Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.088
    Допаѓања:
    21.645
    Се сум помешала :tmi:
    Уште малку ајде, па ќе ужива во пензија :)

2. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.797
    Допаѓања:
    5.772
    Се согласувам дека болни деца се за дома. Сепак е колектив, не исто секој прележува, кај моето растечен нос, за друго може да направи компликации и престој во болница.
    Имам пишано дека коса ми се кревала кога ќе ја вратам ќерка во градинка после 2 недели дома и другарчето до неа во креветче е со зелени мрсули до гуша донесено. Од кои причини не знам.
    Кај нас во јасли и родители и воспитувачки малку беа груби по тоа прашање, не знам кој друг збор би го употребила, што буквално родител пред цела група беше принуден медицинска историја на детето да објави, за да докажи дека кашла од алергија, а не од вирус.

Што ме доведе до друго прашање. Освен со воспитувачките дали и со другите родители споделувате информации за здравјето на детето?
    Јас ако отсуствува подолго кажувам на воспитувачките усно или во приватна порака.

3. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    540
    Ангел ние дома нон стоп сме изложени на некаков вирус,бактерија, децата од градинка,јас од средно училиште каде што децата постојано се во контакт со мене. 7 часа по 45 мин во училница со 34 ученици, па дома секој од нас нешто носи.

Пак ќе кажам се е краткорочно,нормално и сега не фаќаат некакви вируси и бактерии ама лесно ги поминуваме.

Мене повеќе ми беше за баба и дедо. Знам многу парови што не ги праќаат во градинка, а се по 8 сати на работа и се со изговор па што ќе прават бабите и дедовците нека чуваат внуци.

И моите ги чуваат ама тогаш кога има реална потреба како што е сега твојава.

На happygirl и lovely91 им се допаѓа ова.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.088
    Допаѓања:
    21.645
    Зависи што е
    До сега имаше само коксаки известено од моја страна, не ги известувам за секој растечен нос со чисти брисеви.
    Другите родители имаат известувано за сипаници, вошки, итн итн :D Се нешто си има

На негувателките усно или у приватна порака пишувам, не во група

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.573
    Допаѓања:
    43.063
    Јас не се согласувам со ова, генерално ние бевме здрави деца, скоро сите, никој од мојата околина не одеше во градинка, туку директно во забавиште. Јас одев кратко, ама после не.
    Воопшто не сум била болежливо дете, сите бевме цело време присутни на школо, не знам мислам дека кога бевме млади ние никој не одеше во градинка, ичи ретко некој одеше барем од моја околина.
    Да болести ќе доаѓаат и минуваат ама мислам дека поголемо дете полесно ќе ги помине од дете на 1 годинка, не е исто .

Ќе го вртиме пак истиот муабет за градинките, ама од аспект на подобро чување јас сепак мислам дека до 1,5-2 на децата идеално би им било со родителите. Не знам зошто таа потреба да форсираме поминување на детето пола ден и повеќе со туѓинци, а не со родител.
    Знам дека не е избор на повеќето, сите мора да работиме тоа е факт. Ама дека на дете од 1г поубаво му е во градинка него со родител дома најискрено не е мое мислење.

За баби и дедовци не сметам дека треба да го чуваат и дека треба да е нивна обврска да бидат со детето 8 саата секој, немаат ниту енергија ниту способност за тоа.

На Liza38, Калатеа, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    4.544
    Син ми и цела група и цела градинка се цело зимо со зелени, густи мрсули. Никој ни те враќа од врата, ниту па коментира, ниту бара медицинска историја.
    Баш напротив, пред да започне во градинка од воспитувачките добивме памфлет со најчести болести и како да се менаџираат. И дека во првите година-две, треба да очекуваме од 10-12 разболувања.
    Е тука има помош и од државата, за болест на дете имаш некои си 150 платени денови. На работа само известувам во моментот кога сфаќам дека се разболува дека ќе отсуствувам и тоа е тоа, никој не те замара.

И ова муабетов со тешки разболувања, да не навредам некој, секоја настинка на дете е тешка за родителот, ама статистички не е можно толку деца во МК да спуштаат апсолутно се на плуќа и да добиваат антб за секоја настинка. Тука го земам и загадувањето во предвид. Апсолутно има деца што се склони на настинки и тие кои полесно поминуваат, ама поголем проблем гледам во константната употреба на антибиотици отколку во разболувањата. Мора едукација на медицински кадар и поинаков пристап во менаџирањето на овие болести.
    Да не бидам распната сега за овој коментар.

За споделување здравствени состојби, доколку е стомачен вирус или стрептокока тогаш комуницираме во приватната група со останатите родители. Поголеми инфекции градинката има обврска да извести. Ама за секоја настинка не пишувам.

На Yowannty, Калатеа, Carolin. и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.797
    Допаѓања:
    5.772
    @Lavender13 , кај нас годинава има на врата, на влез залепено изјава дека деца со зелени мрсули, не смеат да посетуваат градинка.
    Дали е заразно, трагично, какво и да е не знам. Битно или чист брис, или други потврди или седење дома.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.451
    Допаѓања:
    22.927
    Од времето кога ние бевме забавиште до сега има многу разлика, и во исхрана, и воздух, и услови на живот.

Секое дете е различно, различен имунитет има, според мене нема смисла после секоја настинка/вирус/температура да ги чуваме децата дома уште цел месец здрави, само од страв да не се разболат пак оти нон стоп има некои зарази во градинката, тоа не е стерилна околина.

Ама полесно ни е да ги тупнеме децата на бабите и да не ги мислиме дали ќе фатат грип на пример.

На Yowannty, Carolin., 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    4.544
    А кој го склопил ова известување, дежурниот епидемиолог во градинката? (facepalm)

10. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.104
    Ве читам на тема градинка, разболувања и чување дома и се што можам да кажам е дека уште од сега ми е мака што немам кој да ми ја причува барем до година ипол. Апсолутно сакам да оди во градинка но за жал јас ќе морам да се вратам на работа а и да одложам со боледување тоа би било плус месец можеби, моите родители работат се уште, свекорот и свекрвата не се нафатија да го чуваат ни внукот од другиот син не очекувам да се понудат ниту за моето и на крај мојот избор се сведува да морам да ја пуштам уште на 9-10 месеци во градинка. :(

На baguf4e и WhiteCat33 им се допаѓа ова.
  11. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.703
    Допаѓања:
    8.780
    Исто и јас. Уште сега мислам дека баш кога треба да ја пуштам во градинка за адаптација и целодневно седење е ноември/декември годинава кога е сезона баш на вируси. Немам кој да ми ја чува барем до пролет 2026, инаку би ја оставила.