Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Не ти е претеран примерот. Реален е.

На Marija2007 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  2. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.416
    Допаѓања:
    8.520
    @danichap Те прочитав дека бебето ти има прележано бронхиолитис.
    Сега има и моето па лежиме во болница. Како го прелегавте, со што ве лечеа?

3. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Dali imat nekoja majka izgrebana po lice ko da sobral grav vo niva ili samo jas, :D:wasntme:… lelee malava imat nokti ko noz da te secit a nova navika mu e da te dopirat po lice da te galit…:$

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.210
    Допаѓања:
    30.362
    Имам една "пријателка". Ако го чита ова, поздрав.
    Ќерка ми прооде, ќути.
    Ќерка ми заб извади, јас жива среќна, таа: "Еее син ми 8 има"
    За прв роденден за се живо коментираше.
    Ќерка ми е нејадач, и има моменти кај шо сум пред нервен слом од шо не јаде и тука имаш цело мени на возрасен човек шо јадел син и.

Ма иди у ...

Или! Ќерка ми првите 9 месеци беше бебе бубалче. Греота е да се жалам. Е после 9ти месец стана ѕверка ѕверкосана. И ќе се пожалам јас "престана да спие детево" и слично. "Еееее, спиеше шо спиеше, мачи се сега малку. Да видиш како е дете да чуваш"
    А па извини шо се пожалив ако не

Последна измена: 14 јануари 2023
    На Erika.greeneyes, IRBBB, Oneo и 22 други им се допаѓа ова.
  5. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    3.195
    Оваа не заслужува да ја дружиш. Утре децата кога ќе ви се дружат отворено ќе ги споредува, ќе зборува пред нив да слушаат.

На муабетот мачи се малку, јас тазе породена со прво бебе. Братучеда ми ми пишува да ме праша како сум, шо сум. Јас па будала искрено одговарам дека ми е многу тешко, ми вика ајдее како ќе знаеш дека си мајка.
    Сфаќам дека не е со лоша намера муабетот, ама од кожа ме изваде. Па шо к** ме прашуваш кога реално не те интересира. Јас тогаш стварно бев катастрофа и ми требаше емпатија, а не солење памет.

На Erika.greeneyes, IRBBB, Oneo и 23 други им се допаѓа ова.
  6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.210
    Допаѓања:
    30.362
    Абе ај, глупости.
    Не си мајка ако имаш бебче шо сака да спие, шо не плаче, шо нема грчеви.
    Многу повеќе ги ценев тие мајки шо ми викаа "супер шо спие ама имај на ум дека може да не биде вечно вака" или шо едноставно ќе споделат искуство "моето па ич не спиеше, ама се поминува" отколку "леле ти спиеше, доста ти беше, шо се жалиш"

На Alexandrite, Mother of 2boys, Freckles. и 6 други им се допаѓа ова.
  7. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    9.210
    Чим си станала мајка одма губиш секакво легитимно право да се жалиш. А поготово ако тешко си забременила или си имала загуба. Со муабетот ајдее ќути, среќа и тоа или има некои што молат да имаат.
    Муабетот е ќути си и пукни си:^)

На IRBBB, Oneo, Alexandrite и 21 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.999
    Женски да не знаете колку е гаранција во родилиште за враќање на бебињата?! Оти ова може личи на мене, али на карактер не е мое, на татко му е... Пукнав жени, пукнав... да се дерело, да се викало, да се урлало... нон стоп од станување до легнување, засега спиењето му е ок, ама очекувам да смени. Бато беше бубачка, мирен, мирен, овој е викало најголемо, колку што е убав, толку е викало :devil: Арно ми рече докторот уште во стомак дур беше, ако е бар 10% од ова кога ќе се роди, тешко тебе. Абе да не се застане мирно 1 секунда, цело време се прета и се соблака, дали чорапи, дали пантолончиња, дали нозете во една ногавичка ќе ги пикне... Бато не сум му мењала пелени навечер, овој ај што мењам туку и се пресоблакаме, по 2 пати некогаш оти ќе се умоча до чело коа ќе пушти млазот. Едвај чекам овие грчеви да поминат, мислам дека деновите ми поминуваат како во бунило од овие грчеви, како да летаат.

Ииии не можеше иронијата да биде поголема, ни се затна канализацијата, затворени сме во спална моментално пошто ни куќа смрди корне, ќе треба да се копа, да се корне, да се менува нешто. Наводно од талог од кафе, е да видам да не верувам ама ај. Ќе почекаме до понеделник. Одвратно ми е.

