Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    1.234
    I nie isto razmisluvavme za kola i na kraj odlucivme nova sto i nas finansiski ke ne iscrpi ama nemozeme veke so polovnive celo vreme na majstor i celo vreme barame delovi da kupime. Dodeka popravime edna rabota se rasipale uste dve. Trgnuvame na dolg pat obavezno nekoja sijalicka sveti. Kolku sto ja kupivme uste tolku plativme za popravanje poslednive 5 godini. Utre odime nova kola da kupime pa zdravje ke vrakjame kolku mozeme na krediot. Kolata ke stigne za 6 meseci, a togas ke bide gotov i stanot sto go uplativme pa ke treba da se opremuva, a nie ke bideme so 2 krediti. Ajde zdravje si vikame edno po edno ke rizikuvame kolku ke bide pametna odluka ke vidime. Ako zaglavime sekako nesto moze da se prodade i da se zatvori kreditot:wasntme:

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.822
    Допаѓања:
    23.623
    Секој на момент помислува на стариот живот, ама не би се вратила, се си има своја убавина, млада си и пресно породена, дај си време, посебно со прво дете е потешко оти на интернет е многу "розево" и лесно прикажано мајчинството па појма немаме што не чека, бар јас така бев првиот пат на 29 год. Незнаев дека толку нема спиење, стварно незнаев и се ми дојде шок, па еве после 5 год на 34 родив уште едно. Морам да кажам дека пред 5 год се ми беше физички полесно за разлика од сега на 35 (за 10 дена ги правам). Кога би се вратило времето би родила 2 до 30 год.
    Уште нешто, замисли па на 35 год да сакаш дете и да неможеш да го имаш... Оти не е така лесно секаде за бебе, сега требало да биде и нека ви е живо и здраво :sun:

На Mumoftwo30, Ceneva, Mother of 2boys и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    8.742
    Не му кажувај за моево мислење ама..
    Ако треба кредит да се зема за кола од салон и да се заглавиш, јас не би.
    Ние до скоро бевме со два кредити, станбен и потрошувачки, никогаш пак не би земала дур не го исплатам станбениот. Плус кола ја купуваш нова, искачаш од салон, одма губи на вредност. За 5 години ќе почне да свети нешто сигурно.
    Сега кога решававме за нова кола едната опција беше од салон на кредит или 8 години стара. Да ти кажам се одлучивме за 8 години стар џип и не чинеше три пати поевтино него таа од салон да ја земевме. Година дена го возиме, да не урочам ама како од салон е, никаков проблем сме немале.
    Е сега ако имаш кеш да си платиш во салон е друг муабет. Така и јас би земала нова кола :D

На Mumoftwo30, Isabel, Isabela23 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Skyler81

Skyler81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2024
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    636
    Еве јас го родив синко на 42, после години и години борба со стерилитет, сакан, чекан, мислев се песна ќе ми биде. Ама на почетокот главата не знаев кај ми е. По цели ноќи неспиена, раат ниту да јадам, ниту до вц да отидам, плачев без престан и ден и ноќ првите два месеци. Неколку пати си помислив што ми требаше ова, колку мирно ми беше пред бебо, па ми доаѓаше сама на себе шамар да си залепам што воопшто ми доаѓаат такви мисли после пеколот низ кој поминав за да стигнам до тоа бебе. И така негде до кај трети месец, после дали бебе се смени, дали јас се навикнав на новиов живот, почнав да уживам со него. Еве го сега 8 месеци, човече е веќе, секој ден ми е се поубав и поубав и за ништо на светов не би го сменила животов со синко.

На Mumoftwo30, Coco31, Mother of 2boys и 13 други им се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.081
    Допаѓања:
    21.630
    Ааа Рокефелер, чао од салон :D
    На рати ќе биде, условите ми се привлечни. Понова кола, а има простор за договор за исплата на подолго време. Ова шо го имаме сега, лани го земавме што кажа членката погоре, до сега ја преплативме во делови.

