Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @M&M da, tuka sum, abe haos e i tuka so prevoz, duri i povekje odkolku vo Sk, baram za peshki ama daleku zhiveam nastrana malku i ni peshki ne mi se isplakja, treba min.30 min.da odam :(
    Od druga strana pak, mm samo sugerira, decata ta decata koj kje gi cuva, majkata trebalo da si e so niv do deka se mali i plus, ne se isplakjalo za malku pari da se maltretiram.....a od druga strana samo kuka za rabota nema stalna, troshoci si vrvat i kje se sheknam muslam od se, aman vekje, zatoa rekov da baram rabota i jas.
    Tebe bar ti se isplakja li sto odish? Sabota i nedela rabotish li?

На M&M и eleni27 им се допаѓа ова.
  2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Aj kazuvajte sto za rucek za utre da pravime? Vikam spageti, mm e kompliciran so jadenjeto, nisto od mandzi ne jade, 3-4 jadenja gi jade i se toa pa toa, ne mozam nisto od nego da si kasnam, jas se jadam, toj nisto i me mrzi da gotvam po 3 jadenja za site sekoj den :@

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  3. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Moze da vi se pridruzam ^_^
    I jas si baram rabota ama nekako tesko e.
    mm raboti so smeni pa dobro bi mi doslo nekolku sati da imam nesto rabota,dodeka e on doma da bide so malata inaku za bebisiter ne sum i za pari i za toa sto covek ke ostavam so malata.
    se molam za taa mala rabota da ja najdam saga da sega.

Naredno mi è so vozackava oti ja nemam ni jas:^)sega so jazikov si imam mala maka sa toa oti ne go znam celiot za da mi bide polesno.
    Isto i so vreme da se fati kniga:worried::whew:ke bide tesko ama moram da uspeam za vozackava,bez nea tesko.

edit :jas za rucek ke pravam pita ;)

На kallias, Girl-Rabbit и kelebeim*** им се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Еве ме мене. :)
    @Kitten не можам да пишам без прво да исчитам сѐ што сте пишале. Така работи моето OCD. :)

Драга @joy1 ме прерадува! Од сѐ срце ти посакувам убавини и леснотија! :party:

@zuto алал да ти е! :bow:

И сите останати многу ве поздравувам. Гледам +/- сите сте ок, се надевам и Магде е подобра деновиве! :l:
    Глобално убави теми читам за домаќинлук, мажи, контрацепција...

Ме снема оти се спремавме за долгоочекуваниот голем одмор во МК. Не дека беше голем, ама ми беше прво асално враќање после февруарското кое беше 3 дневно фијаско.
    И искрено, папсав. Кафиња, родители, ручеци, Грција, Битола, пријатели, куповки, свадби...
    Нејсе.

Уште првата вечер го натерав маж ми да ме однесе "дома". Поминавме пред зградата. Сѐ е исто. Колите на комшиите паркирани на старите места, малите канти за ѓубре, тркалезните светла кои светат навечер на влезната порта... Само "нашата" тераса во темница. Почна да боли празнотијата на станот која зрачеше од темницата. Таа содржи многу работи во себе. Нашата прва заедничка ноќ како самостојни луѓе, нашиот живот, нашите дружби, нашата кариера, мојата еманципација во кујна, неговата еманципација со усисивач и пегла, нашите драмулетки од кавги, јамбот и кафето на тераса, мојата бременост, првите ноќи, првите насмевки, првите чекори...

Си се изнаплакав. Кој ли се грижи сега за уличното маче пред зграда? ...
    Дали сето тоа ќе ме натера ова што е тука да ми стане поблиско на душава? Не знам.
    Како и што е во реалноста, нема простор за лигушење и романтизирање, па си ги избришав солзите и ајт понатаму.

Накратко - поминавме одично. Малата особено. Освен што имавме голема мака со возење во кола. А купувавме седиште за во кола затоа што немавме... Кога и да пробавме да ја ставиме во седиште, ко во оган да ја пикаме...
    Па беше борба со неа, рикање во кола, јас не знам како маж ми успеа да вози на тоа дерење, додека јас сѐ правев да ја смирам...

Покрај тоа, многу "отвори", почна да повторува многу зборови, да брзува два - три збора... Уживаше со баби и дедовци, и сите останати.

