Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    Еве вака е нашиот редослед секојдневно :)
    Стануваме околу 6-7 пред да стане тато за работа не ни треба аларм :) двајцава палавковци уште малку 10месеци ќе прават :) јас ги пресоблекуваме а мм прави кафе за нас и си спрема доручек за работа :) ги оставам на под да си играат а јас пијам кафе и им правам доручек. Јадат и гледаат пола саат цртани и си играме уште 1-2 саати па прва дремка (е тогаш дремнувам и јас со нив Али чат пат, пошто секогаш на едното пола саат му е доволно :) стануваме и шпартаме со количка по паркови и улици :) 1-2 саати, се враќаме си играат на под а јас им правам ручек, јадат и втора дремка, за тоа време јас правам ручек за мене и мм. Стануваат си играат, ние ручаме па бебињата вечераат. Ги спремам и со мм ги шетаме се враќаме бањање и спиење. Дур спијат јас пуштам машина, диплам и пеглам алишта, средувам кујна чат пат и друга соба. Само недела усисавам и генералка правам дека мм е цел ден со нив па јас средувам- и не не е средено со две бебиња дупло играчки и алишта имам Али навидум е ок :) и за завршеток на денот не ме боли уво дали ми е средено, легнувам и немирно спијам од умор, ама ако обожавам и уживам во целата окупација, ја чекав и дочекав боље убав неред него уред без среќа. Убав викенд мајки ❤️ а за вежбање, вежбам стомачни склекови и сл кога лежам на под со нив :) а они душички се радуваат и скокаат врз мене :)

Последна измена: 17 март 2023
    На Gosh, Oneo, pilence23 и 18 други им се допаѓа ова.
  2. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    I jas vo nedela gotvam za nekolku dena ama najsila vo sreda sveki e nacrtana nepovikana.
    Za izleguvanjeto,jas zasega izleguvam kratko i ne nosam nisto osven vlazni maramici. Za na podolga setnja ne sum trgnata i se plasam da trgnam.
    Za cistota, samo redovno se usisava i se ciati prasina, drugo kakvo e takvo e. Ke viknam cistacka da napravi generalnka pred Veligden a dotogas jas ko supermen ke pominam kaj ke stignam.
    Dva dena go pisam postov ama sepak postignav (highfive)

На Freckles., hello-kitty.90, Romantic и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.226
    Допаѓања:
    6.669
    Кај мене е уште мало бебе што секако по 7-8 часа во ден спие плус ноќе поголем дел од времето. Макар што немам некои големи генералки направено гледаме со сопругот барем еднаш/двапати неделно да е цел спрат сметен. Е бришење прашина и подови почесто. Машини пуштам кога ќе стасам, пеглање само од бебе и веќе и тоа гледам што може да се избегне.

За оброци, не се храниме здраво ама како што пишав и претходно, некогаш порачана скара, па дел од месото смрзнувам за други оброци. Како додаток, ориз од кеса, пире кога домашно, кога во прав. Замрзнат зеленчук варен, салата. Супа од кеса. Тестенини барем еднаш во неделата обавезно. Ако готвам нешто што го бива и замрзнато, готвам во поголеми количини и барем за два оброци замрзнувам. Не е ист вкусот после ама подобро така отколку само нешто намачкано. И бургери јадиме и така некако тераме.

На Freckles., hello-kitty.90, Romantic и 3 други им се допаѓа ова.
  4. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    3.195
    Да не ве цитирам сите одделно, браво мајки, и фала што споделивте.
    Јас некако отсекогаш сум била слаба за организација, ама треба да научам. Морам.
    Како што расте бебето секојдневието се менува, па ќе го споделам моето секојдневие од последните месец дена.
    Сабајле се буди бебе од 6 ипол до 7, цица, па тато ја зема во дневна, а јас продолжувам со спиење уште 2 ипол сати до 9 ипол - 10, то ест кога ќе се разбуди бебе од прва дремка. Тој во меѓувреме прави кафе, пали оган, ако дозволи бебе средува кујна.

Станувам јас, доручкуваме со мм, тој се фаќа за работа, јас со бебе се занимавам, витамини, пелена, пресоблекување, играње. Ја седнувам во хранилка со играчки, најчесто ми дава 15 -20 минути да потфатам нешто. Излегуваме со количка, кога ќе и се приспие си тера втора дремка во количка, јас ја возам за да се раздвижам. Се буди, се прибираме дома зошто веќе и се цица, пелени мелени се што треба ја средувам, ја ставам во хранилка, готвам за неа. Мм се прибира од работилница, земаме ручек од кај свекрва ми, јадеме тројцата заедно. Уште малку време останува за играње, па трета дремка тера. И јас одмарам зошто морам да обновам енергија.

