Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.735
    Допаѓања:
    26.997
    Се надевам надвор од Мкд оти тука може да те најдат па да ти се придружат службено :rofl::rofl::rofl:
    Со лесно и на тебе и на него (highfive):l:

На Трагедијаупмм, Carolin., Tea SK и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    3.516
    Во болница ми дадоа фотографија од син ми што го сликнале само што се родил, леле ист како свекорот :rofl: Не можев да се помирам, од кај па баш на него да личи :D А врска нема, тој цел е на мене, бел е како порцелан, ама ете во тој момент, што од хормони, што од тоа дека бебе згужвано цело, па ми личеше на дедо му :lol: А на цимерката во соба, дека царски изгледа родено, едно бело, убаво, дебелко, модел во споредба со моево. А моево слабо, долго, ту модро, ту сиво, на окцето имаше како црвена флека цел капак…:x А јас нели очекував автоматски да си се заљубам во бебето, важи, нема проблем :D

На le.soleil, strelec231992, LeNora и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.888
    Во Македонија е ама најавив дека магично ќе снемам мрежа :D

На DELFINA81 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.735
    Допаѓања:
    26.997
    Хехехехехе паметна си ]:)
    Магично ќе го изгубам телефонот, ќе си го најдам во недела пред тргнување :rofl:

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    885
    Допаѓања:
    2.602
    Синко кога се роди, намачен додека да излезе од каналот, од маж ми доби епитет "подуено жапче" :D
    @LeNora Слободно кажи им дека не поштуваш адети или игнор на најјако, јас дури и инат терав, уште не беа 40 дена завршени, јас роварев по институции за извод и еднократна парична помош, уште на старт кажав дека не сум за такви работи. Уште па кога слушнав некој си глуп адет дека свекрвата требало да спие до 40 дена со бебето, кажан на наши пријатели, коса ми се крена на глава.

На LeNora, Yowannty, LiquidLuna и 3 други им се допаѓа ова.
  6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.224
    Допаѓања:
    67.719
    И моево беше... Па, беше цело модро и за греотка. Се измачи малку додека излезе. Напорот ѝ се гледаше на фацулето. :worried:Имаме слика, ја сликна татко ѝ одма. Леле. Дури ни тогаш не можев да си речам што ми е убаво бебево. :D
    Ама, за некој ден се среди, обеле, отвори плавите очиња и оп, убавица. :inlove:
    И сега е преубава, девојче, и ја покажав сликата, одбива да верува дека е она. :rofl:

Инаку, сфатив дека добро сме потфрлиле со татко ѝ во некои основни работи учење.
    Обврски домашни, снаоѓање по куќа.
    А често се преиспитуваме дека е единица, да не попуштаме многу. Ама, очигледно побрзо ни е да го направиме сами нештото.
    Што прават вашите поголеми деца? До кај се со домашни обврски, снаоѓање сами по дома?

Не е дека не те сака, мајка си му.
    Ама, дека немаш поврзаност со него, немаш. Не те гледа доволно. Кога ќе си дојдеш од работа посвети му се, правете работи што ги сака, играј со него, збори му, да осети дека го има целото твое внимание. И тие неколку саати после работа ако се квалитетно поминати се доволни. Знам дека си уморна и веројатно све ти е на куп, сакаш да си дојдеш од работа и да одмориш. Ама, фактот е дека те чека дома душичка на која и е потребно твоето внимание. Сега се гради врската.

На Thinkerbell., MeowMeow, Yowannty и 3 други им се допаѓа ова.
  7. dead.flower23

dead.flower23 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    502
    Допаѓања:
    1.362
    Мојот кога се роди беше модар џигер , главата конус дека се пораѓав 20 саати за на крај итен царски нема везе помина се изнамачи и он и ја. Сега е прав лепотан копија на мама многу мерак ми прави :inlove::inlove:

На MariaBouli, MeowMeow, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Azalea Bonsai

Azalea Bonsai Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    36
    Majki kako ste, razmisluvam za instagram profil na koj kje spodeluvam licni iskustva I soveti okolu izbor na materijali za bebe, kozmetika, I se ona sto mozeme da si kupime po normalni ceni a pritoa sostavot da go zapazime. Istoto I okolu hrana i igracki, a us pat i nekoja home made igracka zanimacija za deca. Sto mislite imame li vakov content momentalno kaj nas?

