Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.271
    Допаѓања:
    22.742
    Јас со едно од 9+ месеци сум , дома во 20:30-21 ч влагаме официјално.
    Ручек правам ден однапред или половично зготвен. Се ми зависи од смени на мм, за да ја причува јас да направам нешто.
    Некои ручеци и одма ги правам пред јадење, онир што не им треба мн за готвење. Имам супа за 2-3 дена секогаш, за ако е некоја посува храна за ручек, да внесеме течност.
    Грав, полнети пиперки, правам како за два пати и замрзнувам.
    За беба во готвачот на Авент за макс 20 мин имам оброк, ама дека не е љубител на каши јаде од нашиот ручек.
    Ако ја чува мајка ми или е мм втора, тогаш од сабајле во крчко ставам ручек и спремно е за ручање.
    Машини во недела кај мене вртат или пак ако е собрано навечер пуштам.
    Потемелно чистење за викенд ми е, од сабајлечки додека шетаат со мм средувам спална, па за нејзина прва дремка од два саати, остатокот.
    Преку недела роботот го пуштаме додека сме надвор.
    Јас сум до 16 ч на работа. Среќа на 10 мин со точак сум дома, ручаме, знае да дремне малце некогаш, ако не идеме во двор, после надвор, се прибираме, туш, кревет и јас собирам алишта што се расфрлани насекаде, што сме брзале ид сабајле или мм што ја пресоблакал, играчки собирам и спремна суѓ за комирање.
    Гледам да и посветам време на неа, не на хаосот дома. Зошто колку и да се трудам, него не го има пак, ама времето со неа ми е побитно и несакам да го пропуштам.
    9 месеци ми летнаа, како вчера да се породив.

На Carolin., Feniksgirl, kozuf и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.960
    Те разбирам, ти дури и готвиш, ние кога бевме со едно бебе само за него во готвачот на пареа правев, за нас најчесто готова храна купувавме зашто и ретко мм доаѓаше на ручек. Сега извољеваат, ништо од надвор не јадат, само манџи и месо сакаат дома готвено. Едниот кромид не јаде, другиот телешко не јаде, 3 ручеци правам адаптирани за секој (facepalm)
    И моето е 9 месеци блиску се породивме памтам, си игра со 5-6 играчки ама големиве кога ќе се затепаат за една количка морам да извадам цела вреќа, па еден сече и хартија имаш насекаде, другиот бои, па собирам само од земја зашто бебево не знам колку хартија изеде досега…за пластелин и слајм да не ти кажувам. Тотален хаос. Пералната не е застаната, по 3 комплети мењаат на ден. Од спарување чорапи ми се повраќа веќе. Бабите не помагаат, некоја тетка ако дојде еднаш неделно.
    Порано барем некој цртан ќе им пуштев и ќе завршам нешто брзински ама сега бебето разбира и почна да се загледува во телевизорот и го укинавме скроз, па нонстоп ги занимавам. Лудница.

На sani99, CareTee, Carolin. и 5 други им се допаѓа ова.
  3. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    61
    Mene i den denes ne mi e jasno kako se gotvi vo nedela , za cela nedela.
    Daj te molam spodeli recepti i kako se cuva , jas ako ne se jade odma denta se mislam deka ke se rasipe i ne gotvam za nas.
    Ako napravi majka mi , ako se izgrebam kaj svekrva mi pred da go zemam bebe zasto ona go cuva i kasno se pribirame doma najrano 18.00 i nemozam doprva da pravam , bebe jade 3 gotveni obroci kaj svekrva mi doma mu davam 1 samo i mleko, e sea kako se stopli gledam nadvor da izlezeme pa ni eden ne pravam teram so gotovi kasi, sea za 3 meseci ke rabotam od 9 do 5 dete vo gradinka pa ni kaj sveki nema da mozam da se grebam

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.551
    Допаѓања:
    7.343
    Од она што гледам по видеа секое готвено трае по 3-4 денови ако е правилно затворено и во фрижидер чувано.
    За мрзење не ставам ништо со компир пример.
    А дека се храниме најздраво и тоа не.
    Пример печен стек во релна. Маринирам парчиња со масло, сол, бибер, лук во прав, лимон (кора и сок). Така печен, сечам на парчиња. 1 ден со ориз, втор ден или како сендвичи со марула, домат, итн. Или како цезар салата, само да направам фурнаринки и тоа од готово тесто за пица или тост лепчиња во тостер, па во тој случај и хумус или сирен намаз да користиме.
    Брзински ми е и топено сирење да спремам во Air fryer.

Грав во тава/тенџере исто јадеме по 2 дена. Со тоа што никогаш не ја топлам цела количина, туку само по потреба, остатокот си е во фрижидерот.

Сарма исто трае 2 дена без проблем.

