Mojov edni patiki merkashe ama shto znam ne mi e bash originalno da mu kupam patiki haha Ama ako ne se setam nishto do utre sekako ke kupam patiki, bolje toa od kolku nishto
и јас си користев стикчиња рексона .. а за вода исто и кај мене беше .. незнам колку е точно тоа со стомакот но мислам дека нема врска .. јас си пиев и тоа бајаги
Ah zhivote baksuze Na komshijata pod nas mu protekla voda vo wcto pa sega dojdoa majstori mozhno bilo da e od kaj nas nekoja cevka puknata pa da teche kaj nego. Ako e od kaj nas ke kopaat wcto za da ja sredat rabotata Se iznervirav sega Pa im kazhav imam bebe spie oni se derat kako nenormalni
Dobar den od mene Jas ne sum mnogu po kafeto osven vo drustvo taka da piev ovosen sok nautro i srediv niz doma. Malata doruckase pa eve ja si igra,da vi pisam i ke ideme nadvor pa potoa ke spremam rucek. Mm e na rabota do 14cas pa ima verme do rucek Sto da vi kazamse custvuvam utepano,glavata nesto cudno me boli,za momenti kako vazduh da mi falitreba da dobijam se nadevam e samo od toa i ke mine. @Пчела kolku godiniki ima malata? Imajte ubav den
Eve i od mene poddrska jas sum prersrekna so tri angelcinja.Ljubovta od niv e bezuslovna , denot ti e ispolnet imas motiv za uspeh i cekor poveke da uspees vo zivotot.So lesno neka ti e
@Kaetana dobra tema otvori za filozofiranje. I jas bi sakala da cujam kako drugite gi vospituvaat decinjata, posebno otkako vcera so mnogu pogrdni zborovi bev napadnata od mm bas na taa tema. A jas bas sum ubedena deka ne gresam i deka odlicno go vospituvam deteto. Eve na primer, jas mu davam so sto saka da si igra, no ne go ostavam da unistuva raboti, ne mu gi zemam nasilno, tuku poleka. Mene ne mi preci ako iskine kutija od apcinja da receme, ili da igra so lazica i nekoe tanjirce. Ne mi preci ni da igra so penkalo. Naprotiv jas mislam deka treba da igra so ovie raboti. No mm ne misli taka, pa sin mi pred dva dena vide prv pat penkalo i nikako ne mozam da go naucam da skrtne. Da ne forsiram? Rano da ne e? Igrame busava azbuka, so karti i mu kazuvam zborovi spored slikite, igrame so plasticni brojki, so gumeni zivotni i on sam si igra so kolickite i avtobusot. No jas go ostaviv sveki da go cuva od 4ipol meseci, i deteto gi pominuvase denovite vo krevetce gledajki crtani, ili vo kolicka, ponekogas go setala, no bitno e deka nikoj ne mu zboruval. Toa duri sega gledam. Ke i go ostavam na saat vreme dodeka sum so utrogestan i ona odma.mu pusta crtan i go stava vo krevetce. Mene me obvinija kako sum go odviknala da gleda crtani, da sedi vo krevetce i sum go razgalila ovoj mesec. Ok, jas mislam deka sum vo pravo. Ako gresam prvo vie iskarajte me. I ako mislenjevo ne e za tuka premestete go slobodno.
Твојот начин на воспитување е далеку подобар, всушност ти воспитуваш, тие само го чуваат. Ок е да погледне некој цртан, но не и часови така да поминува. Јас на мојов се му давам на располагање да види, да допре, да истражи, го чувам само од опасни работи кои може да го повредат. На таа возраст се кога сакаат да истражуваат и треба да се поттикнат на тоа, а не да се затвораат во креветче со цртан.
