Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.828
    Допаѓања:
    5.932
    Имунолошки одговор се добива со создавање на антитела од дадената вакцина, реакцијата на телото може да биде различна, пример воопшто да не даде температура и тоа не значи дека нема создадено антитела. Да така антипиретик намалува дејство на вакцини нема луѓево да се плашат од нивниот ефект и после многу години. Како за ковидот. :bandit:
    Така да сигуено ок е да се даде, ако дете има мака плаче и не се смирува. И ако качи над 38.
    И на сестрами им рече така педијатар над 38.5 докторката ама внукава од една температура разви конвулзии сега и рекоа на 37.5 да дава веднаш ибупрофен сируп и при вакцини.

На EnaEnA30 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.997
    Допаѓања:
    190.094
    Знам дека зборевте дека ја направиле задолжителна, ама мислам дека не е сеуште. На 5ти бевме на втори дози од се, и не праша тогаш дали сакаме да ни даде термин и за неа, прво реков не, потоа и реков ќе размислиме. Да беше задолжителна не верувам дека ќе оставеше на мене да одлучам.
    Иначе да, mrp-v е вакцината во еу. Во мк е само мрп.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.997
    Допаѓања:
    190.094
    На 38.5 конвулзии?
    На 37.5 има поголеми шанси за конвулзии. Температурата е ниска, сируп без очигледна потреба може само да ја симне многу поише од што треба или да ја симне многу брзо и да настанат конвулзии.
    Сирупот за тт не е толку наивен и без причина не се дава. Подобро е да се даде шанса прво на телото да се бори само.

На 1209, Spidy, Ladyme и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    2.808
    Кај мене во план исто стојат 4. Сигурно е во 1 шприц тогаш.

Да инаку таа е. Што имаш читано за неа и каде ? Јас имав дискусија со неа и ми кажа дека најлош ефект што го има видено од вакцината е висока температура. А од болеста ми раскажа хорор приказни. Оштетување на мозокот, ампутации и покрај лекувањето.
    @Yowannty задолжителна е само ммр мислам. Ама во редовен календар е веќе вметната. И кога не беше ни беше препорачана од нашиот педијатар. Сметаат дека е многу важна.

5. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.798
    Допаѓања:
    20.813

Овде реално ако детето е здраво и редовно вакцинирано завршуваш на година и некој месец. Е сеа што се болни што одложуваат родителиве тоа е друга приказна..
    Имам комшивка детето пред да тргне прваче му ја стави мрп. На 6години у шок бев

На Yowannty и јolene им се допаѓа ова.
  6. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.172
    Допаѓања:
    7.324
    и овде ако ги ставаш сите по календар до 2 треба со се да имаш завршено, односно до 18 месеци мислам последната беше, па наредно во 1во одд.

Последна измена: 27 август 2025
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.997
    Допаѓања:
    190.094
    Во календар знам дека ја има, јас имав сфатено дека е задолжителна, ама чим ме праша претпоставив дека не е.
    И јас се мислам многу за неа. Со педијатарката од првото дете во Грција имав само разговор околу таа вакцина, и памтам дека ми рече оти тт не е многу честа реакција, ама местото на боцкање болело неколку дена.
    Не знам колкави се ризиците да се фати тој менингит и каква е статистиката во Германија, имаш некоја информација?

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.448
    Допаѓања:
    9.209
    Како му се мислам на театарот. Не знам само колку ќе ја интересира ама може и да го земеме, долга е зимата, активност плус не е на одмет.
    Видов дека се продава и како играчка посебно, моево дете е поголемо, од толкава количина на памперси може и нема да имаме потреба.

Дали следуваат и "кукли" со него?

9. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.659
    Допаѓања:
    14.709
    Јас првата вечер после вакцини не ни можам да спијам и само титкам со тоа топломерот. Обично јас седам докај 3, 4 гледам серии или читам книга, па после маж ми презема до сабајле. Некако посигурно ми е така. Истрауматизирана сум од големава, она многу драматична беше со вакциниве. Затоа малово до сега е душле. Уште третиве да поминат и раат после до ммр.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.729
    Допаѓања:
    12.900
    По нет на дојчовски форуми, првиот пат кога ни спомна.
    Демек не штити доволно, а многу тешко се минувала. Децата имале болки, температура, нерасположени.
    На кратко, не се исплатело да се вакцинира. Ова секако е рекла кажала, ама во тој момент ние не сакавме да ја ставиме. Сега кога е вака, ќе разгледам од посигурни извори ако најдам нешто ќе ти пратам.
    На нас педијатар рече дека сега по ново уште на новороденче во болница се става. Ама тогаш секако исклучена бев со мозокот, и не ме ни интересираше да ја ставам.

Да тоа зборам оти ммп втора доза, што во мк се става на 6 год., во Германија од 15месеци ја ставаат.
    Буквално се се завршува до две години и после освежуваат вакцини на секои 10-15 години. Не знам шо им е со вакцините.
    Јас ммр морав трета доза да примам ради работа еднаш ми бараа, а псоле пред бременост.
    Еднаш правев тест антитела дека имам и после за ИВФ ко се спремав немав антитела и доктор не сакаше да ми дава терапија, ако немам антитела и се вакцинирав пак.

