Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Од ох си? Епа, аκо си жалам за големото ρазочаρување. Тρојцата ме вρатија. Началниκот е на одмоρ. Сеκој еден од останатите со неκаκов изговоρ ме вρати....

2. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    @SummerGirl Izvini so upagjam vaka ama morav :) Maliot vi vikat "sakam ubava pi*ka" a vie si se smejte.. Ova ozbilna si?? ili ne zafrkavas? Cudno, mnogu cudno..

3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.735
    Допаѓања:
    38.472
    Се смеам и не гледам што е тука чудно.

На Grungie и Mari* им се допаѓа ова.
  4. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    @SummerGirl Utre pred lugje koga ke recit nemat da ti e nezgodno?

5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.735
    Допаѓања:
    38.472
    Не зборува такви работи пред други. Со маж ми после тоа му одржавме лекција дека не треба така да прави. Оттогаш ништо безобразно не рекол. Он како се срами пред други луѓе и скоро ништо не зборува. А дома е како навиена лента.

На Mari* и Adina им се допаѓа ова.
  6. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Tamu sve so prijateli ili :cash:
    Nie ko odevme mi se pogodvese doktorka da ne imenuvam koja ne zasluzuva da I se kaze bukvata D od doktorka mm sekoj den kredit mu redese po nejzino baranje mizerija
    Na doktorot moravme viski i slicno da mu nosime
    A od asistentot od nacalnikot dobivme usmena dijagnoza
    Ne znajme so ke e Gospodova rabota
    Uste mnogu trebet da se educiret tie tamu

На Nine25 и SpangeBob им се допаѓа ова.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Ова би било супер да е нормално, ама за жал не е. Според статистиките не е мал бројот на трудници што одат на лекар прв пат кога се пораѓаат. Затоа и ги направија бесплатни прегледите, за да се освестат жените. А не па да читаат потоа, туку продолжуваат со рекла-казала муабетите од свекрвите.
    Мило ми е што твоето така се смирува. Ама не значи дека и друго бебе така ќе се смири, тоа е тоа што ти не го разбираш. Некое бебе колку сакаш милувај го, збори му, пеј му, едноставно додека не го осети утешителното чувство на нишкањето нема да се смири.
    И второто и сите по него да ти се вака мирни, од срце ти посакувам. :)
    Aма и убаво би било да си го отвориш малку умот и да ги разбереш другите мајки што не успеале никако поинаку освен со нишкање и со раце држење, наместо да мислиш дека е до нив. И да го разбереш ова без да мораш да го искусиш би било уште поубаво.

Инаку, не се учи детето на самосталност ако плаче, еве една интересна студија https://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201112/dangers-crying-it-out
    With neuroscience, we can confirm what our ancestors took for granted---that letting babies get distressed is a practice that can damage children and their relational capacities in many ways for the long term. We know now that leaving babies to cry is a good way to make a less intelligent, less healthy but more anxious, uncooperative and alienated persons who can pass the same or worse traits on to the next generation.
    According to a behaviorist view completely ignorant of human development, the child 'has to be taught to be independent.' We can confirm now that forcing "independence" on a baby leads to greater dependence. Instead, giving babies what they need leads to greater independence later. In anthropological reports of small-band hunter-gatherers, parents took care of every need of babies and young children. Toddlers felt confident enough (and so did their parents) to walk into the bush on their own (see Hunter-Gatherer Childhoods, edited by Hewlett & Lamb, 2005).

Со тоа што им наметнуваме независност, всушност ги правиме позависни, поанксиозни. Не е убаво бебето да се остави да се стресува, па сега дали ќе се смири со нишкање, милување, пеење, важно е да е смирено и задоволно. :)

На Kaetana, Sweetheart87, kelebeim*** и 14 други им се допаѓа ова.
  8. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Vaka koga chitam mene teshko mi pagja da plache bebe i da zaspie, iako ne se raboti za moe dete.. Znaejki kolku izgubiv so moeto, koga trebashe da se gushkame i doime nie se zanimavavme so mnogu golemi problemi. Mojot bebush e miren, i ako go ostavam ke zaspie sam bez plachenje. Ama, sekogash koga e vreme za spienje jas si go zemam vo race i go nishkam da zaspie, dali e poradi negovata situacija, dali e deka ne mozhev da iskusam takva bliskost so nego kako shto e doenjeto pa sega si baram nachin da go doblizham do mene kolku shto mozham ne znam.. Vazhno uzhivam da go uspivam vo race, i ne davam nikoj da mi go odzeme toa. :)

