Дали даваш онакви babytol? Моето имаше грчеви, и педијатарот кога ми велеше не ги давај ке има грчеви. Неее јас давав.Како ги прекинав дете е супер. Да не го урочам. Можеби така се поклопи ама ... мислата ми остана дали беше вистина од нив.
Coliprev Имам пробано да давам и да не давам-исто е и ги прекинав. Мала разлика има само со сирупот Nursе Harvey ама мн кратко трае олеснувањето...
"Ова е мојата Софи" "Еве ја мојата сестричка, видите ја" Со овие две реченици на гости им ја покажува сестричката Толку, се заборавив што сум се жалела од неа, таа многу ја сака само незнае како да се носи со промената дека сме 4ца Мое поголемо бебе- тоа е она. Јас стопена од љубов сум
Некако многу рано толку јаки грчеви. Од искуство со моиве, топла тетра пелена највеќе им помагаше..пробај се што ќе слушнеш. Со лесно
@BadKarma94 мајка ќе ти кажам нешто што кај нас помагаше, не од прв ден, ама после неколку дена постојана ваква рутина грчевите прекинаа. Не знам може и не беше до тоа ама јас мислам дека многу ги ублажуваше, ако можеш пробај. Грчевите му почнуваа речиси секогаш после 5 часот, па во 4 го бањав со неколку капки масло од лаванда во водата, после масирав стомакот кружно со било какво масло, правев вежби со нозичките (имаш на јутуб мн видеа), мачкав на стапалата малку масло од лаванда, го облекував, ставав одма топла тетра и на меше да полежи малку. Тогаш додека беше на стомак многу прдеше па мислам тоа баш помагаше. Ова го правев секој ден во исто време. Прво малку ги смируваше грчевите, а по кратко време скроз исчезнаа. Маслото од лаванда ми е совет од патронажна, има смирувачко дејство. Ставај ептен малку јако е
Супер ти е рутинава, само кај мене за жал е неприменлива... Ем нон стоп плаче, нема почеток и крај со грчевите, ем толку е стегната и во стомакот и во ножињата што нема шанса за вежби... али кога ќе ја капам ќе пробам со лавандава баш
Добро, а педијатар што вели за целата состојба. Па тоа е мачење и за бебето и за вас. Да не има и друга мака со стомачето освен грчевите.
Оф душа, се мачите сите. Кај сестра ми беше вака се до 4ти месец. Сестра ми од премор не се ни сеќава на тој период, вели како во магла и е. Тешко е многу, ама поминува. Ова како некоја утеха, иако сега со ништо не можеме да ти олеснеме.
Педијатар вели се е ок. Кај двајца ја однесов. Единствено што имаше со повраќање проблем на почеток ама тоа се среди. Друго се е океј.
Кај нас за грчевите помагаа само топли облоги. Имав гел облога и таа ја загревав, и само така спиеше до 2 ипол-3 месеци. Добро е што гелот држи топло подолго време, па можев барем на 2-3 сати да ја загревам облогата, да не е на пократко време.
Ako dois ne jadi mlecni prozivodi i mleko ne pij, ne jadi luto, zelka, grasok, grav, ajvar.. bar eden mesec probaj mozes da izdrzis. Davaj caj od kim ili anason. I obavezno pola saat vo denot bar na stomak svrteno da lezi.
Течат гради по мене, цела лом станав тој не сака да цица, вришти зајдува. И на крај шише морав и сега си плачам како мало дете. Не можам да се помирам со тоа што одбива да цица. Шо убаво си цицаше до пред 4 дена. Од тоа што се плашев изгледа се дешава, и дете ми се одбива , а мене душата ми се кине. Барем да можам да ја знам причината и да преземам нешто, ама вака само немоќ осекам.
Се обидувам да стапам во контакт не ми вракаат на пораките. Во понеделник ќе и ѕвонам на патронажната да дојде. Можеби и таа ќе може да ми помогне.
