Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.477
    Допаѓања:
    32.696
    А и за околината баш ме заболе :wasntme::D
    Сум се рчкала и сум праела и ден денес си правам сама заебанции за тоа колку бев опседната со доење :D
    А каков притисок сами на себе можеме да си направиме, не сме свесни

На Isabel, Carolin., azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.421
    Е ова страшно ме нервира. Исто како и други слични коментари. Како на пример во последно време прашањето ‘Има ли запче?’ ми одѕвонува во уши и кога ќе кажам не, нема следува ‘ааа епа ништо ќе му излезе кај и да е’. Демек гревче е што нема, ама ај ќе му излезе. Има некој правилник што, кога и како треба или? :drunk:

На kozuf, SummerGirl, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  3. popins

popins Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    253
    Lele ova mnogu me nervira. Od toa sto sum opsednata so doenje cicanje nesakam da posegnam po dohrana i zatoa stanuva po 6 7pati nokno vreme. Sakam da kazam nesto so zapcinjata. Sto pokasno izlezat toa pomalku ke se rasipuvaat toa mi go kaza doktor stomatolog. Mene slaba tocka mi e...kolku kila e? Poso mojava e manekenkesta e nema ni mese nema ni nekoj but(miselinki).

4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.421
    Исто! И моето не е крупно бебе и ќе го фати некоја мајка што има покрупно и првиот коментар е тој. Еее па не е многу тежок бе, колку кила е? :^)

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    14.726
    Ако ви е убаво на душата да доите, ако помирни ви се ноќите така, ако вие како мајки сте посреќни што доите макар и 2год да не сте спиеле поише од 3ч, никој не може да рече дека лошо му правите на детето или себе со тоа долго доење, ваш живот е тоа, правете си како ви е добро.
    Ама дека му треба на дете што е доволно големо само да си земе цице (буквално оди и збори, доаѓа те соблака и ти цица), не му треба. Може му е убаво, може му е утеха, ама не дека тие деца што не цицале биле несреќни или неутешни.
    На крајот од денот, доаѓа момент каде мајката треба да оди на работа, или снемува млеко, или едноставно смачено и е од доење. Имам право и јас да речам нејќам да дојам бе! Ни сопственото дете не може да ме услови дека мора моето тело да му е на изволте. Не значи дека не го сакам, дека нема да го гушнам, дека нема пак да станам ноќеска да го смирам што имало ноќна мора или било болно. Доењето (3 месеца, 3 години или ич) не те прави најмајка на годината ниту немајка. Мајка е многу повеќе од една цицка.

На warrior, Isabel, kozuf и 44 други им се допаѓа ова.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    :clap::clap::clap::handshake::handshake: Убаво пишано!

На Carolin. и Spidy им се допаѓа ова.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.270
    Допаѓања:
    67.868
    Кој го рече ова, или нешто слично на ова?

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    14.726
    Јас го кажувам, за да не се осетат мајките кои не доеле дека направиле којзнае какво зло на бебињата зошто не ги доеле воошто или ги одбиле на (според некои мислења) прерана возраст.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  9. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.270
    Допаѓања:
    67.868
    Не ни одеше муабетот натаму. Мислам дека повеќе беше за овие мајки што мака мачат за спиење, не дали било доено или не и дали некоја мајка треба лошо да се чувствува поради тоа.
    Иначе, како мајка на поголемо дете можам само да кажам дека тогаш сите работи ни изгледаат страшно важни, времето се влечка и поготово како нови мајки се обвинуваме за сѐ. Ако доиме, ако не доиме, ако не спиело зошто не спиело, ако не јадело пак сме ние криви, односно се осеќаме така. А понатаму тоа веќе толку не е важно... Најважно е самата мајка да е на чисто со себе. Ако не можела да дои океј, дала сѐ од себе не одело и тоа е тоа. Нема зошто понатаму да се обвинува, или кога ќе прочита дека некоја доела да се осеќа лошо. Исто и ако не сакала да дои. Кога си ги знаеш причините и знаеш дека си постапила како што си мислела и чувствувала дека било правилно, тогаш нема да се осеќаш лошо поради туѓи избори. Зошто си знаеш каква била твојата ситуација.
    Сите добиваме секакви коментари, за сѐ, само човек навикнува да ги игнорира и да не се потресува.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.685
    Допаѓања:
    7.627
    Моево не цица, не цицало никогаш, кратко со молзење пробав, немав доволно млеко и се откажав. Всушност не се ни потрудив за повеќе. Е сега дали ми набиваат вина повеќето околу, тоа Да. Дали жалам, па и не нешто многу. Си јади, пие Ад млеко, здраво, право, си напредува.

Единствено што на моменти е тешко успивањето, ќе испие млеко и почнува со плачење, па се мачиме пола час и повеќе да се успие. Може со доење би било полесно. Што не е и некој репер. Зошто моето е дете од 1на година и успивањето со млеко кај и да е треба да го прекинеме. Не дека не сакам да пие млеко, туку да створиме навика, млеко, па чистење запчиња, па заспивање. Млеко и онака не пие многу ама да го поврзува дека мора баш после млекото да спие.

