Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Добар ден,мајкички!
    Бебо спие,јас овесната ја јадев сега кафе ќе си ставам:coffee:.маж на работа ,ќере в градинка.утре има претстава за 8 ми март:inlove:.се спремаше за рецитал 2 недели:l:.превозбудена е но јас сум повеќе.одвај чекам утре да ја гледам:inlove:.со маж се договоривме заедно да одиме(hollest).се мислам што за ручек за бебо8-|не е еден ден:wasntme:
    Инаку и јас одбив добра работа заради бебе.свекрва ми била стара да чува бебе|(.тоа е.ќе си поседиме и дома летово.сакав нешто барем од дома да работам онлајн но тоа што го гледам не ми се допаѓа:shake:
    Ве поздравувам ,мајки и убав ден(highfive)

На Coco31, Oneo, hello-kitty.90 и 16 други им се допаѓа ова.
  2. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Утро мајки! Бебе и маж спијат прва дремка, а јас демек многу наспиена па дремам на мобилен.
    Почна да се буди навечер како навиен на саат ипол, запче сеуште нема, изгледа настинка му беше тоа претходно. Сега минимално само му крчи носето, ама веќе 2 дена нема да тече.
    За некој месец завршува породилното и ќе треба да се враќам на работа. Маж ми вика да си останам дома. Никако не сум, ем се мислам како без работа да сум, ама па и мал ми е да го оставам, тешка лепенка за мене е.

На Erika.greeneyes, Coco31, Oneo и 15 други им се допаѓа ова.
  3. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    2.748
    Бебе е мајкин галеник. Има скоро 6 месеци и по цел ден е со мене. Баби дедовци, тетки, вуковци гледа само на камери. Само на мене се смее, со мене спие, со мене си игра.
    За 1 месец ќе си одаме во Мк и јас се плашам дека бебе нема да сака да оде во никој.
    Прв пат ќе патува повеќе од 1000км се надевам добро ќе поминеме во план ни е навечер да патуваме за да спие.
    Мака мачаме со станување навечер.
    На секои 2 сати се буди и сака да цица, ако не дадам плаче. Заспива во 12 навечер и до 7часот 5 пати ќе стане.
    Не е гладен сигурна сум.
    Незнам дали е период или што и да е, ама ме изнамошти. Од бебе нема сврзано повеќе од 3 часа.
    Ај се испожалив.
    Убав ден мамички :)

На Coco31, Nana1156, hello-kitty.90 и 14 други им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    Моето не сакаше кај никој во Мк. Ама зошто се плашиш не сфатив? Ако сега седи кај тебе 24/7 тогаш во Мк ќе сака кај тебе 25/8 дека ти си му заштита. И така во Мк три пати до сега душата ми излезе и едвај чекав да се вратам овде. Сега има 20 месеци, сеуште дојам, ноќе се буди на еден саат, жива ненаспана сум, само го одбивам и сеуште не се решив да пресечам и да го одбијам… И првото дете беше исто. И претпоставувам сите или повеќето бебиња.
    Со кола ќе одите? Не ти препорачувам ноќе дека ќе бидете вие ненаспани. Најдобро е сабајле. Бебето ќе спие и преку ден. Секако ќе се буди и дење и ноќе за цицање ама и ќе спие многу. Ние 1800 км имавме за возење, со две деца, ги преживеавме како така. :D Повеќе спиеја. Ама ние тргнавме навечер исто со таа помисла и многу згрешивме. За назад тргнавме сабајле и се беше многу подобро, бевме наспани. Уствари кај вас се 1000 км можеби ќе е ок и навечер да тргнете. Многу често паузи правевме ама секако се препорачува пауза на два саати со бебиња и мали деца па тие 10 саати пат може 15 да станат, плус граница ако закочи. Сепак ти препорачувам сабајле да тргнете.

На snegulkata, azelea, Mom's_life и 4 други им се допаѓа ова.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Нов месец со ново поглавје.

