Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Leleee vo malava grupa kaj sto e sin mi ima 16-18 decinja, 6ti na spisok bese isto i on odamna zapisan... Ama ovaa gore vo Zelezara bila porasteretena, nemala kup deca, dole vo Avtokomanda bilo full... :)

2. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    2.722
    Најубава баклава у свет за мене !!! Нон стоп на пауза од работа кркав од неа !!! Едно од нештата што ми недостигаат дека не сум на работа ( и толку нема веќе, хахахах )

На kelebeim*** и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  3. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Ne mozam uste da Se smiram I pomiram,mi padna maliot od krevet Stres bolnici panika..Ima golema dzumka na glavceto navodno ok e Se,ama Mislam nikogas Nema da Se smiram dusa mi Puka od nervoxa

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.483
    Bitno e potres da nema
    Se drugo pominuva i se zaborava :)
    Mu se slucuva ama bas sekomu

На Kaetana, fairy88, zuto и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    И малата моја денес падна од спалната, не ни ја сетив да тресне, само заплака и ја гледам легната на стомак долу квичи, штом ме виде се окези, насмевка пушти од уво до уво!
    Не ја носев на лекар нема видливи траги а главчето и беше останато горе, мали се шансите да го удрила, тоа беше околу 4 па еве до 10 остана будна, а легнеме на спална почнува да плаче, ваљда исплашена е! Во дневна ја заспав па ја легнав во спална...што да правам кога во креветчето имаме боцки...
    Инаку и на мм му се ближи роденден, оваа година бидејки сум слабо мобилна, му реков да си одбере есенски чевли или патики да го частам. И плус на ниет сум трилече да му направам, многу го сака!
    Денот долг денеска постодморски, пери- суши крај нема па кај баш сега се расипа машината за сушење, нема шанси на врнежливово време да се средам брзо! Ај ваљда за ден- два ќе дојдат од сервисот!!!

На Kaetana и Mari* им се допаѓа ова.
  6. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Хелоу мами :f: Викендов турбо ни помина. Саботата работна, па вечерта гости имавме до доцна а синко си е ранобудник па си стана вчера во 7:30. Му ветив дека ќе го носам во Џамбо да купиме играчки. Па шетнавме дента низ Џамбо и синко ме изнасмеа. На каса дур чекавме имаше едно девојченце 5-6 години седнато во количка за пазарење и носеше фустанче. Синко мој почна да вика гаќи и да покажува со прст кон девојчето. Така ми падна незгодно а од друга страна интересен дека знае што е тоа. Среќа не беше многу гласен. Вечерта го носевме на гости и си се изнаигра со другарчето :lol: После тоа спиеше ко бајче а мама и тато гледаа филм до 01h по полноќ. Сабајле умрев за сон. Битно добар беше филмот8)
    Околу тема воспитување на бебе/дете со плачење не сум. Демек со плачење се јачале деца ;( Немам срце 1 мин да го слушам како плаче ако се чукне или му се спие. Синко мој 14 месеци заспива со нишкање во раце по 15-20 минути. Машала сега е доста тежок. Само грбот и рацете ми знаат. Но нема поубаво од тоа да ме гали дур го нишкам. Па сега ќе го галам и милувам а за некоја година ќе се бркаме за да се гушнеме;( Никогаш не пробав да го оставам да плаче и заоѓа за да заспие сам. Тој не дека не знае сам да заспие туку сака да се гали, да осети блискост и нежност. А јас на неговата потреба треба да одговорам со игнорирање и да го оставам да плаче? :x
    Знам да го оставам да се извика само ко ќе го приметам дека сака да добие нешто што е забрането или да пипне кај што има опасност. Е тогаш нека вика. Мора да си знае што може а што не може да добие. На неколку пати кога има испади со викање (што би рекле некои мајки - тантруми) ми успеа да го смирам ко ќе му кажам да викне погласно дека не го слушам. Во секунда се смирува. Гледам сега се поретко прави така....да не го подречам :D
    Инаку ме фаќа нервоза само како ќе спие во градинка. Нема кој да го зема пред спиење сите работат. Но како за сите така и за моето.
    Добра и мирна ноќ мами:hug:Одам јас, перницата ме вика.

На Kaetana, fairy88, M&M и 7 други им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Mojov uste pagja i toa vo spienje, momentalno e so modrica na sred celo, padna od spalna preku den, isto vo spienje :D prv pat traumaticno e, posle vekje si znaes procedura i nema potreba od maltretiranje po bolnici za takva rabota :D Se sledi dete, dali se odnesuva neobicno, dali kje povrati itn itn.. :) Mojov denovive ama se tresna na nos, nosot babura mu stana, krv mu tecese... Ama ne pomodre, se smali otokot i pominavme bez poseta na doktor. Moite dve srcinja spijat, pa odam i jas da si legnam do niv, dobra nokj :hug:

