Zdravo mamicki stari i novi kako sto cirnav ima i trudnicki @joy1 so lesno bremenosta iskreno nikoja mamicka ne poznavam no od sesrce se izraduvav koga procitav i so sreka fakultetot bogami sekoja cest @Mariangel guski i backi Za naseto feminsko herojce i za tebe supermamicka period e takov izdrzi ke pomine i toa SE najdobro vi posakuvam @NanaMia cestito kerkicka sega uzivajte i imajte mirni bebeski denovi ispolneti so sonce i guski i nasmevki imase i edna mamicka so bliznacinja cestito bebuskite neznam koja bese da ja tagiram, za site mamicki koi slavea rodenden so zakasnuvanje srekni i veseli da ste cel zivot. @zuto . @Mari* ne se grizi mnogu i ne SE opteretuvaj so dvonedelnite gosti brzo ke ti pominat tie denovi gledaj si bebuska i prvo beba posle gostite . Kolku strani ste ispisale edvaj iscitav no i nesto mozebi propustiv no nenamerno. Ete ja zaboraviv @eleni27 mamicke izdrzi uste malku sekoja cest detence Pa sega uste dve srcenca malecki opusti se i uzivaj guski do tebe. Ajde da si kazam i Jas nakratko. Izminatiov period vesel so bebuska i mm, no kako i kaj site nervozi od strana ama pocnav i jas da gi stavam site na ignor. Moeto skapoceno vreme go koristam samo za moite najmili za nikoj drug. Svekrvi ova ona sekoj si ima svoj zivot i ne mi e blisku no umee da ME izvadi od takt ama Pa aj si vikam daleku ostaj ja neka si vleguva vo film jas ne sum kako nea da go ostavam bebco so tri meseci vozrast i da odam tuginja da pecalam pa ke Mi kazuva taa gledala deca e mnogu go ispotila go videla na deset god a na osumnaeset mu rekle dovolno SI vozrasen da se grizis za sebe i sega jas treba da se nerviram za takvi licnosti ne fala prijatno. Da ostavam tie nevazni raboti tuku da kazam bebka sekoj den noviteti vadi abe da ja izruckas sama saka da jade Pa se rasprava so mene koga ja hranam . Nesto ne spie preku den mnogu saka da setka se raduva na sekoj koj seta kuce i samo brbla nesto . Si se raduvam kolku mi e ubav zivotov i so site grizi i so site radosti. Kafe mafe piena odmorena rucek gotov bebuska posle ke setame ubavo vremencevo. I ne mi treba vreme za mene da si zemam ama za toa drug pat ke vi pisam . Mamicki uzivajte vo sekoj moment so slatkite bebuskite. Se citame i pisuvame naskoro pak Imajte so
Добар ден мами. Денес славам лани на денешен дознав дека сум бремена со беба. Инаку, се спрема зимница за неа , сливи, кајсии, праски, цреши , мама беше вредна и нешто замрзна а нешто компот направи за да нема зима за бебе. Сега се думам дали да и ги дупнам ушињата или да ја оставам сама да одлучи кога ќе порасне? Некоја мајка нека кажи искуство на колку месеци сте ги дупнале ушињата и како поминавте, дали бебе плачеше, ако да - колку (дали неколку дена имаше мака или само секундата) Сега заслужено одмарам после зимницава со кафенце додека бебе спие .
Jas nema da i dupam ushi. Ne ja gledam ni potrebata ni benefitot na bebeto od toa sto ke ima dupnati ushi. Ke ja boli ke ja cesa nema da spie ke faka so racinja i moze da inficira. Za sto? Vremevo krsh.. ili nejs zavrne ili neka zaladi. Puknav. Bebevo dreme. Uste setanje i banjanje pa ke spie. Pocna u 8 i pol da zaspiva i stanuva u 7. Polesno mi bese u 10 koga zaspivase. Ama sega barem ne me bara koga ke zaspie pa mozam da krenam noze i da odmoram navecer. Loshoto e shto od premor ne mozam da spijam poveke. Utre sum u haos. Drzete sreka.