Конечно денес се исселивме од Скопје. Појдовме 2ца, се враќаме дома 3+1. ❤️
    Пресреќна сум.
    Ако даде Бог сѐ да е во ред, на есен домот пак ќе ни мириса на бебе. :inlove:

Големи промени ни се случуваат, затвораме едни, отвораме други врати. Се надевам вака ќе растеме повеќе.

Јован ми е презлато. Ми вика сакал бебе, ама големо, не мало. 8-|
    До душа, за волја на вистината повеќе сака да си игра со поголеми деца. Здравје, во најскоро време ќе почне во градинка. Тоа моментално ни е приоритет.
    Ми е страв да се пофалам дека со јадењето сме поокеј еден период. Ама мора да има бек ап оброк: леќа, спанаќ со јајце и јогурт, копанчиња, риба, компир и брокула проаѓа. Ако е гладен бара павлаче/крем сир со кечап. Среќа мајка ми што ми праќа домашен и кога инсистирам да не пушта ништо. :mm:

Јас сум океј, само шо не можам да се доизнаспијам. И во првата бременост ми беше исто така. Ама тогаш можев да спијам по цел ден, сега :x
    Го преживеав пакувањето, тој што се селел знае за што зборувам.
    Уште патов да го преживеам и да седнам да јадам ко чоек, денес цел ден сум на сува храна, ми се јади ручек. :)

Имајте најубав ден мајки.
    Гушкајте љубови најголеми. ❤️

На Hatula, 1209, Coco31 и 40 други им се допаѓа ова.
  6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.178
    Допаѓања:
    30.126
    :hug::hug::hug:

На sani99 и IRBBB им се допаѓа ова.
  7. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    17.253
    Колку убаво, честитки :)
    Навивам за девојче :sun:

На mjay.yyy, IRBBB и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.884
    Допаѓања:
    12.004
    Аииииии бравоо! Честитки, со лес мила мама!:party: Наесен со нов член здравје Боже! :l:

Јован поголем бато :hug:

Мој совет: пуштај го уште сега во градинка. Да се навикне подобро сега, после здравје со бебето да имаш опција да го пушташ, а и за него е подобро, едно излегување.
    Јас се зезнав што порано не го пуштив. Ама не чекам веќе, здравје од април да почне, документи се поддадени.
    Бебето ќе ми е два месеци, привикнат ќе биде на него поголемиов.

Еее баш ме израдува со новоста! :*
    Со лесно да ти биде уште еднаш :sun:

На eli25, azelea, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Честитки!! :hug::hug::l:
    Ептен убава вест

На IRBBB и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.074
    Допаѓања:
    10.357
    Честитки :hug::hug::hug:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Некако сите навиваат за девојче. :sun:

Така е планот мами. Се надевам ќе вроди со успех.

Ви благодарам сите мајки мои.
    Господ да ви дава на сите сѐ шо ви душа сака. ❤️

На LiquidLuna, Mom's_life, eli25 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.640
    Допаѓања:
    174.999
    Утро мајки :hai::l:
    Кој знае од кога не сум пишала ,а богами и мн слабо читам .
    Као немам време ,а да ме праша човек што правам по цел ден ...кревам раменици :)
    Ништо не правам освен облечи соблечи ,зготви измиј ,собери играчките и играње со бебето .
    Викам бебето оти мојот дечко уште се понаша како новороденче .
    Сеуште има три дремки ,сеуште јаде од храната за папагали ( така вика мм:))
    Сеуште цуца цуцли , сеуште е мирен ...:D
    Ама многу е активен бре , цели денови трча ,де во една соба де во друга , ми бега по скали,сака горе кај дедо му и чичо му да оди. Ама сам!!!(facepalm)
    Јас кога ќе го однесам ме бутка да си одам и ми ја затвора вратата :)
    И многу сака да копа со дедо му во бавчата .
    Кога е убаво времето цел ден си садат марули, домати и тиквички :)
    Земјоделец ќе биде ова дете , не ќе да сака да учи како татко му и чичо му.
    Чичко му многу сака да биде математичар како него , па уште сега почнува да го учи колку се една јаболка плус една :)
    А овоа малото па како теле у шарена врата му се смее.
    Па коа ќе му грабне јаболките и ќе ги фрли усФет :D
    Нејќе да збори а све разбира . Ама нејќе , освен татИ мамаааа, дај и ајдеееее друго ништо .
    А еве го 14 м полни има.
    И во тоа ќе е на татко му
    Еден збор еден алтан.
    Не ќе да е маабетчија на мене .
    Маж вика - поарно . Ако и он ми дрнда цел ден како тебе , има да збудалам :D