Станува од спиење, цицање, играње, веќе почнавме некои денови и втора прошетка пократка, до продавница нешто да пазариме. Се враќаме дома, одиме кај баба, ја оставам еден сат, јадам, фаќам низ дома нешто што ќе стигнам, или се бањам, зависи што е поприоритетно.
    Во 7 цица, тераме рутина пред спиење, во 8 ја легнувам.
    Вечерам, па зависи колку сум уморна има три опции за навечер: работа на компјутер, средување кујна или дремење и муабети со мм со винце.

Е сега бебето мое спие 20 до 30 минути за дремки...кога ќе ја легнам имам многу малку време за било што. Обично е или враќање на мејлови, или нешто околу алишта - пуштање машина, диплење, ватевр. Таман сум завршила, станала од спиење (facepalm)
    Исто сака скоро цело време да ја забавувам. Ми дава можда 20тина минути после цицање, па после кемка ако го нема целото внимание :D

На Oneo, Freckles., hello-kitty.90 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    не постигнував. На почеток се нервирав многу поради тоа ама нервозата беше на моја штета па и на штета на децата да гледаат Мајка за нигде и уствари сватив дека се постигнува основното (да зготвиш измиеш испереш и подзачистиш) следното е децата да се подмирени и на крај колку што е можно одмор и посвета на самата себе зашто со замор без јадење и нервозна нит основното ќе го завршам нит ќе сум способна за нешто а да не зборам за млекото кое ми требаше за да дојам, најголема штета ќе беше ако поради стрес и нервоза го изгубам.

На Mom's_life, Anturium, nevermet18 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Да се надоврзам на муабетот: мене на последно место ми е дали ќе ми е средено дома. Имам една другарка, вели:"ако некому му смета, нека му стои". Мене не ми смета "хаосот". И не го ни сметам за хаос. Исушените алишта од жица може да почекаат за да бидат сместени во шкаф и слично. Битно детето да ми е најадено, среќно и да имам барем 15 мин да седнам како човек.
    Инаку вчера бевме на вакцина. Морам да се пофалам. Бев смирена, го охрабрував цело време, го занимавав, го гушкав, му бев најголема поддршка на сонцето мое. Умен тој на мајка, заплаче само кога го боцнаа. На крај дури и бакнеж им испрати на тетка докторка и тетка сестра. Ако испаничев немаше толку мирно да поминеме. Сигурно ќе сме плачеле заедно.:D

На H.VAGA, Oneo, Splendor. и 16 други им се допаѓа ова.
  7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.645
    Допаѓања:
    37.218
    Еве еден мој ден, денес. Бебе станува прилично рано, 6ипол. Веднаш сака да одиме во дневна, нема галење,гушкање, лежење, веднаш се пушта во погон :)
    Додека е мм тука, слегувам земам овлека од машина, зашто машината ми стои на долен спрат.
    Ставам чај за мене, и ако не сум успеала поголемиот неред да го средам од вечерта, тоа го правам веднаш. Денес големиот не е во школо, па немав обврски околу него. Ама посака компир манџа, па рано рано ставив да се крчка.
    Спремам доручек за бебе, доручек за батко. Јадат, раскревам, средувам и имам околу саат ипол време до прва дремка од бебе. Сакав да средам спална. Успеав да извадам кебиња да се излуфтираат, во меѓувреме дезинфицирав вц. Двајцата се стрчаа во спална, па ме спречија да досредам. Битно сменив постелнина.
    Исчистив купатило и седнав да заспивам бебе. Се нацица и нормално не заспа. Манџата и ручекот за бебе веќе се сварија. Имав уште една машина брзински да пуштам. Дојде пладне, убаво време денес. Спремав деца и излеговме еден саат да се излуфтираме. Кога се вративме, деца ручаа, средив. Испратив дете на утакмица, а бебе цицаше и конечно заспа. За тоа време досредив спална. Се прибраа мм и дете. Вечера, бањање, учење со големиов. И имаме кратко време за сите 4ца на под да поиграме. Еве сега заспивам бебе.
    И денот не ми е завршен. Една машина да диплам, друга да пуштам, и да исчистам парно. Се туширам и легнувам после полноќ.
    Јадам секогаш на нога, особено периодов кога бебе сака да оди и цело време ми се беси на тренерки :)
    Посакував денов да траеше бар неколку часа повеќе :)
    Изморена? И повеќе од изморена сум. Организирана? Успевам некако, ама не сум задоволна од исходот.
    Ама кога ќе ги видам сите собрани на купче, знам дека секоја жртва вреди за нив.