Здраво и од мене, редовно ве читам и до сега не сум пишувала ама кога го прочитав постот од @BadKarma94 се наврати назад во времето кога ние точно ова го поминувавме. Беше хаос. Бебето плачеше многу и тоа плачење не знаете какво. Ако јас така и толку време би требала да плачам не би издржала нема да имам сила.. Периодот после 6 часот беше страшен. Јас научив дека за грчеви нема универзално помагало. Кај секој различно помага мора да испробува што кај вас ќе ги ублажи. Дали бебето примало антибиотик до сега? Тоа може многу да влијае на грчевите. Јас ќе ти напишам кај нас што помогна да ги ублажуваме грчевите. - Преку ден спиење на стомак (исклучиво со присуство на возрасен!) - Да го држиме на стомак (ќе ставам слика како мислам) - Да седи во транспортер - Носење во марама и така и да преспива - Затоплување на стомачето - Масажа на стомачето со масло од Веледа - Масажа на цело тело со масло од лаванда - Бањање - Espumisan капки - Lefax - Carum Carvi чепчиња барај ако може некој да ти донесе ако ги нема кај нас? - Colimil тоа ептен ако сте примале антибиотик - Звук од фен, аспиратор, правосмукалка - Близина и гушкање Кај нас наизменично помагаше сето тоа. Некој ден ќе се смиреше со масажа па во транспортерите некогаш воопшто не му помагаше тоа. Испробувај може нешто ќе помогне. Многу битно е и вие по дома да бидете опуштени и прибрани колку дозволува ситуацијата. Ако тато го гушка бебето искористи малку и излези до балкон некоја минута за да не го слушаш и да собереш сили да го замениш тато. На нас педијатар ни предложи еднаш да пробаме со Парацетамол чепче да ставиме. Чисто за да исклучиме дека детето има друга мака и нешто го боли. Зошто ако има некој друг вид на болки со парацетамол ќе се смири. Кај нас ништо не помогна што значи дека дефинитивно се грчеви. Медикаменти против болка неможат да ги смират грчевите. Исто што би можеле да проверите е дали бебето има некоја блокада во вратот или на грбчето. Многу често знае да се случи за време на пораѓај да се добие ваква болкада. Тука треба да внимавате тоа да го направи стручно лице со искуство зошто во спротивно може повеќе да наштети наместо да помогне. И ќе ти кажам иако ситуацијата сега ви е страшна и ти се чини дека нема крај, ќе поминат грчевите од денес за утре така магично, сами од себе како никогаш да не ни биле.
Фала ти за предлозите, скоро се е пробано а тоа што не е - ќе пробам. Антибиотик досега не примала, а држењето на меше веќе ни е модус операнди Што се однесува до блокадите, уште во болница и е правено целосен преглед и дополнително е носена кај ортопед и се е во ред. Плус мм е физиотерапевт и тој највеќе ги разбира тие работи. Значи сепак се најверојатно грчеви и самиот карактер на детето. Ми помага малку кога кажувате и за искуства дека имало и некој друг како нас, дека не е само кај нас вака страшно. Фала за тоа
Se smiriva so aspirator? Mojata isto ovoj period tesko cicase, ama ke ja niskav vo race, pa ke zastanev pod aspirator i poleka ke i podmetnev da cica. Mislam se iskriviv na kujnata samo kolku da i podmetnam. Isto dodeka ja drzev vo race i peev, i zborev za da se zanese kolku tolku i da i podmetnam.
Ништо не помага кога е така вознемирен, ке се подсмири и таман ќе си речам добро е почнува на ново. И најмногу се бунтова приквечер, до сега цицаше со мало бунење ама ке му зборам, пеам, фен ќе пуштам и успевам да го задржам на града дур да надојди млеко. Он од тоа се буни зошто не му течат млазови одма кога ќе фати. Се надевам ќе надминеме. И нема да се одбие.