Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    4.226
    Ако сфатиш кај грешиме кажи, јас 13 м појма немам што е проблемот. Не да изгинав,мозокот ми се суши

На mama31 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.282
    Допаѓања:
    7.801
    Не знам искрено. Јас се утепав од читање, и уште пред да се роди си имав зацртано што и како ќе правам, најмногу важеше тоа за спиењето. И од прв ден дома го правам истото. Веќе и таа знае дека ако почнам да и менувам пелена во темна соба со малку светло што следува после.
    Некогаш јас, некогаш маж ми, кога сме кај моите мајка ми некогаш, ја успиваме ама се' оди по редослед. Не прави проблем било кој да ја успива, се дури не и го рушат тертипот.
    Уште од прв ден максимално се трудев да има преку ден навики, различно место и соба на спиење од навечер. Секакви асоцијации за ден и ноќ.

Мислев ќе биде страшно идењето кај моите по една недела, да не се навикне на друга околина, тука друго креветче има. Ама си тера со истото, воопшто не и смета.
    И правевме крштенка, со цел ресторан полн и бенд имавме. Колку луѓе ми викаа да не правам, да не викам луѓе заради гужва, па зошто жива музика да имало, ќе плачела, немала да заспие после од вознемиреност. А она мирна беше, како штафета од еден во друг. Ни од музиката се плашеше, ни ништо. Вечерта заспа како топ, 9 ч спиеше.

Можеби и детето е такво, не знам стварно.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.522
    Допаѓања:
    1.248
    Детето е такво, секој ден се трудам и читам, применувам нови техники уште откако се роди ама не џабе инает е денес ќе легне во 8ипол вечер со 2 денски дремки утре ќе легне во 8 и ќе се разбуди во 9 и нема презаспивање никако ни темна соба ни шшш ни звуци...си се исправа си игра во темница до 12. Преку ноќ само се турка,мрда, прави кругови на кревет, се буди на саат, два...немирно спие се помирувам веќе нема што не пробав дури и да ја преморам пред спиење и луфтирање на соба по еден саат со прочистување на воздух џабе. Којзнае како ќе биде кога ќе тргнам на работа ама ненаспана сигурно

На LadyR и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  4. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    8.798
    И моево е такво, само што не си игра туку цел ден/ноќ кенка или плаче. Нема што немам пробано, white noise и сл. звуци воопшто не регистрира, нема ефект на неа никаков. Спие по 10-15 минути, таман ме фатил сон почнува да плаче. Ние сме вака и дење и ноќе освен кога шетаме надвор или сме во количка на тераса, само тогаш спие како топ. И после зошто сум некогаш “себична” и ја оставам на мајка ми или маж ми без да ме мирисне 5 часа, затоа што ако не го направам тоа можам во болница да завршам со хронична ненаспаност.

На Lady Miami и LadyR им се допаѓа ова.
  5. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.522
    Допаѓања:
    1.248
    А сте пробале да спие до вас или на некој од вас гушнати? Имаше еден период моето само на мене на меше спиеше

6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.502
    Допаѓања:
    4.571
    @LadyR најискрен совет ти давам, немој да носиш заклучоци и да креираш долгорочни планови врз основа на тоа како е бебето денес, во смисла дали заспива лесно, дали е захтевно, дали те бара или оди кај други луѓе без проблем.
    Да, сега може оди и седи без проблем, ама за месец два ќе стане посвесно за околината, ќе те бара тебе, има скокови, регресии во спиење. Дај Боже да ти остане исто како сега, ама јас пишував исто ко тебе, паметам дури и се фалев дека само заспива првите месец-два. Потоа како дојдоа промените, имавме проблеми со спиење ( и ноќе и преку ден ), беше кенкав, имаше денови ништо не го смируваше, имаше ноќи кога од истоштеност и нервоза ќе го оставев со мм а јас ќе излезев на еден час чисто за да се смирам ментално, бидејќи тоа беше ужас. И цело време додека не бев дома плачеше. И мм беше еднакво инволвиран, и тој е еднаков родител, но има периоди кога им треба мајка, оно знае само за тебе и ништо друго. Не мора да го доиш, те познава по мирис.

Другото е на тебе, секој родител со различен стил на воспитување, за мене беше незамисливо да го оставам насамо со други макар и на еден час. Секаде го носев со мене, до 4 месеци мислам дека не бев одделена од него подолго од 40 минути. Немав ни желба искрено, не ме привлекуваше да излегувам и си терам живот како порано додека некој друг ми го чува детето.
    Ми сметаше доколку бебето ми плаче, а го смирува некој друг, тоа беше некој животински инстинкт, нешто што не можев да го контролирам. Доколку одевме некаде на ручек, го земавме со нас, во маркет со нас, значи тоа дете е дел од нашата фамилија веќе и не гледам причина зошто би седело дома со баба и дедо додека јас одам на ручек или на кафе. За мене беше одлуката едноставна, или го земам со мене и се адаптирам на местата каде што можам да одам со него, или си седиме дома заедно.
    Ама секој како што си мисли.

На ArabellaStarfall, 1209, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    23.640
    Исто со првото дете од ко го одбив на 14 месеци, многу полошо беше, затоа сега уште го дојам 2рово, 18 месеци уште малку, нз како ќе го презаспивам ко ќе станува ноќе, уште одложувам одбивање, а веќе е многу голем (физички) 16кг има и стварно тежи, се ме боли, почнува мене многу терет да ми е, ама никако да донесам одлука.

На Трагедијаупмм и јolene им се допаѓа ова.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.599
    Допаѓања:
    43.157
    Детето е такво, се ми е пробано, се, 22м е, уште спие како што сака, колку сака и кога сака, па јас и на глава застанала да не е така.

9. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    723
    @LadyR да си правиш како мислиш. Ако ти се оди и мислиш дека ќе издржиш оди. Тука можеш само осуди да добиеш. Да речеше дека не одиш, други ќе ти речеа дека детето премногу го врзуваш со тебе. Јас еднаш поставив прашање со што ако, ми излезе преку нос.

Те имам читано дека работиш за америчка фирма со добра плата и со морала да се вратиш на работа. И сите мајки се жртвуваат. Ти се жртвуваш да и обезбедиш подобра иднина со тоа што не си даваш отказ, друга мајка ќе си ја жртвува кариерата и ќе си даде отказ да го чува детето да не оди порано во градинка. Ниедна не е помалку мајка.

Јас вчера излегов на коктели со колеги и се вратив после 4 и пол саати. Не му се јавив ниту еднаш на маж ми да прашам што се случува. Каменувајте ме, ама после 7 месеци дома и 9 месеци бременост лежење во кревет добро ми дојде.

Маж ми беше 9 дена на службен пат во декември и му дадов благослов. Зошто он да не отиде кога има можност. Јас сама си го чував, иако не беше лесно морам да признаам.
    Тогаш ете ми се случија 300 работи, да немаме струја неколку саати, да нема Карпош вода ама се снајдов за се. И ако сака утре пак да оди, пак ќе му речам слободно. Маж ми навечер иначе го рани за да можам јас да поспијам.