Ние денес малку подобро поминавме во градинка за разлика од вчера. На врата кога го носевме малку заплака и ги виде играчките па се смири. Со другите дечиња бил мирен малку со играчки си играл и плачел помалку од вчера. На земање беше расплакан но кога не виде се смири па и бараше да оди кај играчките. Утре треба да го оставам 1 час па постепено да зголемувам седење во градинка. Се надевам утре подобар ќе биде. Нормално му треба време да го запознае просторот, учителките, децата а на нас трпение. Инаку @M&M и @fairy88 и јас со синко имав проблем со често будење и вриштење за цице кога се бративме од одмор. Тоа траеше некои 2-3 недели. Мислам ве читав и двете дека сте биле скоро на одмор па можеби е иста реакција ко кај синко. Не знам што му беше тој период. Преку ден супер а навечер многу немирно спиеше на секој саат се будеше за цице. Дали дека на одмор спиеше со нас или нешто друго беше не знам. Но само трпение мами Ќе помине се
Бевме до градинкава да кажам дека од октомври почнува и паркирани колички надвор, излезе воспитувачката и дојде до нас да прави муабет со мене, синко неее неее опа опа и накај мене со рацете, уште не влегол вика не Се надевам дека нема да имаме проблем, зашто баш опуштено дете е и не е ептен приврзан за мене, а и се навикнува брзо со нови луѓе, ваљда кога ке ги види играчките ке се опушти и онака дома лудува со мене од што му е досадно... амааа ке видиме Не би плачел, дека не е плачко, ретко плаче, мора да се удри јако и да падне за да плаче, ама тоа е така зашто се теши со цицање палец... ако се наљути одма си го цица палчето и со другото раче си го пипка увцето Алергијава магично исчезна, ептен малку по некоја точка има, фала богу
@Sunshine_1979 ti za stari mi kazuvas, a jas muabet na mladi sto se iznaslusav, sto za se I sesto odat po bajacki, posledno na bebevo mu izlegle nekoj akni po liceto, oti demek dosla nekoja necista zena na gosti (vo prevod imala dobieno), bajackava ova im go kazala.
Мами не се секирајте децата побрзо се навикнуваат од нас во градинка,јас лани кога ја оставив на 9 месеци кога ја земав ако она плачеше и јас со неа,ама пројде и тоа,за кратко време се навикна еве сега сака да оди со децата таму и е интересно @Sunshine_1979 убаво си им кажала на тетките
Хахаха и демек на детево ,,аланџузи,, му се пјавиле или како ги викаат ,демек нечиста била некоја шо го видела. Господе Боже и јас секој ден се соочувам со вакви луѓе што ,,се знаат,,! Од такви да чува Господ!
Da, bas taka, ne mi teknuvase kako gi vikaat, a I sto li se tie alandzuzi nikako da mi se razjasni, pretpostavuvam bebi akni, od hormonite na majkata.
Тоооолку работи сакам да ви пишам, ама не знам што ќе испадне од овој мој пост. На работа сум, и мозилава ми е отворена во едно ќоше на мониторот за да не ме видат дека сурфам, а стварно е незгодно... иако не разбираат што пишувам, сепак се чувствувам безвезе да видат дека не работам.... не дека и тие не сурфаат, де, ама некако мене мониторот ми е по на ачик... абе шваби, не е така едноставно како кај нас. Мислам и дека ќе ме осетат по куцањето.. не знам уште три збора да гукнам германски, а куцам со брзина на светлината... ама и на тоа чаре му најдов.. куцам ко да има до мене штотуку заспано бебе во скок во развој... еве малку мајчинска компарација! @Miss.Sweet не сме во МК, ама следниот пат кога ќе сме на долго и широко (се надевам), ќе се видиме, а уште повеќе се надевам дека нема да дружиме деца со тантруми, туку паметни и послушни деца. @Sunshine_1979 и јас мислам дека те познав на фб. Ама општо да си кажам дека досега не додавам луѓе така без да ми кажат дека сакаат... @azelea се изнасмеав за она „јас - џас“... ...мојава вика „сама“.. најсмешна ми е што знае „сакаш/нејќеш“, ама нели не знае да менува по лице, и и викам „мама сакаш да се возиш во точачето?“, и ми вика „не, нејќеш“... „Сакаш да одиш сама?“, „не, нејќеш“... „Сакаш мама Киндер?“, „аааа, килен, сакаш...“ „Е нема Килен за дете кое не се вози во точаче!“.. џабе везам, толку е инает што кога ја ставам брзински во точаче и дури и го давам киндер чоколатцето, го турка инаетливо... Многу е инает, ама ептен. Почна веќе ептен да покажува слободна волја, и сакам да ја поддржам во сето тоа, ама малку воспитување не е на одмет. Не знам, на моменти ја гледам и си викам боже, колку ме разбира... ама кога ќе почнам да ја воспитувам, одма се губам и ми личи дека правам муабет со 3 месечно бебе... Какви ви се вашите ставови околу „воспитување“? Кога почувствувавте дека вашите деца ве разбираат? Вчера реши да не се враќа од градинка во точаче туку татко и да ја носи во раце. И кога стигнавме дома, тогаш реши дека сака да седне во точаче и да одиме надвор да шетаме. Многу лично ги сфаќам работиве. Си велам, ова дете намерно вака ни прави... Се смеевме со маж ми, вчера... демек како е разлошена, колку е катиљ, како е „ни вода ни киселина“, ... ама важно знае да си го покаже носот на два јазици! Леле сакав да ви пишам за земјотресите, и за сите што пуштивте деца во градинка, ама морам да ја земам малата сега.. па ветувам дека ќе ви пишам вечер! Ако стварно имав бебе до мене, досега сто пати ќе го разбудев. Не сум толку нинџа колку што си мислам! ...