Но, со нас (мене и маж ми) почна да се однесува многу безобразно.
    Од нас не сака да јаде, не сака да ја пресоблечеме, не сака ништо... И сето тоа ќе беше во ред да не беше проследено со тешко рикање, викање и трескање од земја... :(
    Првиот пат беше третиот ден, рече - плачам, никако да се смири. Нит цицање, ништо. Стварно се уплашив. А кај други луѓе одма се смирува. Луѓе, не знам како да ви кажам, ама толку ме погоди тоа, почнав одма филмови да си вртам дека детето не ме сака, па зошто така... Бевме до кај нашата педијатарка на контрола, на паркинг пред ремедика беше вриштење, си велам - ако, таман да ја види каква е, ама само што влеговме беше друго дете - насмеана, разиграна... Добивме дури муабет колку била прекрасна, мирна, дружељубива.. Да, да, кој не ја знае. Педијатарот ни кажа дека било нормално тоа однесување, особено што сега има толку внимание од сите, па ние не сме ѝ интересни. Ајде, реков ок, и заслужува да има, ретко ја гледаат и ретко ги гледа.

Но, на жалост овие испади не престанаа. И на одмор, за некои работи, тоа беше вриштење, пиштење. Особено за возење во количка. Јадењето го намали, не можевме да ја нахраниме, а чоколадо одма препознава и нема проблем, во секое време. Обично не ѝ даваме чоколадо, освен повремено црно рендано на банана или сутлијач, но нели, баби дедовци, а не сакам да бидам гестапо за една недела што ја имаат да ја видат.

А плачењето, колку и да изгледа трагично, инстантно го снемува со земање во раце, или удоволување на нејзината желба. Ама тоа мутираше во земање во раце само кај мама. Не сака кај тато. А мама мака има со кичма, башка се тркала по улици, кај да ја носам на долги стази... :(

Ај си велам, ќе се вратиме, ќе помине. Ама ете не. Веќе три дена не сака да ја види количката, ама не сака ни да стапне на земја да оди сама. Само во раце. Освен нели ако не види на пример играчки на излог, па тогаш не е проблем да стои сама и да се смее и тропа по излогот...

Ги пробавме фините методи. И со гушкање, и со зборување (те мама ја боли раката, мама ја боли кичмата, нозете ти се за одење...), и со поткупување (дури со чоколадо), ама нема, тоа е. Денес од градинка до дома плачеше и се дереше 35 минути без престан. Луѓето по улици ме гледаа. Тоа беше ходајучи театар. Се витка, се треска, сака да стане, и рика кажувајќи го целиот нејзин скромен вокабулар. Што да направам, се смирува само во раце. Колку и да се смири, кога ќе пробам, пак плаче во количка. Физички не можам да одам пола саат со неа во рака и да туркам количка со две рачки...

Не знам. На детево му се изместија работите. Дали дека и тројки вади, ама не ќе да е од тоа. Се изначитав за тантруми, и баш ова изгледа така, но и за нас е многу фрустрирачки и исцрпувачки.

Сакам да ѝ излезам во пресрет, ја гушкам, ја играм, сакам и во тие моменти да ја опсипам со љубов, ама некако се чувствувам беспомошно... Денес и во градинка не сакала да јаде, и кога пробувале да ја нахранат, се пикала и легнувала под маса.

Сериозно се надевам дека е период и дека е последица од сите промени. Само не знам ни јас кој начин да го изберам за да ѝ помогнам...

Друго ново нема. Се вративме одма на старите обврски, малтене ко да не сме заминале.
    Се вратив малку исфрустрирана како во цел одмор не се стигна ни еден филм да се изгледа, па го напнав маж ми во 1 да гледаме филм. Ама општо, сѐ ми е изместено од неспиење...

Се вратив и здебелена 3 кила. :swear:
    Ама ајде, што се 3 на милион што треба да се симнат...
    Па планирам да се вратам на режим овие два-три дена, и се мислам за УН диетава.

Глобално, се чувствувам како да си го подредувам полека секојдневието, но на моменти сето тоа ми изгледа премачно, а енергија веќе немам. :bug:

Ве читам за втори деца, и јас сакам, уште одма, ама ќе морам да го одложам. Ем со работава, но највеќе со килажава. Не дека нема да истерам, ама не сакам.

