Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.521
    Допаѓања:
    33.096
    Еее мојава веќе порасна ама јас уште ги напињам сите другари и другарки деца да праат а тие сите не знаат кај тераат со паметот :D
    Исто, нема деца во блиско друштво а ни во фамилија. Или иселено или пораснати деца веќе. Јас сум измеѓу возраст со сите, 27 и имам дете а првите братучеди ми се по 13 години и многу ми е досадно :D Внуци од брат ми немам, а и тој Германија е 8-|

Затоа ќерка ми се кара ко возрасен човек, само со возрасни е :rofl:
    Настрана градинката и паркови/игралишта

На Ano, Mom's_life, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    Со заминувањето од државава и те како ни се намали кругот на луѓе.
    Не знам на форумов дали се случило некој да се запознае иако сме анонимни. А може и касно ми е веќе за неполн месец тргам на раб. :D

На AngelOfArh и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  3. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.401
    Допаѓања:
    19.781
    Јас мислам дека сите се насочени кон тоа леле нема спиење сега, леле нема излегување кога сакаш, како сакаш, општо настроени се да се со негативни мисли и да ги кажуваат "лошите" работи, не се лоши работи еве што рече една членка погоре "реалноста" ви кажуваме, искрени сме. Ама па реално јас свесно останав бремена, свесно знаев што ме чека, иако се жалам понекогаш тука, најчесто тука зошо кога и да се пожалам на мајка ми, на свекрва на другарка со бебе имам коментар "епа што мислеше, мајка како се бидува" или "ехее допрва почнува маката" а бе кажете едно "ке помине" па ете баррм ке ми олесни колки толку ама не.
    Искрено уживам со бебо, се повеќе разбира, се му е интересно, пазариме заедно, на кафе одиме заедно, си шетаме мене многу ми е убаво, тешко ми е не викам не. Се дешава да седнам и да станам по 5мин од кафе, да гурам количка со кеси и бебе во раце да носам ама па не е тоа толку често, што некогаш си викам и јас сум крива знам дека треба да спие ама ај набрзина ова ке биде демек и он не може да издржи. Едвај чекам сонце и пролет, ке можеме во двор барем да седиме надвор на воздух ке бидеме.
    Бебе беше бубалче до кај 4 месеци ко да немаме бебе дома, е сега е веќе забавно и секрва ми е секогаш "овој ке биде немирен" "тешко тебе а и нас со ова бебе" "кога ке почне да иде, кај ти е крајот ке трчаш по него" итн итн итн. А бре луѓе јас ке трчам јас, уживајте. Кога се породи золва ми, многу грчеви имаше бебушка, ноќе најмногу, пиштеше, тие што сте имале бебе со грчеви знаете како е. Отиде свекрва ми "да помогнела" со бебето, дојде утредента пред 10саат, не спиела цела ноќ ја нишала. Јас трудна, 2 недели слушав што ке сум правела јас па и она ако плачело бебето мое така, тешко мене, а бе не знаете што беше тоа и на крај ми прекипа и и реков ич не се секирај тебе не ти го даваме јас и мм што знаеме ке правиме. Одтогаш не спомна. Тоа е, се снаоѓаме ден за ден.

На Ano, Coco31, Giovanna и 15 други им се допаѓа ова.
  4. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    499
    Да бидам искрена истите коментари ги добивам
    Второ ти е знаеше како ќе биди
    Како сакаш бебе
    Како сакаш мајка
    Родителите се да си ги гледаат децата а бабите биле да си играат
    До 7 на сабајле стоевме со мм со грчевите со бебуш, првиот беше бубалка како бебе да немавме
    И сите коментари се од свеки, мајка ми е почината
    И колку и да шлапоти напати ми се најдува, пошто нема кој.

Е сега моментот
    Пред да останам бремена бев физички мн активна
    Се породив со царски и не смеев да вежбам, ама ете дојде и тој период кај што смеам
    Што мислите дали е себично од моја страна што ќе му го оставам беби на мм три пати неделно по 1,1/2 за да вежбам
    И за психава ми треба да бидам искрена

На Coco31, јolene, strelec231992 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.521
    Допаѓања:
    33.096
    Никако. Да не си помислила. На шо личи тоа? Да вежбала? Па и 3 пати неделно? Ауууу, не не. :shake::shake::shake:

:rofl::rofl::rofl: Иди бе бегај, себично. Не е себично, браво за желбата :l:
    Јас никако да се натерам во теретана да се запишам :smirk:

На Трагедијаупмм, Coco31, Mother of 2boys и 14 други им се допаѓа ова.
  6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    11.715
    Извини, дилемата ти е безвеза. Да тргниш и нас да не натераш после.
    Ју гоу грл.