Убава тема за воспитување на дечиња , леле јас како ли ке се снајдам кога ке порасне малава ... Луѓе не ми бара да цица. Си легнавме во 23h и до сабајле до 05h не побара... Ве читам дека нон стоп ви висат на града бебуши ... дека ги доите на 15 минути ... а моево?? Еве сега пак не бара,самата ја разбудив и поцица малку.. И не плаче, а полни пелени ... Сега ке легнам до неа и јас да одморам и кога ке побара тогаш ке цица. Не ја будам ..баш да видам за колку време ке побара. Инаку млеко имам. Дури се засркнува од него...и тече од уста кога цица па ставам лигавче за да не се натопиме.. Имајте си убав ден **
Dobar den, sinko deneska pokasno kje prespiva, eve duri sega kje spie, se gali do mene.. Jas epten decarka bev i porano, site deckovci pocnaa da brkaat, a jas bebinja i deca niz maalo cuvav sinko sekoj den od 5,6 do kaj 7,8 so mene na ulica, cela ulica ni e so decinja do kaj 10 godinki, sinko e najmalecok sega za sega, pa jas so niv trcam, vcera epten se zaboravivme od komsii, vo komsii, site imaat golemi dvorcinja, pa se zapoznav so edna majka na edno devojce od ulicata, gi sobra site deca im izvadi kup igracki, radosti Mnogu se raduvam sto vakvo maalo so decinja imam, mozes na raat da pustis dete na ulica.. Pa da se pofali sinko, ima prva rana na koleno, padna Sega bevme peski do prodavnica, lele za nataka na pola pat voda voda voda i pocna da place vikam segaaa odime da kupime... Pa morav vo race da go krenam deka placese za voda, a doma go molam da pie voda posle i za nazad zabusavase, ama ne popustiv, peski si odese za raka se do doma Za vospituvanje se e ostaveno na mene, zasto i sama sum so nego do 5 saat, od 7 sabajle, a i koga kje si dojdat site bas ne mu obrnuvaat takvo vnimanie. Jas sedam na zemja igram so nego, mnogu mu zboruvam zasto i onaka i jas nemam so koj muabet da pravam, moze i zatoa se pusta da zboruva i on uste sega, mnogu go setam so decinjava na ulica, imame komsice 2ipol godini si ja zimam kaj mene da ja cuvam da se druzat... Mu pravam i igri, mu crtam, mu peam, bas za vo gradinka sum ama da go dovrsam fakultetot pa kje baram rabota, Pedagogija studiram.. Eve go zaspa jas dodeka go napisam ova, pa da si najdam sega nekoja rabota ili da posvetam malku vreme na mene, kje vidam Ubav den majki
I jas toa sakav da studiram, sigurna sum deka koga ke naucham jazik ke zavrsham nekoj kurs za vospituvachka
Имавме и ние таква баба, детето имаше и сеуште има проблеми со психолошкиот развој, на 5 години прозборе, така да убаво правиш Ако на маж ти му е тешко да го гледа што го правел, па и на втора шанса идел, децата не се само кукли, тие сакаат и да се негуваат и да се чуваат, да се воспитуваат. Коса на глава ми се крева од такви "баби"
Верувам сите сте го имале тој момемнт кога ви доаѓа така силно да ја гушнете бебушка. Е па ние само што се изгушкавме најсилно на целиот свет. Уфф, после пак
Прашањето за воспитување на дете, по мене, се одговара на 15 - 18 годишна возраст, се шегувам секако. Секој од нас прави она што мисли дека е најдобро и се надева на добри резултати. Во однос на давање предмети да си игра, дозволувам, помалку јас повеќе мм. Не дозволува да си игра со крливи или битни предмети секако, но тој му дава далечинско, телефон, мобилен. Фазата на истражување на нов предмет му е 5 - 6 дена. Еве цела недела јадеме со пластично шише изворска вода, хит е да го отвара, затвора. Според мм јас му давам небитни предмети како салфетки, капаче од тегла, од шише, пакетче затворено бадеми да го шушка, ама не ми пререкува, како што јас не пререкувам за далечинско на пример. Во однос на зборување, луда ме правеа дека му читав на 6 месеци, дека на 13 месеци не легнува да спие без да ги исчитаме сите 5 сликовници - нормално скратена верзија и измислен текст од мене и мм. Кога шетаме му зборувам, во кола пееме. Секако има период во денот кога го оставам сам да си поигра, кога си држи монолог, кога истражува каква беља може да направи, да се свести дека е сам во дневна па да тргне да не бара по соби препознавајќи од каде иде нашиот глас... Гледаше ТВ додека не прооде, не видов придобивка од тоа, а нему сега и здодевно му е да гледа телевизија. Свекор ми му пушташе српски цртани, на тоа имав забелешка, зашто мене ме нервираа, не дека ќе му посмета. За други мерки, почитуваат што ќе им кажеме (или повториме по 10 пати)))) Да не ја должам многу, двајцата родители мора да се на иста страна во однос на столбовите на воспитувањето, никогаш да не си пререкуваат пред детето зошто ова дозволи, зошто ова рече... Мислам дека до 5 години нема играње лош цајкан/ добар цајкан. Или сме двајцата лоши или не. Откако останав бремена прашањето дали ќе знам да воспитам дете не ми е излезено од глава, при секоја постапка ми светка сијаличка дали е ок ова што го правам... Одговор, како што реков ќе добијам за 17 години Убав викенд мами! (Извинете за километарскиов пост, сега видов колкав е... Честам кафе за истрајните читатели ))))