Јас инаку ни услови за кредит не исполнувам :drunk:

На Mumoftwo30, Mucika, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  6. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.101
    Сакаше да каже, кога се давиш, не се дава совет за биди благодарна има и полошо. Членката е ново печена мајка, релативно млада, со куп нестабилизирани хормони, носталгија за стариот живот, ненаспаност и можност за ппд. На 23 веројатно не ни размислувала за плодност. Јас би рекла, подобар совет, има причина зошто токму сега се случило тоа што се случило. Ќе ја охрабрам и ќе кажам, имам пријатели кои станаа родители уште помлади. На моја возраст веќе имаат пораснати деца, кога требало да трчаат по нив, имале можност, енергија, неистрошени нерви. Уште се млади, животот е пред нив, им останува да си го живеат, пораснале деца.

Секој има своја тежина во животот, сочуствуваме со туѓото, но своето секогаш боли највеќе. Треба да си благодарен за тоа што го имаш, но не поради тоа што друг го нема. Секоја судбина е различна. Но, и твоето е во ред. Ако ти дава мир кога ти е тешко, продолжи.

На Inana123, Fenix05, DaisyDream и 9 други им се допаѓа ова.
  7. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    506
    Кои се условите ако знаеш да ми кажеш?

8. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.516
    Допаѓања:
    9.672
    Како јас да се читам.
    Јас прво бебе на 39 год.Претходно 12 год брак без бебе,шетање секаде без брзање,дискотеки,одмори све тоа на раат,спиење до колку си јас сакам,ама душата празна,со мм се каравме за безвеза работи.
    Сакавме и се боревме мн.време за бебе.Кога го добив животот за 360 степени ми се смени.
    Ненаспиена,ненајадена како што треба,тотално многу поразлично од пред тоа,свесна бев дека ќе има промени,ама имаше моменти кога плачев и плачев иако во зрели години,си велев што ми требаше ова,ама кога се сетев низ што се поминав не шамар,бокс ми се идеше да си удрам...Како поминуваше времето работите си легнаа на место и бев посреќна и уживав во мајчинството.
    Еве сега имам и близнаци на 42.скоро 43 год.многу е тешко деф.да се чуваат деца на позрели години.ама така требало да биде,ме радуваат секој ден 3 те дечиња,исполнета сум како мајка тоа ми е најважно.
    Така да @dead.flower23 млада си,можеш,стисни заби издржи го овај период нема да е се'така.
    Те гушкаме тука сите на поддршка.

На Marsi*, Ceneva, Mother of 2boys и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    1.682
    Jas poveketo raboti gi primam verski ako moze da se objasni taka. Si kupivme stan pa soprugot nekogas se zali zs ne e kuka ke sme imale dvor za deca da rastat poubavo. Ej bidi blagodaren nekoi ni stan nemaat, taka me uci verata treba da sum blagodarna za toa sto go imam bidejki ima i poloso od mene. Neli se zalime cevli crveni pa beli nemame pa koga ke vidime covek vo kolicka ke pomislime ni cevli mi trebaat ni niss. Taka e i so bebe, neka e blagodarna sto stana majka pa neka i mlada duri i poubavo na moi 30 god veke golemo ke mu e a jas tek rastam bebe. Samo neka pobara strucna pomos da ne premine vo depresija bidejki poslednata nejzina recenica ne mi bese bas vo red. Tuka sme za poddrska sekako ama smetam koga veke imame problem treba strucno resenie da pobarame sto ne e sram vo denesno vreme. Smetam deka clenkata ke me sfati i se izvinuvam ako navrediv ama pisav samo moe mislenje.

На l-a-d-y-di му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    4.190
    Добро е што постои форумов и темиве а и мајки кои се искрени не претставуваат се розево и можеме да си кажеме дека на сите ни поминало низ глава тоа :”што ми требаше”, дека сите бракови трпат искушенија со доаѓањето на дете, дека сите патиме барем за еден мал дел од таа слобода претходно, посебно можноста за сон,иако ги сакаме највеќе на свет овие суштества мали, се соочуваме со големи предизвици и психички и физички напори. Ниеден брак, семејство не е совршено. Дали е поради анонимноста на форумот ама многу значи да бидеме искрени една со друга , тоа барем мене ми дава дополнителна мотивација.
    Само едно знам и по тоа се водам во потешките денови а истото ќе ти го кажам и тебе @dead.flower23 се се фази и се проаѓа. Човек на се се навикнува. И уморот ти станува секојдневие, и неспиењето е нормално а и се помируваш дека стариот живот нема да се врати само наоѓаш начини да не се запоставиш себеси. Издржи , млада си и силна и не си единствена која што проаѓа низ тоа. Најубавото во животот го имаш во раце .

