Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Ден мамаситас:sun:

Сончево,пијам кафе на тераса додека бебе спие,а големиот бои во соба. Да ви шкртнам и јас некој ред муабет..

Бебе денес прави месец:inlove: Летнаа првите недели..
    Се збуцка во образи и бутки и цела е за јадење:inlove:
    Ме гледа се подолго кога цица и се топам.:l:
    Викав како ќе сакам второ дете,како ќе можам да сум мајка на две страв и трепет..се некако си дојде на место.

Големиов е сеуште малце проблематичен.
    Прави бељи во стилот на 'глеј ме и мене доста само со бебево во раце си'.
    Првите денови не јадеше кога дојдовме дома,се за инат.
    Малце како да се опушти сега,се надевам со време ќе се врати и тој во нормала..

Ајде,убав сончев ден на сите:coffee::sun:

На hello-kitty.90, CareTee, Coco31 и 12 други им се допаѓа ова.
  2. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Заради вакво слично чување второто го дадов на 10 месеци во градинка.
    На 2 ипол години има стекнато навики и ред кој големиот на 5 години ги нема.
    Буквално стана лигле што сите му одеа по газот мазен пазен што беше.
    Мајка ми имаше навика ке ги донесам од градинка сум им направила за јадење она баба да ви даде крем банани....
    Неколку пати и спукав и прекина.
    Сега малото го лаже со виршли а овој како им се тресе како 1 недела да нее јаден и може 5 да изеде ама и ова го контролирам.

Малото ми е ептен јадач дури јаде без контрола и уште бара и овие демек од мерак само му бутаат.

На hello-kitty.90, lackygirl и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  3. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Tie deca se poizdrzlivi. Eve jas ne se zamaram kako so golemiov. Ne deka vtoro pa znam sto kako, ama svativ deka e se dzabe. Golemiot isto go cuvav se na red, se zdravo organsko da jade, sve cisto, doma apteka mi bese, troska na zemja nesmeese da ima zosto ke ja lapnese neli, na meko dole poslano bese itn itn. Ne go ostavav da zaplace sto se vika, se okolu nego, ne davav sekoj da go zeme jer ke go zarazi :lol: I sto eve do den denes se po lekari sme, se nesto nego mu e, se nejadel ova nejadel ona... Ova malovo ne go tintram tolku, sama neka se bori. Eve gledam edna komsika tri deca trite leto, zima nadvor gi izrasna na smoki, devojceto so mojov vo gradinka bea site deca bolni samo ona sekoj den najredovna, padnale stanale, kolenoto odrano krv siba taa so vlazna maramica go brise samo i tolku. Sakam da kazam nemoj da se potresuvas tolku na red i nered, sekako sto pati ke smeni dur porasne. A taka samo nekoja fobija ke mu se stvori, kako da kazam zavisnost od toa sto ke kaze mama ako napravam vaka ili ako izedam cips. Eve golemiov za se ceka prvo da mu odobram dali moze ili nemoze nesto, za se me prasuva. Zosto naucen e od mal taka za se kako ke kazam jas taka mora da bide. Ok toa e dobro koga se pomali ama ponataka na dojg rok treba da bidat samostojni i nezavisni polni so samodoverba vo se sto ke pravat, a ne da cekaat mama da kaze.

Последна измена: 24 јануари 2024
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.130
    Допаѓања:
    111.104
    Да не ве цитирам сите посебно, ама одговарам на сите и стварно мислев до скоро дека е до мене, ама сфаќам дека не е. Ете и ова е проблем, ладно било, топло било, имам едни теписони порано во кујна ги ставав, ама не се добри и не ги ставам веќе, нејсе, она е убедена дека од инат ради неа не сум ги ставила оти она ми рекла, а не е до тоа, стари се се ронат, што ќе ги ставам, башка плус уште една површина за смукање, вака проаѓам полесно со правосмукалка.

Она мисли дека ми е слугинка мене, така се однесува, не седнува на кревет ако е тука мм, нон стоп е во покрет. Се однесува лошо, тоа многу ме мачи, ме уништува. Се потчинува. И многу збори што се дешава кај нас дома по тетките, сите знаат што ни се дешава. Еве сега на сестра ми и вртам ми вика Зборам со мама на Вибер ќе те барам, гарант ме оговараат сега. Сега јас лошата ќе бидам, ама не можам веќе. Значи немам веќе сили, едвај чекам април да дојде.

Абе се тоа во ред, ама не сакам да го рани со чоколадо и сок, не е во ред тоа. Како не и текна еднаш путер од кикирики во овесната каша да стаи ко што става киндер чоколадо.