Не е рано Елени за чкрткање...Јас уште од година и купив мала табличка пиши-бриши.На почеток само ме гледаше и немаше интерес.Од 1г и 3 мес. почна да чкртка..некогаш тоа е 2сек. негогаш повеќе, ама веќе чкртка линии. Прво ја земам таблата и викам ајде да цртаме. Мама црта и и повлекувам линии...и го давам моливчето и викам ајде С. да црта и ќе чкртни и ќе го фрли потоа моливчето . И имам исто земено бројалка или не знам како се вика (децата ги користат за учење собирање и одземање ) со дрвени перли во 5 бои...повеќе ми беше земена за вежбање на прстињата,а потоа и боите да ги учиме...ќе ти ја сликнам...си ги префрла перлите од една на друга страна, а јас и кажувам каква боја е перлата која ја префрла...Тропаме на тапан. Фломастери многу сака, ама само да ги фаќа и да ги растура по цела соба ...јас пак и кажувам каква боја се. Уште криенка сака да си играме. Имаме една маска и ја ставам на лице и ја прашувам каде е мама? И таа веднаш ми ја трга маската од лице и ми се смее. Животните ги учиме преку видео на јутјуб...и јас мјаучам и мууукам...и неа посебно и сум интересна кога муукам ...дома имаме куче и едно маче ни иди на гости...исто имаме и пиле...и гледаме по некое коњче на улица и таа се врти целосно дур не замине. Сакам да и читам сликовници, но ми ги зема од раце и ги фрла, па некогаш и читам додека пие млеко или и ги кажувам деловите од телото додека пие вода..инаку не стои да и кажеш. Сака песнички со мимики(да и мрдам со раце и нозе). За овошки учење и покажувам од овошките што ги јадиме. И јас ја оставам со се да си игра...кога мислам дека постои опасност тогаш реагирам...кога игра со такви работи кои се можна опасност секогаш сум покрај неа. Мм се и забранува...Е што му викам..не ова, не она...Со што да си игра детето? Тоа сака да истражува...љубопитно е. Не сака да се ниша на нишалка, ама љубопитно гледа како се нишаат другите деца. Затоа пак сака да се лизга на лизгалка...нормално мама ја држи. Кога ќе се спушти долу, веднаш бара да ја вратам горе . Интересна ми се виде играта што погоре некаде ја постира една феминка...со капачиња од влажни марамици...планирам да и ја изработам. Со капачките може ќе се залажи, бидејќи инаку слики да гледа многу не сака и не знам како да ја заинтересирам. Јас сум таква личност што сакам детето се да види, да пипне, да осети, да научи....како ќе научи што е жешко ако не пипне, а и сама ја трга раката....сега сигурно нема да ја оставам со нешто врело да се попари..едноставно ја оставив да ја допре затворената врата од ел.шпорет додека печев нешто внатре, а таа беше љубопитна да види што има внатре...потклекнала и гледа ли гледа .
Дојдов да ви раскажам случка Се пресоблекувам вчера и ќерка ми ме гледа гола и вика: мама цици, меко (млеко)! Прснав да се смеам и да и' објаснувам дека мама нема млеко туку само кравата Имаме плишана кравичка со виме, за кое порано викаше "оф" (мислеше дека тоа е нешто што ја боли ), и сега веќе знае дека тоа и' се цицињата и дека од таму дава млеко А денес ете ја пак, на пресоблакање ме фаќа и почнува да ми ги брои: пет, осум, девет! Јас незнам што ќеиф за цицки ќе имаше детево, да не сум ја одбила прерано? Иначе ние супер сме, добро се прилагоди во градинка на нова група и воспитувачки, насмеана оди, насмеана се враќа. Од понеделник ќе останува и на спиење, значи до крај. Со други секојдневни ситници не би да ве гњавам @eleni27 се' правиш како што треба, не се замарај и продужи по твое
Здраво, живо! Многу ви е убава темата. Епа нормално е сите да имаат различен пристап и мислење, ама мислам не треба многу, многу мешање да има. Особено од баби и дедовци. Знам, има такви кои ги израснале внучињата, ама родителите треба да се слушаат. Постарите се попустливи со децата и често им создаваат проблеми на родителите. Кај нас вака стојат работите. Бабите и дедовците ги гледа често моето дете, иако живееме сами, но што е за право прво мене ме прашуваат дали, што, како... Кога сме кај едните или другите гледаат да го изнесат детето. До нишалки, фудбалско игралиште, прошетка... Да биде со други дечиња. За тоа им сум многу благодарна. И моето дете гледа телевизија. Ама не премногу. Најмногу сака песнички и често и јас се занесувам со него! 5+ бенд ги обожава! Петко и пријателите! И баш ми е мило поради тоа. Танцува, се радува, пее... И јас не му забранувам да игра со предмети што не се играчки. Ама да не се опасни, нормално. Сепак најмногу си игра со количиња. Ги вози низ куќата. Сака многу и алишта да растура. Ако види корпа со алишта, барај ги низ цела соба.... Ама па не му дозволувам да растура по шкафови и ормари. Оди натаму, отвара се врти и мрда со престето кон мене. Демек мама вака ме кара кога `работам` тука. Најчесто учи од прошетки. Кога гледа маче вика мацаа, често гледаме еден коњ и вика котце - коњче, ква ква за се што личи на птица... и така... Кога претерува го караме двајцата, нормално. нема дојди ми кај мама, дојди ми кај тато.... Гледам да му посветам внимание со трпение. Не сака да се облекува, ако не меша со лажица во чинијата не сака да јаде, не сака да излезе од када... ама, ако му се дерам и викам што? Гледам да сум смирена... Тоа писка, јас го облекувам и пеам! @awl каде е кафето мила? Што сум гледала едно видео, мајка си го тепа детето. Колку моето. Година и пол, најмногу 2 има. Не можам да се смирам цел ден. Да можам да ја дофатам има парче по парче да ја сечам, верувајте. Пиев таблета за смирување! Многу ме погоди!
