Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.456
    Веројатно е полесно помали но сепак ми е претешко и претажно да ја оставам во градинка толку мала. Што разбира тоа главче мало и како да разбере дека мама сега не е до неа и зошто не е. Многу сум емотивна како личност, премногу. Знам не сум единствена мајка која ќе остави бебе на 9 месеци ама не можам да си поверувам дека нема да бидам до неа кога ќе научи нешто ново, ќе каже нешто ново и слично. Дополнително моево бебе и не е така опуштено со други луѓе. Не сака одма некој да ја земе и треба време да се прилагоди. Каде и да движам со поглед ме бара, веројатно сега и сепарациска и е почната па и тоа влијае. Кога ќе се расплаче и вознемири баш знае да липа уште цел саат после тоа. Стварно не знам како ќе се прилагоди и она а и јас на целата ситуација дека ќе ја гледам само неколку часа во текот на денот ;(

На Трагедијаупмм, thinkerbell, Noemi и 2 други им се допаѓа ова.
  2. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    4.121
    Можеби зависи од болницата, јас се породив Плодност и беше пријавен.

3. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.309
    Мене и тебе иста мајка не родила, до збор :rofl:

На BellaBibi и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  4. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.278
    Допаѓања:
    2.741
    Занам мене со првото истото ми го правеа... ден денес не можам да заборавам некои работи ама едно нешто сфатив.
    Колку повеќе им ќутиш толку повеќе на глава се качуваат!
    Јас ден денес не сакам да се карам ама ко ќе се претера се претерува.

На defocus и MariaBouli им се допаѓа ова.
  5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    911
    Ама ти нема да се расправаш, ама нема ни да премолчуваш. Еве јас сум иста како тебе, и поради тоа 70 пати ќе кажам "да не ме сфатите погрешно, извинете вака што ќе ви кажам", ама ако се претерува не преќутувам ':)

На defocus му/ѝ се допаѓа ова.
  6. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    67
    Tie sto me znaat ne se osmeluvaat da mi kazat bilo sto zasto na jazik znam da sum nezgodna , a nepoznati ae drznuvale da spomnat nesto i muabetot bil a ti da si gledas svoja rabota , te prasa nekoj nesto i se povlekuvaat, by the way zeni kazete sto stavate na rani od paganje na bebe za dezinfekcija ?

7. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.789
    Допаѓања:
    9.613
    Хидроген спрејче за чистење па после виоплекс спреј со аналгетик и антибиотик мислам беше, ама ова кога го расцепи коленото 5 пати во 2 дена и беше прејезиво за гледање ако е нешто поситно не знам дали треба и спреј.

8. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    300
    А мојов па само ако падне или нешто по мене иначе со кого и да го оставаме си седи чао мама и толку кај мојве два дена спиеше ние со мм на крсштевка свадба таму сите чејфови не ме ни побарал ни мене ни мм на работа идем кој и да треба да го чува седи

9. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.386
    Допаѓања:
    23.065
    А они тебе ти се обраќаат со ,, Извини да не ме сфатиш погрешно, извини што вака ти кажувам”? Верувам дека не, туку без пардон ти се обраќаат за тебе или дете.
    Кажувај си директ се, без тоа извинете. На прости луѓе, тој збор им е непознат.

На Noemi, merriel0, Viktorijaaa5 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    911
    Добро, ова генерално за поблиски го користам, баби, тетки, кхм, свекрви... Зошто некогаш не знаат што зборат, а и сум карактерно за мир во куќа. Еве на пример, свекрвата е запната дека бебка грицка глодалки зошто ја мачеле заби, а нема заби на повидок ниту пак се однесува дека ја мачат. И цело време и го збори тоа и секој 5ти пат откачувам зошто ми е здосадено од Аман бабе пак ли те мачат забите? а бебка се смее и глода. И прееска пак и се напнав и ми рече Ама остави не де ти нас, мора нешто да си кажеме. И реков да направи некој друг асален муабет, позитивен, на крај крива испаднав, дека и тогаш ќе сум имала коментари (а луѓе верувајте ми НИШТО не и коментирам) (facepalm)

Скроз непознати досега немаат ептен памет ми солено, освен еден дедо кога дојде на плажа баш со тој пристап, Извини јас вака, ама да го покриеш бебето кога спие? Ако е надвор 34, неговата температура е 36. Господ ме дал културна почнав со фино демек нема потреба, он продолжи, и одма го прекинав со муабетот со дрско Добро, фала.

Последна измена: 5 август 2025 во 23:43
  11. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.241
    Допаѓања:
    7.866
    Воопшто. Јас не плачев прв ден, ми беше малку чудно бидејќи одвоени. Си викав не го праќам во војна, туку на место каде ќе биде многу поинтересно од дома. Другарчиња, разни интересни активности. За што да плачам?:D Имаше само мал период со плачки, чисто прашував да не се случило нешто, што не сака да оди, инаку секое сабајле прашувам, сакаш да одиме кај учителката во градинка и се радува. Ако има плачки, ќе ја сменам градинката, ама некако не ми е ич жал што оди. Премногу учи од таму.

Не знам, може да е до мене, ама не го сфаќав драматично идењето во градинка. Според мене, на децата им е место и со други деца. Многу учат меѓусебно, плус ако ти се погоди добра учителка, ќе ги научи на нешто позитивно што тебе не ти текнало. Дома не сме учеле да облекува јакна и кондури, или по скали да се симнува и качува. Заедно со учителката одвикнавме пелени. Боси ги пуштаат надвор, за да имаат поголем баланс и рамнотежа ( дома кога ќе дојде, катран е во нозете:)), ама како за таа возраст, се пентари стабилно на висини, иако стојам позади спремна да фатам, не помагам.

