Јас со едно од 9+ месеци сум , дома во 20:30-21 ч влагаме официјално. Ручек правам ден однапред или половично зготвен. Се ми зависи од смени на мм, за да ја причува јас да направам нешто. Некои ручеци и одма ги правам пред јадење, онир што не им треба мн за готвење. Имам супа за 2-3 дена секогаш, за ако е некоја посува храна за ручек, да внесеме течност. Грав, полнети пиперки, правам како за два пати и замрзнувам. За беба во готвачот на Авент за макс 20 мин имам оброк, ама дека не е љубител на каши јаде од нашиот ручек. Ако ја чува мајка ми или е мм втора, тогаш од сабајле во крчко ставам ручек и спремно е за ручање. Машини во недела кај мене вртат или пак ако е собрано навечер пуштам. Потемелно чистење за викенд ми е, од сабајлечки додека шетаат со мм средувам спална, па за нејзина прва дремка од два саати, остатокот. Преку недела роботот го пуштаме додека сме надвор. Јас сум до 16 ч на работа. Среќа на 10 мин со точак сум дома, ручаме, знае да дремне малце некогаш, ако не идеме во двор, после надвор, се прибираме, туш, кревет и јас собирам алишта што се расфрлани насекаде, што сме брзале ид сабајле или мм што ја пресоблакал, играчки собирам и спремна суѓ за комирање. Гледам да и посветам време на неа, не на хаосот дома. Зошто колку и да се трудам, него не го има пак, ама времето со неа ми е побитно и несакам да го пропуштам. 9 месеци ми летнаа, како вчера да се породив.
Те разбирам, ти дури и готвиш, ние кога бевме со едно бебе само за него во готвачот на пареа правев, за нас најчесто готова храна купувавме зашто и ретко мм доаѓаше на ручек. Сега извољеваат, ништо од надвор не јадат, само манџи и месо сакаат дома готвено. Едниот кромид не јаде, другиот телешко не јаде, 3 ручеци правам адаптирани за секој И моето е 9 месеци блиску се породивме памтам, си игра со 5-6 играчки ама големиве кога ќе се затепаат за една количка морам да извадам цела вреќа, па еден сече и хартија имаш насекаде, другиот бои, па собирам само од земја зашто бебево не знам колку хартија изеде досега…за пластелин и слајм да не ти кажувам. Тотален хаос. Пералната не е застаната, по 3 комплети мењаат на ден. Од спарување чорапи ми се повраќа веќе. Бабите не помагаат, некоја тетка ако дојде еднаш неделно. Порано барем некој цртан ќе им пуштев и ќе завршам нешто брзински ама сега бебето разбира и почна да се загледува во телевизорот и го укинавме скроз, па нонстоп ги занимавам. Лудница.
Mene i den denes ne mi e jasno kako se gotvi vo nedela , za cela nedela. Daj te molam spodeli recepti i kako se cuva , jas ako ne se jade odma denta se mislam deka ke se rasipe i ne gotvam za nas. Ako napravi majka mi , ako se izgrebam kaj svekrva mi pred da go zemam bebe zasto ona go cuva i kasno se pribirame doma najrano 18.00 i nemozam doprva da pravam , bebe jade 3 gotveni obroci kaj svekrva mi doma mu davam 1 samo i mleko, e sea kako se stopli gledam nadvor da izlezeme pa ni eden ne pravam teram so gotovi kasi, sea za 3 meseci ke rabotam od 9 do 5 dete vo gradinka pa ni kaj sveki nema da mozam da se grebam
Од она што гледам по видеа секое готвено трае по 3-4 денови ако е правилно затворено и во фрижидер чувано. За мрзење не ставам ништо со компир пример. А дека се храниме најздраво и тоа не. Пример печен стек во релна. Маринирам парчиња со масло, сол, бибер, лук во прав, лимон (кора и сок). Така печен, сечам на парчиња. 1 ден со ориз, втор ден или како сендвичи со марула, домат, итн. Или како цезар салата, само да направам фурнаринки и тоа од готово тесто за пица или тост лепчиња во тостер, па во тој случај и хумус или сирен намаз да користиме. Брзински ми е и топено сирење да спремам во Air fryer. Грав во тава/тенџере исто јадеме по 2 дена. Со тоа што никогаш не ја топлам цела количина, туку само по потреба, остатокот си е во фрижидерот. Сарма исто трае 2 дена без проблем. Болоњезе сос спремам во поголема количина, потоа делам во пластични и замрзнувам. Опција 1 да сварам тестенини и болоњезето како сос. Опција 2, да е ептен густо направено, во ставам во земјена тава, од од горе пире и кратко да се потчечи во рерна. Опција 3, со тортиља да го искористам. Опција 4, ставам од болоњезето, повеќе вода, компири на коцки помали и ставам да се сварат компирите. Зачини плус и како течна мусака доаѓа. Опциите од замрзнатото кога користам. Генерално не правам големи количини затоа и на работа имаме храна, плус полесни варијанти за брзо да се јадат. Edit: генерално од вакви видеа собирам идеи
A stekot vo frizider go cuvas ili zamrznivac? Posle pak vo relna se topli? I bolonjeze kako pravis, bas sakam da gi probam ovie recepti, ja po doma pravam samo Przam meleno meso i stavam bolonjeze kesice sos od maggi Przeni piper , patlidzan , jajca Jajca vo sekoj oblik Kompiri przeni ili so nuggets na perutnina ili so przeno svinsko Nuggets so oriz Virsli vareni I drugoto mackanici, gotovi piti samo da se ispecat , sekakvi lisnatici i pica E tolku znam da gotvam Kako so vika @AngelOfArh i jas u plus sajz ke vlezam haha
ау ја вчера од тему нарачав, шорц маичка на прерамки и капче како шеширче. За смешни 220 ден . Е сеа останува да видиме што ќе стигне
Полнети пиперки и по 4 пиперки ставам во пластични замрзнувам, Сарма исто со лозов лист може да замрзнеш, грав, компир манџа, грашок манџа, боранија (и леќа тој што јаде) може два дена да се јаде од фрижидер, и све може без запршка и зејтини и мн вкусно е. ориз тавче или ориз рижото, булгур со зеленчук два дена во фрижидер, Кифличиња во замрзнувач вадам се одмрзнуват преку недела премеки се. Брзи јадења во денот: јајца во сите форми, тестенини исто во многу форми, супи - крем супи готови, тортиљи полнети со кашкавал, домат, мартадела итн тоа што имам, овесна каша, палента итн.. Само риба, компир, печурки, спанаќ, лазања правам тазе и не греам. Мислам све е навика. И до вкус дали некој сака греана храна. Мм не прави проблем за ништо. Мн пати он знае да дојде од раб и да прави јадење па да јадеме. последниве денови крварев мн и сила ич. Несакам никој да ми готви и да ми носи, посебно не свекрвами, ни вкус ни зачини ни ништо не е блиску до тоа што јас сум растена и не ми трпи желудник. Мајка ако дојде на дружба па уз мене да помогне со готвење, иначе не и нарачувам и она е во години и уморна да ми прави храна. Све е на мене и мм, и ако направиме ќе јадеме хаха ако не кој преживече причаче.