Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Стебизмот не е страшен , нема што да се плашиш. Ниту пак очилате се лошо нешто. Зависи и колкав диоптер измериле. Астигматизмот може да го снема може да се намали зголеми нема правила. А минусниот диоптер не сум слушнала да го снемува. За доктор еве нека каже некој ако им апрепорака. Јас не сум мн упатена за детски офталмолози .

2. happygirl

happygirl Форумски идол

Ако можете, најдобро да закажете кај Др. Филева во Систина Офтамологија, сегашна Промедика.

3. јolene

јolene Популарен член

Леле Емилијо оправај се со ставовите аман. Кое од кое кога ќе го истресеш значи, џабе се везеш колку многу учена, паметна, независна, еманципирана си, а се некои глуопости тропаш. Сори нот сори.

Да си пукнам, ако пази дете, не може да гледа убаво и треба да носи очила. Ај па направи му комплекс уште од бебе. Абе наместо ти да го учиш и да се прифати како што е, да не му пречи ништо, да ги носиш пред него за да му биде нормално, ти драмиш. Ајт.

4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Одбивност спрема наочари? WTF???
    Јас од 18 год носам секојдневно, па пак сум си лепотица, да не си се фалам :D.
    Со маж сме многу радосни на оваа тема. После пораѓај земавме дурекс 12ка паковање, мислевме цела година ќе ни трае со децава, коа глеаме се намалиле ехеееее. Викам турај едно виски да прославиме :d:

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

И јас сум прелепотица со наочари иначе, значи маченце. Штета шо немам многу навика, освен ко ќе ме акне глава тогаш ставам. А слепа сум, да не се фалам ама ич нишо не глеам :wasntme:

Теа на мажот: Дај еден кондом со вискито хахаха:tmi:

6. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Или со ликер,а кондомот забоден на сламка :D

7. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Ahh toa mi trebase da go slusnam
    Ne e za izgled.
    Mi smetaat na mene sto se.
    Me nervira koga treba da gi brisam , koga ke se zamatat i koga mi se vrti od niv.
    I toa stavi vadi ednostavno mi smetaat.
    Mi smetale i koga sum sportuvala i sekogas kako teret mi se .

8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

А да пробаш леќи?
    Мене тоа ме нервира повеќе ама имам другар без проблем ги носи

9. Carolin.

Carolin. Популарен член

Носам ночари од ко знам за себе, јер ќора. Не глеам без нив. Може ке ги извадев да не ме заебеше со погрешна диоптрија првата докторка, после во систина ми кажаа со здравје да си ги носиш ако не се решиш на ласер, а не можам да се решам. Не ми биле комлекс никогаш во моиве 28години, дури и без нив не ме препознаваат 8-|

После пораѓај едната од вработените што ја знам, влезе во соба и излезе а ме барала мене. Па се врати а бе вика не те познав без наочари, па дојде сестрата и ми ги подаде, ај вели еве ти наочарите не те познаваат без нив :rofl:

lackygirl and јolene like this.
  10. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Za leki isto mnogu pazenje i odrzavnje treba a nemam tolku vreme . Sum probala i toa ama dzabe .
    Eve primer i lance nemozam da nosam i toa mi smeta i epten retko stavam.
    I sea masko dete ke saka sigirno da sportuva i sekako ke mu smetaat i za toa se nerviram

11. Carolin.

Carolin. Популарен член

Си правиш стрес безпотреба. И не, не мора да значи дека е машко и ке сака да спортува. Еве на пр може ке е музичар, уметник прогтамер.
    Мм не знае една топка да шутне иако нели сите ко деца играле фудбал, јас вика бранев не ме интересираше тоа. Фудбал не глеа бе, фудбал. Еден фудбалски клуб не знае. Ама затоа од гаража не можеш да го извадиш. Што ми паднало на памет он ми направил буквално покажувам слика од пинтерест и он ми го прави, обожава такви работи. 90% од работите он ги има направено. Така да се замараш за нешто што нема потреба од сеа да се нсрвираш. И еве нека биде спортист, ласерска операција за пола саат решен проблем.

12. 1209

1209 Форумски идол

Е колку пазење и одржавање треба за леќи, мислиш спремаш да ставиш вештачко око.
    Откако ќе се испраксираш е буквално 30 сек работа. Јас ги ставам без огледало и без никаков проблем, буквално 30сек ми зема ставање и вадење.
    И јас генерално носам очила, леќо носам кога имам потреба, на излегување, спорт, на работа носев некогаш.
    Поскапо е од очила секако, ама и не е толку страшно.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мислам дека претеруваш со мислење шта би било кад би било. Син ми е машко ете па нејќе спорт. А и да сака, има начин жено. Дај олабави со твоите лични стеги, не се стресувај и не ги проектирај на детето.