На Anaroz1 и Yowannty им се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.997
    Допаѓања:
    190.094
    Јас се мислам дали доброволно да ја примам пак. Немам прележано ништо од болештииве во живот и кога ќе почнат децава да фаќаат сигурно ќе ме помине и мене. А сипаници ми се најголем страв во животов нема тема на која немам плачено, сериозно мислам дека ќе умрам ако фатам. :tmi: :bandit: :wasntme:

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.172
    Допаѓања:
    7.324
    овде кај нас не им ги стваат ни тие... сега пред некој ден другарка ми кажа во градинка во Карпош пак имаат магарешка кашлица :drunk:

13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.729
    Допаѓања:
    12.900
    Можеш антитела да провериш. Кај матичен на приватно плаќаш. Некои 20 евра беше.
    Освежување на вакцина не плаќаш. Само кажуваш дека сакаш.
    Еднаш бев во сива зона кога проверував, и нареден пат кога проверував веќе немав антитела. Нешто не ми е јасно како за неполна година ги снема, ама има разлика од лабор до лабор.
    Ама пошто побитно ми беше да можам да добијам дете, отколку да се замарам со антитела се вакцинирав.

Ќерка ми стално добива ларингитски напад и ја носиме на итна. Секогаш без исклучок прво прашање е дали е соодветно вакцинирана според возраста.
    Очигледно има зошто се прашува, ама еве ќе вратиме надзат и епидемии на изумрени болести, оти многу знаеме сите.

На Yowannty и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  14. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    2.808
    Јас најдов на интернет 4 случаеви на милион за Мен Б она ми кажа од сите типови 300.000. Баш и тоа ми беше прашањето. Зошто да се стави кога е толку ретка и зошто сега е во редовен календар кога постои вакцината од 2013. И кажа дека бавни се службите тука ама они како педијатри реагирале да се вметне уште од порано заради опасноста на болеста. И дека она, внуците сите се вакцинирале.

Последна измена: 27 август 2025
    На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    1.556
    За поголемиот сум ги користела зелените ама повеќе гаќичките од пелените и сум презадоволна.

Има листа на зегин кои се во акцијата, ама по тоа што видов тие за бањање не влегуваат.

Има прасе и волк, а инаку исто се фаќа дали ќе ја платиш само играчката или ќе ја добиеш гратис со пелени, разликата е во тоа што ако имаш некој близок што ќе се породи или со бебе можеш да ги подариш пелените или продај ги на форум тука за мајки си пола цена и си win win

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.429
    Допаѓања:
    6.550
    @Ladyme како поминавте први 24h
    Ние цело време меѓу 37-38c :sweat:

17. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.019
    Допаѓања:
    12.404
    Здраво, Мајки!
    За многу години денешниот празник, Успение на Пресвета Богородица!

Празник посветен на нашата Мајка, Богородица, заштитничка на сите мајки и чеда.

Да ни се здрави живи сите дечиња, да ги израснеме паметни и мудри.
    На тие што немаат сѐ уште и сакаат, да им даде благослов да си добијат свои.

Да ми се здрави и живи моиве две, некогаш истоштувачки како за 4, како и сите деца, впрочем.

И како што не работат денес градинките, големиот си е дома.
    Мајки, моите сетила се надразнати.
    Дали се осеќате како преполнети од дразби?
    Се презаситив едно време, ми се слоши дури :whew:
    Дали ви се случува да не можете повеќе да поднесете ниту едно бзз, брм брм, ау бум, трас, трчање, вртење низ соби како ветар?
    Дали сум нормална психички или сум пренадразнета? И дали е нормално така?

Нити па јадам нешто калорично, а сум слаба, сонце ме мавна, нит хидрирана салам, имам менструација, голтнав едно макијато, звуците на сите возила и сирени од грлото на син ми ииии готова сум, она зашеметено чувство познато ви е?
    Зедов да мерам притисок, батерии :o:

Убав ден и уште помирни деца!
    Ај до вечер ќе се соземам веројатно :makeup:

На Giiirl23, LadyD, pikachu2 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. OneMiss

OneMiss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    121
    Dali nekoja majka stavila mmr na 21 m i kako ste pominale?
    Uste sum vo dilema sto da pravam .
    Poznavam nekoj doktori i vikaat deka e bezbedna i na vreme ja stavile na svoite decinja, si vikam da ne e poloso ako ne go vakciniram a izbie nesto po gradinkive, dajte mi pamet

19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.448
    Допаѓања:
    9.209
    На 13 месеци и ја ставив, ни реакција имаше, ни некоја последица после.

20. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.798
    Допаѓања:
    20.813

Никаква реакција немаше на 22 месеци ја ставивме.

На OneMiss му/ѝ се допаѓа ова.