Јас имам еден линк во букмарк за што треба да знаат за одредена возраст ама е до 5 години само и по него се водам. На листата што е за нивна возраст, можат све и голем дел ги прават редовно, дури и доста што се очекуваат подоцна. Ама да се заиграат сами 15 до 40 минути сами одма ги носам на доктор да проверам не се болни https://positiveparentingconnection...e-skills-for-babiestoddlers-and-preschoolers/
@RainBow , од братучеда девојче само што наполни 11, машко од 8 години има. Се повеќе и повеќе обврски дава, посебно на женското, и изговор што мене не ми се допаѓа е тоа што вика женско е мора да го знае и прави тоа. Машкото демек не мора. Од обврски што од поодамна ги дава на женското и ги споделила со нас. - да пребрише прашина низ дома, барем на масите и комодата во дневна - да измети со правосмукалка - да направи брз појадок за неа (девојчето) и брат и, било да намачка леб и стопли млеко или направи чај. Или млеко и бисквити, корнфлекс, житарки итн нешто полесно - да стави алишта во машина или да ја испразне машината - да испазари основни работи, маркет имаат на 100тина метри од дома - да го однесе брат и или земи од училиште ако е слободна или од тренинг. По 200-300 метри се активностите оддалечени - да му помогне на брат и со домашните или цртеж за на училиште Тоа ми текнува засега
Многу ми е селски ова давање на женско повеќе обврски, значи скроз затуцано. Ко сме кај муабетов на Реин, од тоа брзање, побрзо да завршиме/спремиме/средиме, заборавивме детето на основни работи да ја научиме. Ги знае сите букви, броеви до 20, и се што треба за возраст, ама не знае јакна да облече/соблече, патики, чорапи и слично. И све од тоа што ние касниме, или ме фаќа нерва да ја чекам па правам јас. И така сеа ресет, па отпочеток идеме за многу работи.
И мене многу ме нервира тоа двоење. И после зашто машките такви биле, научени од мали така. Навистина се надевам дека се сѐ поретки вакви случаи. Плус, девојчето уште од мало сведочи неправда. Да, најчесто од брзање е, немање трпение нештото да се објасни. И ај јас побрзо ќе го направам, ај нема време сега и ете. Ама, добро е да се освестуваат вакви работи и ќе се тргне во правилна насока. Затоа честопати се преиспитуваме до каде сме и што сме, што правиме грешно... Нешто ќе помине незабележано и ќе остане искривено сигурно, ама... Нема совршенство.
Исто и јас, не ни помислив дали е убава или не, ама сабајлето кога ми ја донесоа во соба, го осетив тоа мајчинското, видов дека ептен слатко бебче родив и секој ден оттогаш, еве веќе 6 месеци ми се чини дека секој ден се повеќе и повеќе ја сакам и го има земено најубавото од татко и, зелените очи, а мало носе како мене. А кога ја видов првиот пат, кога ја извадија беше како вонземјанин во главата изобличена, ем од вакуумот, ем од самиот пораѓај. Така да, мислам дека е скроз нормално и природно конекцијата и мајчинското чувство да не се појави преку ноќ, туку се гради со тек на време.
Ауч колку лошо тоа на женското повеќе обврски. Некоја идна снаа ќе заглави со мужот гален вака на мајка. Само да ви кажам во денешно време никој не трпи уште маж без основни вештини, а не пак во иднина, тие деца што ќе пораснат вака учени. Внимавајте како воспитувате, кога тогаш од глава ќе ви се врати.
Ama i nieden maz ne trpi galena zena osven mojov de Sala na strana, ako gledame taka, i zenskive deca se galeni i i sve na tacna bez osnovni vestini ne samo maskite. Za zal takvi ke bidat idnite generacii.