Повеќе би плачела искрено, ако не оди во градинка.

Ние пред врата се лигавиме, гушкаме, бацуваме, а стапне нога внатре, како да не постојам, за 2 секунди, не знаеш каде е.

Така да, не треба да плачеш, за жал мораме да одиме на работа, за да имаме пари за друг да платиме да ни ги чува децата. Глупаво, ама тоа е живот.

На 1209, Baby warrior и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  12. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    964
    Допаѓања:
    1.183
    На тема градинка моето искуство со првото дете беше не толку убаво, барем за мене. Го пуштивме на година и 5 месеци, плачеше 5 месеци секој ден. Па после намали па пак го фаќаа периоди. Мислам до пред пола година дека секое станување сабајле ни беше со трауми. Со трескање од плачење, сме го држеле да го облечеме со сила. Не знам колку пати сум плачела јас и ми бил усран цел ден. Колку пати сум размислила жена да земеме да не оди во градинка.
    И после ете нешто се смени, најммогу околу третиот роденден во мај едноставно престана да прави проблем, почна пак и да спие во градинка, не секој ден ама доста често. Претходно цела година немаше спиено таму и беше преморен дома, ми заспивал и во 5 попладне па после сме дремеле до полноќ. Трауми за цел живот искрено.
    А учителките се ептен фини и дечињата во групата се супер ама ете моево дете е такво многу тешко се адаптира и уште со нови луѓе и тие што не ги гледа често е резервиран и не збори. Со нас и со тие што си го знае како баба дедо чичо итн уста не затвора и игра по цели денови.
    Што сакам да кажам е дека сите деца се различни, кај некои адаптацијата трае подолго и е навистина мачен период што мора да се издржи. Не ги носиме во војна, тоа е градинка кај што се социјализираат и учат многу и секојпат сум за тоа детето треба да оди во градинка наместо да го чуваат баби.

На Noemi, Fenix05, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    1.185
    I mojata e 8 ipol meseci treba da trgne od septemvri (ako ja primat) I mene mi e mnogu tesko, osobeno sto si cica preku cel den ne zaspiva bez cice mi e strav tamu da ne zajduva od placenje bez mene, a mnogu ne gi tintrat tamu kako doma a plus imam I usedno masko sto treba da trgne vo gradinka ( I toa ako go primat) I za nego mi e strav 2 minuti da me nema vo soba odma prasuva kaj e mama ili kaj e tato 2 ipol godini e I toa e mnogu privrzano za mene se plasam za dvete ne znam dali e potesko da imas 2 deca na adaptacija u isto vreme ili edno

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.386
    Допаѓања:
    23.065
    Од свеки цела бременост еден позитивен муабет немав. Откако се роди бебе, само бајачки беа во прв ред на муабет.
    Сечев од старт.
    Имаше период од неколку месеци кога бев бремена, каде не но разговарав со неа. Па си го свитка опашот , пред да се породам , па со бирани зборови ми се обраќаше. И ден денес е така.
    Јас ниту го пикам носот каде не ми е работа, нити дотурам сол на рана, ниту се правам паметна и да коментирам нешто, што не е поврзано со мене.
    Ама мораш да бидеш поостра.

На Elly989 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.456
    Мајки знам темава не е за совети ама ќе ви пишам тука бидејќи ве има и со повеќе дечиња и сте со повеќе искуство. Малата е 7 ипол месеци (родена 36+1 корегирана би била 6 ипол ако треба така да сметам). Од 6ти месец почна да ги врти рачињата кружно и тоа трае се уште и го прави доста често (кога се нервира, кога нешто сака да земе, кога сака нешто како да искомунциира итн). На англиски ова го викаат stimming и го поврзуваат со аутизам иако само по себе без други симптоми не значи дека е аутизам. Меѓутоа јас сум премногу загрижена. Педијатарот го прашав на предходната контрола рече ништо загрижувачко. Ама интернетов и мајка како мајка не ми дава мир. Има ли некоја мајка чие детенце вака правело?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.665
    Допаѓања:
    1.468
    И моите деца така правеа, т.е јас ги научив така на песничката две рачички со десет прсти... ама и некогаш кога беа среќни така правеа некој период, а сега кога ја пееме песничката си знаат веќе..
    мислам дека не е ништо загрижувачко, секако ќе си го следиш :l:

На Kala22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    1.548
    Aman vo 21vi vek sekoja edna rabota sto ke ja napravi bebeto ja povrzuvaat so autizam, ne citaj ne mu e nisto i moeto pravi taka

18. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    330
    Мојата така правеше кога ќе видеше храна :D сега не прави оти веќе не е по јадењето :)

19. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    330
    Сите горе доле ги имаме истите свеки проблеми..се е за бајачки, за света вода, од уплав..па цуцлата во мед да се брцне, па стави вегета во манџата, па леле бабе мајка ти ова она не ти дава, ела баба да го смири детето..па немаш доволно млеко? АУ никако ВЕШТАЧКО да дадеш, никако итн итн.

Поентата е колку имаш храброст како снаа да пресечеш. И колку мажот ќе се или нема да се увреди дека е мајче во прашање.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.