На hello-kitty.90 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Исти проблем само јас со големиот 3г и памет за бебево да не го оставам. Полни фиоки со благо,чипсови гумени бомбони итн. Мм и рекол на свекрва да тргне она не. Секое одење негде купување само, после јас кога шетам и му викам не може тоа е карање расправање и ми вика е може. Таму го тинтраат одење по газот дома кога доаѓа остава јадење ми вика фрли го бе фрли го. Нерви искинав еден период имаше забрана за кај нив и се смири,сега пак исто. Среќа бебе е мирно и не плаче имам сила за оправање преку ден со него.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  6. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Ok sega toa e relativna rabota, nekogas i ke jade zdravo nekogas i cokolado. Veruvaj do vcera molev dete parce torta da proba barem vkusot da go oseti, ne pa za ovosje nesto. Neka jade se cim si saka ne go brani. Se neka proba vo zivotot ne samo za hrana. Kako ke znae nesto ako ne proba. Ok da ne e sega sekoj den cokoladi i cipsovi neli, ama ete kako desert moze posle rucek zosto ne pa i nie blago jademe.
    A za drugovo mozebi treba zaedno so maz ti da zborite so nea, on pogotovo ete niz razgovor da i ukaze deka ne treba da se ustrucava taka pred nego, deka ja smeta za domasna sto se vika, deka i e blagodaren sto mu cuva dete i pomaga i slicno za ona da svati deka ne mu smeta ustvari. Ete neka i rece ednas sedni ti odmori ke napravam po edno kafe da ispieme zaedno i slicno nesto. Kolku da se oseti deka tuka e so vas kako doma.

7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.271
    Допаѓања:
    67.872
    Да ти кажам за вакви случаи сум повеќе за градинка или за жена да го чува. (Иако и тие се на какви ќе налеташ). Ништо од ова што го наброја не е во ред, сок уште од сега толку, благо, знам дека сѐ си знаеш. Нели го запиша во градинка, како да те прочитав негде? Се надевам дека си го решила.
    Јас на мајка ми никогаш не и ја оставав на чување, не само поради овие работи, за ова и ќе ме послуша, туку и поради други.

За паѓањето се сеќавам како вчера на зборовите на Антоније, мора да се научи да паѓа. Зошто после е далеку потешко ако не знае како да падне. Мојава толку има паѓано, ама фала богу се научи и на раце секогаш, кога беше помала и само на газе паѓаше. Да не се става на меко посебно, ќе мисли сѐ е тако мекој ако падне, да се остава на под и да се учи. И преважно е тоа понатаму.

На hello-kitty.90 и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  8. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    25.198
    Деновиве го ислушав интервјуво и сакам да го споделам со вас (не знам која друга тема би била посоодветна), многу добар муабет за грешки кои ние родителите ги правиме, а се негативни за развојот, иако претежно се задржува на темата децата и технологијата/времето поминато пред екран.

На Thinkerbell., Asja, GoldLeo и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.819
    Допаѓања:
    9.655
    :hai: да си пишам овде за прв пат, баш сакам вакви есејски теми :D
    Бебко спие мајка користи слободни моменти да си среди низ дома да испегла исчисти, тоа ти е кога 9месеци си закотвена за кревет а си фрик за чистење, многу убаво ми доаѓа кога ќе си видам средено по мој мерак. :rock:
    Бебарко има 19денови не ми се верува колку брзо проаѓаат деновите, да не го подречам навечер си спие супер, си фативме некој ритам (за сега), се учиме од старт да заспива сам со минимална помош да го погалам за раче главче, иста песна ни врти за секоја дремка и така си верувам дека автоматски си знае дека кога ќе ја чуе неа треба да заспие :D
    Остајте ме да си се лажам уште малце додека ми е вака мирен (lalala). Чекаме прв скок колку повеќе ве читам толку повеќе ме фаќа страв што ќе биде тоа, ама ден за ден, битка по битка ќе водиме. :l:
    Ми се допаѓа сонцево вака од прозор, едвај чекам да затопли да може да шеткаме да одиме секаде каде не бев назад месециве... Па и терасичка да средам да си се релаксираме со бебчо.
    Си проаѓа времето ќе помине за час и назад на работа :| ама ај да не сум негативна да уживам во моментите со ова црвчево со најубави образи за гризење:l:

Ве гушкаме :hug:

На Isabel, Mother of 2boys, hello-kitty.90 и 13 други им се допаѓа ова.
  10. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.964
    Uf kolku sakam red, se nadevam ke napravime i nie pred da e kasno. So zoltica e uste, 24 dena, i spie cel den pa i cela nokj ako nema grcevi. A koga ima zombi sum utredenta. Nokeska ok bese fala bogu, sega se vrakjam od frizer, se šišav fenirav, sto ubavo mi dojde. :makeup:
    Denovive ne da letaat, skoro mesec projde ne mi se veruva. Edvaj se odvojuvam od nego, koga ne e so mene pred oči mi e toa malo facule :inlove:

На Mom's_life и Fenix05 им се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    8.479
    Лази мајка како војник. Се исправа сам, се фаќа за мене и станува, 90 посто седнува на газ кога паѓа ама знае и на напред да се пушти без да размисли дека ке се тресни како жаба. Верувам дека е затоа што не лази правилно, ама колку и да го вежбам не сака. За ништо друго не му имам покажано како, за лазење да ама ете не сака и крај. Ама го оставам доста на земја со надеж дека ќе почне.
    А за мајка ти, се гледа по пишаното тешка жена. Зошто не го почитува твојот збор, треба да седнеш и со убаво да си помуабетите. Да и кажеш отворено како се чувствуваш, можеби ќе допре до неа. Да ја смениш не можеш. Ама пробај да допреш до неа.

