1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    736
    Повели линк - https://topolino.mk/product/prekrivka-za-povivanje-galaxy-sevi-bebe/

Од тука го порачав но се зафркнав само едно, скоро доземав уште две. Чисто да имам резерва, а и брзо се растегнува. Битно брка работа јас сум презадоволна

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    17.190

Да одиш, јас по една недела одам со ранец, нешо перам во машина ако има потреба, некогаш на рака, се снаоѓаме :hai: ама веќе не се пресоблекуваме по 100пати така да во ролни вртам ми бере. Ставам и 3-4 аутфити резерва некогаш и не ги облекува.

На hello-kitty.90, kozuf и Miss_S им се допаѓа ова.
  3. Dejzi.2

Dejzi.2 Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2024
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    98
    Леле и јас сега за скоро се враќам на работа. Поголемото дете прваче, малово 8месеци во градинка ќе почне. Си се тешам сама дека се ќе биде во ред инаку за проодувањето, жив хаос сме и ние. Сака да оди а не може. И цело време да го држиш за раце и да оди. Седнување никако.

На Kikikikiri0405 и lackygirl им се допаѓа ова.
  4. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    1.518
    Синко не полни 6 месеци од денес почна да лази. Мама иако без сон пресреќна.

На Leanne, Speechless, Giiirl23 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    6.419
    Среќен роденден @lackygirl . Да е жив и здрав, голем да расте зетко :^:.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.313
    Допаѓања:
    3.730
    Дете со температура 40, чеп/сируп спушта до кај 38.5 и за 3 часа повторно крева до 40. Еве моментално е легнат на мене, се мачи, јачка, чекам да дојде 4тиот час за ново чепче. Што одлучува да направи мм во оваа ситуација?
    Зема 6 кошули и оди да ги пегла. Ги пегла цел ден, притоа барајќи закачалки го ваѓа надвор цел мој и негов гардеробер. Да повторам, 6 кошули се пеглаат од 11 часот. Сите плакари растурени.
    И што да правиш во ситуацијава? Каков сој се значи, нека им е алал.

На strelec231992, Carolin., Speechless и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.346
    Допаѓања:
    8.289
    Брзо да пројде кај малото. :hug:

Единствено логично сценарио:
    - маж дигнал 40 темп од детето, па да не те загрижува земал да пегла во сред лето на 50° за да ја извади :nod:(highfive)

Мајки, периодов бебо е пресладок! Убаво некаде прочитав дека 7миот месец е најубав во првата година. Иако сум преморена од будење на точно 1ч55мин ноќе, преку ден е мнооогу умен. Си игра на подлога цели денови, крева глава само да види дека сум во дневна ми се насмевнува и си продолжува :l:
    Сум си го светнала вц-то ко од каталог, пресреќна сум на секое влегување си правам "хехехехех" :rofl: не беше длабински онака до фуга до машина изрибано откако се роди бебе, само основно брзо чистење колку што стигав, денес остатокот од станот го пројдов, абе милина :inlove:

Беба од денес мести нозе за правилно лазење ама не сфаќа уште како е физиката па се џитка напред на глава (facepalm) забавно ќе биде периодов зошто стана струја брз и по спална за секунда оди на ќош.

Ама премил е бе ќе ме здогледа дека доаѓам од друга соба и рипа цел среќен и пишти како глувче :inlove:

Ајде одам да си наточам една чаша вино, со надеж дека се пожалив на фемина па ќе врзе ноќва сон :d:

На WhiteCat33, Coco31, Carolin. и 10 други им се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    6.419
    Побрзо да му помине на малото. Аман човек значи аман. Кога те читам, почнувам јас да се нервирам со болестиве. Челични живци требаат богами.
    Знам дека не ти е лесно, сама без помош, жал ми е што се сама мораш да минеш. Освен виртуелна гушка, и да ти кажам и ова ќе помине, и да се помолам за вас, ништо друго не можам да сторам и многу ми е криво :hug:. Нит те знам, нит те познавам, ама ете криво ми е оти нон стоп си под некаков стрес.

На Carolin., Lavender13, DaisyDream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    41.182
    Ве читам за болести кај деца и да не се подречеме ама моево само еднаш се разболе нели кога лежевме во болница и толку, сериозно се надевам дека нема често да се разболува, знам дека не е баш можно ама се надевам.
    Сум го дружела и со болни дечиња не прифатил фала богу, се надевам на силен имунитет. Мајка ми вели и јас освен од уши не се сеќава друго да сум била болна вака често, ама затоа нечесто кога ќе ме фатеше нешто да не знаат што е, си алуваа така.
    Еднаш направив епидемија од заушки во школо, прва ме фатија и држеа месец дена луѓе 10кг ослабнав и сите ги разболев. После некоја бактерија фатив целата бев со жлезди отечени колку тениско топче, 2м по болници ме маваа да дознаат што ми е. И денес сум таква, ретко сум болна, амаааа кога ќе се разболам…
    Само на мене да не е дете, мм па пораснал со бронхити, цело време од тоа лечен.

