Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.657
    Допаѓања:
    10.307
    Седми скок на најјако,левел 1000
    Не сакат да јадат,не сакат цицат,не сакат да заспијат ,не сакат да се заиграат.
    Само да се лази и оди насекаде...
    Умор кај мене исто левел над 1000...
    И така...
    Ќе преживеам ајде..

На Izzy_0504, WhiteCat33, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    891
    Можеби најубавото нешто што сум го прочитала на форумов :l:

На Зеленоокатаа, Giiirl23, Yowannty и 2 други им се допаѓа ова.
  3. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.855
    Допаѓања:
    24.142
    Мајки, што мислите за бепче 3++, на ексклузивно доење, да започне со пробување вкусови?
    Знам дека не е за совети, не е ни мое бебе, ама се фрапирав кога чув.

4. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    7.154
    Јас имам чуено и за двомесечно бебе. Што ќе се фрапирам. Ако родителите не мислат, што можам јас да направам.

При толку совети, ресурси, достапни онлајн и доктори, они решаваат каши да бутаат на неразвиен желудник.

Што да правиш...

На Tulip023, Noemi, WhiteCat33 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    268
    Мене бабите сега ме замараат од 3 месеци да сум давала "сокче", односно од водата каде што би варела морков, јаболка. Јас немам намера, особено затоа што сакам и блв да терам, ама баш ме интересира дали е тоа нешто што се препорачува и сега, или во нивно време?

Последна измена: 8 април 2025
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.157
    Допаѓања:
    6.530
    Не сум слушнала за ова. Ама сум видела мајка што " не е почната " да дава вкусови ама се што јадам, му дава на детето да лиже оти било машко. Исто на 3-4 месеци.
    Плус сум била во контакт со мајка која по препораки во странска држава од 6 месеци дава се, вклучувајќи и салами, мајонези, без посебни пробувања од 3 дена или паузи или не знам што.
    Ама секој со своето и секој си знае за своето дете.

На Трагедијаупмм и senza.parole им се допаѓа ова.
  7. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    7.154
    Мислам дека таа втората или не разбрала или намерно не разбира. Од 6 месеци се препораките да дадеш се што всушност е здраво. Не мајонез и салама. Што има секако основа зошто порано се даваат. Но, ниту еден педијатар нема да каже, мајонез дека треба да јаде. Као нема друго за јадење, мора баш тоа?!

На MeowMeow, Noemi, Mother of 2boys и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    1.703
    Епа сигурно мајка исплашена без самодоверба шо слуша совети од баби како обие подолу.
    Колку глупости одбив а некои и послушав од неискуство ,од страв не знам ни јас од шо... за некои не можам да си простам.
    Им кажа ли за блв ? :rofl:
    Инаку да може и сеа ќе сретнеш понекој др шо ќе го рече ова ама не препораки се од 6м да се почне со вкусови.
    Кај мене на 5.5 ми рече др и тогаш и почнав пошо додека да внесеш вкус веќе стануваат 6.

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.157
    Допаѓања:
    6.530
    И мене не ми беше јасно, децата врсници со ќерка, јас се тресев што е следно да проба, таа лабаво си даваше се, бидејќи децата треба да внесуваат се што јаделе возрасните. Е сега тука вклучувајќи го и мајонезот де.

На Трагедијаупмм и ArabellaStarfall им се допаѓа ова.
  10. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.855
    Допаѓања:
    24.142
    Демек докторот ја советувал да почне, кога го прашала.
    Како да не. Тука никој не советува пред 5,5/6 месеци. А, бебе е 4+ кила родено, плус машала напредува на ексклузивно доење.
    Ама, во право си, слушаат мајки, свекрви, плус и они се нестрпливи како побрзо да “го пораснат”.