Dobar den I od mene Denovive sum malce depresivna Me macat mislite kako li ke uspeam sama so dve mali ,znam ne sum edinstvena ama ete. Mu se lutam na mm mnogu Se pomalce mi pomaga,de go bolit glavata,de mora da zavrsit nesto a deca da prajt mozit (so moram da se izrazam vaka ) Nekako se brzinski dojde Duri planira I pogolem stan da barame Uste da treba pak selenje,cistenje prenesuvanje Ne za drugo za da mozat negovite pocesto da idat I da mi se mesaat za sve Mi se idat da go Dosta se zalev ama morav nekomu da se iskazam zs ke eksplodiram
Izvini mari ama zar zastita ne koristevte? Ako ne si sakala bebe ne trebalo da dozvolis seks bez kontracepcija da imate
Искрено мислам дека е нешто како дерматит или вруќици ,а не оние бели како акни што се. Добар ден и од мене на сите.Не дека е добар ама ај.Вчера клававме ваксина таа што е на 6 месеци.Додека го боцкаа за крв и кога му ја ставаа ваксината само малку закемка ама после што се случуваше.....Цел ден е кекнкаво детево и има некоја безвее тт од 37,5 докај 38 .Докторкава дури непамтам што ми кажа вчера ,умот ми се зеде цел ден незнам кај терам.Синко иначе е многу мирен па ова сега ми е некако шок со волку плачење.Кафе пијам душава да си ја соберам малку да ми дојде на место. Убав ден мами,ајде кој е за кафенце
Kontracepcija nikogas nemame koristeno Normalno se pazevme ama ete Ne deka ne go sakam bebevo daleku od toa samo mnogu brzo dojde I sum malce uplasena I nema potreba od izvini Zato sluzit forumov da se iskazime ako gresime I da ne iskaraat mladi sme pa gresime ponekogas
Девојки јас пак со проблем, цел ден плачи ќерка ми и ме бара, и вика дома дома. Еве и сега само што ја заспав се разбуди со плачење и исто пак вика. Од кога почна но градинка е ваква, многу ми е жал. Ќе си пукнам незнам што да правам дали да ја носам или да попуштам и да си седи дома? Само плачам од средата уф колку било тешко да си мајка.
Пчела прашањево пак би спаѓало во совети, прашај во категорија Дете, има тема Градинките и децата.. да не ни ја заклучуваат темава пак.
Aaa a mene mi izleze nemas dovolno privilegii da pisuvas vo ovaa tema. Pa si vikam zar me bloknal nekoj ☺. Nego eve pak si profunkcionira. Inaku denes mu e na mm rodenden ama prv pat godinava maximalno zanemaren. Dojdov porano od rabota za da ja sredam i zaspijam malava za da odam na roditelska kaj sin mi i si vikam aj za pola saat saat ke zavrsi pa da mu kupam torta ako stignam poklon ako ne dr den. Abe otupuvanje 2 saati roditelskava aj prva e ama sto e mnogu mnogu e. Gi najdov posle pred zgrada i mi ja tupna malata vika 2 saati so nea se umoril poveke nego do vrv na vodno i nazad so tocak. Eeee a tek cel den da mu ja ostavam. Na toa golemono pa sto mu bese koga pocna da place po mene zosto sum izlegla ne sakal so tatko mu da sedi. I go natazi bas na rodenden stvarno neznam sto mu bidna. Mislam deka e premoren mnogu mu doaga skolovo ama ke se navikne. @Kaetana spomna nesto okolu vospituvanje uf toa e bre kvantna fizika ☺. Nekogas sum mnogu stroga nekogas mnogu popustam. Nekogas od nemanje vreme i trpenie a nekogas pa znam da se zainatam i poveke od dete. Gledam kolku mozam da mu ukazam na golemovo sto e dobro a sto ne, sto e pravilno a sto ne. Edno vreme bev dosta zagrizena deka e izbuvliv i kavgadzija mislev deka ke imam mn problem so nego megutoa nekako se smiruva i vo mn situacii gledam deka e dobro i poslusno dete ama e malku tezok karakter. Nadvor od doma e super, mislam na poslusnost vo gradinka, za skolo samo sto pocna ama mislam deka ke bide ok, vo gradinka recisi nikogas ne mi se pozalile od nego i sekogas gi falea deka e umen. Uste me faka strav kakov ke bide vo pubertet so vakov karakter ama ete ke se trudam kolku mozam. Za malava treba doprva da mu ja mislam. Za sega pokazuva deka