На Oneo, Coco31, Freckles. и 11 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.293
    Допаѓања:
    107.719
    Јас денес сфатив дека и не мора одма да трчам да го кренам, може и да се презаспие сам. Се затопли па денските дремки ги тераме веќе во спална, тоа значи може да се зачисти дневна, па дури бебе спие направив ручек, зачистив и таман да седнеме да јадеме стана. Ама ако, не е страшно, нели кујна исчистив денес, на коњ сум. Па на следна дремка напрскав и истурив средства во купатило, ми стана и таман додека презаспие оставив да одстои па после исчистив. Денес ефективност макс. Утре ми остана под да се усиса, да се избрише, да се соберат пајажини и да се средат детските. Се надевам бар малава детска ќе ја средам да може дете да игра таму веќе.

На Oneo, Skyler, Freckles. и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.048
    Допаѓања:
    6.463
    Јас не стигнувам. Кујна, ручек и правосмулка ми се битни. Другото кога можам. Вц чистам еднаш неделно, исто и прашина и џогер еднаш неделно. И моето спие 3 пати по пола саат и не можам повеќе да постигнам. Кога е буден мора цело време да го занимавам и најчесто јадам на под со него, чинијата во скут, во една рака лажица во друга тропка. Кога морам во вц пуштам цртани, имам големи проблеми со тврда столица па морам така. Најчесто станува околу 7, пресоблекување, витамини се тоа па го оставам во релаксатор првите неколку минути додека е сонлив е мирен па јас си правам доручек. На под си играме додека јас појадувам. Првата дремка јас пијам кафе и одмарам ако остане време. Станува пак на под, пееме песнички играме 2 часа. На следната дремка спремам се за ручекот и го ставам да се прави. Кога стане пресмукувам, најчесто со него во раце ако не сака во релаксатор и излегуваме надвор. Се враќаме пред 3та дремка, додека тој спие јас правам салата и доага мм ручаме па следните 2 часа тој го игра. Јас пијам кафе, перални, диплење руби, средувам кујна, што стасам, што не останува за вечер кога ќе заспие бебе. Во 7 ни почнува ноќната рутина и во 8 бебе спие. Јас досредувам тоа што останало и или гледаме филм со мм или пуштам јас серија.
    Хаотично е. Во трчање ми е денот. Не се замарам многу за домот, најбитно ми е да имаме ручек (на готвено сме навикнати) и да е средена кујна. Прозори не знам од кога немам избришано полни се со прашина. Фрижидер, шпоре пребришувам само кога видам нешто ептен извалано така набрзина. Кујна (висичи и фиоки) огледала некогаш мм знае да пребрише, а ако не ич не ми е гајле. Преоритет ми е бебе да е наиграно и прошетано и тоа е тоа
    Гости имаме често. Најчесто тогаш јас чистам мм спрема мезе. Додека едниот праве нешто другиот е со детето. Ова само викенд кога мм е дома. Преку неделата доаѓаат само ептен блиски пред кои не се срамам какво и да е, па и они да потфатат нешто супер :D
    Во глобала организирани сме со мм многу, задоволна сум како функционираме. Е сега преморени сме, фалат уште некој саат за спиење дефинитивно, ама тоа е…

На H.VAGA, Oneo, Coco31 и 10 други им се допаѓа ова.
  10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    5.738
    Ги оставаш у игрална? Моиве почнаа да неќат у игрална иако е од тие големите, малото лази и нон стоп се пика кај не треба ако се извадени надвор. Доручек ручек правам на рати, трчам да го соберам да не се тресне некаде. У игрална па се фрлаат еден на друг па некој ќе изеде лакт нога па ај плачење па док да се смират. По 100 пати гледам на саат да дојде татко им 5 мин да здивнам. Тек кога ќе почнат да проодуваат. Страв ме фаќа.

11. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    Да, ги ставам у игрална, нашата е од тие најголемите :) има нели како вратичка ја отворив и за споив со делот кај гарнитурата (таму посебна подлога и играчки имаат и сега им е широко :) пола дневна е нивна. Ах знам знам како е кај нас нон стоп некој јаде нога, лакт :) па ќе се качат еден врз друг, па за една играчка иста ќе се фатат и двајцата е тогаш се најголемите плачки :) инаку се исправаат на гарнитура и одат околу неа на почетокот падни стани беа :) сега и по пола саат одат и стојат и ако паднат доле е меко. Уф тешко ќе биде кога ќе проодат со две очи како четири нозе ќе допазам незнам :)

