Ви благодарам девојки на сите ,немам зборови за секој ваш совет и одвоено време посебно за прв пат мајка навистина ми е страв што правам.Во четврток сме на контрола не знам дали одма да ги прекинам подоите со АД да не ми се покажат грешни резултати.Или да почекам вака да терам до контрола па да знам.
Ако сакаш да цица не давај АД. Пробај еден ден така. Ако е гладно ке плаче бебе. А ако сака да цица и 2 саати нека цица тоа повеќе спие одколку што цица. Уживај во периодов, верувај многу брзо поминува. Секогаш велам ах да ми се врати времето кога го собираше на стомаков да ми спие, од кревет не би се мрднала цел ден.
Не се секирај, сите сме биле таму. Тоа што ти бара цело време града не значи дека е гладно. Ја бара твојата близина, топлина, мирис. До вчера сте биле едно. Првите месеци по раѓање, бебињата сеуште не се свесни дека се своја индивидуа. Те бара тебе оти така се чувствува сигурно. Не му го крати тоа. Гушкај си го. Направи си атмосвера и за тебе. Некои бебенца се поприврзани. Направи си да ти е удобно. Седи си и гушкајте се. Налевај се вода. Ќе порасне многу брзо и ќе видиш како предизвиците се менуваат многу брзо. Тоа што не измолзуваш не значи воопшто дека немаш. 2 ги израснав на ексклузивно доење млеко од пумпа не извадив. Само гушкај, гали и мази, чувај го на цицка оти ти си му цел свет сега, ќе пркне дур да трепнеш.
Еве ти линк, сигурно ќе најдеш и други кои ќе ти бидат од корист и ќе те охрабрат во мајчинството. Сепак се тоа стручни лица кои даваат совети.
Не може со пумпа уште од почеток кога не е стабилизирано млекото, колку и да тргаш со пумпа ќе биде малце, не е исто со то шо бебето си трга со цицање колку и да тргне ќе има за него. Грчеви имаат и деца на ексклузивно доење и деца на АД, да не се мешаат работите и уште поголема паника да и се создава.
Да ти кажам како паталец со истото мислење како тебе. Давај му да цица и кога се меки градите. Евентуално навечер може немаш, ама дај му да цица и после дај ад. Така и јас демек меки гради и не му давав тогаш да цица, после тој период од ден немав млеко. Дури на 3 до 3ипол месеци откачивме дохрана. Давај цице иако мислиш дека ти се меки градите. Ке видиш после на контрола како е бебе. Мислам дека моето до месец ипол така немаше сила да се нацица убаво. На пола саат на града и заспиваше по 5 минути. Некои бебиња едноставно се такви. И за пумпа да ти кажам ич не вадев. Ваљда и појма немав како да вадам и мнг малку има млеко на почеток. Бебето го исцицува.