Капак на се мајка ми е бетер од свекрва, на секоа а она има б, а тука ми е да ми биде помош, она е цело време у кујна, си замислила дека ми е куќна помошничка и нон стоп сака нешто да работи, да праи, да шлака, јас со детево не знам кој крај да го фатам, ми се темни. Цица, ама нема сила и се дохрануваме со молзено, јас цел ден не стигам да се измолзам воопшто од што он цело време се дере, капак на тоа што не сум нели спиена. Преку ден дремнам ли одма се наоѓа некоја замерка, сеа да не спиеше ќе усисав, да не спиеше ќе ги наредевме тањирите, да не спиеше ќе пуштевме машини, ручек што да правам, што год да речеш не чини... Како старее толку е тешка за комуникација, тоа чудо некое е. Ако и преречеш нешто така се љути, ко мало бебе, одма крева нос. Многу ми помага, ама и многу ми ствара нервоза. А мене едно тешко да се изнервирам, веќе претешко, да ме погледнеш на криво букнувам од бес. Хормони, јбг.

Од муабетите од околината, пак ќе се навратам на мајка ми, ама не се покусо и останатите, адети, уроци и остали вражалштини. На тоа додај и Абе јас сакав да ти кажам, така ми стоеше и мене, ама ај да не те нервирам... Не викај чао, млекото ќе ти отиде, не се фали дека цица ќе се одбие, не се фали дека имаш млеко ќе ти секне, не ја фрлај водата од корито надвор му ја газат среќата на детето, не го бакнувај ќе си го урочиш... И толку се упорни што ќе почнам да верувам веќе во тоа што го зборат. Дури да не веруваш, најмалку од сите збори и е упорна свекрва ми, мајка ми и тетките и за неа наплаќаат.

Си се пожалив поштено, ако, ако ви е мака не читајте, битно си се искажав јас :D Убав остаток од викенд!

На Erika.greeneyes, IRBBB, Oneo и 28 други им се допаѓа ова.
  9. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.289
    И јас штотуку породена, лежам во болница, и ми се јавува Х да ми честита бебе. Знаете како?
    Е сега ќе видиш убаво со две момчиња, ќе ти се е*** мајката.(facepalm)

На Oneo, no name5, Alexandrite и 10 други им се допаѓа ова.
  10. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    535
    Леле мене па колку ме нервираат истиве муабети. Имам две години дете кај и да е ќе се породам со второ периодов ,абе колешкиве само тоа да се зборело леле сеа со две мали леле ужас тешко ќе ти биде... Вчера веќе ми дојдоа преку глава викам аман те бре ,имам среќа две дечиња да родам па и нека е тешко поубаво нешто нема од деца и трето би родила ај веќе доста замарате.

На Oneo, zverkica, Alexandrite и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.289
    И како и да е ќе си се навикнеш. Јас сега и бато го чувам дома. И тешко ми е со двајцата, ама кога е во градинка некако ми недостига. Сакам да е тука до мене.;(
    И додека не наполни бебе 4-5 месеци супер ми беше. Бато градинка, бебе спие. Сега веќе порасна бебе и малку ми е потешко ама мноооогу ги сакам, и не сакам да пораснат.
    А бато вика дека сака сестичка:hug:

На IRBBB, Alexandrite, Kate Rina 93 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.545
    Допаѓања:
    8.382
    Во склоп со погорниве муабети, ќе ги спомнам и тие кога бебе/дете е болно.

Секоја мајка е презагрижена и тоа е сосем нормално, посебно за бебиња под година кои се и поспецифични за лекување, уште ако е прво па не сте се сретнале со ниедна ваква појава до сега, и нормално ќе се најде некој, да ми простите *кењатор* со коментари:

- Ееее па ти што се секираш толку
    - сите деца се разболуваат, има и поголеми маки понатаму
    - ај многу си паничарка, не се треси толку
    - де де, и моиве биле болни па големо чудо; така растат деца еееее
    - ауу па тек сега да видиииш што те чека, леле па и во градинка кога ќе почне…
    - така ти е кога не го мешаш со народ ич (?!)
    - Ете ја кога ти реков намачкај го со ракија/кантарион/масло од змеј/кал итн итн, а ти не ме послуша, затоа е вака

А тебе бебе/дете или не дај Боже 2+ деца ти вриштат, се гуши, не дава да го пипнеш за чистење носе или инхалации), да не збориме кога ги прегледуваат, боцкаат… секое дишење го слушаш, броиш, срцев пулс мериш, не јадеш, не спиеш и стануваш баба Рога за 3 дена…

Сите гореспомнати и неспомнати што коментираат во тој правец *се извинувам однапред*, да идат у пм.

На Erika.greeneyes, IRBBB, Oneo и 20 други им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    13.699
    Ова истово во последно време го слушам од млади личности што поминале низ тоа, па мене ми солат памет да не се нервирам. Ми иде да им ја треснам една.