На Калатеа, warrior, Coco31 и 25 други им се допаѓа ова.
  11. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    1.234
    Taka e ja preplativme i sega mm mi vika ja popravivme se so orginal delovi ja sredivme i karoseriski i treba da ja prodademe na nekoj i kojznae dali ke se prodade za ubava suma. Jas pa mu vikam prodavaj ja dodeka ne pojavi nov problem sega e vremeto. Sekoj mesec nesto pojavuva posto luksuzna kola i polna so elektronika

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. dead.flower23

dead.flower23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    825
    Фала ви мили мајки, тешко е многу особено кога си навикнат на друг стил на живот но се надевам ќе имам сила да издржам и да му обезбедам се што заслужува ова мало сонце. Ви благодарам на поддршката на сите :l:

На Mumoftwo30, Giiirl23, Sun&Moon и 16 други им се допаѓа ова.
  13. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.145
    Допаѓања:
    73.311
    Коментарот не ти е место, затоа што темата ин витро не е за ние мајките да се тешиме. Доколку сакаш да дадеш совет размисли како ќе го напишеш и што сакаш да кажеш. Без разлика што мислењето не ти е злонамерно.

На Mumoftwo30, Giiirl23, Inana123 и 12 други им се допаѓа ова.
  14. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.944
    Допаѓања:
    4.830
    Веќе ти одгооворила друга членка. Го делам мислењето со неа.

На Mumoftwo30, Besbes24, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    736
    4ипол години и уште траат :D:D

На Besbes24 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.591
    Допаѓања:
    7.848
    Мила тешко е на почеток, хормони во дисбаланс. Сето тоа што го чувствуваш е нормално. Допрва се поврзувате со бебе. Секој почеток е тежок, за било што, дали кариера, дали нешто друго, ама со тек на време станува полесно. Барај помош од фамилија и ќе бидете во ред. Инаку за секоја навика има и одвика нели ;)
    Ама ти си млада, полна си уште со енергија, ќе постигнеш се и ќе најдеш некој начин да можеш и на дете да се посветиш, а и да не си се запоставиш и себе и твојот стил на живот. Нема да е се 100 посто ама пак ќе си направиш баланс. И ти среќна и дете среќно.
    А плус верувај ми потаму кога тие очиња ќе те погледнат и ќе ти кажат мама, светот ќе ти биде само детето, пак ќе си бараш и време за себе ама тоа ќе ти биде втор план.
    Дај си време да слегнат работите, сега ти е се ново и чекориш по непознато и се осеќаш несигурно. А ако се осеќаш сеуште така и по некој месец слободно си побарај стручна помош, нема срам во тоа. Ама јас мислам ќе бидеш во ред. Млада си и само кажи си можам јас се да постигнам ;)

На Mumoftwo30, mal.ecka, l-a-d-y-di и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    4.642
    Земајте колата! Ќе ве освежи и емотивно. Ама правилото е прво кредит за стан па за кола, а после ако немаш што да им правиш на парите стан за издавање :D. И јас сум за нова, таква колку што ти дозволува џебот, со се лизингот :D. Ние пред 10-15 год земавме нова, уште не служи топ си е, ама е веќе застарена, сега стан земавме и не ми е неопходно да ја менуваме, ама за некоја година ќе мора да се смени. Е маж ми сакал “појака'' кола, таква нема шанси да земе нова, затоа гледа поволни, ама јас сепак сум за просечна кола нова, само тешко ми е да се помирам со фактот дека одма ќе се исчука на уште не извадени најлончиња, ама тоа е Скопје. Ние со кредити од 0 изградивме се, само паметно да се користат, кој ти дава пари иначе и да не се од овие брзи кредити. Првиот кредит што го земавме, од што ни беше страв да не немаме за рата, го направивме на 30 години и рата од 30 евра :D.