e dosta potemperamentna od brat i a za dr ke vidime. Ete toa da se pozalam pa pak deka mi e macno sto nekako nemam vreme za nisto otkako trgnav na rabota dosadna sum toa pa toa. Za nespienjevo isto ne e interesno taka da aj ne se zalam ☺. Vikendov ke bideme sami so bebce mm i sinko ke si odat na vikend da fatat uste eden pred da zaladi. Mene ne mi se ide za 2 dena mi e macno. Baska imam obvrski eden ogromen spisok sto sve treba da ispokupam za skolo za golemovo i da mu spastram uniformi ova ona ke otide vremeto. Sreka sto vo prvo nema da imaat tolku mn domasni i obvrski inaku so malovo i so rabotana kojznae kako ke uspevav i so nego da rabotam. A za vtoro odd zdravje ke porasne bebce pa moze polesno ke bide a sto znam moze i potesko. Zdravje ima vreme. Ajde dobra nok jas poleka ke si legnuvam s eve picns i malava da civka. Osekam ke menugnjavi nokeska pak
Мамички ние имаме грчеви ,срце ми се кине ,не можам да и помогнам Масирам стомаче,ја ставам да лежи на мое стомаче и еве се смиривме... Чај на хип од анасон и ким пијам,денеска не испив...од утре обавезно и редовно ке пијам.. Мамино девојче е многу малецко,целосно беспомошно, затоа мајка е една!! Му пружа се што му е потребно на бебуш ,највеќе љубов..откако ке се роди па засекогаш....
Dobro utro majki. Nue denes nastinatu, od vcera popladne jas i sin mi, vo isto vreme ne fati, nos ni tece, kivame....e sega od mene li go fati ili od gradinka fatil, ne znam, ama po blizu e deka od mene go fati zatia sto pred nekolku dena grlo me bolese mene i taman vcera mi pomina op, nosot sega, cela nokj ne mizev da spijan, zatnata bev auuu ne mizev da disam leleee maki bilo toa lygje, a pa sega mozam da zamislam na malite kako im e, stom za mene e tesko i neizdrzlivo, togas za decata Denes ne go prativ vo gradinka sin mi, normalno, nema ni T ni grlo go boli, noseto samo sto go zafrkava, a inat golem ne saka da go izduva da mu olesne tuku samo go vrakja nazad i samo ete bas takov e. S javiv vo gradinkata i ucitelkata 5 pati mi se zablagodari sto im se javiv da im kazam deka e nastinat i deka nema da odi, greota e vikam, ako e virus da gi zarazi i drugite decinja, a mozebi e i obicna nastinka ama ne rizikuvam. Mi vika, ohh lele skoro nikoja majka ne mi se javuva koga nekoe detence e bolno aaaa pa vikam kako be pa i jas sum majka i zamisli drugo taka da vi tupnat bolno i da se zarazat i drugite, ne e vo red neli? SE smee vika tocno taka, imate potpolno pravo ama za zal ne se site majki kako vas I taka, cel radosti e sto nema da odi vo gradinka ne znae so sto poprvo da si igra sega doma Odam da pijam kafeeeee ajde koj e za
Zheni dobro utro Jas pijam kafe i se skokotkame so sinko, nasmeani ushte od sabajle Novo nema nishto, chekam da dojde denot za pregled a i sestra mi ke stigne toj den pa edvaj chekam da ja vidam, edna cela godina ne sme se videle So nea sum najbliska, nikoj drug ne e kako sestra Tuku vi pishav pred nekoj den deka mi e za nekolku dena godishnina, sakam da go iznenadam negovoto visochestvo ama nemam bre idei voopsto. Barav tema na forumov ne mozham da ja najdam a znam deka postoi takva grupa. Dajte nekoja originalna ideja za iznenaduvanje i podarok. Imajte ubav den Tuka konechno se razladi malku vremeto
Aj dobro utro I od mene so cajce Vcera zapoznav edna zena so 4deca 4god 3god 2god I 6mesecno bebe mi dade uteha malce velit za niv ziveam I ne mi e voopsto tesko da gi odgleduvam site zaedno sama sega se custvuvam malce polesno nisto ne e tesko koga pravis od ljubov Inace Ocekuvav da mi se losit a jas apetit imam zgolemen ke se napraam 120kg @Mariangel jas mm go iznenadiv so parfemot so go sakase a ne mu se davaa pari za nego pa go dobi na poklon od mene Seti se dali ima spomnato deka bi sakal da ima nekoj saat ili nesto slicno