На Mari*, Angel.Heart, eleni27 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    dobro utro :coffee:so kerka mi se odspavme do osum ja srediv i si svariv edno kafe,vcera primetiv uste erno zabce ova sedmo po red ke bide imam 4 gore i dve dole sega gledam dole desno i niknuva, koga e za paganje i na mene mi padna vcera proba da lazi i napred na obraz udri samo zakinka i za 5 min mi povrati malku,so mm pravime muabet deka so liceto udri ne padna na glavce,
    koga toj ja zema gi stavila prstite vo usta i togas mu pocratila vaka mi deluva najnormalno ama pusto odma fipmovi si napraviv. tolku od moeto sedenje saka da ja zemam se citame pokasno

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Добро утро мајки и дечиња 8)

Ме нема некако слабо сум активна, ама никако време да најдам. Се нешто имам да правам, а кога немам што да работам,тогаш преморена сум и се обидувам да спијам, ама со стомаков и двете црвчиња внатре, еве недела дена сонот ми е мисловна именка.
    Синко ништо не јаде, еве 4-5 дена се мачиме, ручек никако, зеленчукови каши - никако, јајце нејќе ни да помириса, му ја купив омилената кашичка од фрутек со пченка+ориз+јаболко и ад млеко, и таа нејќе да ја изеде цела (така пола доза). Јаде само пудинг (facepalm), суво лепче и јаболки свежи од двор. Изедува цело јаболко (facepalm). И обавезно пие по пола литар млеко и литар компоти. Тројките никако не пробиваат. Ми се чини
    до нив е проблемот...
    Вчера напладне си легнал да спие во 2 попладне и таман му залади на човекот, кога рекол спие, до 6 попладнето. 4 саати (fingers), затоа вечерта журка си правевме до 12.30.
    Со мм вчера си излеговме сами до сити мол, мм си купи патики, јас едни хеланки си купив, па си седнавме на кафенце и цезар салатка, убавини. Излегувањето добро ми дојде, не велам не, но синко многу ми недостигаше. Тој е моето мало галче. Ме галеше до заспивање кога си дојдовме.
    Денес може малку поладничко ќе ни биде, може и на гости ќе отидеме некаде, или уште поубаво, може некој ќе ни дојде на гости.
    Во неделата му ја уредував на синко собата (ако сме тука уште кратко време), па сега не сака надвор да оди. Цело време си седи со количките и играчките во неговото ќоше :inlove: Еееее од спална соба, се претвори во соба за доење, па сега е веќе детска соба на синко и мама.

На Kaetana, fairy88, zuto и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.767
    Dobar den majki.

Jas sum haos denovive. Prv pat temperatura so malata 3 dena pa sea se osipa. Takov bil virusot. Ne znam kaj go fati. Mislam se obolev kolku bese tazna.

Ama druga maka eve. Cela nedela ko drugo da e detevo. Ne saka veke da se banja a obozavase. Ne saka da spie koga se vozi u kolicka pa duri i kenka. Ne se smee ko porano pa duri i za jadenje se molime. Neli skok u razvoj e na 6 meseci? Mojava e 5 i pol.

Normalno li e ova? Nekako se plasam deka ne pravam kako sto treba. Osobeno sto moite me obvinuat deka sum cuvala dete pod stakleno zvono i koga placelo odma aum go zimala. U prevod ne in go davam vo race da nerviraat bebe. Ke si puknam.

Plus ja prasam majka mi kako se spravuvala koga nie sme bile bolni kako deca. Vika, ne se razboluevte vie volku mali. Me utepa.

На Mari*, Girl-Rabbit и referentka им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Можеби е скок во развој...
    Иначе и јас во раце држев и недавав да плаче.
    Ме критикуваа ,,ќе видиш колку тешко ќе ти биде,,
    Како да не...тешко !!!!

На Kaetana, fairy88, zuto и 5 други им се допаѓа ова.
  12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Zdravo mothers :hai:
    Vcera bev na ginekolog, prv pat posle 10 meseci od poragjaj i sve e super, matka, jajnici, na edniot imase 4 jajce kletki duri, mi vika doktorot eee so ubavi jajcinja imas na edniot jajnik :D mu vikam ako, neka gi, ne mi trebaat sega ;), cisti bitno nemam, cisto e se, jas si mislev imam nekoja cista stom me bockase toa vreme koga me bolese i polovinata, ama definitivno e bilo od polovinata, mi pominaa strasnite bolki vo polovinata, mi pomina i toa bockanje kaj jajnikot, barem jas mislev deka e jajnikot, a ne bil toj, zatoa sto mi e vo red, pravev i pap test pa utre popladne rezultatite kje bidat, pregled na dojki isto imav vo toj paketot sto go rezervirav ama sto da mi pregleduva, vika da stisnam mleko kje istece stom dois :D, me prasa dali imam bolki vo gradite, pupkite itn. mu rekov nemam, se e pod kontrola, za sega i taka, srekjna si zaminav od ordinacijata.
    Inaku za vo gradinka, sin mi go zapisav, utre kje bidat objaveni rezultati i mesta, dali e primen i posle si birame nie gradinka, 99,9% e primen, ama sepak gi cekame i krajnite rezultati za da\ vidime kade najblizu mozam da go zapisam. A kako sto ne saka da odi vo gradinka nikako, ama nikako, of mori majko kako kje se trga poima nemam :(
    Ni tasna ne saka, ni nisto vika, ne mi treba, nema da odam na skolo, odi ti mi vika, hahahah
    Mora da se navikneme ama tesko li kje bide, kje vidime.
    Ete taka dragi moi, toa se novinite kaj mene :)

На Kaetana, fairy88, zuto и 11 други им се допаѓа ова.
  13. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Во однос на држење деца, го држам ама не премногу, додуша не е плачливо дете, навистина не плаче од без врска. За заспивање, се бања, пеам песничка, пуштам музика и кома е. Целиот процес трае не повеќе од 20 минути. И го обожавам заспивањето. Навечер спие цела ноќ и ако се разбуди, ми е страв да не им а температура.

