1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.810
    Допаѓања:
    3.852
    Незнам, мислам дете кога само ќе сака да држи лажица ќе бара и еве внукава сега никој не дава да и чепне и јаде сама година ипол е точно. Претходно сестрами ја хранеше и све јадела до крај, и на крај смока од дм и било награда со сласт сама ќе ја џвака. Храна не фрлила од хранилка. Ако не ја сака и ја дава во рака на сестрами, вода ако пие шишето во рака и го дава. Мислам дека дете се учи и самото пројавува желба и тогаш му даваш. Незнам колку дете од 6 месеци само може да се најаде.:?:
    Како ти кажале така прави Феникс, чим ја видел он знае. Гледа дете како реагира. Ќе си дојде и до тоа да движи, све полека. Внуками беше како по книга јас спремав видеа на сестрами со вежби таа ми праќа видео детево све само прави само се чудев ама секое дете е различно. Моево што ќе биде ќе видиме. :bug:

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.845
    Допаѓања:
    109.872
    Моите немаа.

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.784
    Допаѓања:
    98.958
    Ќе расшлака насекаде и толку ќе е:D
    Кој е спремен на шлакутници насекаде ок, јас не бев:$

Според мене најбитно е од старт да се почне со пасирано, јас никогаш не дадов мазна каша, житарка секогаш само сварена и директно во кашата (просото е топчиња на пример и директно така и го давав, секогаш само целозрнести житарки, кутии мелени-не) и така после немавме проблем и со парчиња.

На LiquidLuna, Miss_S и Ladyme им се допаѓа ова.
  4. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.810
    Допаѓања:
    3.852
    Ај шлаканици незнам дали ќе се најаде... гледам дале тестенини тоа пола во врат пола по маса 10% во уста. Јас мислам живо гладно ќе е и цел ден само ќе јадеме. Вака ќе му дадеш за старт.. пример пред годинка на внукава она сама и остававме парче белка од јајце она директива во уста како да го чекаше парчето ама поголема е, сега па ништо све сама прави, сама млеко, сама вода, сама јаде, сама на нокшир седнува смешки е... мало големо човече.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.784
    Допаѓања:
    98.958
    Да, веќе е запозната што е тоа и што треба да прави.
    Вака на почетокот се сеќавам, шок и беше лажицата, не знаеше што и се случува:D
    Ем јас со 6 полни почнав со вкусови.

Секој како сака. На мене ова што го опишав ми се покажа успешно. После годината обрнав повеќе и на благи/солени мафини, амерички палачинки, пити, банана леб и тогаш веќе сама си јадеше.

Тогаш беше арно, ама сега... Кога ќе ми текне што јадеше, а сега што јаде... НИШТО:worried:

На 1209, LiquidLuna, Трагедијаупмм и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.810
    Допаѓања:
    3.852
    Менува се надевам и во градинка после кога сите деца ги гледа ќе јаде. Мора и дома разновидно и таму. Еве пријателкава моја, малечката е 2 ипол, вика леле све и давав додека бев дома дека до годинка продолжи со боледување, после вика правев после работа ии после почнаа да ја ставаат на раб глупо време од 12 до 9 и вика доаѓам ја средувам и спие и немам време за ништо што ќе направи свекрвами тоа... детево сега јаде пржени компири и уште две раб вика, маж и е таков сега и детево така го направиле вика се нервирам ама што да правам пребира.
    И незнам тоа ново нешто : што ти се јаде? ... да го прашаш дете од 3-4 години. Што му правиш тоа јаде тоа ќе научи само бисквити и млеко и конфлекс и млеко сега нова шема и на секое тоа.. ние со сестрами девојки бевме средношколки па што направила бабами тоа сме јаделе кога ќе дојдеме од школо нема прашување.. Сега не прашува на овие години мајками што сме сакале хаха претходно немало избор што се готви тоа. Мислам нема потреба тоа желботека. Што мислиш дека е хранливо и добро разновидно тоа ќе се јаде.