Не знам што друго да кажам .
    Се спремам за Штип , викендов ќе сме таму . Внучка слави роденден :inlove::inlove:
    Одвај чекам . Ќе имала 40 деца на роденденот ,има да се изнаигра моето со дадичките и батковците .
    Само да не ми закачи нешто ,оти месецов планирам да го вакцинираме со ммр ,па малку ми фуфка.
    Али маж вика дека све ќе било во ред , па останува да му верувам :)

Да се пофалам и дека ослабнав 7-8 кг.
    Од нигде никаде , ни сама не знам како.
    Ама пресреќна сум .
    Конечно мама нема да ми ги брои запците кога ќе ручаме у Штип .
    Т.е ќе можам да лапнам 10тина сарми утре ,а сабота да си кркнам една швајцована пастрамајлија со тегла лути феферонки. И главица кромид :D

Да посакам лесна бременост на @IRBBB :l::l:
    Како сум намирисала дека има бебе во темава :inlove::inlove:

Ќе читам сега малку ,да видам што друго има ново , па мош пак ќе ви дојдам .

На здравје кафето :coffee:
    И гушкајте малишаните :l:

На TheGoldenPeach, Hortenzija, Damjana5 и 29 други им се допаѓа ова.
  13. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.074
    Допаѓања:
    4.099
    Најпрво честитки и лесна бременост да си имаш @IRBBB :inlove: Како за свој човек се израдував. :l:

Здраво мајки :f:

Дете реши да дремне порано па да пишам впечатоци од адаптација во градинка ден втор. Се испостави дека како и за се останато џабе се секирав месеци уназад. Многу подобро од очекуваното се прилагодува дечкото. Не е дека нема плачки ама дека и некој друг знаел да го смири не ми беше верно. 8-|
    Бубањот ист секој ден, врти ко луд. Исто ми е дали е понеделник или петок викендот секако дур трепнеш поминал.
    Сите во друштвото ми се во истата фаза која бремена која со бебуш и генерално тие се муабетите дури и во слободно време.

Бидете добри и ве поздравам до следно читање. :hai:

На Coco31, Oneo, hello-kitty.90 и 17 други им се допаѓа ова.
  14. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Ај добар ден и од мене.
    Мн. ми е убаво кога ја читам темава, некако ме опушта и влева надеж дека иде подобро утре, дека ништо не е трајно иако така изгледа и мислиш ти се распаѓа светот над глава.
    Нејсе, пијам кафе, а бебо ја нишкам во количка со една нога.
    Секој ден сум кај моите, сабајле стануваме, раскренувам, потсредувам, ја пакувам во транспортер и правец во старата дома.
    Маж ми е на работа преку ден и досадно е сами во стан, полудувам.
    Периодот после пораѓај ми беше хорор, секој ден плачење, но ете и тоа поминува, фала и' на мајка ми што е тука за мене секој ден.
    Останете ми во здравје, се читаме мајки.

На Coco31, Oneo, hello-kitty.90 и 16 други им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.590
    Допаѓања:
    108.829
    Јутар мамаситас!