Се изнапишав. Медал за тој што ќе ме прочита... :*:
    Ама и со емотикониве се занесов... :rofl:

Добро, доста е. Одам да легнам еден саат, а вам ви посакувам убав четврточен ден! :coffee:

На tina-63, Sweetheart87, Dzevelekova и 31 други им се допаѓа ова.
  5. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Еден медал Ве молам! :D:*

М! Аκи ти е утеха и моето само во ρаце саκа. Κичма немам, ρаκата не ја чувствувам! Само што не ρиκа! Пеρиод е, валда, што знам јас... Или мои збоρови за утеха! :)

На ♡BuBaLe♡, Girl-Rabbit, Kaetana и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Добро утро мами :hug: Денес частам торта за 31ви роденден :party:
    Andes-Mint-Cake-Recipe-813x1024.jpg
    Денов ќе го започнам работно а времево само за спиење. Посебно што станавме во 04 и си игравме со синко до 05:30 h :D Среќе што ја исклучив ламбата - љубовта на синко кој за ламба вика КИКА :rofl:
    Ни кафе помага за расонување ни ништо. Особено што знам дека сум на работа а синко и тато си нанкаат.
    Убав ден мами. Уживајте во секој миг поминат со дечињата без оглед во каква фаза се (вриштење за ништо, трескање од земја за глупости....) едноставно дир се потресуваме за се тие веќе ќе пораснат. Гушкајте се и милувајте се дур можете, ко ќе пораснат со други ќе се гушкаат.:l:

На Angel.Heart, Mi-Ma, ♡BuBaLe♡ и 18 други им се допаѓа ова.
  7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @Kaetana @SpangeBob istoto skroz go pravese i sin mi na taa vozrast, ni vo kolicka sakase, ni vo sediste, rikase cel pat dodeka se odi nekade, placki, treskanja, urlanja, seto toa sto go citam na @Kaetana isto kako jas da sum go pisala. Period e i kje pomine, samo treba da se vozdrzete i da istrpite, drugo resenie nema, barem jas ne najdov, probuvajkji gi site nacini da go smenam togasnoto nikakvo odnesyvanje na sin mi. So tek na vreme kako potporasna se smeni, pocna da saka i vo kolicka i vo sediste si sedese bez problem, miren, bubacka. E od 3 tata god.pak pocnaa nekoi takvi ispadi, piskanja, derenja, nervozi bez potreba, znaci haos. Sega e skoro 4 god.i e potsmiren da receme, kje go fati cat pat zicata ama ok e.
    Toa e majki, kako rastat decata rastat i problemite, norame da izdrzime za niv, stom sme gi donele na svet, kje se snaogjame kako znaeme i umeeme.
    Pozdrav i imajte ubav den, denes soncev ubav den kje bide, barem kaj nas uste od sabajle izgrea soncko bez ni edno oblace :)
    Odam da stavam kafe, malata ko za inat cela vecer se budese i kenjase, na saat ipol cicase lugjee nema kraj so moite maki, taman ednoto kje se opravi, kje pocne drugoto :sweat:
    Toa e, trpi babo za gizdava.
    Aj dobro utro :coffee:

На Angel.Heart, ♡BuBaLe♡, Girl-Rabbit и 7 други им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    I jas se prasuvav koga kje pises @Kaetana :P dobro ni dojde pak vo drustvo, druzbata tuka e poubava, na fb ic ne mi se svigja... pa se mislam pak od site grupi da iskocam.. :) a za odnesuvanjeto na malata mislam deka site se zalat na taa vozrast od decinjata, site imaat takvo cudno odnesuvanje... @Miss.Sweet neka ti e najsrekjen rodendenot, samo ubavini! :hug:
    Vo Nea Pori po celi denovi vrne...:rain: Sinko ludilo go ima fateno, vristi, pisti, ama bukvalno neznaete toa sto e, neznam od kade go vadi toj piskav glas, usi se zatnuvaat od piskanje... Samo se menuvame, go setame po dozdov, vcera deka vrnese niz prodavnici se setavme... :D ednas bevme do plaza, da vidime kakvo e moreto na ova tmurno vreme, se slikavme... jas pa uzivav vo gletkata, branovi i mracno, ama ubava gletka :) Dodeka stoevme zazjapani se vrtam i gledam vo morevo kapki udiraat i takva na mm mu vikam eeeeej vidi vrne tamu :rofl: koga dojde i nad nas za 2 sec dozdot edvaj do kafic eden dotrcavme, ziva voda site 3ca :D Deneska neznam sto kje se pravi... da znam deka ima nekade 100% sonce cel den, kje vozime kje otideme...bas kje vidam na weather... da vi se iznapisam zasto posle nema da imam sigurno internet, site sedat vo smestaj, vcera nemav ceeeel den.. pozz majki :hug::*