На IRBBB, l-a-d-y-di, Mom's_life и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.591
    Допаѓања:
    7.848
    Земајте кола. Сега и ние се подновивме со Јееp. Мм се мислеше многу дали да го земи. Јас едно му реков еднаш сме млади и полни енергија да работиме и дозволиме такво нешто. Ако не се ни се угоди за една година ќе го продадеме и готово. Не губиш нешто многу.

На LiquidLuna и sani99 им се допаѓа ова.
  19. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    18.032
    Здраво мајки :D

Бебо спие, јас избањата лежам до него, опцијата беше да вежбам и да се туширам на брзина или едно бањање да удрам со сите салтанати епа бидна второто. И пилинг направив, маска ставив на лицево и го подсредив колку толку, се излакирав, а бе ко нова се осеќам :lol: колку малку треба за да се почуствува човек убаво :inlove:

Бебо конечно почна да спие преку ден по саат ипол 2 пати без будење вртење и 32133 пати презаспивање, исто така и ноќите ни се помирни, се буди максимим 3 пати, ама можам да кажам и неделава поубаво дека јаде има 3 оброка и ужина. Јас почнав да не му давам преку ден цице освен пред дремка, гледам да пивне вода/овошје/компот имаме за него направено без многу шекер, јас тажам он гајле си нема. Ама се си мислам нема да успеам да го одбијам сега, нема шанси сам ми буричка брадавициве луѓе до Скопје и назад ми ги тегне, што му стана ова не знам не правеше вака, сега си игра со нив :!:
    Луѓе и што е ова не се дели од мене, ама буквално спие и ме држи за пижама, никој не може да го земе освен свекор ми и татко ми одма пишти, раце ми паднаа, нозе немам одиме сегде заедно за раче да го држам и цел ден ја мериме куќава, порано во сите одеше ова некоја сепарациска е пред година ама на најјако пуштена, не дај боже да ми текне во вц да отидам без него куќава во воздух е ^_^

Сте зборувале за кола.. мојата се продаде, мм има камионет пошо му треба за работа, не е баш практичен за низ град пошо паркинг место јок, имаме уште една дома на свекор ми, тој не ја вози толку често нова е од салон купена колата повеќе јас ја користам овие 3 месеци одколку он, ама мене ми е ептен глупо и ептен стресно кога ја возам се осеќам само пазам нешто да не и направам иако они зборат колата за возење е купена што ке и правиме да седи. Ама луѓето штеделе работеле и си ја купиле, јас да и направам нешто нема да си простам искрено. А плус и кога одиме некаде ја земаме со бебо скоро секогаш со таа сме, седиштето таму му го префрливме оти во камионетот нема да го препознаам после 1 ден :rofl:
    Мм е да купиме уште една половна како за мене и бебо, помалечка. А јас сум таа што мисли дали да земеме или не, реално ја кола користам сама да, ама сега по жешково па скоро и никаде да не одиме, да седи дома да даваме пари за регистрации на 2 коли не е малку, плус ваму имам на користење кога сакам, да одам на работа би се решила да земеме и би сакала, а сега сум 50-50 поарно да ги зачуваме тие пари одколку да ги пече во двор сонце летово :rofl:

Убав ден :f:

На Isabel, Coco31, l-a-d-y-di и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.591
    Допаѓања:
    7.848
    Денот при крај. Дете заспа. Тато на терен. Мама лежи и чита на форум и ја мрзи да стане да се истушира. Утре рано будни треба да сме, леле ќе има плачки зошто го будам. Одиме на советувалиште да го мерат и видат како е, па ако добиеме зелено светло да прима вакцина мрп, ако не ни ја одложи матичната ради жештиниве. Инаку јас сакам да си ја прими и да не му ја мислам.
    Деновите ми се така долги во последно, а ноќите кратки тоа чудо едно е. А пак кога ќе погледнам и преку ден не стигнувам да завршам се што сум намислила. Изгледа така иди тоа дете кога имаш, ти се чини денот долг, а ти фалат саати на крај :D каша попара кој ме разбра разбра :rofl:
    Ај одам да се тушнам и да му ја легнам и јас. Добра ноќ мамасити

На Isabel, Mumoftwo30, Giiirl23 и 11 други им се допаѓа ова.