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.121
    Допаѓања:
    107.004
    Леле јас ептен мака имам со ова. Јас ќе му кажам донеси ова и одма ко хиени мм и мајка му, Стани ти или свекрва ми демонстративно станува она. Сто пати е кажано, не е да не станам јас, можам и станувам, муабетот е он да се научи. Некни прочитав едно интересно како текстче, не знам што беше, приказна. Дете љуто на мајка му дека го терала да работи, да затвара врати, да крева играчки и ѓубре, да се грижи за домот, и се дерело дека не ја сака и слично, лонг стори шорт, таткото продолжува со муабетот на мајката, дете љуто едвај чека да си замине од дома. И заминува дете на 18, оди да живее кај негов пријател и оп, таму калакурница, никој ништо не работи, немаат ни за јадење итд итд... Дете решава да оди на интервју за работа и гледа оглас за директор, оди вика да си пробам среќата нели и влага у дворот на фирмата гледа се отворено, врати, капии, кој сака влага кој сака излага, зима затвара врати, гаси светла, крева расфрлени хартии и влага во канцеларијата и му викаат Честитаме примени сте као... Детево младо, у шок демек, и многу добра поука од ова, не дека ова вистина се десило, демек правите вредности се тие, не бахатоста и размазеноста, да, јас си го сакам детето, ама вистинската вредност е да знае да се грижи за околината, за ресурсите, за другите луѓе и добра и тд, дека тоа се цени и дека ради тоа луѓето ќе те препознаат повеќе него ли ради размазеноста. Така да трудете се да смените што може, јас почнав да го пуштам сам во училиште од некаде, учам за пазење на улица, да испазари нешто ситно, да се грижи за брат му и себе, ги оставам сами во соба да се грижи за него, да го чува да речам иако сме дома сите. Здравје летово и ќе ги учам да спијат заедно во соба, бате на голем кревет дете уште во мало, ама ќе спие, мора. Исто така го терам да мачка лепчиња за него и брат му, да прави вечера едноставна, како да излупи јајце и да стави млеко и житарки... Мора да научи, здравје за 2м ќе остане дома сам од сабајле, мора да се научи.

Мислам исто како Реин, детето не може да не те сака, те сака, ама мислам дека премалку време проаѓате заедно. Доцна доаѓаш од работа, ако може да го чува кај вас свекрва бар тој 1 час да биде плус, батали домашни обврски чим имаш помош, со дете повеќе, на земја, игри, цртани заедно, за викенд да шетате некаде заедно и сл. А за дали да го караш или не, не може никој да ти каже, сама ќе си видиш каква е ситуација.

Мислам дека МК инстаграм сцената изобилува со ваков контент и често ствара револт кон мајките заради лажната слика што ја носи. Ако си реална со реални слики и реални моменти, пеки, ама за слики од идеални семејства со идеални домови и идеални деца, не се мачи.

На темата, родив бели розеви деца кои потемнеа малку потоа, ама па беа многу слатки. Малото за нијанса послатко, поокругло, само 300гр потешко од бато и одма разлика. Ама во глобала ситни деца раѓав, мали, под 3кг и двајцата. Е кога заокруглија, најубави ми се нормално.

На Fenix05, Трагедијаупмм, LeNora и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.291
    Допаѓања:
    181.818
    Сите беблаци се раѓаат такви згужванки. Со плоснати и отечени носиња, екстра кожа ко шар пеи :lol: оти рапидно растат на почеток и таа кожичка се пополнува. :)
    Првото и третото се родија слабички и згужванки, а второто беше мишелинче и доста време надносено па пораснато, тоа немаше многу гужваници. Не ми било битно како ќе изгледаат кога ќе се родат оти знам дека многу ќе се изменат по некоја недела и ќе менуваат цело време.

Кога немав абер за деца знаев да прокоментирам. Мајка ми, секогаш ми викаше ај ќе видиш со какви очи се гледа своето. Сега убедена сум дека е така. Секој родител е презаљубен во своето и за секој своето е нешто најубаво на свет. И така треба да биде. :)
    Не ми беа најубави новороденчиња, ама како растеа ми стануваа се поубави. Имаат неверојатно убави очи. Шарени. Со повеќе бои. Не знам како и на кого и дали ќе ги задржат такви, ама сите што ќе ги видат им ги коментираат. А сите тројца родени со длабоко сини. Ќе видиме на најмалово какви ќе станат понатака.

Не можам да си објаснам само, оти сум толку среќна кога некој ќе ми рече дека децава личат едно на друго. Во мои очи воопшто не личат и се целосно различни, а толку сакам да си личат. И толку убаво ми доаѓа кога некој ќе ми рече дека си личат. Не знам оти тоа толку ми значи и дали е до хормони или не.. кој да знае.. :)

За плачењето што да ви кажам… првото е 5 ипол години, јас уште плачам. На тажни вести, на среќни вести, кога се потсетувам на делови од нивното растење, од заеднички одмори, кога си играат заедно, кога плачат. Плачам на реклами, на филмови, на сцени кои и воопшто не се за плачење. Хаос. (facepalm)

11. Azalea Bonsai

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    36

Pa mislev realni ocekhvanja I realno upotrebeni nesta koi se pokazale kako dobri. Ne onoj rozev svet na majcinstvo full od brendovi. Tuku value for money i dobri po sostav raboti. Vprocem da si shareuvame na edno mesto vistinski soveti od sekojdnevie.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.121
    Допаѓања:
    107.004
    Види тоа е скроз присутно на инста сцената, пробај, зошто да не. Мислам дека има многу такви профили, ама ти си знаеш. Мене најмногу ми се свиѓа стилот на Штрк на снаата на Дац глумецот, ѕирни.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Azalea Bonsai

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    36
    Sto mislis deka ni nedostasuva na nas majkite vo mk?

