Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

AJ Dobro utro.
    Malce sati sum spijana 6 Ako mi se sobraja, soprugot problemi so kicmata odvaj odi kutriot se e na mene, go spremiv sinko za vgradinka ubav, doteran so novite adidas paticinja, sonce majkino mi porasna I toj, golemo e maze.
    Davase otpor za vo gradinka denovie trca Kon ucitelkite vika tetka, ne me ni bara pojke, ne se guska ne se krie vo mene,krivo mi paga na momenti, so tolku so tetkite se gusi.
    Za malce ke bev zatvorena na balkon po kratki rakavi, smrznav. Imame od tie vratite so od vnatre se zatvoraat kuti go slusna mobilnion, Ako ne go nosev tesko mene, koj ke me slusni vidi ovde, ke me pobarase vo 4 za da go zemime detevo od gradinka.:D
    Treba da sreduvam iscistam sinko pukankite gi isturi od sabajle po zemja, da ispazaram, frlam gubreto I da pram rucek za denes leka.
    Tesko odi jadenjevo so sin mi, usta ne otvara, vo gradinka ne jadi, doma so sila samo se deram goltni pa goltni, po Eden sat se hranime ke zaspijam duri go naranam, a mu se jadi, zosto ne jadi Sam, mu davam go ucam so viluvce so lajce da zemi da bocni, nema interes.
    Bese bolen no ozdravi, mu pravev porcii so ovosje, de so zelencuk mora malce da go opravime, pocna da pie cajce so med so molenje samo, Sam ne sakase, mu gi davav cajcinjata da gi broi da gi redi, se neka rastiri samo da go ispie.
    Tesko mie za soprugot so go gledam se maci, go boli ne mozi da odi, onaka bled odamna go nemam videno, se nesto mu se slucuva, a ova e repriza pomina niz istovo;(
    Se nadevam sinko ke si dojdi vesel od gradinka, najaden naspien malce da go prosetam jas ne sum za doma sedenje no so nastinkive nikade ne prosetavme.
    Ubav den vi posakuvam na site:sun:

MilaSs12, Coco31, Ano and 3 others like this.
  2. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Дентинокс гел :)

BadKarma94 likes this.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Guten tag :D

Времево лудило. Цело време врне. Од сабајле ме боли глава. Пред саат се напив апче. Избегнувам апчиња, ама некогаш мора. Болката не се трпи. Почна и да ми се гади, па пиев и сода. Треба да добијам. Па може и од тоа да е проблемов. Како што идат годиниве се поизразени симптоми имам. На средина на 30тите сум. :D

@Lisandra и маж ми има проблем со грбот. Лани одеше на физикална терапија. Му помогна, ама за кратко. После тоа го снимаше грбот и му најдоа дискус хернија. Му препишаа терапија. Често има болки. Некогаш едвај од кревет станува. Го масирам и само што ќе ги ставам рацете он одма вика Леле. :worried:

MilaSs12, Coco31, Lisandra and 3 others like this.
  4. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Го купив денес ама дека е многу мала смее да се мачка? Утре 3 месеци полни

5. Viveki

Viveki Истакнат член

Мене в8 аптека ми кажаа после 4 или 5 месеци не се сеќавам точно. И јас го барав знам кога бебе имаше 2 месеци. Мислам дека пишува на упатството.

6. Lisandra

Lisandra Популарен член

So terapija mu dadoja, cela nedela e vakov ne moze da se dvizi ic.
    Pie brufen b6 I magnesium
    Za kolku vreme mu pomina?

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Едните таблети се Дикло дуо. Другите кога ќе ги најдам ќе ти ги сликам. Пие Магнезиум директ (во кесички). Летото беше ок, а после пак почнаа проблемите. Затоа се снимаше. Да види дали е проблемот во нешто друго.

Lisandra likes this.
  8. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Не пишува баш гледав... во аптека ми рекоа може, ама ај си реков да проверам пак.

Viveki likes this.
  9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Бебињата и доењето е најчудна работа на свет. Каква поврзаност..
    Не бев упорна со цицањето, никој не ме подучи дека на бебе се дава кога сака, колку сака. Јас педијатрите ги слушав 10мин на града и ако сака уште дај АД. Смотана и неискусна заради тоа никогаш не ми надојде млеко.
    Кога ги ставивме првите вакцини на 2мес престана да цица скроз. Се молзев една недела но кога стигнам и млекото намали ептеен. Ајде еден ден пробав да цица, сакаше, продолжив. Осетив дека ми надоаѓа но мораше и АД зошто веќе лактацијата си беше слаба. И за беља добив циклус. Бебе нејќеше да допре цицка, нервози. Продолжив само АД и молзено кога стигнам. Така цела недела, го нудев но плаче како да го тепам и престанав да го нудам.
    Не удри вчера гром од трети скок и еве сега додека пишувам спие во раци откако цицаше господинот. Плаче гладен а плука шише. Си реков дај да пробам можеби ќе сака и еве го нацицан спие во мене. Сигурно не е најаден но јас се чудам и потајно сум среќна, мора да продолжам да го нудам секој ден.
    Колку има толку.

10. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Добра ви вечер. Мајка од денес официјално е на одмор, али затоа вчера работев цел ден. Имавме кражба на работа, полиција, мораше да направиме попис на сѐ што фали, да го средиме хаосот додеека истовремено продолжуваме со работа како ништо да не се случило. Папсав од работа, али не попуштив. На крај сѐ беше стокмено онака како што треба и од денес фирмата ја препуштам у раце на колешките.
    Ние одморот ќе го поминеме во домашна атмосфера, со лекарства и инхалации. Кај господинот во градинка сите се болни, па и него не смееше да го одмине. Ја изгледа го зареков дека беше добар 1 месец. Матичниот му препиша антибиотик "за секој случај", без да испита кс, без црвено грло, без спуштено на гради, од чиста мира. Детето буквално денес втор ден кашла, а он вчера му го препиша. Решив да не го давам, сама ќе си го оправам детето.

MilaSs12, Coco31, sani99 and 11 others like this.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Мамасити се да чкртнам нешто и никако. Минувам низ тежок период, но се уште не сум спремна да зборувам за тоа. Нека помине малку време и ќе се отворам.
    Бебуш мој вчера направи полни 5 месеци во 6 тиот :inlove:. Дуплирана родилна килажа и нешто малку изнад. До вчера само цицавме, а од денес почнуваме со вкусови. Со сласт ги јадеше тие неколку лажички, ми беше жал што не можев повеќе да му дадам, ама мора така. Пу пу да не го урочам ама мислам дека ќе сака да ручка. И ако е така на мама :l: полно ќе биде.
    Од утре влегуваме во 5 ти скок, се надевам дека ќе го преживеам во поблага форма (fingers) или пак не :worried:, ќе видиме. Ама што ми носи утре денот тоа ќе врвам со полна пареа зошто друго нема опција :)
    Лежам вака, и си рзмислувам па може и плакарот да си го присредам утре, се уште ми се и летните алишта во него само гужви ми прават. Ама ај за тоа утре кога ќе станам, да видам какво расположение ќе имам.
    Се измешав, ај да легнувам оти ќе почнам можеби и небулози да пишувам :lol::lol:
    Добра ви ноќ на сите мили мои!

12. Ano

Ano Форумски идол

Добра вечер,

Незнам дал да пишувам или не. Малку неубав и напорен период што одмина, ама конечно ќе може да се вратиме на секојдневието и нормално функционирање. Мајкава тргна на работа пред една недела. (y) малку да одморам мозок од деца, јадења, преслакања и да се измешам со возрасните. Таму нормално ништо не се поместило ни малку, ама не ни очекував дека кој знае што ќе ме пречека. Кога можеа да ми ги остават колегите без мене и уште една колешка на породилно цели 9 месеци, што повеќе да кажам (wtf). И нормално сега се е итно, ама и јас знам како сега, убацив во лер и полека без нервози. Ако чекало 9 месеци, ќе почека уште некое време.
    Бебе си расте со брзина на светлина. Ова за во должина и кг:rofl:. За другото малку мрзлив е. За зборење е прв, ама затоа за лазење абер нема. А и како ќе има кога со брзина на светлина стига до местото што наумил со тркалање(facepalm). Бар почна сам да се крева од лежечка во седечка, а богами веќе сфати дека може и понатаму за да стигне до нешто што не е за него:rofl:.
    А како се разјаде пу пу да не го урочам. Денес се чуваа со татко му, и тој дека не го ранел одамна се изначуди како лапа. За ручекот знае да негодува дека зеленчуците безвкусни прилично, ама затоа јогурт или доматен сос во таков случај и се решава секој проблем со јадењето. И нормално како што јаде, така и кака. Јас незнам дали само ова мое бебе по 3-4 пати кака во денот(facepalm). Раце и кичма немам веќе од носење под чешма и миење.
    Претходниве неколку недели и двајцата се со мене на спална, клоца едниот од една, клоца другиот од друга:sweat:, ама затоа наутро кога ќе се разбуди бебе и ќе се испентари преку мене да види брат му дали е тука и кога ќе се насмее и ќе се обиде да го довикне :inlove:. Заборавам дури и дека станал во 6 часот :drunk:. Како и да е од утре ќе правам напори да го вратам во креветче додека не почнал 7 скок, па здравје после и со батко му да се убедиме и тој да си оди во својата соба.
    Големиот си тера училиште. Ред мрсули, ама храбро се држи. Го носевме кај матичната да го слуша изгорени од пневмонијата пред два месеци, ама за среќа само локално е секретот па сега почнавме капки да се среди подобро и еве веќе се гледа крајот. Конечно да се докрене викендов па од понеделник со татко му и на каратате ќе продолжат.
    Јас таман да тргнам на работа се испослучија неубави работи, па скоро цело време сама ги хендлав децава, легнување, станување, јадење, работа. За среќа се заврши тој период па се враќаме сите на нормално функционирање.
    И нормално да потсетам маж да резервираме планина за распустот, па да поченеме да размислуваме и за летниот одмор :rofl:

Ај да си ги гушнам дечиња-мечиња и да се читаме само со убави работи.