На Mi-Ma, Miss.Sweet, Girl-Rabbit и 5 други им се допаѓа ова.
  9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Kaj nas e sonce :)

На Girl-Rabbit, Mari*, eleni27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Dobro utro i od mene.
    Vcera pisav vo Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци deka bevme na urolog so sinko zatoa sto mu potece kureto i ke treba da go nosam da mu go otvorat. Fala bogu dobro pominavme snosti,otokot pocna da spaga.
    Kaj nas vremevo e mnogu tmurno. Sabajlevo imase i magla. Prst pred oko ne se gledase.
    Sinko veke 3 dena samo doma zatvoren e,ama ladno e i vrne pa nemozime da setkame. Site igri ni se izigrani,site igracki zdosadeni.
    Sega ke mu spremam dorucek , pa ke go nosam na gosti da si poigra so deteto na drugarmi.
    @Miss.Sweet sreken rodenden, samo ubavini :party: :^: :music:

На ♡BuBaLe♡, Miss.Sweet, Girl-Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.112
    Jas rabotam veke 15g vo firmava, platata mi e solidna za nasi uslovi inaku ne bi odela najiskreno posebno sto nema koj da.mi gi cuva decata pa plakam zena. Nedela ne rabotam a sabota ponekogas po potreba. Se soglasuvam do nekade so mt ubavo e majkata da si bide so decata a od druga strana pak znam deka tie sto se dolgi vreme doma gi faka ludilo i sakaat da se izmesaat so luge. Jas deka dolgo vreme rabotam i sum vo ista firma pak sakam poveke doma da sum si i vtorovo porodilno mi dojde kako melem i mnogu mi fali. Ama ne mozam da se resam na takov cekor sepak dve deca treba da se sobiraat pari za ponataka skolo fakultet... jas sum plus malku paranoicna sekogas si mislamm deka jas ako se resam na takvo nesto moze da se sluci odma i mm da ostane bez rabota i posle sto bi pravele. Steta sto kaj nas nema mnogu opcii za part time rabota.
    Ti vidi napravi si presmetka kolku bi zarabotuvala a kolku bi ti odelo na trosoci za cuvanje deca prevoz i slicno pa ako ti se isplati da rabotis togas zosto da ne. Znam kolku e skap solun za ziveenje mozam da zamislam kolku trosoci imate. A za soobrakaj aj.moze nekogas ke vi go zavrsat metroto pa ke se resi guzvata. Dobro bi doslo i vo skopjevo edno metro.

На Girl-Rabbit, danichap, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.112
    Aj i mene eden medal :). A kade ziveete ako ne e tajna. Nesto mm samo na zaminuvanje vo stranstvo mu e pametot. Imame i dvajcata rabota ne zarabotuvame loso ama i dvajcata mnogu stresni rab.mesta i non stop nervozni i utepani posle rabota ama psihicki utepani, posebno on.
    Za malata ako ti e za uteha tantrumi se, faza e ke pomine. Ako imas nervi da ne popustas ama znam deka e mn tesko nekogas. Sin mi bese takov, kolicka od bebe ne sakase da smisli posle 1.5g i ja spakuvavme. Znaese cesto sceni da pravi vo javnost mi se slucuvalo i da se iskaram so neloi babista sto mora da iskomentiraat vo takvi situacii. Sega e umen dosta znae cesto da se kara so nas ama takov mu e karakterot inaku e pametno dete. Eve ja i malava napravi 1g i ona vo posledno vreme ne saka mn vo kocka a uste ne odi. Kicmava sto da ti kazam imam i 2 dijagnozi za na fizikalna ama zdravje neka porasne i ona.
    @kallias mm denes mi pravi musaka za rucek klasicna so kompiri koga sme site doma obicno on gotvi. Za malava i za sinko plus ke napravam edna corbicka so praz vidov nekoj recept vo bebe gotvac samo za sin mi ke ja zacinam malku. Moze ke kasnw on i musaka mada znae da izvodi nekogas so jadenje.
    Ete ja zaspa sega sa pocnam so spremamje supa

