1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    7.748
    Мајки, имате ли искуство со импетиго? Веројатно е тоа. Во градинка е нормално децата да одат цели крастосани, сега и моево фати. Освен антибиотска крема, ништо друго не ни препишуваат. Имаше на едно место, сега на друго. Ми е страв дали ќе се шири и понатака. По три пати на ден мачкам со бетадине, па крема, па ставам газа. Крастите веднаш ги снемува, ама кожата е како изгорена после тоа. Вчера шлок ме мавна. Ми се жали детево, нешто го боли рамото, кога ја тргнав маицата, поодвратно нешто не сум видела. Рана колку скоро цело рамо. Дополнително, не знам што створења имаат во градинка, се пикаат по треви, нозете цели искасани. Па ги чеша и веројатно така си ја шири инфекцијата. Купив и гел за ублажување на симптоми од убоди и за превенција. А намерно беше облечено во долги ракави, не знам што им прават на децата, ги соблакаат ли, ама кога се врати, цела нога позади парче.

Ќе помине ли со кремата или да идам да се тепам на доктор да ми дадат орални антибиотици?

Не сакам и ние да префатиме, а не може да не пипкам каде што е инфицирано, морам да мачкам.

Не знам веќе што да правам, недела дена се заебавам. На доктор се жалам, викам почнува да се шири, што да правам, цело тело ли да го утопам во антибиотска крема, ми вика, да.:headbang: Сакам да ги сменам, ама ај тоа друга тема.

Поминува ли лесно или сепак да им досаѓам на телефон да ми препишат?

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    109.762
    Никад досега не сум имала тоа мака, не ни знам како изгледа. Немаш опција да седи дома додека се смири? Не знам искрено дали си во Мк или странство. Да не е нешто многу заразно, пријавете во институт за јавно здравје, тука знаат на големи зарази да направат дезинфекција. Реагирајте во дирекција на градинка, не е решение ти да лечиш а тоа да се шири.

Сега отворив на гугле, ова прегадно изгледа. Јадно дете.

На ArabellaStarfall му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    7.748
    Не сум во МК и тука тоа е сосема нормално. Втор пат се јавува во градинка, само известување има, ама децата си одат најнормално. Некако не придаваат големо значење. Првиот пат, не фати, ама вториот пат, гледам ми праќаат слика, седнати едно до друго со омиленото другарче, а тоа цело лице партал. Ми стана јасно, дека и ние ќе го јадеме за кратко. Заразно е, некое дете ќе ја има бактеријата, ќе пипа играчки, после друго ќе фаќа, или ќе се гушкаат, доволно е мала рана да има и добре дојде и правиш.
    Хард кор се тука, нема болно, неболно, сите одат. А и ние што дека ќе седиме дома, кога си циркулира извесно време, веројатно додека не фатат сите, па ја снемува.

Муабетот ми беше дали некоја има искуство и дали само со крема се покажало ефикасно. Ако не во понеделник ќе се јавам и ќе се расправам, краен случај ќе ги сменам. Ако нешто од МК ми фали, се антибиотици. Иако до сега кога сме имале температура и други симптоми, препишувале кога имало потреба, ама за кожа изгледа малку потешко. А и наставничката ми кажа, нека пие антибиотик и викам три пати се јавувам, три пати ми викаат само маст да користам. Како до мене да е. Имам за мене во фиока, ама за дете никогаш на своја рака не би дала нешто непрепишано. Се надевам ќе помине, што е до мене, по цел ден само мачкам, лепам, дезинфицирам.

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    109.762
    Ама ова не ми личи дека е за антибиотик орален, што знам...

5. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    146
    Местенца низ Скопје за со бебуш?Да има сенка да не се набутани масите едни во други,и паркинг секако.

6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    2.096
    Јасно ми е дека антибиотици не препишуваат лесно, меѓутоа кога е зафатена поголема површина од кожата протоколарно е да се прима орален антибиотик. Јас би им досаѓала да препишат.

7. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    3.313
    Те молам да задржиме коректно ниво на комуникација. Не знам што си по вокација, но не е потребно да држиш предавања. Препрочитај што сум пишала. Сосема јасно пишав.
    Не зборувам за никаков вид на лазење. Без активности на стомак значи. Влечење на газето кога дете е исправено во седечка позиција. Самото тоа така да избира да се движи. Лазењето е мнг корисна фаза, но Е можно да се прескокне и нема причина за загриженост доколку детето покажува знаци на заинтересираност за околината и движење.
    Не е мој личен став, став на ортопеди и педијатри. Секојдневно имам комуникација и со едни и со други.
    Сите совети се гледа дека ти се добронамерни, но те молам земи во предвид дека и другите учесници во дискусијата се едуцираат и информираат на темава.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.576
    Чил женска на форум сме. Не знам оти ме доживуваш така ама другите членови се информираа, само ти увиде проблем, па може до тебе е. :angel: Апсолутно е се коректно. Никаде не реков дека е моја теорија, став или измишљотина, туку токму тоа - пренесен став од експерти од лично солидно искуство и со кој и лично се согласувам. :) Ти споделуваш друг став, оке е. Секој има право да прочита и одбере кој став ќе го земе за релевантен. Гледам не се разбираме, терај како си мислиш. Ти не се сложуваш со моето, ок, јас во твоето комон сенс и логика не наоѓам и тоа е тоа. Let’s agree to disagree. :)