Ама јака ви душа вака, сериозно можам да замислам колку ви е мачно кога немате помош, а децата се болни, па уште и вие да сте болни…
    @Lavender13 со лесно мајка, нека минува бргу. Маж ти и да не пегла од него фајда за бебе ќе нема, само со тебе ќе сака да е, моево когс беше вака со 40тт само кај мене во раце сакаше.
    Онака мм нека ти се најде, јадење, чистење.
    Инаку ако не спушти тт пробај и со туширање, чорапи со оцет и вода, лепенки на чело, соблечи го голо, јас дури и клима пуштав само да го разладам, на крај секако мораше на доктор оти 41 качи. Ако продолжи да не спушта одете на итна. И види да не имаш грешка у дозата па да не спушта ради тоа, гледај убаво според килажа да дадеш, можеш најизменично сируп и чеп.

На deniz333, Carolin., Lavender13 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    368
    Јас да прашам за чепот, не
    Среќен роденден :^::party:
    Инаку и ние горе-долу така поминавме на одморот со 13 месечно бебе. В количка со молење, базенче не сакаше, само во море да ја држиш и да "плива".:D Навистина биле во право кога велеле дека најлесно е со мало бебе.

Јас еве 14 месеци поминуваат и се уште немам добиено. Исто задник и нозе ми исчезнаа, негде 4-5 кила послаба сум од пред бременост. А јадам. Јадам и не внимавам што повеќе од било кога. Ме прецица ова бебе.:D Ама значи има надеж после добивањето?

На Carolin., DaisyDream и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    368
    Ќе се разболуваат во градинка сигурно. Само си велам на сите да им поминува што побрзо и што полесно. @Lavender13 мајка со најлесно да поминете! Носи и на доктор да си мирна.

Јас сакам да прашам за чепот, не сум ставала досега ама работава ми изгледа дека ќе морам заради запек. Утре ќе ја однесам кај матичниот само да видам дали ќе одобри. Имате некои tips and tricks? Ги боли, плачат многу, се тргаат?

На Lavender13, Kikikikiri0405 и 1209 им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.602
    Допаѓања:
    22.732
    @1209 и јас така си мислев за првото, има имунитет, прв пат крена тт на годината, после роденденот, од некој од роденденот го префати. Потоа цела година ништо се до 2 год и 2 месеци кога почна во градинка :xцела година болен, цела, се можно прележа... 3, 4 антибиотици испи таа година. Потоа секоја следна година полесно, малово од 2 месеци беше со тт која не паѓаше, па антибиотик си доби на 3тиот ден од тт, потоа по 2 недели сипаниците си ги наследи од брат му, па на 7 месеци пак антибиотик, засега тоа, сепак се држиме :D сега од септември в градинка :tmi: знам што ме чека.
    Со помин само да е, мора да поминат за да стекнат имунитет.
    @Giiirl23 мачкам малку павловичева/кремче па ставам. Ништо полесно од ставање чепче.

На hello-kitty.90, Carolin., mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    41.182
    Не ги боли мислам, стави малце маст на газето јас јекодерм ставав и дигни му ги нозете и стави, не плачат една секунда е.

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    18.957
    Допаѓања:
    101.144
    Одма се топи чепчето, не боли тоа.

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.313
    Допаѓања:
    3.730
    Фала ти. Некако ми се чини уште незапочнат во градинка се поминавме. Како ли ќе биде зимава откако ќе почне во градинка, тоа ме плаши. Налет на се, кај него па и мене ме фаќа секој пат. Само што пишав тука вчера, осетив како треска, мерам температура оп, 39. Сабајлинава веќе и кашлица имам.

Фала мајки на сите, вчера пишав тука да се истушам. Имавме лоша вечер навистина, температура спаѓа до 39 и седи така. За час два пак 40. Изгоре детето, око не склопи. Повторно се јавив во дежурна служба да прашам за дозите на парацетамол и бруфен, иако се помали од тоа што пишуваше на форумов, ме уверија да се водам по тие дози. Дури и ми објаснуваше сестрата зошо треба тие дози ама немав ум ни сила да слушам.
    Сабајлинава е подобар, качува до 39 ама на 5-6 часа, не е на 2-3. Еве сега заспа цврсто, нека се одмори.

Него дали вака при високи температури, кога заспиваат, им се јавува оној бебешкиот startle рефлекс? Ме плаши искрено, многу изразено е.

16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    41.182
    Не се плаши, да и кај моето беше многу изразен, кога оздраве се смири.
    Јас искрено не издржав тука до тас тем да не го носам, знам како е таму и дека не сакаат ништо да направат ама стварно не ми е разбирливо како де ноншалантни толку, на моја другарка братучетки две близначки од тт како мали која не била третирана на време сега не се добри психички и 40 веќе ми е граница.
    Ќе му помине штом почна на саати да намалува уште ден ќе му се симне.