Nie sme super, sinko napreduva so maksimalna brzina. Sinokja se drzhevme vo race posle 3 dena bez taa privilegija konechno bidna i toa.. Iako nemozhev bash ubavo da go drzham, od cevchinja i kabli pak bev srekjna a i toj beshe posmiren :) Denes cel den si igrame se smeeme i gugame, mnogu e vesel da ne go podrecham :) Doktorite zadovolni od eho, rentgen, krv i denes mu gi prekinuvaat site lekovi i site kanili gi vadat pa ke stoi samo doplerot i ke mozheme da se drzhime poopushteno i duri i da se shetkame. Poleka poleka ke si dojde se na svoe mesto.. :)

На Kaetana, Wanna.be.mum, Mama Maja и 17 други им се допаѓа ова.
  9. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Nie so mm resivme ednas da izlezeme na kafe sami, go ostavivme sinko najaden naspan da go pocuvaat I ni se javija po saat ipol deka place. Koga dojdovme bese crven I poduen vo ocite od tolki placenje. Se tresese duri na grada koga go staviv se nacica se smiri I zaspa. Lele luge sto ke se pravi od oktomvri treba da trgnam na rabota, on mleko vestacko ne pie I ne znae da zaspie bez cice. Kazuvajte nekoe care oti ke si puknam od maka.:(

10. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    @Mariangel , сега полесно ќе можеш да го изгушкаш и од нас!
    Мило ми е што сте добро :) Ајде, ајде наскоро и домче да се гушкате!
    Ние завршивме одмор, денес сме во Кичево на гости кај тетка ми, па попладне се враќаме дома, секако уз пат ќе се частиме по некоја баклава во Гостивар :D
    Леле жени, отиде летото...за 3-40 дена на работа треба да појдам а срце ми се стега што ќе треба да бидам разделена од моето љубовче! Ми се плаче од мака!

Темата галење или негалење на децата е огромна, јас сум и за сакање и за мазење но и за ред и дисциплина! Не му допуштам на мое дете сѐ и сешто... Многу работи што научниците ги промовираат како нормални при воспитување на дете, јас на првото не сум ги дозволувала, а не планирам и на второто. Работи од стилот шкртање по ѕидови, играње со садовите во кујна, растурање на фиоки и сл не би сакала да ги дозволам и сега, тоа зависи и од детето па ќе видиме.
    На одмор до нас имаше осумгодишно момченце... галено та прегалено...ми се повраќање но не од него туку од мајката...нит ред нит поредок, цел ден на таблет, по 2-3 чаши сок за ручек, нон стоп гол на плажа без купаќи а тоа курето пораснато машала па и влакненца големи почнале да идат...срамотилаци стои до глужд во вода и мочка стоејки па уште и се дере по мајка му дека мочката не му била жолта...а таа па се смее и се гордее со син ѝ!

На Sweetheart87, eleni27, galapce и 8 други им се допаѓа ова.
  11. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    Си читам постови и гледам колку сме сите различни секоја со свој пристап и сфаќања. До отприлика 6 месеци бебињата се несвесни за околината и случувањата во целост, обично после овој период почнува да доаѓа до израз карактерот. Мојата не е некоја плачка ама затоа многу кенка кога и растат заби. Најмногу ме нервира кога ми викаат ако остави ја малку да поплаче, моето дете не плаче без причина, а кога плаче се трудам да ја утешам. Не мислам дека родителот треба да им служи на децата туку треба да ги воспитува, да ги заштитува и безгранично да ги сака. Треба да води сметка за себе и сопствените потреби,но секогаш да имаат приоритет децата. Бидејќи само задоволна мајка може да биде добра мајка. Во спротивно фрустрациите ќе се истураат на најмилите. Би сакала мојата ќерка да ја воспитам да биде независна, бестрашна и праведна, неуморен оптимист како татко и.

На fairy88, kalinaka, Mama Maja и 14 други им се допаѓа ова.
  12. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Се согласувам @Sunshine_1979 за децата, мојов муабет е за бебе што ништо не разбира, си има само потреби му треба мајка и топлина. А не воспитување и тренирање. :)
    @Mariangel гушкај си го само, му треба целата твоја љубов и топлина, златен е, солзи ми дојдоа кога ја видов сликата :( Ама ќе помине, ќе порасне во силен дечко и ќе ти вика дека ти ништо не разбираш.:!:
    :lol:
    @coconaut има тема за враќање на работа можеш таму да прочиташ и да прашаш, па да те посоветуваат. :)

На Kaetana, fairy88, kelebeim*** и 4 други им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Zdravo majki, nedela den za odmaranje i nedela den za blago :D Deneska na mojata edinstvena sestra najmila i e rodenden i polni 21god, pa cel den e na rabota i jas si napraviv torta vo cest na nejziniot rodenden... :) :^: Koga bev nemazena za sekoj moj, nejzin, na tatko mi rodenden pravevme torti, ne kupuvavme, slakavme ama kakvi takvi za nas bea ubavi :D Eve castam za mojata mila sestra, mojata najgolema poddrska za se, si iskazav ama si ja sakam :inlove: Odam sinko da go zanimavam :hug::hug::hug: IMG_20160821_145550.jpg

На fairy88, Mama Maja, Sweetheart87 и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Да од Охрид сум, имам ќерка 1 год и 10 месеци е. Како само не им е срам. А мари што кажа за Др за кредит што барала ја знам кој е , и последна да е не би одела кај неа. Јас од Др само Љушев го признавам.