Tiny Love, Annath, Dennings and 6 others like this.
  14. јolene

јolene Популарен член

Да оти нема други деца со очила, кои спортуваат. Свашта..
    Параомлимијади има Емилија, за луѓе, мали деца со деформитети и тешки инвалиди.
    Деца со вештачки раце и нозе, со протези живеат и спортуваат.
    Не знам како да ти доловам дека многу претеруваш.
    Има очила за деца со ластик, на нив ништо не им смета. На родителите им смета.
    Ние ги кочиме децата, не они сами.

И дај не драми дека многу одржување треба за леќи. 30 сек работа е. Ок е, пола од нас се со очила. Во короната со маските сите бевме аман. Знаеме како е ко ќе замагли и не гледаш ништо.

За дете има специјални очила, и сама знаеш дека диоптер се менува и додека се мали не се први интервенции. После само ќе си одлучи.
    Колку многу деца гледам со очила, па трчаат, играат се пентерат.

П.с.ај избришајте ме уште еднаш ко ќе речам дека не трола. Обично одбивам на глупости, ама немам поима оти еве добивам порив да вратам на мудростиве :emo:.

15. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Pa veruvam deka i na vas koga ke vi kazat i deka e nastinato deteto ne vi e seedno.
    Kako sakate da reagiram na dijagnozava ?
    Ej super top.
    Normalno e deka se nerviram .
    Prasanjeto mi bese dali se povlekuva vo idnina a ne odma da se razviva diskusija koj kakov e i sto.
    Na vas nisto ne vi smeta?
    Ako ste tolku labavi bravo.
    Ako mozes da preporacas dobar ofromolog preporacaj ako ne preskokni me ine me trolaj ti zasto si drska i bezobrazna

Lady Miami and TheSecret like this.
  16. Noemi

Noemi Популарен член

Има еднодневни леќи за кои е потребно само со чисти раце да ги ставиш за 10секунди и на крај на ден пак да измиеш раце да ги фрлиш во канта. Со бебе користам еднодневни, а ноќеска наочари. Главоболки од наочари има само од несоодветен диоптер. А со неносење ништо добро не се постига, и за дете и за возрасен.

Carolin. and Snowflake92 like this.
  17. dead.flower23

dead.flower23 Популарен член

Јас носам од 12 наочари минус почнав со 1 па не сакав ни јас да носам и ми се зголеми на 3ка за многу брзо. Имав и цилиндар и како ми растеше диоптерот се зголемуваше и цилиндарот и развив мал степен страбизам но кога носам наочари се средува. Некогаш може да се намали ако редовно се носат наочари кога е мал диоптерот. Мене само ми растеше од година во година сега имам -7 ..ќора сум но и сама си направив што одбивав да носам па си порасна дополнително. Решение е ласер ќе правам штом прекинам со доење и конечно и ја да проследам.

lackygirl and sani99 like this.
  18. јolene

јolene Популарен член

Ми смета еве сега што заврна дожд, а треба да одам малата да ја земам од градинка. И нема да може да одиме да шетаме како што планирав, игралиштето ќе е мокро. Ќе морам да мислам кај да ја носам да се доигра.
    Ама тамам новите чизми ќе си ги тестирам, гумени да можам да трчам по неа, додека шлапка по вирчиња.

А за друго, особено нешто што е вродено, НЕ не ми смета и не се нервирам. За мене е совршена таква како што е. Ако треба да носи помагало, ќе носи. Ако треба на контрола, ќе оди.
    Нит е прва, ни последна, тоа е не сме совршени.

lackygirl, 1209, LiquidLuna and 6 others like this.
  19. macka91

macka91 Форумски идол

Се прави
    Има луѓе и со потешки дијагнози, не е за драмење. Може да се прават вежби и пак да треба да се носи наочари, ништо страшно. Не му набивај комплекси уште од малечко.

20. TiniMini

TiniMini Истакнат член

Немаше потреба толку да ја нападнете мајката, ништо толку драматично не кажа. Јас за бемки кај малата испаничив, за црна точка на заб....Мајка како мајка мисли, се секира, со тек на време се помирува, не може одма да споредувате ееее какви дијагнози има.
    Јас имам страбизам, цел живот носам наочари, и верувајте и на мое дете истото да му се случи нема туку така со тоа да се помирам.