На DoubleK, Freckles. и Калатеа им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.999
    Која победа сум ја извојувала денес, шах мат! Бејби цица ама на мерење излезе дека или нешто не цица ко што треба или едноставно после болница паднал килажа дополнително и не е реална таа килажа од испис. Се запнав има да го опраам па до таму да е или ако нешто не иде давам ад и одма прекинувам доење. Мм ми мрчеше цел саат, гладен е, не го храниш добро, ете денес и не го измеривме, затоа плаче... Се изнервирав и му викам ајде зимај вагата да го мериме, го соблакам, го пикам у транспортер ( го мериме со кантарче едно за намирници од пазар :D али веома прецизно) и искача дете денес качил 95гр, епа ми идеше да си напраам сама на себе да пукне и да се потапшам по рамо. Он на мене... Така да дур немате свекрва ко мојава машка ништо не знаете :rofl:

На IRBBB, Oneo, Alexandrite и 12 други им се допаѓа ова.
  15. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.623
    Допаѓања:
    40.110
    Мене индиректно ми рекоа дека сум немајка зошто не сум правела инхалации на своја рака со вентолин, не знаела мојата матична, требало да се инхалира. Како друга мајка се знаела како да си го излечи детето (детето и е такво, често е болно, на секои 2 недели има температира), а моето било болно, а не е точно, а и да е точно не е битно (од градинка фаќаше бактерија и вируси).
    Муабетов ми го направија зошто детето моментално беше без чорапи, го спремаше мм за бањање, а он му бегаше и кога реков дека дека нема потреба ни за инхалации ни антибиотици, ми одговори со "епа гледам"...

На IRBBB, Oneo, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.663
    Допаѓања:
    5.831
    Сите вируси и бактерии се од неносење чорапи :D

На DoubleK, IRBBB, Oneo и 21 други им се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.035
    И дебели хупахопки:!:

Малата околу НГ се разболе малку и тетка ми на тоа:епа ќе се разболе, неќна на тоа лaдното тенки хулахопки си и облекла, измрзнуваш го детето.:D

Пред да се породам со второто некои блиски ми викаа: ќе видеш сега како нема да спиеш по цели ноќи.
    Е за инат малата си спиеше по цела ноќ и еднаш маж ми пред нив рече: нашите си спијат цела ноќ, знаат си они за што служе ноќта.
    Овие штама,ни да зуцнат.

Последна измена: 14 јануари 2023
    На DoubleK, IRBBB, Coco31 и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    12.737
    :D:D:D
    Трга големиов за прв пат во градинка, го зимам од таму со количка за да го прошетам. Мај месец беше, за беља не фати едно страшно невреме и чекавме пред еден влез од зграда да прекине и да си идеме дома. Стварно залади ама не беше мокар, со мојот мантил го замотав, плус прекривката од количката. Како и да е, безбедно стигнавме дома. И нормално четврти ден од градинка крева температура 40,5, итно на детска, изгоре од температура. Кога тогаш преживеав од свеки мислам се ќе преживеам :D
    Душата ми ја извадија како сум носела бебе по невремиња :D
    А за се друго стандард како и кај вас. Зошто бос, зошто гол, зошто нема боди, зошто е гола кичмата. Баба ќе ти купи хулахопки оваа мајка ти мисли на сите им е топло, баба ќе ти купи најубави топлинки. И после ама зошто не му ги облекуваш топлинките од мене, зошто шалчето не му го ставиш. Е оди ти стај му го ако можеш, тој блуза дома не трпи, а не топлинки.

На IRBBB, Oneo, Alexandrite и 10 други им се допаѓа ова.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    37.775
    Ве исчитав сите, се изнасмеав.
    Денес убав ден, за нас најубав. Бебе слави именден. Оваа година ништо официјално немавме, освен неколку пријатели на кафе и благо. Од година здравје, ќе славиме..
    Тој денес мислиш знае, разбира. Главен, насмеан, мирен... Уште да престане оваа досадна кашлица и секрет тонски, најсреќна ќе сум.
    Јас не се ,,објаснувам,, многу со секого. Некогаш знам да дадам совет, доживеано искуство, али на личност што знам дека ќе послуша.
    А јас воопшто не давам на значење ако некој ми рече:
    -ееее чекај назад ти е зимата...
    -Ееее што мислеше , дека сите деца ќе ти бидат мирни како Б.
    - ех што ако му дадеш сокче, благце, ние како сме израснале.
    Повеќе се нервирам кога на пример се болни, имаат тт и мајка веднаш во болница, бла бла...

На IRBBB, Oneo, Alexandrite и 15 други им се допаѓа ова.
  20. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.334
    Допаѓања:
    3.079
    Уф што ме иритира ова, и тоа од млади родители:@ Буквално исто реагирам како знакчево, мед, лимонче, и животинско ме вадат од такт.

На IRBBB, Oneo, Alexandrite и 9 други им се допаѓа ова.