Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Жално, нити се знае кој е родител кој е дете нити па родителите си ги воспитуваат децата само ги чуваат очигледно најадени напиено прај што сакаш не ме замарај.

2. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    518
    Jas na prvoto mrs odma bi mu skoknala. Nema sansi da se vozdrzam ko tebe, pa i dedoto uste da se zamesa toa golema ke bide rabotata.

3. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.658
    Допаѓања:
    17.466
    Првпат да пишам во оваа тема и да се одјавиме од категорија бебе, бидејќи бебето ми порасна и веќе е дете :(
    Денес мојата јаготка полни годинка :^:
    Како брзо летна времето, може не како вчера да ја родив ама еве како пред 2 месеци:D
    Не ми се веруваше кога од страна ми викаа, 'кога ќе имаш дете тогаш ќе видиш колку брзо лета времето'.
    Секој ден се поголема, поинтересна и попаметна е. :sun:
    Ве честам со :^: после утринското :coffee:
    Имајте убав ден:l:

Прикачени фајлови:

На Oneo, Splendor., Anaroz1 и 29 други им се допаѓа ова.
  4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.677
    Допаѓања:
    37.643
    @pamelche Најсреќна да е, среќа и радост да ви носи:inlove::inlove:
    Така е, времето брзо поминува. Ама од сега ќе видиш уште колку поубаво ќе ти биде. Ќе имаш другарка за секогаш и секаде.
    Се најдобро ви посакувам.

На mjay.yyy, Freckles., Mom's_life и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Нај среќна нека е, цел живот горди :l:

На mjay.yyy и pamelche им се допаѓа ова.
  6. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    И што? Кога тоа дете тоа очигледно од дома си го носи...

7. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    518
    Sigurno nema da ostavam da mi go brkaat i navreduvaat deteto takvi nevospitani. Ke si go nosi od doma toa i ponataka ama barem jas ke bidam mirna deka sum si go odbranila deteto, a i na dedoto ke mu dadam do znaenje deka nemoze taka da se odnesuva so drugi, deka ne e samo on centar na svet "dete bilo" ko sto kazal. A i samoto dete ocigledno ne e karano nekogas pa zatoa taka se ponasa, epa nema vo vo zivotot site da go trpat i da mu kutat. Nie majkite ako si kutime i ne si gi branime decata koj ocekuvas deka ke gi brani mesto nas? Kako ke porasne toa dete navreduvano i znaejki deka roditelot nema da zastane na negova strana da go odbrani, kakva samodoverba ke ima za ponataka da znae samo da se odbrani? Zatoa postojat takvi deca koi podocna se maltretiraci vo skolo i deca koi toa go trpat i kutat vo sebe. Nema da diskutiram veke na ovaa tema, jasno e deka nema kraj. Moeto mislenje e toa, jas sekogas pred drugi ke si go branam deteto, a posle doma na samo ke razgovaram so nego dali bil vo pravo ili ne, no pred drugi ke mu ja digam samodoverbata za da go naucam deka vo zivotot pred lugjeto treba cvrsto da stoi.

На mjay.yyy и lovely91 им се допаѓа ова.
  8. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Аха, значи според тебе јас не си го одбрани детето и моето дете утре нема да има самодоверба?

9. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    518
    Ne rekov toa. Jas poburno bi reagirala sekako. Sekoj so svoeto uzivaj.

10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.003
    Допаѓања:
    22.011
    Во едн група пишав еднаш…има девојче низ зградиве кај нас околу 7-8 години има и тепа и малтретира се околу неа. Ситуација седам на тераса кај роднинава и ја гледам како бутка 2-3 годишно дете на плочките и детево нормално почнува да плаче, таткото си го зем детето, доаѓа мајката на девојчево си збори на телефон , само ја зима за рака и си одат продолжувајќи да си збори. Јас гледам и неможам да поверувам како може да е мртва ладна и братучека ми вика ааа ова е таа и таа, нонстоп тепа и малтерира деца и викам како бе така, мајка и гледа/ реагира, вика мајка и е нонстоп на телефон и ниту еднаш тука пред нас нема ништо кажано. Викам а другиве родители и реагираат и насочуваат дека ќерка и тепа, удира, пцуе, се дере, вика мајката само ќе им преврти очи и си продолжува на телефон.
    Друга ситуација на внука ми другарка, дома нејзините ја учат со јајца да ги мава тие што ќе ја налутат.
    Децата се деца, тие учат од родителите. Да, сите деца не се исти, ама ако од дома имаат култура, ако од дома се воспитани дека не треба да се тепаат, дека не треба да вреѓаат и сл. ќе биде подруго. Нормално е да се скараат низ игра, ама д знаат и да се извинат и да не прват исти грешки.

На Freckles., rikimiki, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.547
    Допаѓања:
    108.705
    Ако е во право ќе го браниш ако не како ќе го браниш, што подобро ќе направиш од дедото кој исто како тебе постапува? Во што си подобра од дедото? Не можеш да воздигнуваш дете ако погрешило. Самодоверба не се гради врз основ на грешки, туку со позитивни примери. Баш ако скараш дете што згрешило пред другите ќе му дадеш до знаење дека не е центар на светот за другите, и дека ако погреши ќе биде посрамотен, не од тебе, туку од околината.