На Трагедијаупмм, Mother of 2boys, Giovanna и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Секогаш е потребно да имаш време за себе. Какво себично. Ако имаш желба и кој да причува дете да си посветиш 1 саат за тебе ич да не се замараш за друго. Ако сме мајки незначи дека не смееме да иаме врмее за себе и дека тоа е себично.:hug:

На Трагедијаупмм, јolene, kozuf и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    6.527
    Нее,зошто да е .И јас многу сакам никако да се запишам.
    На сите ни треба за психава :D

На Carolin., l-a-d-y-di и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  9. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.275
    Допаѓања:
    67.883
    Татко е, не е бејбиситер па да му го оставаш. Ништо нема себично, ниту пак за прашување, он прашува ли дали да ти го остави за да оди негде, или си оди само?

Иначе, тоа не се совети, тоа како ситење му доаѓа, аааа ќе видиш ти, нити пак е добронамерно, само со некаква негативна енергија. И да не се жалиш, аааа ќе се смени, ќе видиш, што, мирно било, те слушало? Уживај додека трае, тек после ќе видиш.
    Ееее и јас пред да се омажам така мислев, ама кога се омажив одма друго беше, ќе видиш, почекај.
    Нити се совети, нити ништо, само сакаат да ти е мизерно како што на нив им било. Нит сакам да слушам такви работи, ги сечам во корен.

На Трагедијаупмм, MeowMeow, Giovanna и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.829
    Допаѓања:
    9.682
    Да тргнеш таман од понеделник е 01ви нов месец
    Гоу гоу гоуу мамасита :muscle:

На LiquidLuna, l-a-d-y-di и sani99 им се допаѓа ова.
  11. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    499
    Ве гушкам сите
    Моментално сум со сипаници кои ги добив од големиот и божем сум изолирана од бебуш да не го фатат- мм и свеки се со него да не го фаќам жива жаришта сум, точка до точка
    Ако ко кренав температура цел ден бев со него и спиев со него ама мм е оптимист дека нема да го фатат
    Стварно ми е претежок период и ми значи вашата подршка❤️❤️
    Плус сама со себе малце ме мана на психа, а од друга страна гледам дека ако не си се грижиш сам за себе никој нема
    Кога се можело вака па зошто да не може да се снајдат за 3 пати неделно,
    А и рутината стварно ме уби

П.С. Стварно на мајките им треба и време за себе

На Ano, Трагедијаупмм, Coco31 и 14 други им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.250
    Допаѓања:
    24.704
    Моето бебе фати сипаници на 2 месеци од брат му и многу лесно помина, мислам дека џабе се изолираш, инкубацијата е 2 недели, можеби се веќе пренесени а можеби и нема да фати.

Мене со 2рово многу ми е полесно и поубаво, уживам, жими се уживам :D си излегувам со количка и тротинет, ништо не ми било страв како со првото, а и второво е бајче спрема првото.
    Коментари никакви не ме допираат ^_^ ич ич од едно уво влегува од др излегува :lol:

На Coco31, Giovanna, DELFINA81 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Јас со првото бев 'слуга' на сите околу мене. Се притресував од секој еден коментар.
    Толку многу психички ме изремети тоа.

Сега со второво не допира ништо до мене.
    Даваш измолзено или ад за да отидеш на фризер или со другарки?
    Хел јеа.
    Кој ве врти.

Јас сум си мајка и ако можам да се организирам со маж,ќе одам и на крај на свет,па тогаш нема да бидам помалце мајка.
    Повеќе уживам сега со две деца. Поисполнета,посилна и повеќе се сакам и себеси.
    Им се смеам кога некој ќе проба пак да ми 'попува'.

Уживај си, и биди си најдобра верзија од себе. За себе ,па и за децата после.

На Ano, Трагедијаупмм, Coco31 и 20 други им се допаѓа ова.
  14. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    Никој не бара да не тапшате по рамо,сите ја знаеме реалноста, јас не викам дека се ми е розево и дека нема денови кога сум ненаспана и ненајадена. Верувам дека сите што планираат бременост се свесни дека дефинитивно нема да спиеш до 12попладне и цела ноќ серии да гледаш. Ама фокусот исклучиво на негативното секако не е добро. Впрочем секоја нова фаза во животот е тешка сама по себе дур не се навикнеш. И да јас не сум барала совети а сум добивала,тоа е проблемот. Само мислам дека повеќе треба да ни е фокусот на давање кураж и совети кои практично ќе помогнат отколку психичко утепување дека животот завршува кога ќе родиш. Се менува да ама не завршува.

