1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.908
    Допаѓања:
    21.783
    Најсреќни да се! Од убавина и среќа, да не искочат :inlove:

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.460
    Допаѓања:
    10.636
    Леле ко вчера да пиша дека си се породила, нека сопре времево многу брзо лета. Најсреќни нека се мајка, од убавини и здравје да не куртулат.:l::hug:

На Lady Miami, Трагедијаупмм и DELFINA81 им се допаѓа ова.
  3. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.260
    Допаѓања:
    34.656
    Среќен роденден дечиња мили! :inlove:

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    4.025
    Среќен роденден бебенца :inlove:.

5. lady1987

lady1987 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    96
    Среќен роденден на твоите сонциња мајка, да се живи и здрави :^:

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.324
    Допаѓања:
    6.860
    @DELFINA81 , живи и здрави да се. Среќен роденден :party::^::party:

@dummy , од сите анализи и калкулации и стрес да било вака или така, заборавив да уживам во мајчинството.
    Дали е во ред, дали напредува, дали јаде, зошто не јаде... Пелени не сум анализирала нешто посебно освен што во лето се случувало да се посуви кога е ептен жешко, па да форсирам течности.
    Ама за напредок, па дека и прематурче, плус од кога е во градинка повеќе болна од здрава, еден куп прашања, каде грешам, дали правилно ја одгледуваме, дали не знам што.
    За храна 300 калкулации, стресови оти внесло шеќер, оти сол, оти 2 пати со ред млечен оброк се погодил, па трчаници, па распоред да готвам домашно. Сум станувала од на кафе за да трчам дома да не закаснам со оброкот (facepalm)
    И сеуште сум истата смотаница со тоа што за храна бар се опуштив на 2+ години ама други бубачки куп имам.

Детето на еден или друг начин ќе порасне ама тоа што ќе се "изгубиш" ти нема да се врати. И пропуштеното време со пријатели, и изгубените нерви. Се си има понатамошни последици.

Со овој памет сега и за дете знам како треба и како јас да се вклопам во сето тоа.

На Ladyme, Зеленоокатаа, LiquidLuna и 6 други им се допаѓа ова.
  7. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    41
    Duso opusti se malku i ne mu ja tumaci mnogu se pominuva ke naucis i ke nemas gajle , pamti si go peridov kako najubav a ne kako traumaticen , site pominuvaat niz istoto razlikata e koj kako se nosi so toa. Mene prvite 2 nedeli koga se rodi bebe mi se kako niz magla isto mn grcevi imase eden period , samo espummissan ni pomogna , a eden sovet od mene najdobronameren makni go toa kuce sto go cuvate od doma i da e vakcinirano vlakna ,bakterii koj moze stetno da vlijaat na novorodennce.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  8. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    41
    Sreken rodenden na bebusite, zivi zdravi i nasmeani sekogas

9. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    19.021

Среќен родендеен на двете бебиња веќе дечиња, живи здрави и најсреќни да се :inlove::inlove::inlove:

