Не мора да е шопинг, јас во сред зима си купував доручек рано сабајле, кафе, додека стигнам во парк бебе си заспиваше и си читав книга 3 саати. Дека надвор ладно, тој во скафандер убаво топличко му беше, 3 саати ги спиеше. Исто како да си сама. Со првото бебе дома не се прибирав, немаше кој хаос да ми прави и немав многу чистење, готова храна купував често кога не стигнував за ручек. Дали беше до бебето ама надвор беше посмирен од дома, а плачко беше ептен. Така да, совет од мене што почесто надвор со плачливи деца, нема потреба маж да чекате од работа да си дојде. Инаку околу мажите, ние не сме имале некој конкретен договор како ќе функционираме, некако спонтано си идеа работите. Кога бил зафатен секогаш јас сум се грижела за бебето и дома, минимум ми било да има ручек на маса и чисти алишта, ќе го оставам да одмори и после си го презема бебето од мерак, не од што морал. Кога сум доела по цели ноќи секогаш станувал да ме праша дали ми треба нешто, ме ранеше првите денови кога не ми се тргаше бебето од цицка. Ама во главно, до првата година јас се грижев за децата, а откако се проодени најчесто со него шетаат некаде. Се прави баланс кај што има разбирање и комуникација, кај што двајцата се грижат еден за друг. Немојте да мерите кој колку спиел, јадел, искачал, во различен период од животот различни приоритети и желби имаме.
Те разбирам, ама некогаш многу ми фали сама да излезам. Дојам па моето излегување е како со тајмер, ама па доволно ми е да се опуштам.
Целосно те разбирам. И јас сакав сама да искачам, сега очекувањата ги спуштив на ‘сама да спијам’ и ‘да не немам дете на радиус од 1 метар’ Престимулирана сум навечер, прееска во кујна сите тројца околу мене, кој чека млеко, кој вода. И за да не бутнам некое дете се вртам во место и бутнав тањир со газот, се скрши и додека собирав си ја удрив главата. Полудев во тој момент и им викнав сите надвор од кујна. Маж ми си ги прибра и ги заспа И тоа ми е времето за себе навечер кога ќе легнат.
Ве читам и многу ми е жал за сите пто мажите ви се простете на израз ама копита. Јас сосе партали ќе го исфрлам жими се. Мојов е толку вклучен што не може повклучен да е. Уште цицки да има и да си одам јас Во однос на излегувањето и јас со првото акав по цели денови. Сеа со второво малку покомплицирано ми е за организирање дека што попрво сабајле дали да се јаде дали да се спреми за градинка дали да дојам и дур се свртиш дошло 9ипол-10 и веќе е јако ув и не излегувам. Ама ајде уште некоја недела и ќе може и подоцна да се излегува. Едвај чекам есен, пукнав со жешково. Ненормално многу се потам, се мислам да испитам некои хормони зошто ова е онака екстремно потење, гаќите ми се утоп нон стоп. А за дружба ако има некој во аеродром околу бисер кажувајте. едит: обавезно да си се договарате со мажите секој од вас мин еднаш неделно 1-2 часа време за себе. Сакаш мол, сакаш кафе, сакаш седи на клупа и чмај во небо ама шо сакаш прај обавезно да се договарате. Инаку човек ќе полуди. И за помош барајте, најчесто луѓето не се свесни колку ви треба помош. И јас чекам да се понудат сами ама не им текнува најчесто затоа барајте.
Да не одговарам на сите посебно. Фала ви на советите. Јасно ми е се, ама веројатно се навикнав на ситуацијава и сеуште не ми пукнал филмот. Имено, он е слободен со неа, менува пелени, ја успива кога е дома. АМА иако некогаш 4-5 дена во неделата е слободен, он во тие денови дома е по неколку часа (од кои пола во вц), а останатото време си го користи и планира за погоре наведените негови навики. Не го правдам, ама знам дека и јас сум делумно виновна (за некого и целоно) самата за ситуацијава во која се наоѓам, затоа што инаетот на јарецот во мене е пуштен на најјако периодов и ако утре после направен муабет ми рече оди јас ке ја чувам, јас од инает нема да отидам (не е вистинска случка, ама реално сценарио). Не знам на кого водам инает, ама знам дека себе си правам лошо. Некако очекувам дека сам треба да е свесен, без да кажам или барам јас. Сакам да е свесен. И свесен е, ама вака му одговара. Затоа што за се останато ме знае и “чита” многу добро. 11 години. И муабетов се сведе на брачни проблеми, не очекував совети. Фала ви уште еднаш. Утре ке станам, ке се спремам и ке излезам кога јас ке сакам. Без расправии и објаснувања. И утре, и задутре и кога ке посакам. Па нека смее да пререче или да се пожали!
Не држи во себе и не чекај да пукнеш. Те поддржувам, и ти си човек и ти треба одмор. Имало и кај нас киксови, ама не е фер едниот да не е јаден до 8 саат а другиот во теретана. Инаку и јас така си наметнував на почеток дека само јас морам сѐ да жртвувам ама ќе сфатиш дека не е така и дека тоа само ќе ти направи фрустрација да чувствуваш кон партнерот. На крај за никој не е добро тоа.
Тема мм, другото исти маки со бебе. Му реков идат месеци жртва, нема фудбал нема кафани, нема спиења надвор од ск за работа. Јас сум дала голема жртва со цела бременост, царски, психа. За помош ми е многу во однос хранење, пресоблакање, успивање итн после раб.. сами сме никој не дошол во овие 4 месеци. мајками може 5-6 пати преку ден и еднаш со спиење една ноќ. Свекрва ич. Така да све друго сами. Станувал он начевер и уште станува ама и јас со него. Ама баш му зборев за моите чуства кон бебе и како се осеќам неубаво и све тоа. И станува сабајле ми вика од 8 сум на турнир фудбал и нејсе ништо не реков и после ме прашува што ти е... и му кажав неможе да се договориш и само да ме известиш...(замисли јас така дојде од раб излагам догг сум чао) он иде на раб со луѓе, кафе ово она, фудбал све менува средини.. јас зачаран круг дете цел ден, и шетање со дете све дете... И замина на фудбал јас љута. Дојде дома извини требаше да ти кажам порано. Не требаше да ми кажеш порано туку да се договориме дали да идеш... прва година што вика бела мора двајцата да се тука и да истрпат товар.. Така да разговор разговор и договор. Јас се чудев на колешкава она дома овој ка оженет сам ал ко момак живим, работа многу ноќни и она сама две деца. Ај работа ама теретана, па кафенце, па кафана па кафиќи. Оваа деца родила нека чува работава. Во старт сечи додека не се ослободил мн. Не требаат родители само на папир, треба одговорност и осет према жената. Не знаат кој ролеркостер на хормони ни се дешаваат. Бев за градите, лева ме боли... излегла циста во бременост, примам вагиналети бактерија сум закачила во болница ми прави мака..коса да не зборам општо мислам се распаѓам расположение нула.