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    3.313
    Знам дека имаш мало бебе и хормоните го прават своето. Погрешно ме читаш најверојатно.
    Секое добро од мене

10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.576
    Ај така нека ти биде. :D Поздрав :hai:

11. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    257
    Не знам дали е за во темава, ама некој ако има собирано поени од Baby Center, да знаете дека мора да се искористат до крајот на месецов.

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Aleks.mar

Aleks.mar Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    298
    Добровечер женички. Кај мене повторно панични во најава. :sweat: треба за саатипол да тргаме за на одмор,јас цела аптека со мене. Од антипиретици до лекови за алергии и сл и уште се думам нешто да не сум заборавила (facepalm) само антибиотик не земав тоа не давам без рецепт ос лекар. Малото пред некој ден фати афта ама тоа гадна, не само како бело крукче флекиче туку вдлабнато како раничка. Големиот имаше такво пред неколку месеци матичната не прати на стоматолог да го премачкајте пошто било баш инфицирано. Добро само јас ли олку имам страв кога деца ми се болни? Поготово малово пошто еднаш имаше грчеви. Уште со првото си бев цврст карактер и спремна и знаев дека деца така растат тоа е нормално така стекнуваат имунитет но откако тој со тт39 почна да блада една вечер да станува да кажува нешто веќе од тогаш стравот ми е вкоски. А не сакам да бидам ваква. Ама па голема е разликата од ние ко сме биле деца и сега. Порано се знаело што е ќе бапнат 5 инекции пеницилин/кристал и веќе во наредните 5 години си здрав. Ова сега не е нормално. ;(

13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.803
    Допаѓања:
    3.822
    Метиленско сино, плаво е за премачкување такво ама добар антисептик за афти можеш да си купиш во аптека. Пробиотик, и орс електролити ти се добра опција да носиш за ако има промени на столица или температура.
    Секако е стресно, ама ајде со позитивна мисла :wasntme: ќе поминете убаво(poolparty). Јас сум миле паника станата а сестрами е постабилна од мене, обратно беше порано сега сум станала ваква.:sun:

На Aleks.mar и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  14. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.166
    Допаѓања:
    2.574
    @Ladyme ова метиленско може ли за доилки и јас имам една афта пробав со хидроген ама не поминува никако...

15. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    375
    Мајки хелп. Ми требаат идеи за поклони за прв роденден и крштевка за ептен блиски близначиња, внуци на мм од сестра, машко и женско. До околу 8 илјади макс. Сакав нешто златно на пример мали крстиња, ама не знам дали ќе најдам за до таа цена, златото е 5000/грам, планирам низ чаршија да разгледам. Исто една опција ми се трицикли/точачиња, дали се океј подарок со тоа што децата уште не се проодени, а не ни лазат воопшто, т.е. не знам дали ќе ги користат. Секој совет е добредојден

16. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    681
    Мислење за пливит д3?

17. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    3.113
    Најискрено злато подарок ич не сакам лично, ај што на мое бебе нема да го ставам крстот секако … па и колку е скапо златото во моментот …
    Купи им на децата нешто што ќе го користат, трицикли се супер идеја, исто и овие точачињата за буткање со ноџиња без педали за почеток ептен има штосни. Плус ваучери за бејби спа или нешто интересно да им остане во спомен :l:

18. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    60
    Super se , vo ortoplus tie ni gi dadoa celo vreme gi pie tie e nekoj zemaat i vigantol mislam ama gi nema kaj nas

На arwen93 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.529
    Допаѓања:
    7.299
    Доколку немаат може и трицикли.

Од аспект на подароци или купување, кога ќе видам колку малку сме ги искористиле работите за ќерка, некои ради ред и чест сме ги почнале, гардероба се смалила за 2-3 недели баш и ми е криво што во нешто повредно не сум и вложувала.

Имаше некој низ темите пишувано за инвестициско злато. И тоа ми е веќе како опција кога е за повреден подарок или за детево да и остане за во иднина.

На lala15, Stone и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  20. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    146
    Брат ми кога се роди бебушов мој му купи инвестициско злато.Посебно за вака ептен блиски мислам дека е преубав значаен подарок.Исто и некое не знам какво виски зошто не се разбирам преретко знам само дека е кое што ќе се чува долго здравје 18ти роденден заедно ќе го отворат.Мене вакви подароци со симболика ми се преубави.

На lala15, Yowannty, Hygge-girl и 3 други им се допаѓа ова.