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    5.993
    Затоа тебе ти е лесно да се расфрлаш со совети и да праќаш деца на психијатри. Пошто ја немаш видено другата страна од паричката.

На H.VAGA, strelec231992, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  12. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Ах ми го зема зборот од уста.
    и ја така со првото се мавав во гради дека ред сум воспоставила па од 2,5-3м ми ја спиеше цела ноќ.. средното исто порано почна да преспива, ама затоа третовоооо… лелелеле за една недела годинка ќе полни абе една вечер нема сврзано 3саати, а не пак цела ноќ:drunk:
    Душата ми ја извади и сеуште ми ја вади, ама тоа е… едно мораше да наплати:rofl:
    Така што секој како му одговара нека си прави и помалку осудувања |(

На Slonce91, Carolin., LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  13. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.174
    Се согласувам, еве еден совет од мајка со бебе што се будеше пречесто: повлечете граница откако веќе е со возраст каде јаде 3 оброци и цица убаво дење, на пример од 8 вечер до 5 сабајле ако се разбуди нема цицање, само гушкање нишкање, тешење на друг начин.. еве така функционираме и почна да спие подобро, не влијаеше тоа на доењето, дење си цица и супер ни е на двајцата
    Има разлика од одбивање целосно и кратење ноќни подои.

На Isabel, Carolin., LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  14. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    5.993
    19 наполнија. Не преспале ноќ до сега ниеднаш. Ако барем еднаш (од 3, 4, 5, 6) во исто време ако се разбудат е одлична вечер, најчесто е едниот, па таман сум заспала ете го другиот. И едно од будењата обавезно презаспивање трае од 15 мин до 2 часа. Другите од 2, 3, 5 мин цицнување не ги ни бројам, немам гајле со нив. И еве ме уште не сум ги одбила, срце ми се кине од помислата :D

На Mother of 2boys, H.VAGA, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  15. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Аааа да си се утешам бее. Кај мене кратко трае 5мин дали ќе цицне ама мислам на 20-30мин се буди. :doh:
    Ти со близнаци… алал :bow:

На Slonce91 и le.soleil им се допаѓа ова.
  16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.477
    Допаѓања:
    32.696
    Јеп, у право си. Затоа престанав да се "замарам" до толку. Не дека го фрлив детево на улица само да си расте ама некако ја прифаќам полесно секоја нејзина промена. А богами од 9 месеци до 2 години цело време е со промени :rofl: Ако сака да јаде, нека јаде. Ако не, јадењето на маса е -- ко ќе сака тогаш. Битно здрава е. Не спиела веќе преку ден? Јбг, ќе си играме кога треба да спие и ќе легне вечер порано ако и се спие. Ако не, до 8 сакала нејќела ќе влезе во спална па таму до кога ќе се молиме до тогаш :rofl:

Во последно време се повеќе се гледа тоа дека растам мало човече и гледам што повеќе да уживам овој период. Па дури до таму да не се замарам дали ќе јаде или ќе спие :D
    Побитно ми е да ја научам повеќе работи, да ја научам како да се понаша оти знае да биде дифтар на пример :D Фативме некој ред од сабајле и многу сум среќна, нема плачки и лигавења за добро утро. Се додека не го смени редот и не почнеме јово-наново :smirk:

На kozuf, H.VAGA, nevermet18 и 15 други им се допаѓа ова.
  17. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    2.752
    Значи моето дете цицаше до скоро 11 месеци. Сега е 16 месеци и само 2 пати ја има преспиено цела ноќ. Се буди на 1 на 2 часа. Јас се навикнав. Пие млеко пред спиење и навечер обавезно пие неможам да го одвикнам од тоа.
    Значи секое дете е своја приказна.

18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Исто исто. Плус на ова додаваат нели дека јаде парчиња сам гладно ми било детето (facepalm)

19. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.197
    Да се пријавам уште една мајка на манекенка :D
    Си јаде три оброци, ама не многу количински. И меѓу оброци само си мезе јаболче, банана, мандарина, лешници, оризови галети итн. Ама не застанува по цел ден и се' што јаде троши.

Да се едитирам за парчињата, и мојата јаде парчиња, како нас. Месото и го делам на мали парчиња зошто ми е страв, лебот исто зошто многу големи парчиња сака да јаде, али се' е на парчиња и сама јаде со раце или со лажица ако е супа/манџа. Реално многу е важно да јадат парчиња и да џвакаат за правилен развој на вилицата, а тоа влијае и на дишните патишта и на целото тело. Го слушав Ранко Рајович објаснуваше на некое видео, ама и на други места сум ги сретнала овие информации. Најдобро ќе им објасниш на тие што те замараат со факти.

Последна измена: 18 јануари 2024
    На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.421
    Абе никој не си гледа во свој двор, сите се многу паметни. (facepalm)

На Anturium и LiquidLuna им се допаѓа ова.