На Lavender13 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    2.642
    Имав гости, на поголемиот роденден славевме со сестра ми, зетот и децата. Сопругот замина на работа трета смена. Сакав хаосот да го раздигнам. Ама еве со бебе се гушкам и телефон во рака. Таман ќе станам ќе фатам нешто бебе одма ме вика :yawn:. Имам и алишта за постилање. Утре попладне (кога ќе стигнеме) одиме на одморче од 4ри дена. Му се радувам на животот. Фала ти животе мој :makeup:

На hello-kitty.90, Leanne, Coco31 и 13 други им се допаѓа ова.
  18. deasmamas

deasmamas Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2024
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    187
    Читам мислења наназад и за жал, многу ми е верно ова што го пиша.. Во 24та недела добив многу силни болки, на мојата матична и е замена дотичниот па јас (изгубена,исплашена) наместо Клиника, Чаир отидов кај овој.. Прво, се спремаше да си оди и некако со тешко срце и превртување очи ме прегледа. Иако е замена на матичната, ми го наплати прегледот 2000. Ок, ми беше гајле за парите ама ете. После ме извади од памет. Ми вика многу седиш, не треба да седиш, туку само да лежиш. И јас бев доста здебелена, не памтам тогаш точно но околу 15кг сигурно, но мислам се воздржа од коментари пошто маж ми беше со мене.. Никогаш повеќе кај него
    Едит: муабетот ми беше flower дека јас после пораѓај се здебелив уште повеќе. Сега дури, псоле година полека се враќам на старата килажа.. Коментари од типот: дебела, стрии целулит и слично цел живот си ги сфаќам многу при срце, но после пораѓај не. Кога некој ќе искоментира му викам: Ајде јас цел човек извадив од мене и затоа сум здебелена, твојот изговор кој е? Хормони работат, не си ставај на срце, се е минливо. Радувај се на бебуш

Последна измена: 19 август 2024
    На hello-kitty.90, lackygirl, Giiirl23 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    41.182
    Се пожалив од свекорите сеа и од мајка ми да се пожалам. Генерално никој не го чува, ретко го оставам може во 2м еднаш на кафе ако идам, покасно никако не се нафаќа да го чува кога е на работа сабајле особено, ајде и јас ја штедам гледам кога не е на работа да го причувува. Два пати го оставив на вечерно излегување и два пати на нос ми го излезе, таман ќе се спремам ќе излезам еве ја ѕвони во 11 многу плаче и те бара ајде доста ти е(нема врска кога ке идам секогаш е смирен и спие или буден и игра и не ме бара)
    Ни едно излегување не ми било на раат и со ќеф.
    Денес ќе иаме гости од друг град кој ги неаме видено цела година и сакавме да ги носиме во кафеана и после може на пијачка. Ја прашав дали ќе го чува за да не трчам по него цело време да можеме да се видиме и очекував барем дека еден ден ќе има разбирање дека е специјална прилика ќе жртвува сон за два саата или раат, ама она ми вика ќе го чувам ама докај 9-10 оти на работа сум утре. Викам ок не ми врши работа до толку и ми се налути еј.
    Значи ние ќе излезам во 8 и ќе трчам во 9-10 да го земам плус што веќе ќе му се спие и ќе биде ќисел и штом ќе го земам ќе се расони и ќе ме малтретира до ниедно време, значи не ми одговара. А до вчера беше на одмор не дека е преморена нешто.
    И стварно ептен криво ми падна оти испаѓа дека да ќе чуваат ама само како и колку на ним и одговара.
    Грижа на совест како да сака да ми набие што се осудувам да барам малце живот и време за себе покрај детето.
    Многу сум разочарана, зар не заслужувам ни еден ден да излезам без дете, зар никој не може да ми излезе во пресрет барем еднаш.

Морав да си кажам, ќешки во странство да бев барем немаше да ми биде криво дека 4 луѓе екстра околу нас, а ние сами чуваме дете 24/7 12м во год. Е тоа е.
    Исто за свадбата на брат ми ми направија и свекорите и они, дете цело време во мене беше, никој не го зема да го заигра, во 11 морав до него да одам и да си легнам, ни свадба видов ни забава, уште ми е криво едно оро со брат ми не изиграв.

На KikiKviki, Harper, hello-kitty.90 и 16 други им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    18.957
    Допаѓања:
    101.144
    Jaс муабет не би им правела, воопшто, и ќе им речам дека се безобразни. Мајка ми го чуваше додуша 7м кај мене, ама 7м освен што преку ден го чуваше навечер сама си го чував, немав слобода ич. Едно вежбање пола саат ко со сила го чуваше, божем којзнае што правам ако сакам да извежбам. И не се вртам ич околу нив. Јас искрено од свекрва ми кога ќе го земе немам мака, знам и прошетан е и наигран и најаден, наспан не сум баш сигурна мада успева некако да го заспие, со мајка ми немам слобода да го оставам, знам ќе заспие пред него и нема да го пази. Јес да е уморна од животот, ама да немаш контрола до толку да го чуваш е не знам. Дете си игра она спие седната ко да ја избркал некој на страна, идам од работа таа е сликата, и мм седнал до дете да не ја буди мајка ми го чува, он од дома работеше, му било незгодно да ја буди мајка ми.

На hello-kitty.90, Mumoftwo30, Malesia и 3 други им се допаѓа ова.