Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.477
    @LiquidLuna Да во скок сме.
    Инаку јас кога и да притиснам со рака шприца на сите страни.
    Ако е до скоков ке се исушам ако е вака цел скок (facepalm):worried:, тек влеговме а имаме уште цел месец ехеее, ќе биде :headbang:

2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.471
    Допаѓања:
    32.602
    Епа чим шприца, дечкото се лигави :D
    Ајде this too shall pass. Ќе помине :l:

На Mother of 2boys, Speechless, Iris-1234 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.365
    Допаѓања:
    19.665
    @Ceneva И мое бебе последниве два дена со цицање е страшно ја тресе главата, фаќа па ке пушти, па плаче се тегли. Фаќа па цуца како со лажалка не можам да си ги оправам брадавиците. А уште месец нема (facepalm)
    Додека се намолиме да фати убаво се препотувам 16 пати :sweat:

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.477
    Ќе видиме, ќе покажи вагата на крај од месец

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.471
    Допаѓања:
    32.602
    Сеа помалку ќе качуваат мислам, да не се паничиш :D

На Mother of 2boys и Ceneva им се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.677
    Допаѓања:
    7.597
    Само моево уште над просек си става на килажа :D . Додуша помалку од претходно ама веќе стаса врсници, па и ги надмина.

Само што преживеав маж и бебе со вирус да се во исто време. Кој од кој со повеќе потреби.
    Денес празнично еден куп машини да исперат во чест на вирусот што го победивме.

Уште малку и доаѓа време за враќање на работа. И ми се оди, и ми се седи дома со бебе. Ама џебот вика мора да се работи.

На Mother of 2boys, Lavica2602 и Ceneva им се допаѓа ова.
  7. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
    Добар ден
    Имав чувство дека септември ќе ни почне хаотично и напнато, ама сите добро се носиме со промените. Убаво е кога пријатно ќе се изненадиш.
    Прво морам да кажам дека променава ми годеше, се смешав со возрасни после долго време.

Малото почна во градинка - со плачење се испраќаме, со плачење се пречекуваме, ама таму и не плачел многу. Мислам дека брзо ќе се навикни. Вчера дури и каснал малку. Се чувствувам виновна кога го оставам таму, рассеана, не ми се зборува и сакам да имам камера да го пратам како се однесува. Ама нема :(
    Големиот ми е придружба и чека бар 1 саат да го оставиме за да седнеме на благо. Горд голем батко - си го носи братчето во градинка и слуша на врата дали плачел :D. Имаше емотивен момент кога почнаа на училиште. Почна да плаче не знаеше ни да ми објасни зошто. Колку ми е чувствително ова дете, се го растажува.

Читам за плачењето се пишувале. Немам плачено подолго време. Не ми доаѓаат солзите некако. Со паметот сум на 100 страни и немам време ни да плачам. Ми фали да си пуштам некој филм и да се изнаплачам, па може ќе ми олесни малку. Треба повремено и тоа, чисто да знаеме дека сме луѓе, а не роботи :)

Имајте убав празничен ден мамички

На Coco31, Mother of 2boys, azelea и 11 други им се допаѓа ова.
  8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Сеа си во период кога градите произведуваат млеко на лице место, нема веќе залихи во магацин:D И мојот се нервираше што мораше да поцица 20-30 секунди за да дојде млеко, ама еве сега се навикна. За 4ти скок само ќе кажам-издржи.

Поздрав до сите мајки со видеово. За следен пат кога ќе си плачете пошо така ви дошло, да знаете дека е од ова.
    https://www.instagram.com/reel/CuT_ddnsOeR/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

На NNK19, Viveki, tanjaaa и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.477
    Значи нормално е да касни така млекото. Само тие 30 секунди ми доаѓа да :headbang:. Вришти ко да го колам. Има начин тоа да се промени или да се надевам дека ќе се навикне и нема да се одбие.

10. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Кога ќе помине скокот ќе се смири, не се грижи.

11. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    278
    Да не знае некој кај можам да пријавам дека патронажна сестра никогаш нит дојде нит се јави? Многу сум револтирана, за што плаќаме ние здравствено, за кога најмногу ни е потребна помош да не ја добиеме?!

12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.471
    Допаѓања:
    32.602
    Не знам зошто мислиш дека ќе добиеш помош од патронажната. Мене 90% од тоа шо ми кажа од форумов сфатив дека така било во шеесеидруга :rofl:

Чест на исклучоци, може мене ми се паднала таа што работела со свекрва ми бог да ја прости па си праеше муабет за неа со мм (facepalm)

На Mother of 2boys, Skyler, MinnieM и 6 други им се допаѓа ова.
  13. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Мајка, во овие 5 и кусур месеци сфатив дека доењето е падни стани цело време. Не за џабе велат дека е тешко и предизвик.
    Скроз исто беше и моето, ептен те разбирам, ако нешто ти значи можам само да ти кажам дека ќе помине и пак ќе дојде, па пак ќе помине.
    Стискај заби и издржувај ако си решена да доиш.