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.121
    Допаѓања:
    107.004
    Мислиш на инста контент? Ништо, се има, дури и повеќе. Ми фалат повеќе реални гивавеји, попусти и слично, нешто што треба фирмите да го направат. Во Србија пример во Лили со картица нивна на цел бебешки асортиман има 10% попуст без разлика дали има попуст, има пакети од ДМ и Лили за новороденчиња, има цело време гивавеји и тоа реални и за машала, овде се се тестери или на двајца што се блиски до тој што дели, многу проѕирно.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  15. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.224
    Допаѓања:
    67.719
    Не е дека она не носи и не прави работи. Никогаш не се буни, секогаш прави што ќе и речам, оди до продавница, оди и се враќа и сама од школо. Мислев повеќе на, вчера тост да си направи, зема кашкавалот ќе го сече одозгора, не знае лепчињата да ги намести.(facepalm) Ќе се изгореше на тостерот, не знае да го крене како треба. Не знам, некои такви глупи работи. Знае да си стави житарки со млеко, да намачка нешто, да стави тенџере со вода за супа, да упали шпорет, све тоа со надзор. Собира алишта, пружа, си мести нејзиниот шкаф. Ама, не знам, може и премногу очекувам. Има седено она сама дома, нема гајле, сакам да е поодговорна само, на пример јаде не си крева, што ужасно ме живцира, и само зборам и зборам крени си, крени си... уште знае да излезе од вц брзајќи без раце да измие, и тоа верглам само...

На Carolin. и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.121
    Допаѓања:
    107.004
    Освен за кревање после јадење, се друго супер си е детето, и за миење раце и пуштање вода, исто и јас викам. Ама тост сам да праи ако го оставам ќе се изгори, да сече кашкавал не давам оти ќе се исече, трапав е, исечен кашкавал давам да намести. Мислам дека супер си е детето претеруваш малкуцка. Ама ако, продужи, што поише работи може и знае толку подобро. Мора да се самостални.

На Carolin., Трагедијаупмм и RainBow им се допаѓа ова.
  17. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.293
    Допаѓања:
    11.642
    Царски тука, ненамачено бебе.
    Боже прости ми ама... гремлинче.
    Сега ми е преубав, отвори детето после првата годинка.
    Цел на мена, лепота.

(lalala)

На Fenix05, Carolin., LiquidLuna и 3 други им се допаѓа ова.
  18. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.224
    Допаѓања:
    67.719
    Сече со онаков нож, леле бе, ми застана мозокот, со тупиот од прибор за јадење. :D
    Можеби сум забегала со очекувањата малку, а стално тоа го зборам, дека очекувањата треба да ни се подесени. Ама, ми изгледа како ептен големо дете. :D
    Не знам, некако е разбрана, па веројатно мислам дека треба да знае повеќе. И викам вчера леле бе, ќе се изгориш, пази гледај тостерот одозгора ќе те допре на раката. Ми вика, па ти не си ме научила како да правам тост, што јас да правам. Нели, жива вистина.:wasntme:
    И нокти на пример не сече сама. Не се сеќавам ние кога почнавме да си сечеме сами.
    Како сум тргнала, да си научи све, да си прави и може да се отсели.:D
    Треба да прочитам што се очекува од оваа возраст, некако како расне повеќе нејзе ја следам, па не сум читала баш, па ете, очигледно не знам што реално треба или не треба да се очекува да знаат.

На Carolin., le.soleil, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.486
    Допаѓања:
    288.146
    Големата, 9.5години сама пржи/вари јајца, вари шпагети, вари ориз кесичка и после си става додатоци плус во чинијата, прави смутиња, сендвичи, тостови, салати. Не ми текнуваат други работи ама во глобала многу работи сама прави.
    Кога е шторетот во функција знае дека треба да ми каже дека планира да готви. За останатите работи не мора.

На Fenix05, Carolin., 1209 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.224
    Допаѓања:
    67.719
    Бра-во. Немам зборови.

