.

На Jordanovska-K и IRBBB им се допаѓа ова.
  6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.851
    Допаѓања:
    21.591
    Нека го чува два дена па прашај го како се снашол ама да не бута на сила храна. Па му е внук ми дете ќе збудали, да живее само на леб и јогурт и пржени лепчиња.
    Си има период детенцето и не си ти крива и немој да си набиваш вина. Секое дете па и возрасен не се исти. Ќе расте, ќе менува. Едно комшиско дете ништо не јадеше, мајката почна сирупи, таблети да дава за апетит. Кога букна организмот , сега неможе стоп да си стави и детево е со енромна тежина, проширен желудник.
    Нека е живо, здраво а за јадење па и возрасни не јадат се , за живи здрави се.

На Jordanovska-K, Knizhevnik11 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  7. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    17.213
    Дентинокс можеш да си купиш во секоја аптека, дури и во Дм, мулер, росман ги има. извини вака што се убацувам знам дека си во Германија.

На gjoker4e, Jordanovska-K, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Благодарам :l: баш си мислев утре да прашам по аптеки.

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    37.384
    Ова нашево вечерново повеќе е за во бисери али да се насмееме малку и тука. Лежиме на спална сите и синко(8год) прашува дали кога ќе сме остареле ќе сме земале пензија8-|
    Му кажуваме дека да. По некое време вика, пола од вашите пензии за мене ]:)
    Мм му објаснува дека додека стасаме ние да земеме пензии, тој треба да работи. Потоа му вика ќе не гледаш, пазиш и чуваш исто како ние вас сега.
    Синко, на тоа му реплицира : И ќе ве потчукнувам по газ како вие мене сега. Сигурно нема да бидете мирни како јас сега :rofl::rofl::rofl:
    Сме се изнасмеале...

Периодов не ни е баш наклонет, бебе или вади заби, или е во некој скок или е лошо, спие исклучиво исправен на гради кај мене. Маж со фатена кичма и операција на кила на праг, помош од него никаква. Ова големо дете со бисериве е буквално црногорско семе, цел ден може да лежи и ништо да не прави, а мене тоа страшно ме нервира. Од дете кое беше препослушно, сега е во некоја фаза да се дере, да биде нервозен за се, непослушен. Размислувам да побарам стеучна помош. Преморена сум, ама немам на кој да се пожалам. Сакам само да се искажам и исплачам колку немам време буквално за себе, колку сум запоставена.... Али, на крај на ден кога ќе ги видам сите до мене, се заборавам.
    Убава и мирна ноќ на сите...

Последна измена: 11 јануари 2023
    На marchi-cool, gjoker4e, Oneo и 11 други им се допаѓа ова.
  10. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    536
    Допаѓања:
    526
    Дали собира некоја животинско царство сликички?Ми требаат кодовите,фала:l:

11. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.413
    Допаѓања:
    8.500
    @monik55 Те прочитав малото како новороденче имало бронхиолит, какви симптоми имаше?
    Малово мое закачи вирус, има секрет во носето и отежнато ми дише, чудно, бевме на лекар велат нема ништо на плуќа. И верувам на др ама ова дишењето мн ме плаши.

Инаку за преглед во Козле мора упат или може и приватно да си платиме?

12. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.194
    Допаѓања:
    5.746
    Не мора упат, така ќе ве примат.

На Anaroz1 и oblace1 им се допаѓа ова.
  13. Mamule

Mamule Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2022
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    18
    Zdravo
    Porodena sum prirodbo pred tocno 3 nedeli seuste slabo krvaram no vcera bev kaj maticnata, na eho vide deka seuste ima od placentata pa mi dade upat za vo chair . Nekoja od vas so slucno iskustvo dali ke bide kiretaza ili mi spomna maticnata inekcii? Jas mislev deka e normalno do 40 dena da se cisti i da krvaram ....

14. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Нормално е да се крвари до 40 дена ама ако видела матичната дел од плацентата задолжитрлно мора да одиш да те исчистат.

15. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.566
    Во Германија и останит гранули највеќе ги фалат зимаат мајки од таму и за во мк можеш без рецепт да земеш од аптека, некои 10 еур се

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.060
    Допаѓања:
    6.510
    4ти скок ме излуде. Постојано плаче како да е гладен. Му давам млеко плаче како да е прејаден. Па кенка за спиење и трла очи, а не можам по цел саат да го успијам. Кога успеам спие макс пола саат и тоа со триста будења. Па плаче за во раце, а во раце пак плаче. Машината не ми е спрострена 2 дена. Едино со цртани се смирува некои 10тина минути. Последица од периодот ќе имам мувлосани алишта и дете што гледа цртани. За подочнаци и болка во грбот веќе да не зборувам. На сето ова почна и заб да ме боли и вентор не помага.
    Ало Бардовци…. Полудувам

На marchi-cool, Eli23, zverkica и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.842
    This too shall pass. Пробај white noise за спиење, легни си и ти, гушкање и смиреност. Алиштата не ги жали, цртани гледај да не пушташ, и претерана стимулација може да им смета на спиење. И пиши си на фрижидер ко мене И ОВА ЌЕ ПОМИНЕ!

18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.060
    Допаѓања:
    6.510
    Имам ламба со white noise некогаш помага веќе цел месец е постојано вклучена, фем и аспиратор исто некогаш помагаат, ама ме измачува што и кога ќе заспие постојано се буди :@ Ова за фрижидерот добра идеја (fingers) Денес на маж ми се испожалив во порака еден цел реферат и тој ми пиша само ќе помине (facepalm) Што се случи со моето бајка бебчееее :(

На Alexandrite, Coco31, Anaksunamoon и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Има жени кои плачат за внимание.
    Не оставаат мајка да се пофали со нешто.
    На пример кога некоја мајка ќе каже, денес научивме нов збор!
    Рандом Славица мора да се убаци со аааа ех, моето на 7 месеци веќе азбуката ја кажуваше. (Претеран пример) само колку да ја доловам поентата.
    Не е тоа натпревар, а и ако некоја мајка е возбудена за нешто, не и го кршете меракот, оставете ја да го има тие 5 минути.

На marchi-cool, Oneo, doll.a и 31 други им се допаѓа ова.
  20. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.095

Или пак колку пати сум се нашла во ситација дека само јас прашувам за нејзиното дете како е , што прави и почне да пага во транс за нејзиното како се е нај .. а на крај не ни праша за твоето буквално ни како е , исто како да немаш ти дете .. Од кога станав мајка многу луѓе (женои - мајки ) ми одмилија и ги гледам со други очи, едносавно и го гледам тој дел од карактерот дури сега...

На Oneo, Alexandrite, bubabuba и 11 други им се допаѓа ова.