На ohlala, Mother of 2boys, Bubish26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.677
    Допаѓања:
    7.597
    Кај нас во помал град дојде патронажна, демек да видела во какви услови живее детето. Како го облекуваме. Ме искритикува оти слабо сум јадела, затоа сум немала млеко, да цица. Единствено што не беше паднато папочето, па ни кажа како правилно да го чистиме.

Толку од разговорот.

На gjoker4e и BadKarma94 им се допаѓа ова.
  15. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    278
    Свесна сум дека можеби немаше да ми користат советите, без разлика, неа и е должност да дојде. Конкретно помош ми требаше за доењето, односно одвикнување од силиконски брадавици затоа што бебето има премногу грчеви, делумно мислам дека имаат удел брадавиците. Колку и да ги местам убаво, ќерката е лакома и се полни со воздух кога ги изместува, што дополнително ги влошува грчевите. И покрај еден куп истражување на нет, никако не можам да ги тргнам силиконските, не фаќа, а не ми се рамни. Тука ми требаше. Ова со грчевите е неподносливо. Капки и сируп испробано, вежби и масажа не дава од што е згрчена... Никој дома не сме спиени, најболно ми е дека и таа не спие. Вришти ненормално многу, без воздух останува и по неколку секунди. Не можам да ја оставам ни за до вц, јас не знам како е да се прават вежби со бебе, или да си лежи бебе и да му зборуваш или да било каква друга активност кога е будна освен плачење.. а еве веќе има полни 6 недели...​

На gjoker4e и Miss_S им се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.677
    Допаѓања:
    7.597
    @BadKarma94, лајкот е за поддршка.
    Моево немаше некои страшни грчеви меѓутоа перниче затоплено и помагаше повеќе. Лежење на меше, под мој надзор нормално.
    Некои вежби од на YouTube гледав, ги правевме. Јас давав и по малку чај, покрај капките.

На BadKarma94 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.413
    Допаѓања:
    37.608
    Првото дете такво ми беше. Ни патронажна нема да ти помогне ни никој. На 2 години престана да плаче. Силиконските ги тргнав на три- четири месеци. Помогни и ти со раката стисни ја градата за полесно да цица. Кога ќе решиш тргни ги. Решение според мене нема. Потруди се да поспиеш ти и да останете сите дома смирени и да пружате само љубов. Помири се со тоа дека ќе плаче и со тоа дека ќе има грчеви. После 3-4 месеци би требало да снема грчеви. Можеби после 2 да снема, може утре ќе снема.
    Второво немаше ниту еднаш грчеви ниту ништо. Силиконските ги тргнав по месец- два.
    И мој совет ти е да престане да бараш решенија по интернет бидејќи многу ќе ти дојде, ќе те збунат, ќе станеш понервозна бидејќи ништо не помага и бебњтп уште повеќе ќе плаче. Мисли дека сме 15ти век и дека нњ постои интернет. Посебно немој совети да слушаш од постари жени. :D

На Mother of 2boys, LiquidLuna, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    9.720
    Ако имаш некој во Германија да ти донесе чепчиња од ким. Не знам дали на друго место ги има. Ептен помогнаа кај нас. Друго, ова што го опиша и моево беше така плачливо, јас мислев дека се грчеви, а на крај излезе интолеранција на кравји протеин. Да пробаш ако не да не јадеш некое време кравјо, па да видиш како ќе биде.
    Јас сега само саб симплекс и бигаја давам. По потреба чепче. Шируп еднаш само дадов и толку.
    Овие се чепчињата. Кај моето за 15-20 мин имаше веќе резултат. Се смируваше.
    Screenshot_20230908-220918_Samsung Internet.jpg

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.477
    Фала на подршката мила. Јас стискам заби и упорна сум. Но тој дали ке биде упорен, за сега не е. Пробав и со пумпа да го потикнам млекото не сака да фати бега. Два пати го доев поспан за да цицне колку толку. Ке ми биде криво многу ако се одбие.

20. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    278
    Пробав со разни комбинации на храна, испаѓа дека исто е без разлика што јадам. Дополнително, капките би требало да помогнат со таков проблем, доколку би имала, ама како што кажав и кога не јадев млечни производи пак имаше. За чепчињата фала на предлогот ќе порачам.