Од друга страна, сеуште трпам критика за тоа дека навечер не шетало, будала сум била што сум го успивала дома, требало во количка и да шета со мене. Идиотштини што да кажам друго...
    Мајка ми вика дека не се сеќава колку пати сме биле болни, сепак 30 години се поминати, свекрва ми тврди дека мм не се разболувал. Им верувам на двете, не дека нешто ќе ми смени ако се противам.

Луѓето критикуваат, со мм се договоараме како да постапиме во дадена ситуација и тераме. Критиките не ме погодуваат. Ако ми солат памет викам добро и продолжувам по свое.

@Cka и моево имаше температура 3 дена, многу се жални. Ама па штом му спадне 300 на саат е. Вчера прв ден без температура, изора се по дома. Педијатарот вика кога има температура детето до 38.5 станува збор за состојба а не болест и да не се паничам. Тоа е знак дека има изграден имунитет. Е сега се паничам и си потплакувам по малце, ама мислам дека е тоа нормално.

На fairy88, Girl-Rabbit, Sweetheart87 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    @zuto i na mm mu se blizi rodendenot, se dumav sto da mu kapam. Se resiv za fotosesija. Go slikav sinko na 3 fotografii. Na sekoja fotografija drzi hamer i pisuva BEST DADDY EVER. Ke ja uramam slikata, i ke ni ostani za spomen. Mozes nesto vakvo. Za da go iznenadis :$

На Kaetana, zuto, kelebeim*** и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Skokot vo razvoj pocnuva pred 6 meseci, a go dostignuva svojot vrv vo 6tiot mesec. Procitaj vo the wonder weeks. Sinko moj cel 5ti mesec I pocetok na sesti bese uzas. A plus I ke menuva da znaes.

На Girl-Rabbit, Sunshine_1979 и Cka им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.767
    Uff kakov bese? Maka mi e sto nike se budi so placenje a dosega ne placela noke samo pretase so racinja i znaev deka e budna i i se jade. Ova odma vresnuva.

Pisi mi sto da ocekuvam?

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.735
    Допаѓања:
    38.472
    Добар ден женски! :f:

Само што се прибрав дома. Го земав поголемиот син од градинка. Само што излеговме од градинката, долу на патот најдов 100 денари. Немаше никој околу мене, па си ги земав. Да имаше некој ќе прашав дали се негови. По пат застанавме пред една куќа и комшијата ни даде смокви. Се мислам да му направам слатко на маж ми. Ако не, нека си ги изеде. Помалиот син влезе во соседната куќа и една бабичка му даде грозје. Децава се израдуваа. Сега ќе одам да мијам коса, па ќе си варам какао. Кој е ЗА, нека дојде. :)

На fairy88, kelebeim***, Girl-Rabbit и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Samo sto napraviv vanilici, so sin mi, mesese zlaten na mama, pa sea gi probavme, mh mh mh ubavini, ajde povelete ima za site ;)

На Mama Maja, zuto, Sunshine_1979 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Не ни е д'н денеска!!!
    Беба порасплакана никогаш не е била, цел ден си плаче, кенка, ништо не ѝ погодено!
    Од вчера откако падна изгледа се има уплашено па заспивањето хорор ни стана, вреска штом легнеме да се успиваме!
    Мене глава ме боли, ама и ми се шета некаде...ќе видиме да дојде мм од работа па ако не фати нњкое невреме да шетнеме до Сити Мол.

На eleni27, Girl-Rabbit и Mari* им се допаѓа ова.
  20. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Dobar den majki :)
    Nie eve dodeka mm spie se druzime so sinko, prooduva t.s veke odi po cel stan ali ne bas cvrsto pa se mislam za postapalki dali e vreme da pravam ? :clap::inlove:
    Rucekot go jadevme na dva pati pa ima i za uste ednas (facepalm) Mnogu slabo jade i po se izgleda ke bide na tatko mu, on cel zivot jade po nekolku zalcinja na 2-3 saati (zatoa si e stalno zgoden :lol:) dodeka pa jas sednuvam i jadam dodeka ne mi se slosi :tmi: Pa taka ete po malku pocesto mu davam i site okolu mene me pravat ulava deka mnogu sum mu butala, a oni ne gledaat kolku toa e kolicinski :!::devil:
    Da stane mm planiram da prosetame malku pa ke spremam palacinki so madzun (denes zemav za prv pat pa da go probame) :inlove:

На eleni27 и Mari* им се допаѓа ова.