На Mi-Ma, Girl-Rabbit, SpangeBob и 4 други им се допаѓа ова.
  13. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Dobro utro mamicki :rain: I denes tmurno. Vcera od maka otidovme do siti mol da izleze sinko od doma, pa istrosivme mnogu pari. Zaklucok-veke nigde ne setam.
    Kako mi rekoa na GAK deka ne mora non stopp da lezam, jas se opustiv i non stop sum vo akcija, ako mi veruvate.
    Sega lezam, so terapija, posle so sinko ke si doruckuvame i neznam sto drugo ke donese denov.
    @Miss.Sweet sreken rodenden i se najubavo. @Kaetana obozavam da te citam, pisuvaj pocesto.
    @M&M 15 godini vo ista firma :clap: se bi dala da ostanam i jas na edno rab.mesto, no kako uspevam sekogas da najdam rabota sto ili ne e platena ili e so rab.vreme od 15 saati neznam. Segasnava rabota mi ja ubiva psihata iskreno, okolinata e nikakva, ne e nesto posebno platena, no barem mi e 100% sigurna. Jas uzivam sega doma so deteto, prethodnoto porodilno mi zavrsi za 4ipol meseci, no ova sega vetuvam ke trae mnooogu podolgo]:). Mene mi e potrebno da sum doma. A i ne sum bas sigrna deka bi se vratila pak vamu na rdbota dodeka dvete zlobnicki ne si otidat vo penzija 8-|

На Girl-Rabbit, Miss.Sweet, SpangeBob и 7 други им се допаѓа ова.
  14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @M&M ooo trosoci ima eden kup, mnogu skapa drzava stana Grcija, mnogu se plakja za drzavata, ama mnogu, mesecno ni trebaat samo za trosocite 1000 evra, a kamo za nas za hrana, za zivot, za decata obleka, hrana, igracka, benzin itn.
    Sto znaci, nam ni trebaat 2000 evra plata za da opstaneme, inaku teshkooo teshko epten :( :(

На ZRNO, M&M и Mari* им се допаѓа ова.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.563
    Допаѓања:
    37.880
    Како сте женски? :)

Времево е катастрофа. Се мислам веќе да ги ставам во плакар зимските алишта. Ладно е. Главата ме боли од сабајле. Кога е вакво времето притисокот ми паѓа. Ќе се напијам нескафе. Одма ми го качува притисокот. Уште утре на работа, па викендов ќе одмарам.

@joy1 жал ми е за тоа што ти се случи. :hug: Оваа година две загуби за тебе. Кога прочитав за мајка ти, се потсетив на периодот кога мојата мајка почина. Лошо е да изгубиш родител.

На ♡BuBaLe♡, Kitten и Mari* им се допаѓа ова.
  16. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Dobar den zenicki
    Mm gleda tv bebka spie
    Jas se custvuvam ko gajbe pivo da imam ispieno
    Umorno,loso cel den na supa sum :x
    Denes bevme na pedijatar I bebka ja primi poslednata vakcina
    Do godina ke sme mirni
    Dosega e dobra pa ke vidime vecerva kako ke e :)
    :hai:

На girl-miri и SummerGirl им се допаѓа ова.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Mnogu mi e zhal @joy1, ama mnogu.
    Ne vidov, pishav, i mnogu grdo mi e na dushava od koga razbrav.

Nemam zborovi koi bi bile soodvetni.
    Da gi imav, ke gi najdev, navistina...

На ♡BuBaLe♡, girl-miri, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.352
    Nema zosto grdo da se osekjas
    Bilo pominalo :)

На ♡BuBaLe♡, Kaetana и Mari* им се допаѓа ова.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.657
    Допаѓања:
    37.350
    @joy1 zal mi e,navistina... Nemam zborovi,no znam deka ova nema da te turne i ti nema da se otkazes :)

Nie denes na gosti,koj go sakase Veles? :) :)
    Site Velesani ke bidat pozdraveni od vas :).
    Sinko e se poveke i poveke nemiren,sram me fati od lugevo,kje ima peenje vkola do Prilep nazad.
    Ubav den!

На ♡BuBaLe♡, ZRNO, Girl-Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Pozdrav do cel Veles od mene :) :)

@joy1 sega prochitav, bash mi e zhal.. Te gushkam, zborovi znam deka ne pomagaat :)

На ZRNO и LaDyDoLl им се допаѓа ова.