Добро има ли друго бебе ко моево што не сака да е во тесно облечено и што само се соблака? Синоќа плачеше цел саат зошто шпихозните му беа кнап, ама баш кнап, го преслеков во пошироки ама и тие му сметаа и на крај го облеков во едни уште поголеми зошто ништо живо не го сопре. И пак плачеше, заспа со викање на цел глас, цуцла ни да помириса, имам купено 6 различни и не купувам веќе крај, реков. Највеќе сака една цела гумена и една на Чико што ни ја даде братучетка ми од нејзиното што не ги сакало, биле 2 едната што ја пробале ја џитнала другата ми ја даде. Не дека и во нив ужива, нееее, ама ете така не ја плука одма. Може па не му одговара оваа форма на Бејбилав. Купив едни на Беби нова, џабе фрлени 200ден, чисто џабе, кое бебе побогу тие ќе ги сака камен тврди, а на нив стои назнака дека се за новороденче, ма дај.

Иначе времево тиња, не уништи, а таман се приклучив во еден предизвик за пешачење, си викам бар од срам од жените во група ќе пешачам, ама ништо, тиња. Само пратам прогноза кога нема да врне да излезам. После ќе одам до маркет па по бато, белки ќе биде подобро нема да врне. Не за друго, ќе ме пукнат со муабетите зошто бебе мало по дожд сум шетала. Сега ќе ја најдам кабаницата од старата количка да ја активирам, јас со капуљача на глава и ќе акаме. Е ако му се цица појма немам што ќе правиме зошто на дожд не иде да седнам на некоја клупа, вака не ми е ич проблем, не ми е мене срам ич. Ииии првата ќеса алишта ја спремив за кревање, ги надраснавме, пуна ќеса од ДМ хартиена, кога ли стигна... со бато некако се ми одеше побавно, со ова време лета, имам уште само 6м седење дома, летнаа 3м заедно со тие 2 недели пред породување дома што седев. Ама ќе земам сигурно уште 2 недели одмор тогаш и таман. Ќе морам да земам одмор уствари, немам што да правам, задолжително е да се земе 1 дел од одморот.

Бејби нана јас ќутам и не мрдам оти ако стане е ѕверче после, а дома се е хаотично, ама не сакам да ризикувам да ми стане. Маж работи во канцеларијата негова, сестра пројде на кратко да го види и замина, ручек имам па ќе правам после на следното спиење крофнички од апаратче, батко бара веќе 3 дена за вечера.

Убав ден, колку може од облаците!

На 1209, Coco31, Oneo и 16 други им се допаѓа ова.
  16. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Добра вечер мајки!
    Бебе спие, а јас решив малце да се релаксирам тука. :)
    Да, ме релаксирате со вашите секојдневни работи :D

За моето секојдневие..
    Спомна членка претходно- бубањ. Мислам дека тоа најмногу ме опишува моментално.
    Неможеме на раат да тргнеме градинка, тргни, оп после 3 дена температура закачи, вака сме од Јануари. Цела среќа па што работиме од дома иначе немам појма како ќе го чувавме, една баба е од друг град а друга баба е на работа :(
    А ова работење од дома и чување дете не бива, цел ден работам.
    Овојпат не здрма јако настинкава, воспаление на двете уши со температура 38-39-40 една недела. Сета среќа во несреќа ни се погоди ова да е пред да одиме на пат па деновиве е здрав и нема да се потресуваме дали на пат ќе настине. ( Здрав е бидејќи две недели не иде во градинка :?:)

Од светлата страна, јас имам многу среќно дете деновиве! :sun:
    Си вртка кругчиња низ дома и само се смешка, често знае да си седне и сам да си се заигра ииии најчудното од се ГУШКА! :party: Не ми се смејте, мене ова ми е ново, 15 месеци имам бебе а не знам што е гушкање од негова страна :rofl:

Се читаме мами, јас многу често читам тука ама немам секогаш инспирација да напишам нешто.
    Имајте убав и исполнет викенд! (за мене е продолжен 8))