Bas sakavda prasam id koga im citate knigi t.e. slikovnici. Mnogu sakamda i citam knigicki milion imame od bato mm duri i frkna 50evra od mladinska kniga za edna ogromna kniga so mnogu prikazni samo sto se mnogu dolgi i tie na golemiot mu gi citav edno vreme ama ne go drzese vnimanie za tie podolgi od 2str. Malava uste ne mi e zs citanje nekako spremna. Jas zemi kniga da i citam ona ke.mi ja grabne i ja prelistuva pa ke ja frli ili ke pocne da ja stava vo usta. Inaku 12m ima. Na sin mi mnogu mu citav neznam od koga pocnavme amadodeka ne se rodi malovo obavezno ored spienje po 1 knigice malo ili 1 prikazna od nekoi pogolemi knigi. Mn mi e zal sto nekako otkako napravi 2-3m malovo nemam vreme za golemiov za citanje i prestanavme. Edno vreme otkako ke ja zaspiev bo dnevna mu citav ama i on izgubi interes izgleda pointeresno mu bese vo spalna legnati pred spienje ama za da ne ja budime malava nemozam i ete taka prestana toa. Inaku za crtanje sin mi nikogas ne bil mn zainteresiran. Kuouvav sekakov vid bpici vodeni temperni mrsni flomasteri kredi... ama ne e bas po toa. Znae nekogas da sedne da pocrta ama kratko. I generalno ne bil nikogas dete sto znae samo da si igra mora da mu pravi nek9j drustvo. Neznam dali nie takago naviknsvme ama ete takov e. Gledam i malava ai bara drustvo ama znae da se zanese na kratko vo nesto. Probav pred 1 mesec taka da vidam dali ke i bide interesnoda skrtka i i izvadiv boici hartija ama samo pocna da gi grize boicite gledam i za toa rano i e. Vajda kako devojce poveke ke ja interesira crtanje. Jas mn sakav da crtam kako mala. Imam edna nova neotpakuvana ogromna tabla od eden rodenden i ja cuvam za nea za ponataka. Inaku denov ete otide. Nekako mn stresni mi bese na rabota nesto denes i se osekam.kako voz da me zgazil. Malovo zaspa maskive ne mi se tuka pa malku da iskuliram. Inaku @Mariangel za ideja za poklon eve jas na mm mu kupiv tasna za rodenden. On si nosi mnogu od onie maline tasnicki preku ramo sto se nosat kolku za telefon i novcanik da ima.pa nacekav na popust vo tom tailor edna mn ubava. Rodendenot kako sto pisav prethodno taka mu otide bez nikakva ni najmala proslava pa sakam vo nedela da mu kupam torta so decava sa duva sveka i da mu napravam nesto rucek. Aj dajte nekoja iseja za ubav rucek samo nesto pobrgu sto se pravi nemam vreme za dolgo da visam vo kujna
Добро правиш тоа што го правела свекрвати не чини,ќе ти кажам еден пример за една комшика она има 3 деца невработена 3 то дете сега има 3год и не знае да сврзи два збора или ако каже еден збор тоа е на англиски значи од кога беше родено кај нив на ТВ беше пуштено само beby tv значи Детево 2год само тоа гледаше се освести последнава година мајкава виде дека нешто не е ОК ама касно,јас сум им благодарна на моите ја чуваа месец и нешто многу работи ја научија цртани воопшто пошто имаат двор цело време ја играле и зборувале ама не е твоја вина ти си морала да го оставиш важно сега е со тебе и си го тераш по прав пат.
Мене такви видеа ме погодуваа и пред да имам дете, сега не ни пуштам... а го видов се вртеше низ фб, ама не го пуштив...