Chores a 9-Year-Old Can Handle
    By age nine, kids can step up their game beyond just picking up toys. Here's a list of age-appropriate chores:Reddit+8Allrecipes+8Wikipedia+8

• Personal Hygiene & Self-Care: Brushing teeth, combing hair, getting dressed, and tying shoelaces.

• Bedroom Duties: Making the bed, tidying up, folding and putting away laundry.WebMD+2Better Homes & Gardens+2Acorns+2

• Kitchen Help: Setting and clearing the table, loading/unloading the dishwasher, washing non-breakable dishes, and preparing simple meals like sandwiches or smoothies (with supervision) .Scholastic+1Acorns+1

• Cleaning Tasks: Dusting, sweeping, vacuuming, emptying trash bins, and wiping down surfaces.Reddit

• Laundry Skills: Sorting clothes, loading the washing machine, and folding clean laundry.Better Homes & Gardens+2Scholastic+2Time+2

• Outdoor Chores: Watering plants, weeding the garden, raking leaves, and sweeping patios.

• Pet Care: Feeding pets, refilling water bowls, and cleaning cages or litter boxes.

• Assisting Younger Siblings: Helping with homework, reading stories, or supervising playtime.
    These tasks not only teach responsibility but also instill a sense of accomplishment and belonging within the family unit .WIRED

Essential Life Skills for a 9-Year-Old
    Beyond chores, it's crucial to equip your child with life skills that foster independence and confidence:

• Decision-Making: Encourage choices in daily activities to build confidence in their judgment .Acorns

• Time Management: Using calendars or planners to keep track of homework and activities.

• Money Basics: Understanding the value of money, saving, and making simple purchases.Child Development Institute+1Sunshine House Early Learning Academy+1

• Basic Cooking: Preparing simple meals and understanding kitchen safety.Parents

• Home Safety: Knowing emergency contacts, understanding basic first aid, and recognizing hazards.

• Digital Literacy: Navigating the internet safely, understanding online etiquette, and recognizing trustworthy sources .

• Emotional Intelligence: Recognizing and expressing emotions appropriately, showing empathy, and handling conflicts.

• Self-Advocacy: Encouraging them to speak up for themselves in appropriate situations.Acorns
    These skills lay the foundation for a well-rounded, capable individual ready to tackle the complexities of life.

Making It Stick: Tips for Success
    • Consistency is Key: Establish regular routines for chores and responsibilities.Allrecipes+1Better Homes & Gardens+1

• Positive Reinforcement: Acknowledge and praise efforts to build confidence and motivation.WebMD

• Lead by Example: Demonstrate the behaviors and attitudes you wish to instill.

• Make It Fun: Turn tasks into games or challenges to keep engagement high.

• Open Communication: Discuss the importance of each task and how it contributes to the household.
    Еве што вика чатџипити. Од наведеново дефинитивно заостанува во обврски во кујна, треба да поработиме на тоа, а не да сме заглавени во ама леле ќе се изгори.
    Не усисисува исто, не знам зошто, не ми ни текнало да и речам. Смути може да направи, ќе нафрла во блендер и измути, нема тука некоја филозофија, со тостерот се оправаме. Шпорет знае да уклучи, ама да зготви нешто тешко, освен супа можеби. Ама, не направила нешто сама од почеток до крај. Садови не миела, миеше еднаш, ама ме нервира што се влечка.:D Очигледно треба и тоа да го вклучам, немаме машина за садови, па ќе си мие рачно. Ќе почнеме со нејзините на пример. Алишта собира, пружа, е машина не знае да пушти, исто не ми текнало, ми се чинела мала веројатно.
    Со пари знае да ракува, си има џепарлак, одговорна е и знае цените колку се и што е скапо што не е. Сѐ што треба да плати од џепарлакот е скапо, на пример. :D
    Интернет нема за сега, ќе размислам прво со зборување да се почне.За школо си е одговорна сама, не и водам сметка што има за домашно, или да прашувам што имале денес домашно зашто не запишала. Школо е нејзина обврска, може да се помогне ако се заглави нејзе, и да се вежба пред некој тест. Ама е прилично одговорна и не сака да заостанува или да не знае нешто.
    За хигиена делот, си прави све сама, освен сечењето нокти, не знам тоа кога треба да иде. Ама ќе си дојде секако, ништо страшно.
    Играчките се сѐ уште насекаде, не може да се дособерат никогаш. Ќе замисли некоја игра и мора да стои така да ја продолжи, све е тоа наредено во нејзината глава, визијата е тука.]:)
    Ама, и тоа нема да трае долго,ќе порасне и ќе нема играчки. Ќе биде пак стерилно.:sweat:
    Така стоиме засега, значи, правец во кујна.:D

На Carolin., Mother of 2boys и LiquidLuna им се допаѓа ова.