Имајте убава ноќ и викенд што претстои.:f::f::f:

13. Lisandra

Lisandra Популарен член

Najcidno so doenjeto mi bese, toj placi jas spricam so dvete. Svrccc:D

Splendor. and atz1995 like this.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Добра вечер и од мене,

Wonder weeks, по датум на раѓање вика мирен период, по терминот средина на 6 скок. Е секогаш досега повеќе се поклопувало по датум на раѓање ама неделава ме замисли дека можеби е сепак по термин.
    Мајкава се врати на работа, бебка или е во скок или протестира што е без мене, па од кога ќе се вратам, на секој начин гледа да се доближи до мене, да е во раце. А, убаво ја учев да не е лепенка за мене. :D
    Е сега ноќното успивање е рамно на кошмар. Ако некој ден пишам од Бардовци ради тоа е. Значи трае и трае. Од бебе што уште недопиено млекото беше заспано, сега имам бебе кое пие млеко, отвара очи и почнува журка. Од вртење по креветче, па книги, па ќе ја земам до мене, па не знам што и така едно 1,5-2 часа со ред. Буквално сето време што ми е планирано за мене да си го посветам, јас дополнително се преморувам и мислам дека и пред неа заспивам.

Денес решив со последното породилно, бар за тие неколку денови што ќе ме исплатат, да си истерам шопинг за мене и да обновам дел од гардеробата. Се надевам ќе се фини и нема да има многу кратење ама за тоа следен месец ќе известам.

А сега и добра ноќ, ова со последни сили го пишувам.

Едит - се сетив да пишам дека ми се шета и ми се оди на некој концерт, па ако го убедам сопругот би оделе на Ed Sheeran, следно лето во Србија.

15. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Добро утро мајки
    Бебе пред 2 дена наполни 3 месеци. Не сакаше многу на стомак изминатиов период иако бевме упорни ама едноставно многу вриштеше, како и во 90% од времето, но нејсе. Прашањето ми е дали е нормално овие неколку дена кога го ставам на меше да се крева само со газето нагоре, а главата е на под? Во оваа позиција пробува да се врти на страна. Да напоменам дека претходно се исправаше на лакти, а сега не сака.
    Убав викенд :sun:

MilaSs12 likes this.
  16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Хеј женски, мајки, кралици :angel:
    Како сте?
    Може да ме прескокнете, црна хроника сум денес во неделно сончево претпладне.

Јас отидов психички, прегорев веќе (facepalm)
    Ми касни јебени 15 дена, 15 тестови негативни - ПЦОС гомна да јаде значи. Утре преглед на невролог, за 15тина дена на гинеколог. Вака изгледа стареење? 27 години сум мме :x
    Ко за некој шо два пати има отидено во болница троа тешко ми паѓа гледање на ординации (facepalm)

Друга тема, сите планови се срушија ко кула од карти, уште не можам да се помирам и соземам. Марфи може да ме олабави малку? Шо феномен ќе беше во последните 4 години сите планови да ми се заебат пред остварување јас не знам. Или да тркнам докај бајачот од Кравари или да пијам доволно додека не ми стане се сеедно :D

Е тука е убавиот дел
    Ќерче, ќерче станува мома толкава. Шмизла, фраерка. Тоа од татко ѝ е, оп стоп. Јас сум алергична на шмизлување :D Какви фаци прави лелеле, превртува со очи "мамо ај олабај, стај едно млеко и не ме замарај". Некој ја научил да врти со рачето кога и збориш у стил "немој ти многу многу мене да ми кажуваш"
    Другарка ми се преправаше дека плаче пред некој ден, ќерче отиде да ја теши демек и ѝ досади тешењето па и се сврте "ато пачеш? Ато???" ( зашо плачеш ) :rofl::rofl::rofl:
    Беснитисот пуштен на најјако, не е ни прекинал. Кај шо го скрши стаклото на маса сега има дупка, и она е секој ден изненадена зашо има дупка таму. Едвај чекам да порасне да и кажам. Документирано со слики, со сВе. :D

