1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    3.270
    Како успеа да им се посветиш на 3 деца, и тоа со по 1г разлика :D јас сум со бебе и скоро 4г дете и баш и не стасувам :/ дали дека поголема разлика, па големиот разбира се сега и бара игра, дали дека нема ни 1м бебево па ми е тешко да влезам во колосек а сакаме и трето ама не ни се чека пак 3г..

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Немам комплетен одговор…
    Првите 5години бев максимално посветена на стимулација и ран развој. Добивав различни насоки и совети, делумно со посетување на стручни лица и практикување на нивните совети, делумно преку литература и лична надоградба.
    Се поместија многу граници, целосна промена на дневниот распоред, направивме многу отстапки.
    Најлесен начин е сите во кола, или доколку оддалеченоста дозволува и пешки, и во шума.
    Скоро секој ден, со часови. По снегови, дождови, ветрови…Деца се разболувале од бактерии и вируси, не и од ова.
    Катче од домот, дел, каде имаат простор за креативна игра(шлакутници).
    Организација на денот, план за храна, план за домашни обврски, помош за сето тоа ако се може и колку се може.

На Mumoftwo30, Coco31, Lizi и 17 други им се допаѓа ова.
  3. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    1.639
    Алал да ти е!

На Mumoftwo30, Mother of 2boys и Ceneva им се допаѓа ова.
  4. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Сега имам веќе дете кое е второ одд, друго кое е прво, трето кое е предшколска.
    Сега сме со поинакво секојдневие и друг вид на активности. Но предшколската возраст беше идеална за тој начин на функционирање.

На mal.ecka и Sun&Moon им се допаѓа ова.
  5. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    3.270
    Знам дека бара голема жртва и организација, но тешко е ако доаѓаш од работа преморен, мислам дека комплетно е исцрпена тука енергијата. Ајде во градинка ќе ги пратиш ама откако ќе ги земеш треба дома да дојдеш, да ручаш, да смогнеш сили да им посветиш на сите малце време и притоа да не колабираш. Мене работата ми е и со бајаги патување натаму наваму и мислам и тоа ме истоштува плус. А сакам деца, многу сакам ама дали имам сила за повеќе од две, не знам, се преиспитувам некогаш

На Miss_S, LiquidLuna, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Секако:hug:
    Нема универзално правило или ритам кои одговараат на секоја фамилија. Не е лесно, но со текот на време се наоѓа балансот кој одговара на сите околности во конкретната фамилија. После станува рутина и е полесно.

На l-a-d-y-di, nevermet18 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  7. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    Ајде и јас да си кажам што ми лежи. До денот дождлив е :). Кога го родив првото дете искрено не знаев ништо за бебе ниту што ме чека понатака во животот. После толку години врска и една година брак планирано останав бремена и си ја добив мојата прва среќа. Првите месеци скоро до годината не ни размислував за брзо време уште едно дете, ниту па за тоа колку деца ќе имаме. Се случи и втора бременост која за жал заврши неуспешно, второто мое дете кое го загубив. Првата моја среќа ме спаси и до ден денес си ја гушкам и сум и благодарна што ја имав тогаш до мене. Годините потоа не се чувствував целосно, сакав да родам уште едно, после загубата се замислував секогаш со две деца само едното не беше до мене.
    Поминуваше време сплет на околности, работа итн. и собравме храброст за нова, трета бременост. Ете спие до мене 7 месеци :). Кога си дојдов од болница големата ми рече: Мама ти сега имаш 2 деца. Ќе им кажам кога ќе пораснат дека имаат братче на небото.
    Среќа ми се сега они две, само до мене да се. Бебе е уште бебе и ептен и се радува на дада. Љубов неизмерна, взаемна, како само ја гледа со очињата.

На TarantulaA, Coco31, Zumbulche и 19 други им се допаѓа ова.
  8. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Два дена ја отварам темата и едвај ве исчитав. Како преку ноќ ми се смени животот. До вчера со фемина се будев, со фемина заспивав. Сега со денови не можам да ја отворам. :(

Сте разврзале убави теми. На тема второ не ни размислувам сега. На почетокот имав огромна желба да се мала разлика, а сега не знам дали сакам, и да сакам тоа сигурно ќе е после 5-6 години. Некако имам чувство дека ова златно дете ми е доволно. Конечно можам да кажам дека сум среќна личност, исполнета во секој поглед и дека го живеам најубавиот период од мојот живот. Иако не е се розево, мене во душата ми е. :l:

На тема хаотичен дом, прв ден без свекрва дома (беше еден месец кај нас) и не знам од каде да почнам. Сабајле јадеше сам па се околу е измачкано со авокадо и к.млеко (читај прозор, стол, двосед), а плочките изгледаат како да не е поминато со џогер добри 2-3 години. Оти нели секако додека да го соблечам веќе капнатото на земја беше секаде размачкано, ама он бришел затоа, убав на мајка :?: Па се бањавме зашто косата му беше прилично побелена од к.млеко, а ушите зеленкасти, од авокадо се разбира. Додека јаде сегде го чеша, па не знам кај попрво да се фати (facepalm) Се избањавме ама пола авокадо остана на стаклото од туш кабина и пола негови играчки се внатре, мокри, ама кај ќе се бањаме без нив. И сега заспа, јас идејќи накај дневна си прескокнував памперси, тренерки, колички, топки, онака лабаво како успешно да реализирав се до сега, а кај е денот :whew: Ама убаво ми е, не се жалам :rofl:
    И успеав да го напишам само првиот дел од денот денес. Ќе се трудам да не почнувам да пишувам за периодот што следува оти ќе отиде денот.

Убав ден мајки. Тешко е, ама среќни сме :inlove:

На Sunrise!!!, Coco31, Lizi и 21 други им се допаѓа ова.
  9. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    3.270
    Сме правеле муабет,.тука е и @Brpbrp :) децава први не изедоа живи. Нас првите, тебе второто. Со првото такви кризи во брак имавме, на моменти фалело ептен малце до тепачка. Ај све така трпевме демек ради детето и на крај порасна :D па ние се средивме малце, па пак имаме кавги..мајка ми стално ми збореше дека нема совршен брак со мали деца, дека нема љубов меѓу маж и жена тој период, само нетолеранција Јас се сеќавам и они многу се караа со татко ми, како дете е лошо да го гледаш тоа, еве јас уште памтам како се дереа мислиш куќа ќе срушат, откако пораснавме (полнолетни веќе и доволно зрели, па и еве некаде од средно школо натаму кога почнавме да излегуваме) тогаш бракот пак почна да им цути, па шетање, па одмори со друштво. Да се чудиш како тие луѓе што пред 12г се вреѓаа, сега не можат 1 ден еден без друг. Родителството е мноогу голем залак и предизвик, преголема жртва, се запоставуваш себеси и партнерот за детето. Ама тоа е, за нив живееме, без нив не можеме, колку и да ни ваделе душа 3г, нели @Brpbrp ? Син ми го сакам највеќе на свет, ама Боже прости, првите 2г од неговиот живот ми беа мизерни и депре.

На Coco31, l-a-d-y-di, Zumbulche и 10 други им се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Додека не станавме родители мислевме дека е се мед и млеко како што викаш ти до тепачка за малце ќе дошло па и развод, али уморот си го зема данокот. Иако второво е мирно пак има кавги зошто нели гочемиот 3г. Сака да шета,да му се обрне внимание, малце љубомора,многу инат за све али пак знаеме да се закараме жестоко али го препишувам на уморот си викам бар да почнат во школо барем едново подруго ќе биде. Мислам дека поради захтевноста на бебињата/децата бракот на родителите е ставен во искушение да кажеме дека е тест еден ако тогаш успееме дека понатака нема да има причина освен неверство нели :).

На l-a-d-y-di, Ano, Mom's_life и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    3.270
    Сега поголемите се мали бараат внимание повеќе ради љубомората и ради енергијата што ја имаат што гзот не знае да им застане и ќе превртат куќа наопаку а ние мајките сме преуморни од станување, доење цели денови, соблакање по 5 пати на ден, партнерите работат, сите се уморни а детето тоа не го разбира, сака игра и уште толку те цеди, па после покољ имало. Па ај да не. Ма да и со поголеми има зафриканци, па учел, не учел, па му треба помош па да работиш со саати со него.. абе нема, тоа е, со некаде 7мо одд, тоа е рутината, гледаш мало дете, после е големо и дур не се осамостои си роб и се кавгаш, ама дефф не се исти кавгите како со мало дете. Значи за ситница сме се фаќале за да се искараме, до толку ситница од типот кого ќе каниме за роденден хахахаха

На Zumbulche, hello-kitty.90, Brpbrp и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    133
    Да си напишам нешто за денешниот ден, можда ќе ми олеснит. Бебе 4 месеци имат, последниот месец почна проблеми со денското спиење да има тешко заспива, лесно се буди, дремките траат по 30 минути максимум еден сат. Од пред точно една недела почна и навечер да се буди често, не само за цицање, ќе ми заспие во раце и кога го ставам во креветче се буди се возбудува, мафта со рачињата, не плачи ама и не спие. Денеска планот беше со татко му да го прошетаме надвор со количка и да одиме кај тетка му. Само шо влеговме кај тетка му почна да плачит, не можев никако да го смирам, со солзи плачеше, многу жално мислам дека срцето ми се скрши. Одвај дома си дојдовме и дома се изнаплаче, па некако се смире. Не знам дали е проблем спиењето или дека не е многу навикнат со луѓе навистина не знам. Единствено знам дека многу ми е тешко, исцрпена сум шо од неспиење шо од грижа за него.

13. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Во четвртиот месец се случува еден од "најстрашните" скокови, плус регресија во спиење. Комбинацијата од тие две може многу да влијае кај бебчето. Кај некои поизразено, кај некои не. Моето тогаш запна во раци носејќи да заспива, среќа траеше две недели тоа, не се будеше ако го спуштам во креветче, но бараше цуцла и ја плукаше секој час. Спие во детска соба и станував цело време одев до таму само за цуцла да му ставам и назад легнував. Кога тогаш издржав да не го преместам до мене мислам ќе издржам и натаму. Потоа си се врати се во нормала...

На Dpokahontas и Carolin. им се допаѓа ова.
  14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Епа тоа е кавгите се подруги. Едно е да носиш бебе во раце и плуа да анимираш друго дете, а друго е кога одат па си наоѓаат занимации самите одврзани раце да имаш. Ние за на големиот роденденот лани поаледни дојдовме сите гости пред нас беа зошто нели се на мене оставено па мајки шајки тука редење али тоа е едно просечно македонско семејство кога оди негде мора прво да се испокара :D

На Carolin., Anchita, Konstrakta и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    3.270
    Како беше она, тест за бракот е првото одење на одмор со мало дете, хахахха. На нос ми излезе

На Mother of 2boys, Brpbrp, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Затоа јас мама и тато си ги земав со мене и како за беља дете по мирно никогаш во живот. Снаа ми ми вика ти сеиозна си со две мали деца да одиш на одмор и тоа со едното бебе што ќе биде сеуште и викам јас не одам сама не сум будала :D

На Konstrakta, DELFINA81, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    1.328
    Здраво мајки, да пишам додека спијат. Ве читам редовно ама никако да најдам време да пишам.
    Од петокот сум во болница, со двете деца. ;(
    Беа и двајцата со висока температура, бладаа. Мали имаше пролив, и мислев и батко исто ќе го фати. Кога излезе дека имал грло црвено. Дехидрирани и двајцата.
    Дома ме знаев на кој во колку часот му давам сируп. Можеби и подобро што сме тука, посигурно се чувствувам. сама, сопругот цел викенд на работа, немаше да издржам дома.
    Сега се малку подобро.
    Батко е умен, си седи си игра.
    А бебе само ме гледа да се свртам и отвара врата и трча по болница(facepalm).
    Па и му пораснале ножињата, патиките му се мали со чизми оди. А топло време, му засмрдеа :D
    И можеби сакав уште нешто да пишам, ама заборавив.
    Нареден пат. :)
    Поздрав со сите мајки и се надевам дека наредниот пат од плажа ќе пишам ама се мислам и таму кој ќе трча по бебе:rofl:

На Coco31, MikicaBt, IRBBB и 11 други им се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.480
    Допаѓања:
    32.745
    И јас ги носев моите на одмор :$
    Повеќе од мерак ( лажам ) отколку да ми го чуваат детето ( пак лажам ) :D8)

Ама се заебавме на викенд сами со нејзе, ау АУ! За 2 и пол дена ние ќе се заколевме во Берово. Од тогаш стоиме цврсто на став дека до 4 години не мрдаме сами оти ќе се испоразведеме по брза постапка :rofl:
    Не беше она толку напорна колку шо маж ми мислеше дека ќе "разбере" дете од скоро 2години кај е и како да се понаша. Таа ко мува без глава беше, еден ручек истеравме само раат оти спиеше ко за чудо :D Другото се беше еден јаде, еден трча :D

На Sunrise!!!, hello-kitty.90, Zumbulche и 12 други им се допаѓа ова.
  19. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    11.841
    Леле,како јас да се читам.:D
    И ние такви бевме пред извесно време во Берово
    (facepalm)
    Не беше ќере толку напорна или крива за некои работи ,колку ние возраните(читај маж ми),тоа беше повеќе умор отколку викенд да речеш на релакс,аха мало морген.
    Исто лани летото за одмор кога се бевме,после 9год.врска и 12 брак,прв пат со дете на одмор,ауу првите денови беше хорор,ќе се испотепавме,арно кажа некој погоре,тест за брак беше тоа.Издржавме :clap:
    Е сега наредни години кога ќе одиме,здравје со три деца ќе бидеме,се надевам боље ќе е од последниот пат.
    :inlove::inlove::inlove:
    Какви се,такви се,лоши,мирни,нека ги има само и да се живи и здрави и ние покрај нив.:l:

На Zumbulche, Leanne, Alishan30 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    9.657
    Аја ама ми скршивте филм сега, од вчера со мм гледаме понуди за Велигден и лето цели среќни...
    Со време да му кажам дека ни оваа година не одиме никаде за доброто на бракот :!:

На IRBBB, Zumbulche, Mother of 2boys и 6 други им се допаѓа ова.