На boomsleng, Coco31, Oneo и 15 други им се допаѓа ова.
  17. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    518
    Zdravo majki, prv pati pisuvam tuka vo ispovedaonica :D dur maz mi i maliot spijat jas eve meram temp. Me utepa tri nedeli, neznam sto ke bese ova puknav veke. Epten mi e tesko sto neznam od sto e. Kao urinarna infekcija pa eve lecam so antibiotik ama dzabe izgleda. Najveke me zagrizuva sto sum bremena a tolku dolgo sum so temp ;( i toa epten me trese a ne e visoka. Sto ke bide neznam, so Gospod napred samo. Pa i moram da lezam, poludev veke |( Sreka ima koj da go nosi i zima od skolo maliov, pa i da go cuvaat jas da odmaram. Fala im :) Se nadevam deka ke pomine ovoj period pa da si se raduvame ko sto treba, a tolku dolgo cekavme.
    Doma haos. Jas sum covek sto doma sekogas mora da e apteka, no ete takva e situacijata sega, ako neka e, ne bega ke se sredi samo zdravje.

На Coco31, Vanilla15, hello-kitty.90 и 6 други им се допаѓа ова.
  18. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.280
    Допаѓања:
    15.090
    Незнам колку температура имаш, ама ако ти е околу 37 тогаш ти е најверојатно од бременоста...со лесно мајка :)

Мене се 2 бременост ми беше како тебе, се влечев по дома без желба за живот, од лошење, од омалаксаност од се, АМА затоа злато од муж се погоди па он се правеше од ручек, чистење, пазарење, жал ме фаќаше понекогаш ама тоа е. Некои од обврските сеуште се на него, си се навикна :lol:

Инаку и јас сум научена дома да ми е аптека. Бидејќи ја прележав бременоста некако почнав да се навикнувам на благ хаос, ама од ко се роди малово мислам дека почнав да се помирувам со хаосот по дома а уште не е почната ни да оди ни да лази(facepalm)
    Значи каде и да се свртам има играчка, тропалка, сликовница, лигавче дури понекогаш и паника ме фаќа ама па за убаво нека е само, ќе пораснат брзо па ништо од тоа нема да има.
    Уживај и одмарај сега колку можеш:l:

На Coco31, Oneo, Vanilla15 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.270
    Добро утро мајки
    да пишам и јас на темава додека се пие кафе :coffee:

Стигнати дома веќе се е на место, мм остана дома да ми помага една недела, иако овој пат е многу поплашлив он, не знам зошто :D
    Со големава ѕверка он и мењаше памперси и бањање и се, сега ко да му се плаши на малово, само го бања за сега оти јас не можам со папочето да го префатам а треба нели наопаку како да кажам :D
    Мали па, си пие млекце и нанка само, ко и секое на почеток, ужива бебе, ама не дај боже да го соблечеш голо, ич нејќе :D

Ѕверка сега за сега не покажува знаци на љубомора, соработува со нас за бебето, ама па нејќе да излезе да прошета со татко и пример никаде, нејќе да излезе од дома, за тоа ми е страшно жал за нејзе, верувам и е предосадно :(
    Ама па и времево не отепа, ладно е, а шубаво си мислев ќе бидеме надвор, ќе шетаме со бебко со количка, она на лулашки, ама ќе почекаме времево да се среди :(

Тоа е за нив, а мајка само ќе се пожали дека има сеуште плачливи периоди, дури и се мислам дали е сосем нормално или и да си земам нешто да пијам за да бидам присебна за две деца :(
    Не очекував дека ќе паднам вака психички, обично сум била потврда да кажам.. ама тоа е

Убав викенд мајки :hug:

На Kate Rina 93, Coco31, Oneo и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.886
    Допаѓања:
    12.696
    Изгледа сите се нервираме за аптеките :D Некоја мајка со поголеми деца да каже кога ќе биде дома чисто? :?:

Добро утро, убав викенд на сите!

На Kate Rina 93, Oneo, LiquidLuna и 6 други им се допаѓа ова.