Се учиме да каже вујче :$ Брат ми доаѓа на 4ти ноември и ја нема слушнато како кажува вујче па сакам да го изненадам за роденденот. Вујче среќен роденден нема сигурно да каже ама барем вујче. Многу ја сака луѓенца, не можам да ви опишам. Колку се смени човекот шо дете не сакаше на улица да види, ми се праеше јак кога бев трудна демек немало он да и купува глупости сега ко ми прати што се и купил за глава се фатив. Глупост до глупост, ама детето среќно ќе било :D На детето еден стап да му даеш, пресреќна ќе биде ама вујче загрижен немој случајно детево играчки да нема :rofl:

Сум претерала, а ништо битно не кажав |(
    Имајте убава недела другарки :inlove:

17. Miss_S

Miss_S Популарен член

download.jpeg

Ајде кафе и благо без повод.

Додека ќерка спие во парк.

Дали сум немајка ако кажам дека ми фали една недела, како ден де, не 7 дена, да сум сама со себе. Да не знам што да правам, да се преместувам од кревет, на кревет и бесцелно да менувам програми. :D

Е па нема... Од рано утро станати, појадоци, памперси, витамини, прошетка истерана или во тек, дремка во тек. Кај е вечер, а уште 300 работи не чекаат на листа, за од утре да спремаме.

Најубавите месеци бар за мене следуваат. Трошоци куп, не една, 3 плати не ме вадат следните 3 месеци. Родендени, куќни слави, новогодишни празници, прв роденден на ќерка и така си се реди списокот до бескрај. Ама само за убави нешта да даваме пари и да се радуваме.
    Веќе ми излегуваат куп работи како понуди на Фб што играчки, што опрема и знам дека повеќе од пола, море и 90% не и треба на ќерка посебно не за прв роденден, ама се ми е преубаво. Не знам колку screenshot направив деновиве, па како што се ближи време ќе проретчуваме од тоа што да се купи.

MilaSs12, mjay.yyy, Coco31 and 11 others like this.
  18. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Добар ви сончев ден. :D 8)
    Сонце сија, сијаме и ние. Колку било убаво да бидеш цело време со сопственото дете. Ќе ми се уарни одморов, гледам.
    Денес преубаво ни почна. Наспани, најадени, прошетани, изиграни, пак најадени, избањати и сега заспа. Поубаво од тоа нема.
    Јас цел ден телефонот го немав допрено, максимално вниманието ми беше насочено кон синко. И он среќен и ја среќна, уживанции.
    Е сега, доста беше од раатот (цели 5 мин), ме чека некое парталче да заперам на рака и да подзачистам додека не е станал. :D

19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Ubav soncev den.
    Denes konecno go osetiv soncevo na mojata koza, izlegovme da prosetame so detevo, bese izmacen dva dena so visoka temperatura, jas ne znaev kaj teram za da mu pomognam.
    Se najade ubo sabajle, dadov antibiotik, pa pola bana, pola jabolko, I cel caj so med ispi so lazenje, sakam da ozdravi pobrzo, Sega dadov supa, za vecer nesto da napram se mislam pilesko so oriz, vie so davate najcesto koga se bolni? Jas supa, oris, kiselo mleko drugo slabo mi jadi ama barem ovosje ke jadi.
    Sega da ja dadam supava bavno odi, go boli grlo, pa I jas nesto da jadam, nisto ne stasav da kasnam, samo na kafe sum, a nekako sum nastinata utre Ako ima vreme ke pojdam do maticnata.
    Tetka mi velese ne trebalo mleko koga ima temperatura da se dava, a ne znam zosto e toa taka, me zamisli da pobaram da vidam.
    Se nadevam ubo ke pominime vecerva deka pocnuva da ozdravuva za utre do park da go nosam poubo mu dojde na svez vozduh deneska.
    Inaku dedo mi velese nie koga ke imavme temperatura, majka mi ke ne namackase so salo I soda bikarbona, ke ne zavitkase so kebe I ke ne stavese na sonce.
    Taka gi lecele temperaturite. E mene pa majka mi me masirase isto so salo stavase soda da se zagream I ke isturese rakija na kraj. Na nozete corapi so kiselina I cela temperatura pagase. Ako imam previsoka temp me nosea se znaj Kade na inekcii I odma se spustase. Jas go nosam so visoka temp me vraka doma pak so oblogi I sirupi da go lecam, mozi se isfrleni od upotreba tie inekcii.
    Ostanete vo Dobro zdravje.

20. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Bebe mi spie skoro 10casa,od 20h zaspa sinoka eve uste spie a jas cekam da se razbudi da cica,gradive kamen. Se razbudiv vo 4 eve uste sedam ne mozam da prodolzam da spijam,do sega super ke se naspiev ]:) :wasntme:
    Nesonica me maci denovive :yawn:

MilaSs12 and Leonessa Moon like this.