Eve me,dodeka spie malava da si pisam jas. @joy1 cestito za bremenosta,so lesno !i cestitki za fukultetot.bravo za vas kako uspevate da postignete i deca i bremenost i ucenjei posle mazite bile posilniot pol...aaa zimi takvoto (izvinete na izraz). Jas denes morav na lekar za glavobolkite i svekrva mi ja cuvase malava.i si vikam lugje fala bogu sto ziveeme posebno.Kako sto sum stanala nervozna ke neznam ponekogas i da se kontroliram so zboram.Znam mnogu ke recat em ja cuva em ke zboris ama zenata si e malku inat.Znaci se sto ke i receme so mm da ne pravi,ako namislila ona-nas koj ne sisapreeska si idam doma i sme i rekle da stava pernici pokraj krevetce deka malava ekspresno se prevrtuva na stomak i se lizga i moze da padne.i ja i vikam trebalo da stavis pernici deka se vrti i vo son i ona vika ne se vrti i ja vikam se vrti kako ne,jas ja gledam celo vreme.i ona pak mi vika ne be ne se vrti i se iznervirav i malku so povisok ton vikam e kako ne se vrti zar neznam jas a znaes i ti(a ic nejkam da se kontram so lugjeto,samo so mm sakam).Ama stvarno nekako ne mi dozvoluvaat jas da bidam majkata.Jas i davam da pie voda posle kasa ona vika ne i davaj,jas sakam da ja presoblecam ona odi po mene i vika ne. I najinteresno-do 2meseci ona ja banjase i na nea celo vreme i e zesko(zenata i leto i zimo e po kratki) i samo ni vikase da ne sme palele ogan za banjanje zesko bilo(nejze i bilo zesko).sekoj den se objasnuvavme.i ide eden den nadvor 25-30stepeni.ona ja uspala i ja do wc bev i se vrakam a ona ja pokrila so 2 kebenca i vikam zesko sto ja pokrivas -vika aaa ne mene ladnicko mi e.neka bide pokriena....e toa e nemozeme so niv a i bez niv Otidov jas da se spremam ke odime na ortoped vecer pa da sreduvam edno po edno
Од исти родители, иста мајка ги родила, во ист период од годината се родени, исто ги гледам и хранам ама ете поголемиот и помалиот син се ден и ноќ. Не за џабе викаат секое бебе е приказна за себе. Знам дека има тема за грчеви со разни совети, препарати и сл, но ме интересира дали има нешто што помага или трпение-спасение само? Спремна сум за второво, но доколку има некој чудотворен лек зошто да не се проба. @joy1 честитки и со лесно да си ја износиш бременоста, а и факултетот да си го завршиш Мами кои доите/сте доеле, кој вид на контрацепција користите? Уште не сум отишла на гинеколог (утре ќе закажам), тој да ми препише што е безбедно при доење.
Vi se sluchilo li nekoj da vi vika da mu go dadete krpcheto na 5 mesechno bebe da se izbrishe sam usteto???
Хахахах, ме насмеа, мене ми кажаа сум требала веќе нокширче да купам време му е на син ми да ги фрли пелените (13 месеци е) Од сега само си се смеам на такви коментари
Aаааа не не не, тој метод кај нас никако, преголем ризик. Што вика мм јас останувам трудна само ако помине покрај мене
Освен класичните, кондон, спирала, дијафрагма...може minipille. Го содржат хормонот Gestagen кој ќе влијае на здебелување на мембраната na грлото од матката и не може да дојде до вгнездување во ендометриум, но нема да влијае на млеко. Ова јас колку што знам , Др. поубаво ќе ти каже. Евентуално монитор за овулација кој би го користела со обратна намена од првичната.
Не знам, за мене кажувам во животот кондом не сме користеле, ниту па контрацептивни пилули, дијафрагми и триста чуда. Во 17 години што сме заедно, еднаш решивме дете да имаме, не се пазевме тој месец и родив. Од тогаш истиот метод, па еве нема ништо. Односи 2 пати неделно. Можеби дека не е пречесто, не знам па не се фатило од предсемена, или на пример вечерта и пак рано сабалје тоа ретко
@joy1 јас ко падната од Марс Сконцентрирана на одредени теми на форумов па пропуштам битни и прекрасни вести. Нека е со среќа, ти посакувам лесна бременост и овој пат едно братче, да ги чува двете дадички.
Eхе малава ми е 6 месеци па свекрва ми завчера рече сме морале уште сега нокшир да и купиме,да се навикнува
Ejjj,znaci ne mozes da se razberes so lugevo kako covek. Retko me pogagja nekoj post od grupite za majki i deca na fb,no vecerva aj rekov da konentiram. Abe vednas koja od koja pogolema majka ti se pravi,taa mu davala se da jade,nemala slusnato za proso,amarant kinoa,i pak imala zdravo dete. Pa neka ti e zdravo i zivo cel zivot,pa i da e od frutolino i biskviti na 6+,i moeto so hrana za vrapci i papagali izrasna. Drugo,soprugot na prijatelka celo vreme mi bode oci,kako jas nea sum ja ,,ucela,, nekoi raboti. Abe zlaten,jas na nikoj noz vo vrat ne mu stavam,sekoj si znae za svoeto dete sto e najdobro,ti ako sakas davaj mu i od pivoto i cigarata tvoi neka proba,samo mene ne me stavaj na dneven red. Treto,cel den zvonam kaj X osoba,ja nema. Se skarale doma. Ako doma ne vi se odnosite kako treba,moze mu trebas na nekoj drug,ili cel svet e vinoven za kavgite vasi. Morav da se ispukam,narodov ne mozam veke da go definiram. Glupokja i prostokja na nivou!!!! Site samo za tug gz gajle berat. Nie dobri,sinko pocna da spaga vo grupata na ,,nemirkovci,, no poleka ke se sredi. Period e,si vikam,kje pomine. Dobra nok majki!
Isto i mene edna prijatelka sega skoro mi rece deka sin mi sum go hranela kako vrabec da bil. Prosoto bilo hrana za vrabci....rece taa pametnata gospoza