На LiquidLuna и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.784
    Допаѓања:
    98.958
    Не е ни до свекрвата на твојата пријателка, ни до желботека, верувај. Еве јас сум дома, па не јаде и крај. Не исполнувам желби, а нејзе па ич не и е гајле|(
    Од лани е катастрофа со јадењето, цело лето лани овошка не проба никаква, ми стои оти и оваа година ќе е така.
    ЛЕБЧЕ;(
    Сега оди и во градинка, верувам и таму само леб глода.

На LiquidLuna и Ladyme им се допаѓа ова.
  8. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.810
    Допаѓања:
    3.852
    Колешкава вика малиот неќеше да види јајца, сега на сестрата она пробуваат вкусови чуда и вика и правам пржено јајце и он гледа ии јас сакам мамо како на неа. Вика дете ми побара јајце после година дена хаха. Ќе сменат уште многу пати додека дојдат до школо.

На 1209 и Emy867 им се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    7.311
    Мене ми викаат се си јаде, јадена, прејадена. Алиштата на неа се како од штала да излегла. Нема што нема истурено на нив. Или се бркаат по цела занимална или сама јаде или не јаде, кој ја знае. :rofl:
    Вака по дома си јаде. Повеќе пребира спрема лани, очекувам со 3 полни дека уште повеќе ќе изведува.

На Трагедијаупмм, Emy867, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.784
    Допаѓања:
    98.958
    Таму сите јадат, тоа јасно е:D
    Мојава па татко и ја зема, тој и многу прашува дали јадела |(

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.236
    Допаѓања:
    22.660
    Имаше и мојата. 10 м е, само на вратчето има уште малце. Другото и е повлечено.

12. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.060
    Допаѓања:
    1.804
    Ладна и јас од фрижидер ама искрено со коцки мраз не на бебе. Јас па дека мака имам со крајници и ми е страв хаха.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.949
    Допаѓања:
    12.943
    На маж ми и пола негова фамилија им стојат на тилот, ич не се избледени.

14. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    17.686
    Па до година секако млекото е главна храна се уште. Од 6 месеци се запознаваат со вкусовите и текстурите, не се очекува дете од 6 месеци да се најаде со дохрана.

Јас еве и за алергени не ги разбирам тие препораки, секаде различни. Со првото од старт воведов сѐ, и јагоди, лубеници, патлиџани, месо. Неќна во Плодност баш бевме за некои испитувања, гледам оставено прирачник за дохрана, од 4 месеци тоа, од 5 ова, од 7 она. Сериозно некој се води по тие препораки и зошто? Како ма 6 ќе појави алергија а на 8 нема или?

На 1209, Izzy_0504, Autumn Love и 3 други им се допаѓа ова.
  15. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.088
    Да ве поздрави една наспана мајка. Вчера мислев ќумрам пошо многу сецкано ми беше спиењето и не знаев како ќе го издржам денот, ем требаше да одам да испитам крв па после на забар и немав кога да дремнам. Големиот го убедивме кај баба да оди тек во 6 попладне и тогаш дремнав пола саат.
    После го заспав околу 10, а тогаш заспа и бебуш ( последно цицање 8ипол). Очекувам да стане накај 12 да речеме. Си легнав и јас и се буди бебе во 4 дури хахах. Градиве језда ми беа камења ама јесссс. И помирена бев дека толку ќе е спиење, ама бебуш си поцица и пак заспа. Па то бе срц :D
    Сега станав свежа еве си муцкам кафе во тишина. Кај и да е ќе се разбуди ама не е важно. Јас битно си ставив серумче на лице и си пијам кафе сама 5 мин, 5 мин мои си се :sun:

На Izzy_0504, Трагедијаупмм, Noemi и 6 други им се допаѓа ова.
  16. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.088
    Јас се водев по списокот што ми го даде педијатарот. Некои намирници се појаки алергени и по старо да речам се воведуваат покасно. Сега некои викаат подобро порано да се воведат алергените. Валда е иставено секој сам да си реши.
    Како и да е воведувањето 3 дена вкус мислам дека е правилно бидејќи може покасно да развие алергија. Не ни има време се да се даде во 2 месеци, пак ќе фати барем 3, а може и повеќе.
    Сега вторпат пак ќе се водам по листата од педијатарот зошто ми беше лесно и едноставно и имав контрола што кога давам и можев да следам реакции. Можда нешто може и порано да се даде ама јагоди промер де мнгу јак алерген и нема потреба да се оптеретува стомак на бебе на 5-6 месеци или некои цитрусни овошја или тие што прават гасови како грав, брокула, зелка итн.