За обврски, ако нешто ви значи јас миев садови од 3то одделение. Брат ми од 5то затоа што беше позаинтересиран да се удави у сапуницата отколку да ги измие садовите Ама јадење ме оставала мајка ми пример да го "пазам" гравот да не претече, да му дотурам вода ми има кажано до каде и сл. такви мали работи. Со брат ми откако добивме наша заедничка соба сами ја чистевме, 5 и 10 години деца. Татко ми повеќе обврски му има давано на брат ми низ двор, мене повеќе по дома. За ќере имав трпение да ја истрпам нејзината "Сама" фаза па се си се научи без мене Сама се облекува, соблекува нели кога не ја фаќаат будалите па да ми каже Мама ме мрзи Играчките не си ги прибира многу многу, ама не ја напињам за тоа. Единствено за што е стварно напната е патиките да не ми ги остава низ ходник. Трубев и многу ја замарав за тоа и ја научив Иначе од таа нејзината Сама фаза, сега и на нас ни мачка леб и палачинки. Како - така, успева некако Банана сама сече, не со тие острите ножеви туку оние шо се за мачкање, секако под надзор. ^ Ова не е по моја желба, тантрумишта фрла во спротивно Е доброто е што за "опасните" работи е разбрана. Острите ножеви не ги ни погледнува, сама си вика Тоа сече. Шпорет нема уклучено ни по грешка онака знаете да штрапа по копчиња, само светлото на фурната ми го пушта да си светело Знам дека зборевте за поголеми деца, ама ова малово ко малостаро ми е некогаш. Многу поголема од 3 и пол години ми се чини кога е "во добрите"
Си летна времето, се вратив на работа, слободно време се' помалку, се осеќам дека цело време трчам и пробувам да фатам ред, ама слабо. Ама ете, рана дремка и време за едно кафе на раат и малку форумот. На тема за обврски, моето е многу мало ама цел ми е да го научам да биде самостоен и да знае сам да се грижи за себе, ако е машко. Цел живот имам така малку resentment спрема мајка ми дека јас бев женското и јас требаше се' да се научам, од мала правев доста работи, како за мене така и за брат ми 5 години постар од мене, да го средам мојот шкаф, ама и неговиот, хмм Од друга страна, не мислам дека ќе ми е тешко, цел еден маж превоспитав , ама ако јас работам, ќе правиме и дома поделено, иако нормално сето оди повеќе на мене, ама small steps. Мажот ми се тројца браќа и гледам дека иако прави се' низ дома, не му е баш по кеиф дека него му се падна една вака прогресивна жена кога гледа како кај другите се прави жената. Ама барем од сите е фален колку "помага" по дома, а јас колку сум среќна што ми се падна таков маж Кога ќе слушнат дека сам го чува детето на кој му е родител, се паѓа во несвест од восхит На тема враќање на работа по породилно, се осеќам оглупавено и не ми се замара. Работата не ми е по ќеиф, моментално е најдобрата опција, па не можам да сменам, ама дури и така секогаш давав максимум. Сега, најосновните обврски ми се мачење, ми треба преголема енергија за да се фокусирам и да научам нешто ново, посебно сега кога ме ставија на нов клиент. Is mom brain real? Амбициите ми се само на хартија, иако сум свесна дека овој дел дури и биолошки, ме тера да ставам приоритет на бебето, се чувствувам дека цело време каснам, ми бега времето, нема време за се'. Толку од дремката
Пред некое време ми излезе една слика со порака на инста каде стоеше нешто во стилот на Се лутиме на децата дека се спори во обврските кои им ги задаваме и правиме заедно - можеби и тоа е поентата на животот - да успориме малце и ние. Моево скоро 16месеци е зошто е просто лепенка за мене ама буквално, фасциниран е од полнење машина за садови и алишта, бришење прашина и џогер, правосмукалка и пружање алишта, готвење т.е мешање во тањирче. Мислам дека сè тоа се должи на тоа што учествува гледа му објаснувам и му е ново па барабар со мене го прави тоа. Не е умешен де алиштата ги фрла на куп на сушара па после ги собира ама ќе стигнеме до тој дел. Кога готвам седи горе на шанк меша пред мене кремови павлаки салати ама големи генералки ги правам додека спие за да се среди сè. Во хаотично време живееме и растеме деца, трчаме брзаме жонглираме да стигнеме работа јадење анимирање чистење перење пеглање...... и во сето тоа забораваме да успориме за да го фатат и сфатат ритамот. Моево е машко но ваљда гледајќи дека татко му е турни ме да кинисам за домашни обврски, сакам да израснам спротивност од тоа. Па што ако е биде маж утре?! Исто саати работат и жена и маж има да дели обврски и да помага јас да се срамам како свекрва и да збори идна сопруга - мајка ти не те воспитала научила немам намера колку и да звучи строго и лудо ама време е да се разбие тоа : - па кај мене мајка ми сè правеше. Друго - сè е по таман. Користев одмор неделава со детуле максимално си се дружевме гушкавме не ми се враќа дури колку и да сум уморна зошто не запира ни секунда само јаде седнат ама и јадењето е со играчка до него инаку одма оди трча. Не збори разбирливо,ама маајко уста не затвара со кинеското па си пее нешто си игра.