На Oneo, nevermet18, Freckles. и 2 други им се допаѓа ова.
  12. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
    Инспирирана од еден пост на фб, си реков да напишам правила за однесување со бебе. Па што мислите вие? Ги прекршувал некој правилава? Кај мене лично сега со второто дете не, ама со првото имаше по нешто од ова. Што би можело да се допише?
    1. Не доаѓај кај мене дома ни со најмала настинка.
    2. Не очекувај дека ќе те угостувам, биди среќен/на ако успеам и кафе да ти сварам
    3. Не ми ја ѕиркај прашината под креветот
    4. Не објавувај слики со моето дете без да ме прашаш
    5. Пред да го кренеш моето бебе измиј се раце и не го бакнувај
    6. Ако плаче не се обидувај да го смириш, едноставно дај ми го
    7. Не ми умувај како треба, како сте праеле вие или што јас правам погрешно, без да побарам совет или да се пожалам
    8. Не седи со саати
    7. Не доаѓај после 21 часот без да те поканам

На H.VAGA, Oneo, no name5 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    @tanjaaa Интересно :)
    1. Се уште важи и за двете деца
    2. Успевам со двете деца да угостам
    3. Hell yes :D
    4. Никогаш не сум правела проблем ама за првото ми беше криво зашто јас не објавував
    5. Обавезно
    6. :nod:
    7. Не реагирам веќе на совети, најчесто превртувам очи
    8. Зависи кој :D
    9. Не доаѓај во било кое време непоканет :)
    10. Не му давај храна без да ме прашаш
    11. Не ми се обраќај преку бебето као ‘Ги изеде прстињата, мама не ти дава да јадеш’
    12. Има уште доста ама најважно Hold the mother, not the baby

На Oneo, Mom's_life, Autumn Love и 9 други им се допаѓа ова.
  14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.645
    Допаѓања:
    37.218
    @tanjaaa Топ правила. Би додала:
    - Не ми бакнувај бебе/дете
    - Не го тормози кога е најадено или му се спие
    - Мое е дали заспива на цицка
    - Мој дом, мои правила
    - Редот на бебето е тој и џабе некој ми ,,попува,, нема да го смениме
    - Не мора да јаде леб на годинка
    - Не е премрзнато ако не носи 5 пара блузи и хулахопки

Има уште ехеее, ама не ми текнуваат...

На Oneo, Mom's_life, Autumn Love и 10 други им се допаѓа ова.
  15. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    8.131
    Мајки здраво.
    Да се надоврзам на темата, исто и јас не стигнувам ништо, реално верувам дека повеќето сме така.
    Одлучив дека не сакам бебе да го направам зависно од цртани, дубаци, џампери и слично.
    Не дека имам нешто против, далеку од тоа, и јас пуштам цртан, пола саат, носам во кенгур, но се со ред.
    Бебето ми е такво, темпераментно, хиперактивно и пред се е бебе, не може по цел ден да лежи а јас да си обавувам домашни обврски.
    Насабајле завршувам најголем дел од обврските, средувам садови од машина, пуштам сушара или диплам алишта, средувам неред од претходниот ден ако не сум стигнала вечерта, некогаш се ова прескокнувам и пијам кафе и јадам доручек како човек на маса а не во кујна или со тањир во рака на под.
    Станува керче и се пресоблекуваме, јаде доручек (плука), се миеме, си играме, цица и има прва дремка.
    Некогаш искачаме одма на шетање, некогаш после првАта дремка.
    Ручек правиме кога се враќаме од шетање, мада 90% од ручеците ги готвам навечер, кога маж е дома и се занимаваат со керче. Тоа е претежно месо и зеленчук, ставам во релна и вадам после неколку саати, за утре дента ми останува само салата и тоа е тоа.
    Накај 4 ипол доаѓа мм од работа, тогаш пуштаме цртани и јадеме ручек и тука он ја презема а јас подсредувам.
    Почна да несака да има дремка во дневна иако и таму имаме креветче, сака да е затемнето и тивко и спие и преку ден во спална.
    Дремките и се по максимум пола саат.
    Касно заспива и заспива со цице во уста и кога легнуваме, легнуваме заедно и навечер нема време за ништо…
    Пс: За се од правилава се согласувам, имам уште многу да допишам ама доста е, се распишав.
    Добра ноќ мајки.

На Mom's_life, hello-kitty.90, Leanne и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Го мразам ова, а нонстоп го слушам:@

На H.VAGA, Anturium, Leanne и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.293
    Допаѓања:
    107.719
    Најголем гилт трип од другарка го имам, Жено многу ти спие, нема да ти напредува, што е тоа од 9 до 5 сабајле да спие, буди го за цицање, јас на моето на 3ч му давам млеко...

На Anturium и see.emily.play им се допаѓа ова.
  18. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    3.195
    Да не ја слушаш :)

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.293
    Допаѓања:
    107.719
    Нормално дека не ја слушам, се наспав и јас со бебе откако почна да спие вака. А фала богу па си напредува и среќен е.

На see.emily.play му/ѝ се допаѓа ова.
  20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    5.738
    Завидл'к :D

На Ano и AngelOfArh им се допаѓа ова.