1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    2.742
    Што збориш жено...

2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    45.717
    Апсолутно не ги растете со помалку љубов.
    Не мора да значи дека ако јас сметам дека е себично и според тебе да значи дека е себично, сите имаме право на мислење. Јас и ти исто си го сакаме детето безразлика како го храниме.
    Не треба да го сфаќате муабетот како мам шејминг.
    Само природата не создала да можеме да обезбедиме и да носиме храна секаде со нас, и тоа е ради некоја причина зошто е е огромен бенефит.
    Самото ставање на своите чувства во врска со доењето, во преден план, а бенефитот на детето во заеден јас го дефинирам како себичност.
    Ама тоа не значи дека јас сум повеќе мајка од тебе, ете може и ти имаш мислење за тоа што јас дојам до 2.5 год сеуште, тебе може тоа ти е чин на себичност од моја страна што не го одвојувам уште и што моето уживање во тој чин го ставам на акцент.
    Не си ставајте толку се на срце.

На Carolin., Mother of 2boys и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.614
    Допаѓања:
    7.482
    Еве јас лично сметам дека доење после годината е скроз непотребно, а тек пак на 2 или 2,5 години ни во мисли не ми паднало како опција. И секоја чест на тие што сте доеле или доите подолго.
    Не доев и да доев, границата од 1на година ми беше крајна за комплетно одбивање. Истото мислење го имам и ако некогаш имам второ дете.
    За давање јајце, лом ме направија во градинка кога носев документи оти на 8+ месеци немала белка пробано. Како сум планирала да оди во градинка. Е сега некој дава на 6+ месеци, некој на 12 плус. Од премногу информации не знаеме ни што, ни како е правилно.
    Ама не дека напаѓам некој што прави различно од мене.
    За вадење пелени се решив дека ќе тераме кога дете ќе е спремно.
    Добив коментар, се сечи тоа в корен. Денес (пример) вадиш памперс и по ниедна цена не враќаш. Дали за недела или две или 5 ќе се научи кај треба и што треба.
    Е па не сум јас решена месеци да живеам со најлони по креветите и без теписи и да бришам мочки оти некој решил дека треба дете по секоја цена да се одвикне од памперс.

На naturally, Emy867, happygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.748
    Допаѓања:
    77.097
    Јас за првото бев средно себична (до 11, 12м цицаше).. за второ бев себична себична (до 5м цицаше, ама повеќе на ад беше), е за третово не сум себична (цица уште и ќе тера) :D Севкупно како мајка на 3 деца различно доени, незнам во која категорија спаѓам :D Се шалам за ова себична, немој да сфаќате озбилно :lol:
    Мене со второто толку многу тука ме навреди еден коментар, као мајка си доела едно дете знаеш што треба да правиш :?: Знам, ама ситуацијата во која се најдовме не доведе да немаме успешна доеничка приказна со второто и тоа е океј. Еве ја здрава, права женска од скоро 8г :l: Немој толку да си ставате на срце коментари пишани на форум... Какво одјавување, седи си тука :)

На naturally, dummy, happygirl и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    91.952
    Девојки какво одјавување, нека не ве погодуваат коментари без потреба, секој сам си знае зошто не дои и до колку ќе дои.
    Ни една жена е помалку мајка ако дава ад како што истото се кажува и ако се породи царски.
    Еј колку коментари имало и за едно и за друго, нека каже секој што сака ама секоја знае што и како поминала.

На naturally, Трагедијаупмм, dummy и 9 други им се допаѓа ова.
  6. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    1.006
    За викенд обично поинтересни теми се вртеа во темава :D Овој муабет со најмајките што дојат и вреѓаат дека другите се себични е веќе досаден.:D Дај за друго нешто да се фатиме и колеме ако веќе нема муабети што се +18 :D

На mariz, Skyler, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    165
    И јас имам слушано од мајки како се лепат етикети за „себичност“ ако не доиш, дека детето мора да се дои по секоја цена, и дека ако си на АД си избрала полесен пат. Тие што дојат не ги трошат парите беспотребно и имаат многу заштедено за детето. Каква иронија. Никој не гледа низ што сме поминале за да доиме. Јас лично дојам и давам АД веќе 8 месеци. Првите 4 месеци ми беа борба, и физички и психички. И кога после сè ќе прочитам дека е „себично“ да не доиш и тоа на форум каде што треба да сме поддршка една на друга, не критика тоа навистина боли. Секој има своја приказна. Никој нема право да суди. Ако некоја мајка не дои, тоа не ја прави помалку мајка. Ако некоја се труди да дои по цена на здравје тоа не ја прави повеќе мајка. Сите се бориме најдобро што знаеме и умееме. И да, и јас ќе си земам пауза од Фемина. Преуморно е да се објаснуваш каде што треба да бидеш прифатен. Сите мајки заслужуваат почит. Поздрав до тие што вистински разбираат.