Читам по форумов додека ми спие бебе во раце искуства за 4ти скок. Леле кој хаос сме, ми искачале некои мислења пред тоа ама не ми се верувало дека е до волку, ни јаде, ни спие, ни се смее, само вришти. Нема шанси да излеземе од дома периодов, свекор ми ми вика на бајачка да сме го носеле.. нема шанси, ако ни дојде до искачање ќе го изнесам до парк воздух да го фати. Прееска од плачење зајде, отворило уста и без глас, се уцрвени и не зима воздух, маж ми почна да го чука по грбче јас фатив детево превртев наопачки и почна да плаче, живот ми се скрати. Па кога му ја рикнав... Капа симнувам на сите што го прошле скоков и останале читави. Се ижалив малку а не можам да се без да добијам совети од типот бајачки, дај формула, да не немаш млеко па за тоа да не плаче, да не сака да цица, нејќе така да го држиш итн итн..
Kako sto te razbrav dois , insistiraj poveke da cica. Moeto e na ad ama na pocetokot sledev pravila od pedijatar kolku da davam mleko a toa ocigledno ne mu bilo dovolno placese vristese nie mislevme grcevi , skok, zabi ama ispadna deka e gladen. Otkako pocnav da davam mleko kolku saka odma se smiri. Ova e moe iskustvo ne mora da znaci deka e gladno ama probuvaj nudi da cica poveke pa ke si vidis sama Ke pomine i taa faza samo trpenie
Плус минус тука сме. Моево е многу неуредно и не сака да си средува, ама ќе спискам и средува. Пример јас прибор тоа ништо не пипкам, ништо, се сам, му имам речено, ако оставиш нешто немаш, ти си си крив сам, не барај од мене. Од ова се само парите не ги барата од што немало потреба. Друго се праи сам. Сега има милениче и го чува го пази ептен, он му дава јадење, пази дали има вода во аквариумот доволно, додава, вади... Многу е посветен.
на 30мин сум со цицката само го нудам а голем е за толку често да се молиме, премногу се нервирам со тоа јадење т.е нејадење а уште повеќе ме нервираат такви коментари од најблиски кога знаат колку ме оптеретува...
Da go pofalam mojov denes sam si napravi makaroni. Skroz sam od pocetok do kraj, so cedenje na voda so se. Duri stavi i tanjir za sestra mu Nekese od rucekot makaroni sakal, epa vikam napravi si sam Do sega pravel jajca ama zaedno so mene. Ova komplet sam jas bev vo dnevna i gledav od daleku samo Prav pat skroz sam barata so sporet, inaku znae da si isece leb i da si namacka, da si turi mleko, sok. Isto taka mnogu sum srekna sto sam se grizi za sestra mu, ja cuva epten, se pravi osven pelena ne i menja a sum mu ponudila ama gadno mu bilo. Denes neznam kako ja izvadil od krevetce i mi dojdoa dvajcata vo dnevna sabajle se iznenadiv. Pa ja ranese na hranilka on. Vcera pa i oblekol elece ladno bilo Masala da ne go urocam ama dobro i odgovono dete e za negova vozrast, za razlika od malovo uste od sega se gleda deka ke bide ogince masala
Период е. Мојата е скоро 8, па има периоди каде пиење млеко е хаос, за каши да не зборам. Нуди града и на зајдување , дувни му или преврти го. Мојава колку зајдувашеее… И јас со совети за бајачки бев и на крајот ми пукна и реков дека од жена со бела коса во куќа што ни е е исплашена, еве свеќи веќе не спомнува. Инаку врска немаше тоа што го кажав, нит сум ја носела негде, нит некој ми кажал. Ужас се скоковите, ама ќе помине.
Па таква е свеки ( бела коса има), она е главен иницијатор за бајачи и тоа откако се роди беба. Пред тоа, тоа биле глупости.
Нема врска со доењето ,период е. Не се нервирај иако најголем скок е и по лошо го памтам и се цица ама не сака да цица ,сака да се исправи па не сака право хаос ама помина Е ова многу ме нервира кај старите. Посебно свекрва ми ,сок у уста не става а на ќерка ми и даваше скришно од мене на 10 м....и ред други работи. Бајачи веќе и сеа да може и сеа ќе напиња арно ти текнало