Последна измена: 28 март 2024
    На Трагедијаупмм, Coco31, Leanne и 12 други им се допаѓа ова.
  15. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    1.189
    Не знам какви негативни луѓе имате околу вас што ви се ситат, мене сите ми викаа леле најубавиот период ви е сега, уживајте. И после како воз кога ме мавна првите недели.. :D ама стварно како што растат децата е сѐ поубаво, не се секирајте ако не уживате во првите месеци, натаму станува поинтересно и полесно

На Трагедијаупмм, Coco31, Leanne и 9 други им се допаѓа ова.
  16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.275
    Допаѓања:
    67.883
    Секакви луѓе, комшии на улица што ќе те застанат, рандом луѓе буквално зошто изгледа кога си трудна, или си со дете, се осеќаат луѓето дека може да си кажат што мислат. И најчесто е негативното.
    Убаво што си немала такви во околина. Добро е да се слушне дека не е таков цел народов, што дрнда само глупости колку да се најде во муабет.

На Трагедијаупмм, Leanne, MeowMeow и 6 други им се допаѓа ова.
  17. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.299
    Допаѓања:
    6.832
    Време за себе секогаш е добредојдено и убаво за психа.
    Од пред 5 месеци слушам онлајн курсеви за италијански. Некогаш се погодува малата да спие па пуштам бебифон и одам во другата соба, а некогаш мм ја чува. Не го прашуваам дали сака или дали има друга работа. Па и мене ми треба одмор, ми треба да правам нешто за себе. Сега за некој месец кога ќе почнеме со цврста храна уште толку ќе ми се исполни времето, па секоја минута за себе е драгоцена. Колку сака нека звучи себично,така е.
    Утрово правев браунис и реков со кафето таман. Сакајќи да ги декорирам да изгледа поубаво ставив јагода за декорација. И така фино си ги дојадов јаготките, кога ми текна дека дојам и дека се алергени, абе жива се изедов. Се одмолзив два пати и ад и давав за тоа време. Дури сега пред еден час и дадов да цица па среќа нема ништо. Ама веќе нема да ми текне да јадам нешто а да не размислам два пати.
    А убави ми испаднаа брауните, да можев ќе ви испратев по едно парче.:)
    Моиве деца се разлика 3г и 3 месеци. Читајќи ве погоре ми дадовте надеж дека кога ќе пораснат ќе се дружат, ќе си се доверуваат и ќе се грижат еден за друг. Малку ми е мисла дека не се ист пол па као да не се дружат помалце ама познавам многу примери каде живот даваат брат за сестра и обратно. :) Нема некое правило посебно.Јас и сестра ми сме 8 год разлика па дури сега на овие години сме поблиски, последниве 5 години. Претходно небо и земја бевме, скроз различни погледи на животот. Ние додуша и различни карактери сме ама и големата разлика во години си го направи своето.
    Сега моментално да ме прашате ќе кажам дека оваа разлика е идеална бидејќи големиот разбира што му се кажува и ми помага. Воопшто не е љубоморен на сестра му за вниманието кое и се посветува, бидејќи и со него доста сме зборувале што не очекува, што треба да прави, како да се однесува. Мене многу ми беше страв од овој период посебно првата година од бебево ама еве засега добро тераме.:) За понатаму ќе видиме. Да сме живи и здрави само.

На Ano, Трагедијаупмм, Coco31 и 11 други им се допаѓа ова.
  18. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    679
    Допаѓања:
    920
    Какво себично, оди посвети си време и за себе. Им требаме силни мами :l:
    Од 3 месец вежбам 3 пати неделно, не сум ни помислила дали е себично, бебе си е со тато нека се дружат и тие :)

На l-a-d-y-di и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  19. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.037
    И мене ми мрчат дека некогаш го заспивам на гради.. па кога ако не сега? Кога ќе има години и нема да сака да го фатам за рака а не па да го успијам така.. 2месеци сме и обавезно еднаш до два пати во денот заспиваме така ем јас одмарам ем он наспан. Па кога ќе ми се избаци некој од врата па легни го ако заспал. Па нејќам? Или "ама еј 3 месеци ќе направи ќе го навикнеш така ќе плаче кога ќе го чува некој друг или кпга ќе проба да го успие" "ќе тргнеш на работа не го учи многу да е приврзан за тебе" Па за кој да е? За баба му? Хах.. И имам страв кога ќе треба да го оставам со мм претежно саат време пошто не поминуваат мн време сами и не знам како ќе се снајде. Имам и страв со свекривка кога го оставам за да не му даде вода случајно:rofl: тоа и го буцкав мм да не му дава кога ние не сме дома ама ни она подолго од 2ч не останала со него така да мирна глава. И јас да се надоврзам на една мајка погоре:l: и јас некад се осеќам дека дете не ме сака не ме осеќа кога плаче и не можам да го смирам,зар не знае дека јас сум му мама,дека е дел од мене?
    Има моменти кога без разлика кој му збори он вперен во мене заљубено гледа ама има и кај што се осеќам неспособна да го смирам пошто е нешто вознемирен

На Ano, Erika.greeneyes, Coco31 и 9 други им се допаѓа ова.
  20. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    679
    Допаѓања:
    920
    Абе зошто да не јадеш јагоди, зар сите алергени треба да ги исфрлиме од исхрана ако доиме? Или имало бебето реакција до сега?