На arontt, Anturium, Mari-Li и 2 други им се допаѓа ова.
  12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.118
    Допаѓања:
    29.646
    Најсреќен роденден! :inlove:

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  13. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    518
    Epa ima i dobri i vospitani deca ne se site ko toa da navreduvaat i tepaat drugi deca.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    а како ќе постапиш со 6 годишни деца, како бурно ќе реагираш? Ќе се спуштиш на тоа ниво и ќе се расправаш? На крај на денот, ти нема секогаш да си со твоето дете 24/7 па тука да си за него. Така самодоверба не се гради, во голема заблуда си

На le.soleil и Noranora им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.547
    Допаѓања:
    108.705
    Јас не ти кажувам тоа, јас ти кажувам дека ти со твојата постапка не би била ништо подобра од дедото. Детето не се поддржува во секоја ситуација бидејќи ќе добие погрешна слика дека секое однесување ќе му биде од тебе одобрено, му е гајле дома што ти ќе го караш, битно во парк ќе биде он фраер. Истото што ти би го направила го направил и дедото. Јас знам дека не се сите деца лоши и невоспитани, моето е прилично воспитано и културно дете, не се закача никогаш, не вреѓа, не тепа, не крши, не ја уништува природата...

На Noranora му/ѝ се допаѓа ова.
  16. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    518
    Eve na primer moeto 6 godisno dete e vospitano. Kako sum postapila so 6 godisno dete? Taka sto sum go vospitala kako sto treba. Moeto 6 godisno dete nikogas ne navredilo nekogo nit drugarce nit roditel, rodnina. Nikogas ne se stepal so nikoj, sekogas e druzuljubiv i saka so sekoj da se druzi i da si igra. Sekogas me poslusal sto i da mu recam, dali da donese nesto ili da mi pomogne nesto. Moeto 6 godisno dete od skolo se vraka so medal zosto bil najumen od celo oddelenie. Vo skolo vo odelenie imaat devojce romce i on se druzi so nea, nikogo ne dvoi, znae sto e sramota, pomali od nego gi igra, saka i so pogolemi da igra. Moeto 6 godisno dete e vospitano za razlika od toa 6 godisno dete. Dete na taa vozrast cim znae da kaze na drugo dete pogotovo bebe mrs tamu gjubre edno mislis ne razbira nisto? I toa kako znae, ama sigurno toa sto gleda doma toa i pravi.

17. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Па да, сите за нашите си мислиме дека се цветчиња, најпаметни и примерни мајкини они мили деца, ама не беше тоа муабетот;) Нека остане така, ама сепак се деца сите, ќе менуваат од ден за ден. Ако сметам дека некое лошо влијае, моето ќе го тргнам, а нема да се впуштам во конфликт со туѓото. Знаеш деца се, денес мрш утре гуш:)

На Snowflake92 и Skyler им се допаѓа ова.
  18. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    518
    Sekoj roditel najdobro si znae kakvo mu e deteto neli. I nema da se trgnam jas, ako na nekoj mu smeta moeto prisustvo toj ke se trgne ako ne ima da se odnesuva ko sto treba so moe dete i kraj, ako treba ke se karam ama nema da ostavam tuku taka kako vo situacijava, ima da si branam dete pa makar i kamenja pagjale. A za toa gus tesko deka proagja kaj intelegentni deca, ima edno takvo dete maltretirac vo oddelenie, na pocetok se zdruzi so nego ama od koga vide kakov e se odaleci od nego. Ke menuvaat sekako, ama ako nema koj da gi vospita ko sto treba i da gi stavi na mesto tesko deka sami ke smenat na podobro.

19. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.074
    Допаѓања:
    4.098
    Добро утро :sun:

Полека го поминуваме првиот вирус фатен од градинка. И тоа сите по ред го пројдовме. Маж највеќе го окрка, он не одел во градинка сега ќе си пројде све. :D Јас немав време кога да сум болна, дете душичка. Поголем е и разбира се, не ни е секое пиење сируп или инхалација со вриштење. :whew: Не му прави ќејф ама нема драма.
    Здравје од понеделник се враќаме со нови сили во нови победи. Си ја засакува градинката тоа особено ме радува. И учителките му се погодени. Се гледа дека им се посветени на децата и добри. Му ги опишувам на маж, му викам еве замисли учителка за деца. Е па такви се :D
    Паралелно и ние се адаптираме со него на градинката. Уште не знам што со себе кога ќе се вратам дома и имам цели два саати слободни 8-| Нормално дека раскревам по дома ко луда и пак на крај гладна накај работа идам ама си ветив дека ќе се корегирам. Домашната работа е најнеблагодарното нешто. Никогаш нема крај, а секогаш личи ко да не си ни почнал. ]:)
    Да одам да читнам некоја страна од книгата пред да станат маживе, па да стартува денот со инхалации.

Ве поздравувам! :hug:

На Oneo, hello-kitty.90, Coco31 и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Dobro utro mami!
    Denes ke bide tezok den, majka e nespana i svekrva e dojdena na "pomos". Neznam do koga ke se izdrzi ludilovo, bebe ne spie ni denje ni nokje, edvaj po 30min svrzuva. Ziva nespana sum, rekov gospozava ke se najde barem rucek da imame ama tesko. Pocna od sabajle, edno se dogovorivme a drugo napravi za dorucek, istoto sto i kazav deka sme jadele vcera. Ke bide tezok den, samo da izdrzam do 16h i odam na masaza. Si zakazav zasto moram da pocnam od nekade da se sredam sebesi. Znam deka ne e isto so bebe i sam, nie i podolgo vreme bevme sami, pa sega negata i grizata za sebe mi se zapostaveni. Bebe e na prvo mesto sekako, ama ke probam poleka da se vratam barem na polovina od toa sto bev. Denov tmuren mi e kapak, ama mora da se izdrzi.
    Se nadevam barem vie da imate ubav den, mojot od utroto se pozna kakov ke bide!

На hello-kitty.90, Coco31, Iris-1234 и 8 други им се допаѓа ова.