10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.031
    Допаѓања:
    10.269
    Знам дека е стресно прво бебе ама олабави се и најбитно од се' не читај по нет. Прозорци на будност, пелени, подои, вежбање, ниту едно бебе не е исто со друго и немаш потреба да си го оптеретуваш мозокот со "by the book" работи наместо да уживаш во бебето.
    Ти го кажувам ова зашто иста бев со првото. Тајмер имав колку спие. Тајмер имав колку цица од една, колку цица од друга. Робот бев, спие, станува одма пелена, одма на подлога. И знаеш што, сега откако го имам второво, криво ми е. Криво ми е што со нејзе не уживав како со брат и во првава година. Што потпаднав под притисок на како треба да биде. Што не ја оставав да спие на мене, во кревет се учело бебе. Што не ја гушкав како што го гушкав него и го оставав да спие на мене по 4 саати. Што се' правев "by the book" и за се' мислев дека грешам. 4 години ќе прави и откако се роди синко сфатив дека сум згрешила што не сум била опуштена со нејзе.
    Малиов, за 2 нед ќе прави година и знаеш како е растен за оваа година?! Првите 4 месеци, преку ден врз мене спиеше, јас серии се отепав од гледање. Навечер ќе заспиеше во количка надвор на игралиште, нема трчање бебе во кревет треба да спие. Спие на спална од 3 мес. Врзан во марама за мене 3 месеци беше, се си правев со него така. На земја оставен од 2 мес, сам да се анимира, ни вежби, ни занимации. Не напредуваше убаво на доење, на формула свртевме. Големата не напредуваше, нееее не дава мајка формула, ќе цица, ќе влече, хемија е тоа, мајка сум можам да издржам, нека виси на празна цицка, ќе се нацица.
    И еве ги сега двајцата, она не спиеше до 1 година, он кома е по цела ноќ, она на 1 год имаше 7 кила, он 10, она прооде на 15 мес, он на 11.
    Опушти се, се ќе помине, само времето со бебе никој нема да ти го врати и после некоја год ќе ти биде криво што не си уживала како јас сега.
    @DELFINA81 да се живи и здрави пилињата мали, како вчера да пиша дека те задржале во Чаир и ќе те прават царски. Најсреќни да се и вие заедно со нив и дада :l:

На Lady*Bug, sani99, Sanniii и 19 други им се допаѓа ова.
  11. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.574
    Допаѓања:
    3.147
    Да се среќни и да растат во семејство со љубов! :l:

На merriel0 и DELFINA81 им се допаѓа ова.
  12. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    251
    Фала ти премногу за споделеното искуство, Ме охрабри многу особено за дневниве дремки дека не грешам што ја оставам на мене дека само така успева да поспие последниов период. Пробав форсирав неколку дена во креветче, количка ама сфатив дека и треба мојата блискост и тоа е тоа бар сега за сега тераме така денски а и јас уживам дека ми е тука <3 Кенгурот ми е исто супер опција ама почна да се исфрла од што се поти многу …

На kozuf, Ladyme, Трагедијаупмм и 3 други им се допаѓа ова.
  13. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    10.385
    Мајка, 5 месеци ќе прави уште малку мојава ќерка и денски дремки сака исклучиво врз мене или маж ми. Мајка ми се инаетеше дека не заспива поинаку пошо јас не ни пробувам да ја научам, ама ја оставив завчера со ќерка ми на 3 саати да ја почува, си дојдов дома и ги начекав како ја заспала врз неа. Ми вика ќерко, нема друг начин твоево дете да заспие, се пробав.:D Викам еее, дојде ли на моето.
    Јас сум помирена и веќе не ми смета ама ич, се опремувам со грицки, затемнувам дома и си гледам нетфликс додека спие. Буквално мозокот ми е на пасење, zero fucks given. Никогаш нема да го имам пак тоа, едно дете, на породилно, без работни обврски, без некои особени ментални грижи. Излегувам кога сакам со нејзе шетам и на кафе, и во мол и пешачам. Преубаво ми е. Е сега, не спиела сама. Нека не спие, не се обидувам и не ја учам ништо на сила ако не сака. Максимално уживам во мајчинството. Еден ден ми светна во глава дека е ограничен периодов, нема да се врати.
    На почеток бев исто ко тебе, па мисли на каење зошто родив дете, што ми требаше ова. Верувај не си сама, ретки се тие што не му прошле овие мисли во главата. Само треба процес на адаптација, бебето на тебе и ти на него, не е краток период, не е романтичен филм.

На Lady Miami, molikaMk, Carolin. и 9 други им се допаѓа ова.
  14. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    4.260
    Среќен нека им е роденденот на малите срциња, цел живот да ве радуваат и да растат безгрижни :inlove::inlove:

15. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.607
    Допаѓања:
    9.361
    Што љубов било детенце да имаш еј... Мислам дека од ден на ден се' повеќе ја сакам. Како учи нешто ново, или прави нешто ново, се' ми е толку слатко, срцето ми се топи. Кога ќе ја грабнам да ја бакнувам, дури страв ме фаќа да не ја повредам. Она па како на батерии, само се смее цело време и на секој можен човек.
    Бевме на посета во Систина на близок, и дури чекавме во ходник, бебево мое кога и запна на една баба да и се смее, не застанува. Женава од Косово беше, и извади пара и ја даде на бебо, и нешто прозбори на српски дека мора да и остави паричка бидејќи бебево мор и се смеело многу. Срам ме фати дури. (facepalm)
    Седиме вчера во кафич, и ја држам јас. На луѓево до нас им се смее, умира од смеење. Почнаа да ја закачуваат, да ја играат. Ми викаат "Бебево твое со нас е на маса". :D

Времево пребрзо поминува. Јуни дошол, каде и кога отиде пола година. :?: Детево расте. Деновиве ми се турбо во последно време. Работа, дома, пробувам 3-4 пати неделно да вежбам, маж готви по три пати на ден здрави оброци, бебево го шеткам секој ден надвор, брат ми ќе прелета до кај нас, уште е во Македонија, и право цела програма замислена за денот се менува. Лудило у кучи. :D Сладок хаос.
    Ќе одиме од петок една недела во Грција, ме фаќа некоја нервоза како ќе биде. Прв пат на море со бебе.
    Јули ќе одиме пак, ќе бидам ваљда поопуштена тогаш.

И така... :D Слатки маки. :D

На thinkerbell, Carolin., Izzy_0504 и 11 други им се допаѓа ова.
  16. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    10.385
    Како за моево бебе да читам, на сите му се смее. Пред некое време дојде инкасатор за да ги провери водомерите, јас со неа во рака, му се смееше на човекот на глас, па му поткашлува за внимание да и обрне. Човеков вика ми го направи денот бебево и ѝ остави 100 денари. Многу ми беше непријатно ама тоа е.:rofl:
    Во продавница и по улица исто, ја закачаат малку и одма се смее на сите.

Сакав истово да го пишам вчера тука, од ден на ден срцето ми го полни, како лавовско ќе ми стане мислам. Вчера беше прерасположена, се смееше цел ден, испушташе звуци, ме гушкаше, ме гали по лице со рачиња. Не знаев дека може толку многу да сакаш едно мало човече.:l: Преслатка ми е.

На Mother of 2boys, thinkerbell, Carolin. и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.324
    Допаѓања:
    6.860
    Срам, не срам да си пишам.

Ќерка бебе, кога и каде и да се шетавме, ќе застанеме со некој, кај се насмеала, кај прв пат некој ја видел и ајде пушти покрај неа некоја паричка.

Јас по навика да не ги допира парите, во просторот под каишите од транспортерот ги ставав. На почеток постојано во транспортер ја возевме на кратки релации со количка.
    И така врви време, се смалува транспортерот и нели да го исперам за да го приберам, вадам навлаката, кога ќе видам куп пари внатре во еден простор што паѓале :rofl:

Непланирано си доби ќерка куп подароци од парите ,што сме ги заборавиле дека постојат. :D

На Mother of 2boys, thinkerbell, kozuf и 6 други им се допаѓа ова.
  18. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.607
    Допаѓања:
    9.361
    Вчера е било нешто до воздухот. :D Мојава преку цел ден ни саат ипол не и се собра да е спиена, не знам што и беше. Ококорена цел ден, смеење од сабајле до вечер. Не застана да се смее, како издржа цел ден така не знам. Вујче беше кај нас, братучедите ми се мали. Тоа помалото е 7, и по него мислам очи ќе и паднат. Дали знае дека е помал, кој ја знае.
    А бе си викам што сум била смотана, порано да си родев едно. Животот ни е полн со неа. Маж колку сакаше, ама јас пуста факс, па на работа да стасам на највисока позиција, па стан да купиме. И дури трепнеш времето летнало. Ама така требало да биде. :D

На Mother of 2boys, Carolin., Izzy_0504 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.548
    Допаѓања:
    3.349
    Здраво Мајки, едно прашање, некој да има број од Др Марина Ремедика да ми пише во порака, бевме кај Др Јадранка нешто е на боледување ни рекоа подолго. Ми треба да ја консултирам нешто за храната.

20. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.349
    Допаѓања:
    3.111
    Пиши ми заклучена си :)

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.