Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.151
    Допаѓања:
    6.523
    Ќерка ми направи стрес за цела ноќ. Ја легнав што ја легнав, покрив со нејзиното ќебе и си зборува нешто низ кревет. По некое време почнува да плаче, одам до неа и гледам успеала од ќебето да изваде цел конец може подолг од 1 метар и да го исплетка низ прсти.
    300 црни сценарија ми поминаа низ глава што може да се случи ако не го забележевме конецот на време.

Не сака да спие во вреќа, па така да проверка на сите нејзини прекривки направив, да видам со што е безбедно да е покриена.

Од поведри теми, ја носам во маркет преѓе и ајде викам ќе купиме 1-2 паштети да имам за некогаш резерва во случај да немам идеја што да јаде, тоа би било еднаш на месец два. Анализирам Аргета јуниор и таа скроз возбудена дека на пакувањето има пајче. Е да не земам голема, секако не јадиме, ставам во корпа од најмалите и си продолжуваме понатаму.
    На сред маркет, ги гледа паштетите во корпа и извикува - Овде не пишува пајце, длуги дај ...
    Мене и смешно и чудно како и текна на тоа.

Туку знам дека не е најдобар избор паштета како храна на маливе ама од понуденото на пазар што е прифатливо? Аргета јуниор Ок опција ли е?

2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.293
    Ima rastitelni organski namazi, bas sea zemav od kam. Ima i vo dm sigurno pogolem izbor. Isto i humus e ok zamena za pasteta. Sea epten ako sakas so meso da e kako pasteta mozes i domasna da napravis, ima mnogu recepti.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.745
    Допаѓања:
    27.081
    Ни Аргета јуниор , ни намаз од хумус таа каква и да е вегетаријанска не јаде мојава, ништо освен Павлака на лепче мачкаш!

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.151
    Допаѓања:
    6.523
    Кај ова моево се поминува. И павлака на лепче, и крем сир, и хумус. Нас ќе не изеде некој ден. :rofl:

На Tiny Love, LiquidLuna, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.402
    Моето дете блуцкаше ненормално многу, премногу, не можам да опишам со зборови колку многу.
    Почна од почеток на втор месец да бљуцка, кога наполни три месеци го префрлив од Аптамил на ар формула на Новалак. Бљуцкањето не само што не се намали туку мислам дека и се зголеми. До 6 месеци беше на ар формула од причина што со ар формулата подобро напредуваше во споредба со Аптамилот. Кога почнав со оброк на 6 месеци почна да не бљуцка само после оброкот, после испиено млеко пак иста приказна. На 6 и пол месеци почнав да му давам хопоалергена формула на Новалак. Паралелно, постепено му воведов и втор па после и трет оброк. Бљуцкањето скроз престана некаде од 7 месеци.
    Трпение...
    Јас бев на раб на нервен слом колку многу ми бљуцкаше детево.

На MariaBouli и Meddy им се допаѓа ова.
  6. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    519
    Ad

7. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    519
    Ни главче држи ни седнува ;(;(

8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.914
    Допаѓања:
    9.786
    Мораш повеќе на меше, да ојача вратчето.

На Meddy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.293
    Na 4 meseci veke treba da drzi vratce. Posetete ortoped ke vi dade nasoki za vezbi za da se jaca muskulaturata. Najvazno e da ne mu ja drzite vie glavata tuku samo da pocne da vezba, ako mu ja drzite nema da moze. Toa e najgolema greska, ostanalo od starite, site od ragjanje drzat vrat ama ne treba da se ostavi samo bebeto da jakne muskuli a ne nie da drzime. Jas na moite nikogas ne im drzev vrat i na dva meseca veke sami si ja drzea glavata. Na stomak na zemja obavezno kolku moze podolgo, so igracki pred nego, na strana, za da go stimuliras da ja vrti glavata po igrackite. A za sedenje rano vi e, radi kolkovite. Od polni pet veke mozes da go potpiras na agol od 45 pa 60. I postepeno samo ke si sedne na 90. Prvo so potpiranje na pocetokot a do 8-9-10m veke bi trebalo stabilno da sedi bez potpiranje.
    Mada ne se site deca isti, zatoa ne sporeduvaj so drugo. Konsultiraj se za se so ortoped.