Болоњезе сос спремам во поголема количина, потоа делам во пластични и замрзнувам. Опција 1 да сварам тестенини и болоњезето како сос.
    Опција 2, да е ептен густо направено, во ставам во земјена тава, од од горе пире и кратко да се потчечи во рерна.
    Опција 3, со тортиља да го искористам.
    Опција 4, ставам од болоњезето, повеќе вода, компири на коцки помали и ставам да се сварат компирите. Зачини плус и како течна мусака доаѓа.
    Опциите од замрзнатото кога користам.

Генерално не правам големи количини затоа и на работа имаме храна, плус полесни варијанти за брзо да се јадат.

Edit: генерално од вакви видеа собирам идеи

На flower55555, 1209, kozuf и 2 други им се допаѓа ова.
  5. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    61
    A stekot vo frizider go cuvas ili zamrznivac? Posle pak vo relna se topli?
    I bolonjeze kako pravis, bas sakam da gi probam ovie recepti, ja po doma pravam samo
    Przam meleno meso i stavam bolonjeze kesice sos od maggi
    Przeni piper , patlidzan , jajca
    Jajca vo sekoj oblik
    Kompiri przeni ili so nuggets na perutnina ili so przeno svinsko
    Nuggets so oriz
    Virsli vareni

I drugoto mackanici, gotovi piti samo da se ispecat , sekakvi lisnatici i pica
    E tolku znam da gotvam
    Kako so vika @AngelOfArh i jas u plus sajz ke vlezam haha

6. Aleks.mar

Aleks.mar Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    335
    ау ја вчера од тему нарачав, шорц маичка на прерамки и капче како шеширче. За смешни 220 ден . Е сеа останува да видиме што ќе стигне :rofl:

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    3.938
    Полнети пиперки и по 4 пиперки ставам во пластични замрзнувам,
    Сарма исто со лозов лист може да замрзнеш,
    грав, компир манџа, грашок манџа, боранија (и леќа тој што јаде) може два дена да се јаде од фрижидер, и све може без запршка и зејтини и мн вкусно е.
    ориз тавче или ориз рижото, булгур со зеленчук два дена во фрижидер,
    Кифличиња во замрзнувач вадам се одмрзнуват преку недела премеки се.

Брзи јадења во денот: јајца во сите форми, тестенини исто во многу форми, супи - крем супи готови, тортиљи полнети со кашкавал, домат, мартадела итн тоа што имам, овесна каша, палента итн..

Само риба, компир, печурки, спанаќ, лазања правам тазе и не греам.

Мислам све е навика. И до вкус дали некој сака греана храна. Мм не прави проблем за ништо. Мн пати он знае да дојде од раб и да прави јадење па да јадеме. последниве денови крварев мн и сила ич.
    Несакам никој да ми готви и да ми носи, посебно не свекрвами, ни вкус ни зачини ни ништо не е блиску до тоа што јас сум растена и не ми трпи желудник. Мајка ако дојде на дружба па уз мене да помогне со готвење, иначе не и нарачувам и она е во години и уморна да ми прави храна. Све е на мене и мм, и ако направиме ќе јадеме хаха ако не кој преживече причаче.

8. Aleks.mar

Aleks.mar Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    335
    компирот се јаде само еден ден не смее да се подгрева. Исто важи и за спанаќот.

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.882
    Допаѓања:
    110.032
    Тоа носи сувата храна нажалост.

Сите манџи ги правам од една основа, кромид, морков, лук, патлиџан, тиквица, модар се тоа запржено, месо на коцки и динстам. Со зачини и вода варам како за манџа. Делам во тегли врело, оставам да вакумира и после во фриз. Една тегла, додавам вода и по желба, компир, грашок, боранија, тестенини, имам манџа. Истото и со мелено запржено. Со кило месо и кило мелено правам оброци за 2 недели, со оглед на тоа што еднаш јадеме и само тестенини со сирење, еднаш леќа, еднаш грав, рачунам и дека гравот и леќата идат на 2 дена. Пола месец ко ништо проаѓам со теглите. Во месецот еднаш сигурно ќе јадеме и пржено, нешто одма спремно или купечко, пица или сендвич. За одма спремно имам најчесто ориз тавче, мусака, спанаќ ако имам готов измиен спанаќ и тестенини со сос. Малку само сака организација, не е едноставно, со деца па ич. А немам крчко, експрес лонец и такви работи, се на тенџере кај мене.

На SummerGirl, kozuf, Lady Miami и 4 други им се допаѓа ова.
  10. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    61
    Vo zamrzivac?
    Ne pukaat teglite od vreloto?
    I posle koga ke izvadis stavas kompir primer i varis uste 40 min?
    Ova top ideja ti e da ti kazam bas ke probam i sovetite od clenkite pogore

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.882
    Допаѓања:
    110.032
    Не бе каков замрзнувач, обичен. Ако е капачето пропаднато тоа е вакумирано, немаш никаков проблем, ако не е тоа прво употреби го.