На Nine25 и Mari* им се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.715
    Допаѓања:
    38.159
    Aj dobar den i od mene. Ne znam za kaj vas,ama vremevo kaj nas e nenormalno tesko,ne se dise bre luge,pritisokot kaj mene na vakvo vreme,padnat do krajnost.
    Ubava tema ste otvorile. Mi se pogodi mirno bebe,no eve sega mi naplaka za otkako e roden,no znam deka i ova e period i jas sekogas se tesam deka ima i polosi od ova moevo doma. Do 3meseci samo spiese,posle do 9samo lezese. Glas ne mu slusavme,pa majka mi cesto se smeese vika Gospod ve nagradi ao mirno dete,deka ste sami :). No,eve 2god jas ne uspeav da go ,,naucam,,sin mi na red. Zaspiva samo so cice i nikako poinaku, spie vo krevetce,no se budi i sam skoka kaj nas,ubavo moze da se najade samo so mene ili mm,vo guzva nema sansi,ne kazuva za vo wc,koga place vednas go smiruvame. Losi naviki ima. Dragi moi,premnogu se vodime po babi i teorii,a voopsto ne gi sledime nasite deca. Navika moze da se stekne duri koga ke mu se razvijat centrite za pomnenje,zboruvanje mislenje....a ne na nekolku meseci. Spienjeto zaedno,kolku ke potrae,2-3 god? Posle sami nema da sakaat nas da spijat. Placenjeto,isto. Cela ,,tezina,,na roditelite e tolku 2-3 god. No sne sfakame deka toa se najubavite godini pominati so nasite deca. Tek posle doagaat teakotiite. Ima iskusni majki tuka,znaat.
    Zatoa uzivajte,galete se i guskajte se,zasto ova e nesto koe ne trae vecno!

На Kaetana, fairy88, eleni27 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Ќе те цитирам, не затоа што не се согласувам со твоето мислење, туку затоа што јас го споменав зборот „служење“. Можеби грешно е употребен, но сепак, со оглед на тоа дека се работи за мали деца, кои се тотално зависни од мене, ќе останам на тој термин. Да, им служам на моите деца деца со тоа што ги хранам, пресоблекувам, менувам пелени, мијам, бањам, шетам... Но, тоа не значи дека не ги сакам, не ги воспитувам и не ги заштитувам. Напротив, и тоа е дел од тој процес. Во зависност од возраста можеби се менува и терминот, па понатаму кога ќе стануваат понезависни би рекла „им стојам на располагање“.

Моите родители не верувам дека не ме сакаат мене и моите деца, но никогаш не ми стоеле на располагање, ниту ми служеле за нешто (ова зборувам откако се сеќавам за моето постоење до денес) Така што, јас едноставно не можам да се потпрам на нив за ништо. Не сакам тоа да биде случај и со моите деца. Сакам да им посветам максимално внимание и љубов, а со тоа доза на сигурност и самодоверба кои се многу важни во градење на карактерот.

И за тоа дека мајката треба да си се посвети себе и тоа како се согласувам, но доколку има избор. Јас сега за сега немам баш некој избор, па чекам да дојде време кога ќе можам и тоа да го доживувам. Сега можеби можам, ама ете не знам како да го изведам тоа. Се некако денот ми е прекраток за сите нешта кои сум ги испланирала.

На Kaetana, Angel.Heart, Mariangel и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Mene mi e Zaharievski maticen no sekogas pred se se imam konsultirano so Ljusev nema podobar samo zalosno privaten e nemojt sekoj da si dozvoli

На Nine25, SpangeBob и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  18. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Ние си дојдовме домче денес, се нацицавме и кома. Еве ни го собчето за добредојде

Прикачени фајлови:

На Kaetana, Santaa, Wanna.be.mum и 28 други им се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Алал да ти е за муабетов :clap:

@NanaMia многу убаво собиче :inlove:

На eleni27, MissDior и NanaMia им се допаѓа ова.
  20. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Тоа ти е. И јас знам која е, ама... што ако? Барем да можеме да промениме нешто...

На Nine25 му/ѝ се допаѓа ова.