На Vikica94 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.174
    Јас сфатив дека до тебе е, еве и мајка ми го чува ама ги почитува моите одлуки и правила, на почеток си поставив граници. Знае дека не ѝ е обврска, самата се нафати додека дојде пролет затоа што прво разболување во градинка спушти на гради и решивме на пролет да појде.
    За јадење, сѐ му спремам јас. Работам од дома ама ако сакаш можеш од претходната вечер да готвиш, нејзина обврска е само детето, ни играчки не ѝ давам да собира.
    Да ѝ беше побитно егото немаше да го оставам со неа да го чува, ќе го чуваше жена додека не пркне да може во градинка.
    Значи сепак е твоја одговорност и ако сметаш дека не го чува како што треба не го оставаш со неа и толку, едноставно е.

На hello-kitty.90, AngelOfArh, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Ангел јас досега ќе пукнев. Не знам како живееш вака. Немаше да виде внуче мојата сигурно. Премногу си добра, премногу

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    11.829
    Мами,да почастам јас торта.
    Денеска мојта ќерка полни 3 години :inlove:
    Многу години наназад,одејќи по родендени,со грутка во срцето се прашував,кога ли јас ќе прославувам родендени на свое дете?
    Ете Господ се смилувал и дозволи тоа.Веќе трета година тоа го правиме.
    :party::party::party:
    Убав ден на сите :f: IMG-e0511dbfb7450ba50d81ceaa786cf593-V.jpg

На Dpokahontas, Torn, WhiteCat33 и 35 други им се допаѓа ова.
  15. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    4.142
    Здраво мајки :f:

Чекам бебе да зацврсти со спиење па да шкртнам нешто.
    Дома весело, весело, тодлер со бебе комбинација лепота. :D
    Ама :!: поопуштена не може да бидам, тазе поминато ми е се. Не се потресувам за ништо и буквално уживам во моментите поминати со бебе знам дека пребрзо ќе поминат. За разлика од првото кога мислев дека вечно мал ќе биде.
    Како луда се навлеков на серија, наместо да спијам ноќе јас гледам и не можам да престанам дур не видам дека дошло 1 2 саат и нормално после цел ден :yawn: Ајде уште 4 сезони и таман бебево ќе почне да се буди да ми држи ритам со неспиење. :D

Бебка е умна сега за сега. Штета нема вечно да и трае фазава, тоа ми е јасно. :?: Тотално е различна од брат и. Се што сум сакала, а не ми се исполнило со него, сега девојката ми остварува. Ситни работи од типот на да сака на меше, да ми заспива на мене, да си спие во креветче, останува уште јадачка да биде и во количка да сака да се вози. (fingers)
    Баткото по дома веќе не знае што со себе. Едвај чекам да се врати во градинка за еден месец, мислам дека ќе се прероди. Ги игнорирам сите пропратни вируси што ќе ги носи дома, бегање од нив нема. :sweat:
    Празниците конечно ги поминавме мирно без прејадувања и триста софри. Уште да имаше кој да ги дојадува пакетчињата наместо нас полесно ќе беше ама нема се лесно :D
    Ги читам новопријавените мајки, пресимпатични постови. Има магија во целото лудило на прво дете. Дилемата Дали во 1001 форма. :)

Честитки и за сите родендени, нека има само убави поводи за славење.

Бебе заспа, одам да се дружам со машкиот дел од екипата пред целосно да ја демолираат дневната. :bandit:

Ве поздравувам :sun:

На IRBBB, Sunrise!!!, hello-kitty.90 и 20 други им се допаѓа ова.
  16. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Да ве поздравам тие што доите, сега ми излезе :D

6F3C7B38-989B-40F5-87D3-2A933B6BAFCC.jpeg

На Dpokahontas, mjay.yyy, Isabel и 28 други им се допаѓа ова.
  17. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    535

Прикачени фајлови:

На IRBBB, CareTee, Kolache na mama и 9 други им се допаѓа ова.
  18. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.369
    Допаѓања:
    19.685

Моја кравица, моја млекарица - тоа е слоганот :rofl:

На princess5, TinnaMinna, DaisyDream и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    8.479
    Го имав видено ова, и само си реков еее убаво би било да имам таква моќ :rofl:

На CareTee и Anturium им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.