10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.293
    Da. Cim pocne so cvrsta hrana i gi ima site tri obroci vo denot se sreduva refluksot.
    Od iskustvo. Kako vikaat patalec, ne gatalec.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.130
    Допаѓања:
    107.029
    Тоа е веќе друго, зборам за рефлукс, за здраво право дете што напредува, нема потреба пред 6м каши. Кај внука со рефлукс строго кажа гастроентеролог, после 5ипол месеци и полека, и така има неразвиен желудник да не го оптоваруваат.
    За ќебето, ништо немало да направи, не му се сеќирај. За аргета, големиот проба на 6г, што да ти кажам, прво дете, се тресев на се, малово јаде од кај 2г џуниор. И јаде сигурно почесто од еднаш месечно, сеа не секој ден, ама за викенд знаат да си каснат за доручек по 2 кришки.

За седнување е мало секако, за држење главче сосема е време. Вежбајте. Секако ја држите исправена, не ја придржувајте, остајте ја да се држи сама. Јас би побарала и подобар матичен, ама тоа вие си знаете.

На Meddy и Miss_S им се допаѓа ова.
  12. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    9.736
    За држењето глава малку да се вмешам во муабет, јас ич не ја форсирам на меше, а ја држи супер главата од многу мала. Нас дали 15 минути на ден кумулативно ни се фаќа на меше да сме, а пак е одлично држењето. Не знам дали зависи од дете до дете ова. Дури и на грб кога е сама се дига како да ќе се исправи.
    Исто вежби за вртење ретко и правам, оние assisted rolling. Еден ден сама од себе на земја на подлога почна од грб на страна да се врти, а кај и да е ја гледам ќе почне на меше, се обидува, дава напон ама уште и е тешко. Е за обратно уште нема дадено знаци дека ќе може. 3 месеци е.
    До колку месеци беше да самостојно се врти?

На Carolin., Трагедијаупмм и Lady Miami им се допаѓа ова.
  13. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.914
    Допаѓања:
    9.786
    До 6, иначе да од дете до дете е, ама на 4месеци веќе треба да ја држи главата. Затоа и мора вежбички, ако не е такво детето. И јас не ја форсирам на меше, зашто не сака, а од 2 месеци сака да седи:drunk: цело време се крева, и е пресреќна кога ќе ја ставам потпрена ко да седи на 60 степени. Не сака на меше, ама се врти само странично, не се свртела уште на меше скроз. Сега почна да сака и во спиење на страна да спие. Ама главата ја држи од 2 месеци скроз.

На Трагедијаупмм и baguf4e им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.130
    Допаѓања:
    107.029
    Баш така, од дете до дете е, ама таму кај што има мака треба да се работи. Моиве од мали се вртат на страна сами и брзо се свртеа на меше многу. Особено малово, во се брзаше, на 7м се исправи сам на нозе од седечка позиција, за да стигне до цице де, е прооди подоцна малку бидејќи не сакаше едноставно да оди, он шибаше секаде со лазење, ко муња беше.

На Feniksgirl, merriel0 и baguf4e им се допаѓа ова.
  15. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.762
    Допаѓања:
    21.351
    Секое дете е различно. Мојата од кај два месеци држи глава исправено, ја дига главата, кај 5 ипол месеци се дигаше на лакти да стане, да ме држи за прст станува сама да седне, ама да се сврти еве ја уште несака. А си седи убаво стабилно.
    Ќе си покаже само.

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.762
    Допаѓања:
    21.351
    Имате ад за рефлукс. Консултирај педијатар какво млекце да земете.

17. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    9.736
    Исто и мојава, од 2 месеци ја држи убаво и без интензивни вежби на меше. Издржува некои 2-3 минути моево и после ја фаќа нервата. А педијатар ми вика требало 2 саати да и се збира, аха уживај:D

На Feniksgirl и BellaBibi им се допаѓа ова.
  18. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.256
    Допаѓања:
    1.991
    Не повикана, но сакам да искоментирам. Ако ти се експериментира, можеш павлаката како база да ја користиш и да и ставиш други состојки кои нема да ја сменат текстурата премногу. Just saying...

Пример да изблендираш:
    Павлака, авокадо, путер
    Павлака, индиски оревчиња (предходно стоени во вода)..

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    2.988
    Жено дај некоја тема и шерувај рецепти! Или инстаграм па со слики.
    Имам другарка што се нешто со индиски со ова она прави. Се убаво. Мене ич не ми идат такви идеи.
    И колку време да стојат оревчињата во вода? Печени? Дали може грчки јогурт место павлака?
    На low carb се ставив, имаш ли идеја ма што да мачкам место на леб?

На La-loca и merriel0 им се допаѓа ова.
  20. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    2.988
    Ова надвор од тема, ама стомачето прашува.:D