На Трагедијаупмм и pamelche им се допаѓа ова.
  17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.810
    Допаѓања:
    3.852
    Памелче Алергијата е променлива состојба мн често алергија на еден производ може да повлече и алергија на друг. Затоа и се иде постапно ако се види дека има некоја алергија се стопира со таа храна. Некои се појаки алергени и се смета како старее организмот дека ќе биде поодпорен на нив и нема да даде реакција. Моево е интолерантна на лактоза ми рекоа дека може со тек на време и на глутен да развие интолеранција. Денеска и храната ни е што да кажам, порано немало толку пестициди и хебрициди, види имам потекло од една страна од тетово јаболката се прскале 10 пати во годината, во ресен имам колешка нејзините од времето по 18-20 пати ги прскаат јаболката. :bug::drunk:

На Трагедијаупмм и pamelche им се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.352
    Допаѓања:
    31.324
    Stork bite на ќере уште и се познава малку. 3 и пол години е

19. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    3.324
    Да сосема е точно ама не си ме разбрала. Има деца кои ја прескокнуваат оваа фаза. И тоа е сосема во ред се додека се заинтересирани за околината и движењето. Не спомнав за кога и како треба да седи, спомнав дека може ке седи, ке се движи со газето и рачињата, ке сака да застане на нозе покрај гарнитура или столица и ке прооди, а може нема да лази. Не сите деца лазат. Се додека имаат порив да се движат, и се заинтересирани за околината, се е во ред.

Вие секако ке ставате перниче да не случано се навали наназад. И ке ја оставате сама да ги вежба мускулите, да не потпрена со перници, туку да се тука ако случајно се падне. Ако има порив да се исправа, тоа е тоа.
    И оставај ја сама да дојде до нешто што е околу неа, да не и биде се на готово. Ако сака да докачи нешто да посегне, да најде начин да се движи.
    И ке си слушаш ортопед.
    Сите се на муабет експерти, ама најмногу деца за моторички развој има видено ортопедот.

Докторката во Систина, втор ден по раѓањето на бебето, ја прашав што се белезите? Вика 'а тоа му е од раѓање'. Останав без зборови. Знам дека му е од раѓање, вчера се роди. :D
    Не ништо страшно избледуваат со тек на време.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.579
    Не знам шо не разбираш. Не е индивидуално. Тоа се фази и нема прескокање фази, секое дете поминува низ нив. Наречи го влечење, тегнење, тркалање, тоа е тоа - лазење. :) Без да е способно да си ја пренесе сопствената тежина по под од една до друга точка без разлика дали ќе лазе класично, ќе се тркала или влече, нема шанса да може да се исправи и прооди. :) Само затоа што некои деца не пролазиле на најкласичниот начин на сите познат, не значи дека прескокнале фаза. И ќерка ми не пролази класично и јас имам навика некогаш така да се изразам, ама реалноста е дека ораше низ креветче и се влечеше по под низ цела куќа без проблем.

@Feniksgirl ми лизга информацијава дека е 8 месеци, па ти одговарам како за новороденче. Твојата е веќе голема за на меше, нормално е дека нема да сака, сега се друго и е интересно и љубопитноста поинаку ја изразува. Ама јас сепак не би ја седнувала. Мора сама да заседнува прво. Најубаво во количка навалена и сама да се исправа до седнување и се додека сама се држи и седи и сама се обидува, е супер. Седнување со поддршка од перничиња или што год околу неа пред самата да е спремна, е само непотребно оптеретување на ‘рбетот. Голема е, ќе заседнува секој момент. :)