На mariz, Miss_S и Kala22 им се допаѓа ова.
  8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    13.017
    Какво одјавување, вака и така овде останавме двајца без тројца, со чии приказни навечер ќе заспивам :lol:

Јас како мајка што првиот ден побара таблета да не ми дојде млеко, воопшто не се осеќам навредена од коментарот. Јас сама со себе расчистив, искалкулирав што можам што не, маж ми не гине за децата како мене, не па некој друг да дојде да ми помогне за јас да држам дете на цицка по цел ден. Затоа не дозволувам никој да ми коментира, ниту пак коментари ме дираат зашто единствено јас знам како го издржувам секој ден последната година, посебно кога мм го нема по цела недела.

Од друга страна, да имаш опција да му дадеш мајчино млеко на бебето, а бираш да не му дадеш САМО за ти да си слободна, за лепота и останати лични причини, дефинитивно се согласувам дека е себичност и ништо друго.

На Mother of 2boys, naturally, Трагедијаупмм и 7 други им се допаѓа ова.
  9. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.237
    Допаѓања:
    7.842
    За пелените не се согласувам. Точно е дека ако веќе сте решени да ги фрлите, не треба веќе да се навраќаш. Но, и треба да сфатиш дека е нормално да се измочка некаде. Дури и постари деца имаат инциденти. Опрости се од намештајот при одвикнување, фаза која мора да се помине. Не мора најлони, има водоотпорни чаршафи за кревет, воопшто не пропуштаат.

Мислам, немој да мислиш дека ако дојде период да биде спремно детето за вршење на нужда надвор од пелени, нема да има инцидентни. Ќе има. Мене на тепих ми се измочка, на кауч, на паркет, надвор, во градинка. Не е тоа возрасен па да знае како, кога и каде треба да врши нужда. Генерално, ретко прави бељи, но се случува и најсмирено си собирам и си чистам, па ќе реновираме кога ќе потпорасне.

Како ти кога ќе фатиш некоја нова работа, што правиш грешки, па по некое време ќе научиш како треба правично.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    10.198
    На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.425
    Допаѓања:
    32.134
    Јас дојдов за секс да зборам, они ќе се одјавувале. :bandit:

На Трагедијаупмм, 1209 и DELFINA81 им се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    45.717
    Јас одамна расчистив дека нема мајка, немајка, тоа ми е толку грд збор, освен за онаква која си го малтретира детето.
    Сите се трудиме најдобро што знаеме, сите си ги сакаме децата највеќе на цел свет, сите им мислиме најдобро.

Секој си знае каква му е ситуацијата, сите сме на моменти себични за нешто, луѓе сме, не значи дека не си ги сакаме децата.

Инаку и моето беше на формула и доење до 1г, претежно доење ама првите недели беше само формула.
    Така да ова не е осуда, само давам мислење, јас и за себе сметав дека тоа што го правам е себично.
    Не знам зошто толку се навредувате од туѓи мислења.

На Mother of 2boys и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.823
    Допаѓања:
    99.312
    Опрости се од намештајот бе(facepalm) Како 5 пари да е, така си го лупна и остана жива:D
    Стварно сите брзини се испомешани во темава.

Еве јас ќе ти кажам за дете кое беше екстра спремно и само 2 пати згреши и мислам дека повеќе и беше од инает тоа. Таа сама буквално си го извади памперсот и знаеше што прави и да, скоро и да немаше грешки, а веќе по 2м, нема ИЧ. Од старт комплет остави и дење и ноќе.
    Е сега, на 3.5год ги остави, ама тоа е, некој мора и заостанат да е. Како што некои мора да се и немало оти не дојат.

Јас да се вратам назад, пак би го бирала овој пат. Прво за детето најлесно, а после да бидеме реални, и за мене. Зошто мора да се стресираме сите оти морало детето да ги остави пелените јас кога сакам, а не таа?
    Ама се учело...епа се учи, ама и доаѓа време кога само е спремно, нема што да учи.

А ова со реновирањето, немам коментар.
    Колку да се каже нешто.
    За детето да се научи да моча, ќе реновираме. Ако даваш неповратни кредити и нерви за расправање со мајстори, ок. Ако не, советот ти е скроз не на место.