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  12. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    8.007
    Можеш и во замрзнувач, теглата и да ја вакумираш од кога ќе се излади можеш и да ја замрзнеш.
    Цела зима така јадевме супа. Ќе сварев повеќе коски и водата ја делев во тегли, ќе се вакумираа од топлото и после тоа во замрзнувач. После тоа само Морков и фиде додавав и готова супа.
    За манџите, ако ми излезено повеќе исто во тегла ќе ставев дури е жешка ќе се вакумираше и од кога ќе се излади во замрзнувач, а и во обичен можеш. Така сум правела на грав, боранија, грашок( само без компир, имам приметено после тоа компирот не е убав), сарма, полнети пиперки, летна манџа( без јајце, после тоа само јајце додавам). Кофтиња, месо диствувано, гулаш, пржено месо. Буквално се што ќе ми остане од денешниот ручек замрзнувам и се јаде во следната недела.
    Така ми доам преко една недела да готвам.

На Трагедијаупмм и merriel0 им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.882
    Допаѓања:
    110.032
    Може да, само да не се преполни со манџа зошто може да пукне. Ако пукне не можеш да бидеш сигурна дека не летнало парче во манџата.

14. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    8.007
    Тоа да, околу 2 прсти под капачето да има празнина.
    Да пукне теглата нема да пукне, само капакот ќе ти летне. Ми са има тоа случено, ама дури ми бил во замрзнувач.

15. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    499
    Допаѓања:
    1.167
    Дојдов тука да ви се пожалам.
    Абе зошто не кажа никој дека не е лесно да си труден и да имаш термит од 3 години?
    Па и неделава има сипаници, па коа ќе ми рече некој која недела си?
    Јаоо ја не знам кој ден е бре, а не која недела сум трудна.
    Издишано немам откако останав трудна, викам дур трепнам јас ќе го родам второво на нога.
    А за одмор да не зборам, бевме 5 дена мене ми беше претопло во Јуни така што едвај чекам да пројде летово може таму Септември би отишла уште еднаш пред да дојде вториот термит на свет.
    И така, ве читам јас да не ме мислите, него поактивна сум во другите теми, сепак иако за мене е бебе, не е веќе во бебиња со 3 години :hai:(facepalm)

На Aleks.mar, kozuf, Carolin. и 7 други им се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    45.678
    Можеш да слушаш. Мене аудио книгите ми зе спас последниве месеци, додека работам низ дома слушалки на уши и топ.

Потпишувам со 2 раце дека после 2ра година почнувате повторно да се пронаоѓате себе, да имате време и да сте повеќе опуштени во врска со детето и неговата грижа…до тогаш мора да се издржи. Сите поминуваат низ исто и не сте сами.

Исто за другарки си деца, не преферирам. Сакам да се дружам повеќе со оние без деца, оти со нив можам да бидам жената што бев пред да имам дете.
    Од животот пред дете искрено ми фали малце и да се дотерам и да излезам и да фатам погледни фрлени кон мене. Ете си признавам дека сакам малце да се осетам така приметено.
    Пред да имам дете нема да бидам скромна и ќе кажам дека бев жена која луѓето ја приметуваат, сега ни сама не се приметувам, а не друг:D

Инаку јас првите месеци откако станав мајка се осеќав многу поубаво отколку сега. Најискрено, тој период ми беше преубав кога беше бебе.
    Сега има денови кога сакам да го дадам на некој 1-2 дена да одморам и да не прашувам за него.

На H.VAGA, WhiteCat33, kozuf и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.551
    Допаѓања:
    7.343
    @1209 , до пред некое време мислев ако некој земи дете, ми крати од времето поминато заедно и не знам што. Цели трагедии си имам во глава замислено.

Сега веќе поголемо дете и само бара промена, да појде со овој или оној, буквално што ранец имам спремен во секој момент, за ако некој се понуди да ја шета или почува некој час. :D

Може лошо ќе звучи ама уживам кога ќе ми се пружи прилика да сум 2-3 часа без дете, па макар и во чистење да ми поминат тие.

На pikachu2, Carolin., 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.882
    Допаѓања:
    110.032
    Пука, пука, ми има пукнато дното и цела тегла ја фрлив зошто не бев сигурна дека нема некое минијатурно стакленце влезено во манџата. Подобро така отколку да мислам.

Мене од времето пред дете ништо не ми фали, ми фали од времето пред второво да имав малку повеќе трпение со првото. Осеќам дека имам погрешено нешто, се има повлечено во себе. И пробувам да ги средам работите, ама тешко оди, по природа е позатворен тип и е малку инаетлив, не прима.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.585
    Допаѓања:
    11.163
    Самоцитирање! Веќе од 3 тренинзи по саат ипол се чувствувам многу подобро ментално и физички, дефинитивно ми требало ова. Кој се мисли, нека се запише.:D

На Katie90, WhiteCat33, Izzy_0504 и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.563
    Допаѓања:
    12.337
    И јас искрено, дома вежбам ама мислам процветав. 20-30 минути вежбам ама психички ми е многу подобро.

На Katie90, Калатеа, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.