На Mother of 2boys и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.871
    Допаѓања:
    45.048
    Честитки мама, ми го наполни срцето со постот, јас сакав три и после твојот пост сум дефинитивно сигурна, ако даде Господ. :l:

На mal.ecka, Зеленоокатаа, merriel0 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    268
    Се праат наудрени, нема да ја гледале кога ќе јадела така, ќе иделе во друга соба. Башка и маж ми истото ми го збори. Јас им викам дека уште поубаво така, помалце дистракции :D

А за "сокчињава" прв пат слушам, морам да ја прашам сестра ми дали така правела, зошто мајка ми беше прва што ми кажа. Башка кога ќе наполни 3 ќе сме кај нив на гости, почна планови да крои што ќе и спремала :nod:

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.871
    Допаѓања:
    45.048
    Инаку и мој колега ме убедува дека е во ред што почнале на неговото од 4 да даваат вкусови, а напредува како што треба, јас пробав да го разубедам ама ме направи будала и си преќутев.
    Не сметам дека треба до мин 5.5м да се дава било што освен млеко, дури ни вода иако е совет тоа.
    Греота е при толку ресурси и истражувања да слушаш баби што пред 30+ год имале бебиња…
    И мене ми дојде прво на 45 дена, па следен месец пак, ама после прекина и сфатив дека не било ни вистински добиено, па после дури на 14 м постпартум добив. Така да може и нема да биде ова добивање, не се сеќирај.

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.157
    Допаѓања:
    6.530
    И по други теми го "имам оговарано" маж за ова. Значи 2+ години е ќерка уште се плаши да ја гледа парчиња кога јаде. Да е до него може и со каши да продолжи до полнолетство (facepalm)

Не почнав јас со Блв ама со тек на време си почна дете да јаде и парчиња на страв на останатите членови од семејството потесно и пошироко.

На Erika.greeneyes, Carolin. и MariaBouli им се допаѓа ова.
  15. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    268
    Ајде баш да видиме, зошто 2 овој пат 2 дена претходно бев многу нервозна :devil:

Абе и јад имам некаков страв да речам, не дека се правам многу храбра, ама па што викаш нема кашички да давам цел живот. Познавам луѓе што на детето му ја блендаа храната до скоро 10 години, као wtf? :^)

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.085
    Допаѓања:
    18.834

Еве го бебо 20 месеци, вечерва е случкава, јас постам и правам посна пица за мене со зеленчук. И он доаѓа "мамиии пииии" сакаш? "Да" го седнувам во хранилка му давам парче и он се шлапа ама јаде. Му падна тиквица, пиперка, што беше така нафрлано и си каснува де од парчето де од тоа што паднало. Влага мм у соба, јас миев раце кога се возбуди, жив усплашен е за дете со полна уста забии "кај си му дала сам да јаде па ке се задави". А детево јаде се што ке му ставам, да не го заречам. Не верував дека ке е он до толку потресен посебно не, за храна.

На lackygirl, Noemi, LiquidLuna и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    1.756
    Одамна немам пишувано тука,немав време ни за читање. Некако се ми тргна наопаку од 10 февруари. Не знам што се случува, пост партум не ми беше толку лошо. Тогаш прв пат се разболе синко и никако глава не можиме да крениме. Температура, кашлица тој јас исто, мрсули, затнат нос. Арен е 3 дена па пак исто се во круг се вртиме. Ниту јаде како што трбеа, ослабен е многу. Не знам веќе што да му готвам што да давам. Сируп земавме за имунитет од утре и за апетит иако сум против сирупи мораме да пробаме. Не спие, на секои 30 мин станува плаче едвај се смирува па продолжува да спие. Не знам што е работата, пробав со 1 дремка малку беше ај со 2 продолжив. Земи го враце плаче, остави го плаче, нејќе ни играчки не игра воопшто, в количка не седи за шетање. Оди веќе ама па ако оди 5 мин па плаче па сегде се пика па паѓа. Последните денови мн му викам дури и по газе го имам удрено, нервите ми попуштаат. Кај моите не бев ојдена 3 месеци, првите 2 дена ок па оп температура, само плачеше воопшто не седев раат. Депресија ме фаќа, кажете ми дека е период, дека се лоши денови. Го сакам најмн на свет ама се прашувам што ми требаше ова? Од стрес 3 пати паднав на испитот за возачка. Да, да 3 пати јас која имаше просек 5.00 и 9.00. Единствено добро е што можеби најдов убава работа и ептен убава плата и тоа од дома. Зрак светлина.

18. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    1.703
    Не знам јас една познавам не и прифаќало као млеко ни мајчино ни ад па затоа др и рекол да дава од 4 м храна...
    Ама сепак мислам повеќе е до бабите јас со свеки имав таква мака. Се неа гладна и беше ама не попуштав.
    Е сеа еве 4.5 г е и уште е гладна и гола според неа... веќе се е јасно |(
    Па не знам ама мислам дека не е паметно да се даваат ,,сокчињата" сепак ако веќе сакаш мислење консултација со педијатар најарно. Инаку мене мајка ми од 2 м млеко со бисквити ми давала и се колне во тоа дека ако не било тоа млеко неухранета ќе сум била :^)
    Среќа немам последици и среќа не сум како неа (вишак килограми ама многу многу дури и за операција на желудник според мене ).
    @1209 епа читаат негде се воведува исктана 4+ до 6 м и тоа врзано во крпче а зошто кај кои деца и сл нема потреба да се информираат де,баба знае 4 изгледала |(
    За овие работи алал да и е на баба ми (на тато мајка ) имала 9 деца ама и починувале само 2 живи. Кога сум се родила мама и рекла да ме бања она и рекла не ваше си е како мислите така гледајте го ,бањајте го итн јас не се мешам. Веројатно и било страв нели после цело тоа искуство ама си признала дека не може и готово.
    @Carolin. Така свекрва ми само средината од лепче да јадела само средината од краставицата (семките фактички) и еве дете се шо си јадеше сеа од неа само вака пребарува :headbang:
    Сеа и запчиња и паднаа ете одма изговор :emo:

На 1209, Carolin. и senza.parole им се допаѓа ова.
  19. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    268
    Не, не, немам никаква намера да давам. И сестра ми е порасната со крајво млеко зошто мајка ми снемала млеко, а во тоа време не биле многу достапни формулите и ја разбирам, тогаш тоа било во ред и прифатливо.

Ама не знам зошто не можат да сфатат дека медицината и истражувањата одат напред, и дека нешто ако се сметало дека е во ред тогаш, сега се докажало дека не е. Не значи дека они биле лоши мајки, ама мислења се менуваат. Којзнае кога нашите деца ќе имаат деца какви правила ќе има, ама треба да се биде свесен дека ќе се менуваат и да се прифатат.

На Carolin. и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  20. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    910
    Вчера беше денот! Една годинка! :inlove: Колачето родено на благовец ми порасна, таков сладок благ, баш требаше Блажо да го крстиме :D Во неделата, еден ден порано го прославивме роденденот и крштевка плус. Се помина супер, поубаво и од очекуваното. Дете насмеано цел ден, мушки си издржа до 21 часот вечерта и после ајт со баба на спиење, тато и мама да допијат :rofl:
    Плус, денес апла убаво си прооде и сега трча по куќа а на по него :inlove:А јас еве сега седам сама, дете спие, маж искочен и си враќам филмови назад, кога и како ми помина годината, од првите денови кои ми се низ магла пошто трауматичен пораѓај со итен царски на крај, дете што плаче по цела ноќ, ние изгубени до сега, цело човече станал :inlove: И од една страна некогаш викам одвај чекам таа па оваа фаза да помине а од друга си викам лета времето,дали доволно и правилно правам се?
    На пр, на почеток сакаше нормално нели во раце да е се и да спие на нас и се жалевме а сега од што се е поинтереано не ми дава да го гушкам и гњавам. Тоа само кога болен е. Од ова треба да си научам да си ги ценам сите моменти...
    Леле реферат, се заборавив!:D
    Живели жени и добра ноќ! :d::l:

На Coco31, Giiirl23, ele.na и 13 други им се допаѓа ова.